Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   185 / 372
(#) zsolti26 hozzászólása Jún 2, 2014 /

Sziasztok!

Kis segitséget szeretnék kérni.Épiteni szeretnék egy cnc-gépet! És abba kernék segitséget .hogy valakinmek nincs e valamiféle terv erről a CNC-ről Maga a váz szerkezete érdelene.

Előre is köszönöm! Űdv.Zsolt
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) kaqkk válasza zsolti26 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Tessék! Itt van egy
(#) zsolti26 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Köszönöm szépen a segitséget!!!!
(#) kameleon2 válasza Guppyka1991 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Szia! Én alapesetben a lakatos alapképzésem ismereteit használtam fel a beállításra és egy pontos vonalzót. Nálam menetes szár forog, így - mivel metrikus rendszerben élünk - felidéztem a tanultakat. 1 körön, azaz 360 fokon - emelkedik a menet 1mm-t (megmértem tolómérővel) Ha egy léptetőmotor 2 fokot lép, akkor 360 fok, az 180 lépés. ezt már csak meg kellett adnom a mach3-nak. nyilván volt a mérésemben egy kis pontatlanság, így az egzakt eredményt az adta, hogy a gép teljes x tengelye 325mm-t képes elmozdulni, tehát ellenőríztem, hogy a beállított értékkel valóban annyi a megtett út, mint amit a szoftverben a G-kódban megadtam. mindössze pár tizedet kellett korrigálnom plusszba - így a gép önmagához és a használt etalonhoz képest pontos. Hozzá kell tennem, hogy a motor direktben hajtja a tengelyt, így nem kellett áttétellel számolnom. Józan parasztész alapján így sikerült belőnöm.
(#) tiggersoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 2, 2014 / 1

A hiba ott volt, hogy a léptetők általában 1,8fokot lépnek. Így 200 lépés egy teljes fordulat.
(#) kameleon2 válasza tiggersoft hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Igazad van - így is számoltam, csak nem emlékeztem a pontos lépésszögre. Ez már közel egy éve volt .. a memóriám meg nem túl jó. Ettől a módszer működik.
(#) cpt.zoltan.simon válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Ennek meg van az összeállítási rajzon kívül a műszaki rajz file-jai, hogy gyártani is lehessen?
(#) kaqkk válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Az ebay-en meg lehet venni (én csak képet töltöttem le )
(#) abalazs válasza zsolti26 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Amit jelenleg építek gépet, éppen meg tudom osztani a tervet mert publikus. Viszont gyerekbetegségek vannak, lehetnek benne. Én ezt építem meg, mert amire használni akarom, bőven jó lesz.

Itt a terv

Ha valami nem kerek, ne szídjatok. Még én sem építettem meg teljesen készre.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Látom jó lassan haladsz te is! Én is csak molyolok vele, de nem haladok igazán.
(#) varttina hozzászólása Jún 3, 2014 /

Sziasztok!

Egy negyedik (B) tengellyel készülök bővíteni a gépemet, ami a munkadarabot forgatná. Erre a célra van egy 1.9 Nm-es nyomatékú léptetőmotorom. Az eredeti tervben szerepelt egy csigakerék áttétel, de mivel ilyen hajtóművet sem beszerezni, sem pedig kivitelezni nem tudok, arra gondoltam, hogy a motor talán közvetlenül is hajthatná a tengelyt. Szerintetek elég lenne a motor nyomatéka, ha csak fát, vagy műanyagot szeretnék megmunkálni legfeljebb 40-es átmérőig?
(#) kameleon2 válasza varttina hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Szia! Ha kicsi a fogásmélység - akkor simán elég lehet szerintem. az 1.9Nm is elég bika már, ráadásul nagy súlyt sem kell rángatnia.
(#) Pali79 válasza varttina hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Az attól függ! Ha a darabot csak pozicionálni kell, akkor amikor nincs megmunkálás akkor biztosan elég. Viszont ha megmunkálás közben akarod forgatni, akkor kelleni fog az áttétel. A sárga fórumon Török Tamás ha jól emlékszem a nevére, árult 3000.-ért fogasszíjas áttételt kompletten.
(#) kaqkk válasza varttina hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Itt már kerested?? És itt ?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Hááát, azért haladok ahogy az időm és a pénztárcám engedi. Ma érkezett meg Pécsről a két hosszú lineáris talpas tengely. Nem bírtam ki, összeraktam. Lassan kezdhetem az asztalt, és a kábelezést.
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Az ebay-es már nem hobbi kategória szerintem, már csak az ára miatt sem.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Idézet:
„de mivel ilyen hajtóművet sem beszerezni, sem pedig kivitelezni nem tudok,”
Erre reagáltam , nem ismerem a lehetőségeit...
(#) Thowra válasza abalazs hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Jó masszív gép lesz.
Milyen motorokat és elektronikát tervezel rá?
(#) SALáta válasza Guppyka1991 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Ha egy digitális tolómérőt meg tud mozdítani akkor azzal pillanatok alatt belőhető minden tengely, érdemes többször ráengedni a lépésbeállítást. Halál pontos nem lesz de tudod használni. Azért előtte egy vonalzós beállítás nem árt.
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Ez a motor 3,36V-os ennek az ideális feszültsége 67-70V. 36V-on nem lesz nagy sebessége. Szóval tuningolni 36V-on nem lehet. Először én is ilyet szerettem volna venni, de aztán olyat választottam, aminek a feszültsége 2V, vagy az alatt van. Nem csalódtam.

TB6600-s vezérlő szerintem jó választás!

Az USB mozgás vezérlőről nincs infóm.
(#) cpt.zoltan.simon hozzászólása Jún 4, 2014 /

Ha már az ebay-ről van szó, van itt van kettő ami nekem tetszik, mi a véleményetek ezekről?
Kicsi
Nagy
(#) Zoli_bácsi válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Akkor inkább a nagyobb. A terveket megveheted annyi pénzért. Az végül is nem sok érte, tudva, hogy mennyit kell számolni, tervezni.
(#) varttina válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Van egy 1:3 arányú fogasszíj áttételem, de mérete miatt nem jöhet szóba. Valószínű marad a közvetlen meghajtás. Általában 0.25-0.5mm-es fogásokkal dolgozom, 3-as, vagy még kisebb szerszámokkal. Összerakok egy ideiglenes változatot, ha elég lesz a motor nyomatéka, hozzálátok a végleges verzióhoz.
(#) abalazs hozzászólása Jún 7, 2014 /

Lassan halad a projekt, de sajnos a kisördög sem alszik. A problémám, hogy a hosszabbik 1200mm-es tengely 16x4-es trapézmenetes orsó olyan mértékben hajlik, hogy nagyobb sebességnél berezonál, és a motor lépést veszt. Valami olcsó megoldást keresnék.

Videó : Bővebben: Link
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Alapvető tervezési hiba. 1200mm-en persze, hogy beremeg az orsó. 16x4-es orsóval max 500mm-ig építkeznék. E felett fogasléccel.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
(#) kameleon2 válasza abalazs hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Szia! Igen a hosszal van a gond szerintem is. Én kétféle megoldás tudnék ehhez a konstrukcióhoz, ami még javíthat rajta. Az egyik: vastagabb menetes orsó, a másik, ha a menetes orsó alatt is rögzítesz egy vagy kettő lineáris sínt, amivel merevíted is az egészet (több vas kisebb rezonancia), és a hosszanti - utólag beépített lineáris síneket is kereszttartókkal tovább merevíted kereszt irányban több helyen. Ezzel alátámasztod és kisebb szegmensekre osztod ezt a túl hosszú szakaszt.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
(#) emmzolee válasza abalazs hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Szerintem az a baj, hogy feszül a vázad, vagy inkább görbe a trapézmenetes orsód. Azt nem tudnád kiegyengetni?
(#) Massawa válasza abalazs hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Mechanikailag tul lett méretezve a dolog. A tengely meg az anya és a csapágyak pontatlansága ilyen esetben sokat jelent. Vagy nagyságrenddel pontosabban kellene dolgozni, vagy valamelyiket flexibilisen szerelni. Már a filmen is látod, hogy a tengely hajlik, amihez sem a csapágy sem az anya nem tud igazodni ( szerintem is tul hosszu lett a tengely). Az anyát kellene ugy szerelni, hogy a tengelyre meröleges sikban néhány tized mm-t el tudjon mozdulni.
Ilyen hosszu tengelyekre már nem trapéztengely kellene hanem golyos.
(#) SALáta válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Lehet jobban járna szíjhajtással a kolléga. Sokak idegenkedését nem értem, miközben egy ilyen orsót fixen megfogva egyik végén simán lehajlik. Nálam az XY részt több éve dobhajtómű viszi (ez egy "menetes dob" a menetprofil pedig rádiuszos és bowden van rajta egyenesen valami írógépből) 20 kg ot cipel az X nálam. Némi áttétellel meg egy vékony összekötő tengellyel középen csapágyazva a hajtásnál jó lenne. Mivel házilag a topic címe sokkal könnyebben kivitelezhetőnek látok egy szíjhajtást házilag mint egy bármilyen orsós hajtást.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2014
Következő: »»   185 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem