Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Kis segitséget szeretnék kérni.Épiteni szeretnék egy cnc-gépet! És abba kernék segitséget .hogy valakinmek nincs e valamiféle terv erről a CNC-ről Maga a váz szerkezete érdelene. Előre is köszönöm! Űdv.Zsolt A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
Tessék! Itt van egy
Szia! Én alapesetben a lakatos alapképzésem ismereteit használtam fel a beállításra és egy pontos vonalzót. Nálam menetes szár forog, így - mivel metrikus rendszerben élünk - felidéztem a tanultakat. 1 körön, azaz 360 fokon - emelkedik a menet 1mm-t (megmértem tolómérővel) Ha egy léptetőmotor 2 fokot lép, akkor 360 fok, az 180 lépés. ezt már csak meg kellett adnom a mach3-nak. nyilván volt a mérésemben egy kis pontatlanság, így az egzakt eredményt az adta, hogy a gép teljes x tengelye 325mm-t képes elmozdulni, tehát ellenőríztem, hogy a beállított értékkel valóban annyi a megtett út, mint amit a szoftverben a G-kódban megadtam. mindössze pár tizedet kellett korrigálnom plusszba - így a gép önmagához és a használt etalonhoz képest pontos. Hozzá kell tennem, hogy a motor direktben hajtja a tengelyt, így nem kellett áttétellel számolnom. Józan parasztész alapján így sikerült belőnöm.
A hiba ott volt, hogy a léptetők általában 1,8fokot lépnek. Így 200 lépés egy teljes fordulat.
Igazad van - így is számoltam, csak nem emlékeztem a pontos lépésszögre. Ez már közel egy éve volt
.. a memóriám meg nem túl jó. Ettől a módszer működik.
Ennek meg van az összeállítási rajzon kívül a műszaki rajz file-jai, hogy gyártani is lehessen?
Az ebay-en meg lehet venni (én csak képet töltöttem le )
Amit jelenleg építek gépet, éppen meg tudom osztani a tervet mert publikus. Viszont gyerekbetegségek vannak, lehetnek benne. Én ezt építem meg, mert amire használni akarom, bőven jó lesz.
Itt a terv Ha valami nem kerek, ne szídjatok. Még én sem építettem meg teljesen készre.
Látom jó lassan haladsz te is! Én is csak molyolok vele, de nem haladok igazán.
Sziasztok!
Egy negyedik (B) tengellyel készülök bővíteni a gépemet, ami a munkadarabot forgatná. Erre a célra van egy 1.9 Nm-es nyomatékú léptetőmotorom. Az eredeti tervben szerepelt egy csigakerék áttétel, de mivel ilyen hajtóművet sem beszerezni, sem pedig kivitelezni nem tudok, arra gondoltam, hogy a motor talán közvetlenül is hajthatná a tengelyt. Szerintetek elég lenne a motor nyomatéka, ha csak fát, vagy műanyagot szeretnék megmunkálni legfeljebb 40-es átmérőig?
Szia! Ha kicsi a fogásmélység - akkor simán elég lehet szerintem. az 1.9Nm is elég bika már, ráadásul nagy súlyt sem kell rángatnia.
Az attól függ! Ha a darabot csak pozicionálni kell, akkor amikor nincs megmunkálás akkor biztosan elég. Viszont ha megmunkálás közben akarod forgatni, akkor kelleni fog az áttétel. A sárga fórumon Török Tamás ha jól emlékszem a nevére, árult 3000.-ért fogasszíjas áttételt kompletten.
Hááát, azért haladok ahogy az időm és a pénztárcám engedi. Ma érkezett meg Pécsről a két hosszú lineáris talpas tengely. Nem bírtam ki, összeraktam. Lassan kezdhetem az asztalt, és a kábelezést.
Az ebay-es már nem hobbi kategória szerintem, már csak az ára miatt sem.
Idézet: Erre reagáltam , nem ismerem a lehetőségeit... „de mivel ilyen hajtóművet sem beszerezni, sem pedig kivitelezni nem tudok,”
Jó masszív gép lesz.
Milyen motorokat és elektronikát tervezel rá?
Ha egy digitális tolómérőt meg tud mozdítani akkor azzal pillanatok alatt belőhető minden tengely, érdemes többször ráengedni a lépésbeállítást. Halál pontos nem lesz de tudod használni. Azért előtte egy vonalzós beállítás nem árt.
Ez a motor 3,36V-os ennek az ideális feszültsége 67-70V. 36V-on nem lesz nagy sebessége. Szóval tuningolni 36V-on nem lehet. Először én is ilyet szerettem volna venni, de aztán olyat választottam, aminek a feszültsége 2V, vagy az alatt van. Nem csalódtam.
TB6600-s vezérlő szerintem jó választás! Az USB mozgás vezérlőről nincs infóm.
Akkor inkább a nagyobb. A terveket megveheted annyi pénzért. Az végül is nem sok érte, tudva, hogy mennyit kell számolni, tervezni.
Van egy 1:3 arányú fogasszíj áttételem, de mérete miatt nem jöhet szóba. Valószínű marad a közvetlen meghajtás. Általában 0.25-0.5mm-es fogásokkal dolgozom, 3-as, vagy még kisebb szerszámokkal. Összerakok egy ideiglenes változatot, ha elég lesz a motor nyomatéka, hozzálátok a végleges verzióhoz.
Lassan halad a projekt, de sajnos a kisördög sem alszik. A problémám, hogy a hosszabbik 1200mm-es tengely 16x4-es trapézmenetes orsó olyan mértékben hajlik, hogy nagyobb sebességnél berezonál, és a motor lépést veszt.
Valami olcsó megoldást keresnék. Videó : Bővebben: Link
Alapvető tervezési hiba. 1200mm-en persze, hogy beremeg az orsó. 16x4-es orsóval max 500mm-ig építkeznék. E felett fogasléccel.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
Szia! Igen a hosszal van a gond szerintem is. Én kétféle megoldás tudnék ehhez a konstrukcióhoz, ami még javíthat rajta. Az egyik: vastagabb menetes orsó, a másik, ha a menetes orsó alatt is rögzítesz egy vagy kettő lineáris sínt, amivel merevíted is az egészet (több vas kisebb rezonancia), és a hosszanti - utólag beépített lineáris síneket is kereszttartókkal tovább merevíted kereszt irányban több helyen. Ezzel alátámasztod és kisebb szegmensekre osztod ezt a túl hosszú szakaszt.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
Szerintem az a baj, hogy feszül a vázad, vagy inkább görbe a trapézmenetes orsód. Azt nem tudnád kiegyengetni?
Mechanikailag tul lett méretezve a dolog. A tengely meg az anya és a csapágyak pontatlansága ilyen esetben sokat jelent. Vagy nagyságrenddel pontosabban kellene dolgozni, vagy valamelyiket flexibilisen szerelni. Már a filmen is látod, hogy a tengely hajlik, amihez sem a csapágy sem az anya nem tud igazodni ( szerintem is tul hosszu lett a tengely). Az anyát kellene ugy szerelni, hogy a tengelyre meröleges sikban néhány tized mm-t el tudjon mozdulni.
Ilyen hosszu tengelyekre már nem trapéztengely kellene hanem golyos.
Lehet jobban járna szíjhajtással a kolléga. Sokak idegenkedését nem értem, miközben egy ilyen orsót fixen megfogva egyik végén simán lehajlik. Nálam az XY részt több éve dobhajtómű viszi (ez egy "menetes dob" a menetprofil pedig rádiuszos és bowden van rajta egyenesen valami írógépből) 20 kg ot cipel az X nálam. Némi áttétellel meg egy vékony összekötő tengellyel középen csapágyazva a hajtásnál jó lenne. Mivel házilag a topic címe sokkal könnyebben kivitelezhetőnek látok egy szíjhajtást házilag mint egy bármilyen orsós hajtást.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

.. a memóriám meg nem túl jó. Ettől a módszer működik. 

Valami olcsó megoldást keresnék.