Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   516 / 1216
(#) Hp41C válasza zolek hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Ez egy Basic program, nevezd át .bas -ra. Egy Basic fordítóval kellene próbálkozni.
(#) zolek válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Köszi. MikroBasic le s fordította, de a bas elé még az m kellet (mbas).
Kellemes húsvéti ünnepet
(#) progee hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Sziasztok!

Egy érdekes jelenségen nem tudok túllendülni.
Készítettem egy 16F886-os áramkört LCD kijelzővel, mely az órát is megjeleníti.
A PIC párhuzamosan kap tápellátást hálózatról és egy elemről, az LCD viszont csak hálózatról.
Ha a tápellátás megszűnik, akkor az elemről megy tovább a mikrokontoller, és azonnal alvó üzemmódba kapcsolja magát. Ekkor az LCD tápellátása megszűnik, és azt várnám, hogy teljesen kikapcsoljon.
Ezzel szemben halványan kezd világítani tovább, és a vdd lábán 3-4 volt körüli feszültséget mérek.
Mi okozzhatja ezt, és mit lehet tenni ellene?
(#) vicsys válasza progee hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Valami kapcsrajzot tegyél fel, mert nem tiszta, hogyan különül el az elem az LCD-től...
(#) progee válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Ha a tápfeszültség mérésénél a PIC 2V-tól kisebb feszültséget talál, akkor kiadja a sleep utasítást.

(Nem tölti fel az 500kb-os bmp-t az oldal)
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
(#) progee hozzászólása Ápr 21, 2014 /

felraktam egy fájlmegosztóra: 16f886 kapcsolás.bmp
(#) zenetom válasza progee hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Szia!
Folyamatosan küldi az adatot a PIC az LCD-nek, szünet nélkül?
Ha kiveszed a D4-et, akkor is csinálja?
(#) progee válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

A D4 üzem közbeni eltávolításánál nincs változás. Megmarad a halvány fény, viszont műszerrel végigmértem az összes PIC-ről LCD-re menő vezetéket, és a D6-D7-nél találtam 5V-ot.
Ha ezeket kihúzom, akkor kikapcsol az LCD.
Már többször ellenőriztem és nem találok hibát a bekötésben.
Szoftveresen kellene még valami utasítást kiadni sleep előtt? Próbálkoztam mikropascalban meghívni a Lcd_Cmd(_LCD_TURN_OFF); parancsot, de változatlan maradt az eredmény.
Egyáltalán hogyan kerül vissza feszültség a D6-D7-ről a VDD-re?

Egy tranyóval kapcsold ki/be az LCD kontrasztjának a testpontját. Hasonlóan oldottam meg az előfokomnál.

Akkor gondolom a D6 és D7 vonalon mivel magas szint van (mivel a PIC adja ki, lehet hogy a szubrutin sajátossága), az kerül be az LCD tápáramkörébe. Próbáld meg, hogy sleep előtt 0-t adsz ki a D6 és D7-re (ha jól látom, RC6, RC7).

Kontraszt leválasztása sem segítene tranyóval, mert ha az összes lábát lehúzom és visszadugom, akkor is világít tovább.

A lábak alacsony szintre állításával próbálkozok épp szoftveresen, eddig nulla sikerrel.

De miért alacsony szint? Miért nem lebegő- ha már egyszer telepes táplálás...
(#) eSDi válasza progee hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Idézet:
„Egyáltalán hogyan kerül vissza feszültség a D6-D7-ről a VDD-re?”

Üdv!

Épp most méregettem egy LCD-t, nálam 4bites módban van és a szabadon lévő lábakon a tápfeszültséget mértem. Valószínüleg az LCD elektronikája is tartalmaz felhúzó ellenállásokat, amin keresztül vissza tud jutni a tápfesz.

Na sikerült megoldanom, de akkor sem értem miért így kell.
sleep előtt nullázok három kimenetet:

1. portc.2 := 0;
  2. portc.6 := 0;
  3. portc.7 := 0;
  4. alszik := true;
  5. sleep;

majd amikor felébred újrainicializálom az LCD-t.

1. If alszik then
  2. begin
  3.   alszik := false;
  4.   Init_LCD;
  5. end;

A micropascal LCD kezeléses makrója valószínűleg magas szinten hagyja ezeket a portlábakat.
(#) silent15 hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Sziasztok, st7920 kontrollerhez keresnék makrókönyvtárat, lehetőleg PIC-C CCS C fordítóhoz.. Valaki tudna küldeni?
Köszönöm!
(#) vilmosd válasza silent15 hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

(#) Pet91 hozzászólása Ápr 22, 2014 /

Hello!

szeretnék egy pollingos SPI kommunikációt írni 16f690-el, találtam eg példát ami 24f-re lett írva, de rögtön teljesen ismeretlen parancsokra leltem, amin a google sem segített sokat. Valaki tud segíteni hogy honnan tudok meg ezekről többet? esetleg tudtok segíteni értelmezni? (mármint értem a kommentet ami mögöttük van, de hogyan kell ezt 16f690-el?)

1. void SPIInit()
  2. {
  3.         // Configure Pins
  4.         TRISBbits.TRISB9 = 0;                   // RB9 Output
  5.         RPOR4bits.RP9R = 8;                             // Set RP9 as SPI1 Clock
  6.        
  7.         TRISBbits.TRISB8 = 0;                   // RB8 Output
  8.         RPOR4bits.RP8R = 7;                             // Set RP8 as SPI1 Serial Data Out
  9.        
  10.         TRISBbits.TRISB7 = 1;                   // RB7 Input
  11.         RPINR20bits.SDI1R = 7;                  // Set RP7 as SPI1 Serial Data In
  12.        
  13.         TRISBbits.TRISB10 = 0;                  // RB10 Output for SS
  14.         ODCBbits.ODB10 = 0;
  15.        
  16.         // Set Config Registers
  17.         SPI1CON1bits.DISSCK = 0;                // Internal SPI clock is enabled
  18.         SPI1CON1bits.DISSDO = 0;                // SDO1 pin is controlled by the module
  19.         SPI1CON1bits.MODE16 = 1;                // Communication is word-wide (16 bits)
  20.         SPI1CON1bits.SMP = 1;                   // Input data sampled at end of data output time
  21.         SPI1CON1bits.CKE = 1;                   // Serial output data changes on transition from active clock state to Idle clock state
  22.         SPI1CON1bits.SSEN = 0;                  // SS1 pin not used by module; pin controlled by port function
  23.         SPI1CON1bits.CKP = 0;                   // Idle state for clock is a low level; active state is a high level
  24.         SPI1CON1bits.MSTEN = 1;                 // Master mode
  25.         SPI1CON1bits.SPRE = 0b111;              // Secondary prescale is 1:1
  26.         SPI1CON1bits.PPRE = 0b01;               // Primary prescale is 16:1
  27.        
  28.         SPI1CON2 = 0x0000;                              // Framed support disabled
  29.        
  30.         SPI1STATbits.SPIEN = 1;                 // Enable SPI1
  31. }

(Bővebben: Link)
az ilyenek az ismeretlenek mint:
RPOR4bits.RP9R google is csak 24f-es dolgokat ad rá- ez valami pic specifikus parancs?
meg minden ami SPI1CON-al kezdődik az hatalmas homály.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) Hp41C válasza Pet91 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Keress inkább 16F -ekre való mintapéldát.
(#) Pet91 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

találtam itt: Bővebben: Link
itt a doksiban már szerepelnek ilyenek hogy SSPSTAT, SSPCON tehát ez rendben van, és kb világos hogyan kéne használni, viszont szerintem ez a hardware-es portot használja, nem?

az előző is gyanúsan rövid ahhoz h tisztán software-es legyen, pedig a szerzője azt írja hogy az (a kód alatti bővebben linknél)

Ezek a programok az (M)SSI modult használják. Így keresd

rendben, nagyon köszönöm. még annyi lenne a kérdésem, hogy látszólag a fenti programokban van egy puffer ahová az elküldendő 8 bites egységet bemásolom, és ahová a fogadott 8 bites üzenet megérkezik.
a Wikipedia szerint a bit banging-nél bitenként kell elküldeni az adatokat, és az órát is nekem kell állítgatni. ezek szerint ezt a feladatot valaki a fenti esetekben ellátja. gondolom nem a fordító ilyen okos, hiszen ezek az elnevezések a 16f690 dokumentációjában is szerepelnek, tehát előre definiált változóról van szó. de akkor nem ezt nevezzük hardveres SPI-nek?

Egy külön modul van a feladatra, az SSI vagy MSSI. Ez a modul elvégzi a párhuzamos - soros átvalakítást adásnál és a soros - párhuzamos átalakítást vételnél. Nézd meg az adatlapot.

igen, nézegettem.
de akkor ezek a programok mégse bit banging-et használnak, hanem a modullal végeztetik el a piszkos munkát. vagy teljesen keverem a fogalmakat?
íme amit én kihámoztam abból amit eddig a fórumokon olvastam, kérlek javíts ki ha nem így van:
2 féle SPI megvalósítás van:
a) a hardware-es, amikor csak odaadom a byte-ot és az átküldi, tehát az SSI modul használata
b) a software-es avagy bit banging, mikor pedig bármely szabad portot használhatom a művelethez, mert úgyis én írom meg az őket mozgató programot.

lehet hogy keverem a dolgokat, de Te a fenti programokról azt mondtad, hogy bit bangingesek, és ez teljesen megzavart... hogy is van ez?

Ezt a hozzászólást azért írtam, mert az általad belinkelt megoldások az (M)SSI -t használták.
A Bit-banged verzió kezeli a portot programból.
2 féle SPI megvalósítás van:
a) a hardware-es, amikor csak odaadom a byte-ot és az átküldi, tehát az SSI modul használata. Meg kell várni, amíg az illesztő elküldi és jelzi, hogy mehet a következő adat.
b) a software-es avagy bit-banging, mikor pedig bármely szabad portot használhatom a művelethez, mert úgyis én írom meg az őket mozgató programot. A program határozza meg az időzítést is.

oh, értem, akkor én értettem félre, már tiszta minden, köszönöm

Moderálási kérelmedre való tekintettel. Aha! Értem! Akkor én értettem félre, de már tiszta minden. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) KaiserA hozzászólása Ápr 23, 2014 /

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy egy PIC32MX440f kontrollerle, hogyan kell bekötni egy LCD kijelzőt.
PIC:PIC32MX440f
az LCD: LCD
Az a kérdésem hogy a 7-14 lábig bármlyik portra köthetem, csak az lcd.c fájlban kell átírni vmit? vagy hogy működik ez? és az RS, R/W és E lábakat hova kellene kötni?

Köszönöm szépen
Adrián
(#) NyariG válasza KaiserA hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Mindegyik lábat oda kötöd ahova akarod, csak hát ugye utána ugy kell programozni.
az RS,R/W,E labakat is ugyan ugy kell bekötni mint a többit.
Bár az R/W-t nem feltétlenül kell simán kötheted a gnd-re ha csak irni akarsz a kijelzöre.

Bővebben: Link
(#) usane válasza KaiserA hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

NyariG kolléga által posztolt google keresés első két eredménye icsernyi oldala, ott a programozásáról is kapsz infót bőven magyarul, de rengeteg oldal van a neten ami az alfanumerikus LCD-kről szól.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
(#) KaiserA hozzászólása Ápr 23, 2014 /

Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   516 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem