Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp
Lapozás: OK   3 / 10
(#) efraim válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Szerintem nem érdmes csinálni, mert készen is kapható megbízható minőségben és olcsón. Kb. 6 dollár itt de az ebay-on talán olcsóbban is találsz.
(#) nagym6 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Nem 50 Ohm kábel kell, ennek nagy a kapacitása. A mérőfej kábelek belső ere hajszálvékony, és kb. 200 Ohm körüli az ellenállása. De még így is magas a bemeneti kapacitása, ezért - is - jobb az 1/10 osztású, ekkor a mérőfej kapacitása jóval kisebb, jóval kevésbé terheli a mérendő áramkört. Ilyet viszont házilag jót nehéz összehozni. Ez az, amit jobb venni, legyen 1/1, és 1/10 osztás is átkapcsolhatóan.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2013
(#) Sanyesz5 hozzászólása Okt 25, 2013 /
 
Sziasztok, lenne egy kezdő kérdésem, szkópnál, ráállítom a sugarat középvonalra, és épp hogy alig észrevehetően a két széle, mintha lefelé görbülne, de ha nagyon figyel az ember akkor látni.
Ez normális?
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Minden eltérítési sebességnél?
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013
(#) Sanyesz5 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Közben megoldottam köszi, én voltam a béna...
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Gondolom az 50Hz -re tiggerelt, azt láttad pici amplitudóval?
(#) Sanyesz5 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
igen A kérdésem az lenne, ha van olyan kapcsolóm ami kontaktos, néha előjön, az előbb is jól megszivatott, mivel tudnám rendbe rakni?
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Ha szétszedhető, akkor polírpapírral érintkező felület tisztítás.
Ha nem, akkor kontakt spray. Nem tudom milyen, több féle van, én nem használom.
De spray sehova máshova ne menjen!!! Vezetőképessége van, panelon vezetősávok között zárlatot csinál. Nyákba beivódik, eltávolíthatatlan.
(#) Sanyesz5 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Köszi, még nem aktuális, egyszer jött csak elő a hiba, bár kezdő létemre jó kis fejtörést okozott Ha nagyon eldurvulna a helyzet akkor lehet óvatosan szétszedem, belenézek.
Még egy poti vagy ami, hasonló dolgot produkál, gondolom ott nem ilyen egyszerű a helyzet.
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Poti is lehet, hogy szétszedhető. Vannak száraz, és kenőanyaggal ellátott csúszkával. A száraznál alkoholos tisztítás a csúszófelületeken. Kenőanyagosnál is, de vékonyan hígabb zsírral újrakenhető.
(#) havranarpi hozzászólása Nov 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy EMG TR 4807-1 -es Characteristicope.
Az lenne a gondom ,hogy a kijelzőjén se kép se hang de a merőkészüléket rákötve
EMG TR4807-2-t a gombjai válaszolnak.Hol kellene keresgélni a hiba után?
(#) pluto válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 6, 2013 /
 
Szia!

Ugyan egy kicsit későn, de csak most láttam a Hsz.-t. Ami kifejezetten erre való az a TUNER 600 Spray. Potikkal csodákra képes. Nem feltétlenül olcsó, de sokáig elég. Megfiatalította a szkópomat.
(#) Libus válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Szia,

Eléggé egy összetett szerkezet, a szöveges és a karakterisztika ábrázoló képalkotó két külön egység, egy 8080-as proci vezérli, nem lehetetlen, hogy valamelyik EPROM-ja elfelejtette a programját. Neked melyik van a régi szögletes vagy a sárgásfehér/barna színű.
Van hozzá rajzom is.
(#) tarpad hozzászólása Máj 15, 2014 /
 
Sziasztok!

Találtam ezt az oldalt, tektronix "ismeretterjesztő" füzetek vannak rajta, főként 1969-ből. Elég alapos anyagok, ha valaki bele akar mászni az analóg szkópok lelki világába akkor érdemes őket olvasgatni.
(#) tarpad hozzászólása Máj 19, 2014 /
 
Üdv ismét!
Szereztem egy (a csatolt képeken látható) ilyen modult. Annyit sikerült kideríteni, hogy a Mechanikai Laboratórium által gyártott "Panoramic Analyzer R-1351 M/Z" tipusú készülékből származik. Tudom, hogy szinte nullával egyenlő az esélye de azért megkérdezem, hátha: nincs-e valakinek rajza hozzá?
Felbontva a modult látszik, hogy az egyik oldalon van a cső feszültségeit előállító, kaszkád-sokszorozó áramköre, a másikon pedig (feltételezem) a horizontális-vertikális meghajtó áramkörök. A tápegység tranzisztorai ASZ1015-ös germánium tranzisztorok, az eltérítésért felelős panelen pedig egy marék BFY34 és 2N2904 transzisztor található.
Ez így önmagában már egy "fél" szkóp és arra gondoltam, hogy ebből könnyen lehetne egy egyszerű amatőr szkópot építeni, csak hozzá kellene illeszteni néhány szükséges egységet (bemeneti osztó, előerősítő, trigger, sweep).
Most egyelőre annyit szeretnék kideríteni, hogy a hátulján található csatlakozósor milyen feszültésgeket/jeleket vár, hogy egyáltalán életre keljen. Végső esetben visszarajzolom a kapcsolást, egyébként is szép "szellős" a nyák, könnyen visszakövethetőek a vezetősávok. Azt már most is látom, hogy van rajta két gratez híd, amik ki vannak vezetve a hátuljára, csak azt nem tudom, hogy mekkora feszt várnak a bemenetükön.
(#) tarpad válasza tarpad hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Közben kicsit jobban szétszedtem. Hamarosan visszarajzolom a kapcsolását is. Egy DP7-178 tip. hosszú utánvilágítású cső van benne. A sémából és az alkatrészek értékeiből szerintetek meg lehet majd saccolni, hogy eredetileg mekkora tápfeszről ment az áramkör?
(#) pucuka válasza tarpad hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
A DP7-178 cső adatai: (nagy érzékenységű, utángyorsítós, hosszú utánvilágítású cső)
Fűtés: 6,3 V / 300 mA 1, 14 láb (a két láb és a központi csap között húzódik a vízszintes vonal)
Ua3: 4 kV, a csatlakozó a cső ernyő közeli végén a cső palástján
Ua2a: 1 kV, 12 láb
Ua1: 35 - 165 V 4 láb
-Ug1: g1: 30 - 60 V 3 láb
D1-2: 31 - 40 V/cm (vízszintes eltérítő lemezek) 9 láb D2, 10 láb D1
D3-4: 10,5 - 13,7 V/cm (függőleges eltérítő lemezpár) 6 láb D3 , 7 láb D4
A többi láb:
2: k
5: a2c, (a két eltérítő lemez közti anód, a potenciálja az eltérítő lemezek átlag potenciálja)
8: a2b, (a vízszintes elt. lemeztől kissé negatívabb potenciál, fókusz szab)
11: i.c.
13: i.c.

Ezek az adatok remélem segítségedre lesznek. Vigyázz, a katód, és a g1 negatív feszültségen van! (1 kV körül)
Egyébként ha szkópot akarsz faragni belőle, (csak lassú jelekre érdemes a hosszú utánvilágítás miatt) az áramköreiből csak a táprészt, és a függ, valamint a vízszintes végerősítőt használhatod. Mivel gyors jeleket amúgy sem tudnál vizsgálni a végfokozat eltérítő tranzisztorait sem érdemes gyorsabbakra cserélni.
Eredetileg az eltérítő generátor kb 50 - 100 Hz között járt, szinkronizálva a sweep generátorral. A függöleges erősítő egy diódás demodulátorról kapott változó egyenfeszültségű jelet.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) tarpad válasza pucuka hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Köszi, ez hasznos volt!
Igazából még nem döntöttem el mivé alakítom át. Az alábbi lehetőségek közül lesz az egyik:

- Scope clock
- Hangfrekvenciás szkóp
- Hangfrekvenciás spektrumanalizátor
- Karakterisztika rajzoló

vagy az is lehet, hogy ezek mindegyike
(#) pucuka válasza tarpad hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
A hangfrekvenciás szkóphoz lassú lesz, a többihez jó. Csinálhatsz még EKG -t EEG -t, ha érdekelnek orvosi dolgok.
(#) gkari válasza tarpad hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Nagyszerű, épp most próbálok "lelket verni" egy 7603 - ba (most épp a fényerőpoti helyreállítása - kész bolhacirkusz), remélem, hasznos ez a gyűjtemény.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) tarpad válasza gkari hozzászólására (») Aug 11, 2014 /
 
Szia!
Jutottál a fényerőpotival valamire? Közben én is szereztem egy 7603-at, rack-es kivitelűt. Nálam annyi a gond, hogy a csatornák sugarai nem jelennek meg a képernyőn, a readout viszont igen...
(#) gkari válasza tarpad hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Lehet, hogy nálad is ez a poti a nyűg? Érdemes a tápot is végigmérni, a 30 éves kondik lehetnek gyengék, a 3055-k ugyancsak.
Sajnos, nálam a poti menthetetlen, annyira megsérült, hogy az ellenálláspályák tönkrementek. Azóta sem tudtam ilyen (5+5 k) potit szerezni, találtam 2 külön 5-5 kOhmost, amiket be kell arra a szűk helyre építeni, ehhez elég sokat kell bontani, egyelőre félretettem.
Sokat segíthet: Reparaturbericht TEKTRONIX 7603.mht
(#) tarpad válasza gkari hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Még nem estem neki, majd hétvégén boncolgatom kicsit. Nem tudom, hogy a fiókjaim működnek-e egyáltalán. Van benne két 7A18A és egy 7B53A. A V/Div és a Time/Div gombok forgatásakor megfelelően kiírja a beállított értéket a képernyőre (readout), csak a sugarak maradnak el valamiért (a trigger látszólag jó a 7B53A-n). Azt a német oldalt én is megtaláltam, elég jó anyag. Na meg a képernyőt megvilágító lámpákból is már csak egy jó...
(#) gkari válasza tarpad hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Az a gyanúm, hogy a readout csak a a kapcsolók helyzetét jelzi vissza, hogy működik-e valójában, azt nem. Nekem a vert. fiókok 7A26A-k, de ebből a szempontból ez mindegy.
(#) tarpad válasza gkari hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Igen, én is erre tippelek, ebből még nem derül ki sok. Találtam még jó anyagokat:
7000 series switching and logic circuits, a "mainframe" csatlakozó kiosztása. Ezekből és a szervízkönyvből már azért el lehet indulni.
(#) tarpad válasza gkari hozzászólására (») Okt 21, 2014 /
 
Szia!

Vaterán böngészve futottam bele ezekbe a potikba és eszembe jutott, hogy neked pont ilyen kellene. Ha a méretük stimmel akkor megérné megvenni, lehet még engem is érdekelne 1-2 db.
(#) tarpad hozzászólása Okt 21, 2014 /
 
Közben én is jutottam kicsit előre a 7603 szkópommal. Az már biztos, hogy a "z amplifier" azaz a kioltásért felelős áramkör nem kap rendes vezérlést. Amikor lehúzom a bemenetéről az oda csatlakozó kábelt és "manuálisan" megfelelő feszültséget adok rá (tehát nem oltja ki a sugarat soha) akkor szépen megjelenik mind a 4 sugár és a readout is. A "z amplifier" a "logic" jelölésű nyákról kap vezérlést, most ezt kell majd boncolgatnom kicsit.
(#) zenetom hozzászólása Jan 7, 2015 /
 
Hali!
Van olyan szkóp, melynek a jelfeldolgozása analóg, de a megjelenítése digitális? Tehát először analóg mószerrel történik a jelkezelés (a kezelőszervekkel), és a végén történik csak a mintavételezés, hogy az LCD kijelző meg tudja jeleníteni a jelet. Ha igen, akkor ez még analóg szkópnak tekinthető ugye?
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Szerintem, ha már mintavételezés történik, nem beszélhetünk analóg szkópról. Fordítva már láttam szkópot, a mintavételezés után a kijelzés analóg volt, ez inkább elképzelhető, minthogy csak a kijelzés számára digitalizálni a mérendő jelet.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Én is így vélem, illetve suliban a Hameg szkópoknál a jelfeldolgozás digitális volt, de a kijelzést CRT végezte.
Csak felmerült, hogy fordítva mennyire jellemző.
Következő: »»   3 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem