Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nekem van PCL85 SE-m (Sturbi fórumtársunk kapcsolása alapján), és igenis megállja a helyét. Még vagy 5 éve építettem három nap alatt, ebben a trafótekerés, a sasszi festése, az előlapkészítés és az egész áramkör megépítése benn volt. Nyári szünet utolsó péntek estéjén ránéztem a dobozára a polcom alján, előrángattam, a szobám szőnyegén kilegóztam, hogy legyenek rajt a trafók és a csövek. Vasárnap este hallgattam a kész erősítőt. Kicsit érzéketlen, állítani kéne a trióda munkapontján, de erre 5 év alatt még nem került sor..
![]() Hogy a PCL86-ban egy elgyengített EL84 van, az sajnos tévhit. Az EL84 pentóda, míg a PCL, az adatlapokkal ellentétben egy sugártetróda. Ezáltal még alkalmasabb HF erősítőnek. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
Tegnap az utolsó kondikat is kicseréltem (mármint a táppanelen lévők kivételével) és teljesen feltolt potméter állás mellett is csendben van, ha rátapasztom a fülem a magassugárzóra, akkor hallok nagyon nagyon halkan (talán) sistergést. A szimmetriával kapcsolatban azt hiszem sikerült, de normálisabb műszert kell beszereznem. Egyformán 32-33mV között ugrál a műszer, remélem hihetek neki. Amúgy nem volt nagyon elmászva. Mint kiderült, az előző gazdi új garnitúra csövet rakott bele, kb 2-2,5 üzemóra után, a jobb csatorna 4ohmos kivezetésén lévő megszakadt menetű, műanyag leszorítócsavar elengedte a pozitív hangszórókábelt és (nem tudom hihetek-e ennek, de) állítólag ennek következtében ment tönkre a jobb oldala. Tény hogy a 4ohmos aljzaton (hiába csavarom be) nem lehet rögzíteni a kábelt, szóval annyit még szánok rá hogy mind a hat aljzatot lecserélem. Jó a masina.
![]() ![]()
Idézet: „Az EL84 pentóda, míg a PCL, az adatlapokkal ellentétben egy sugártetróda. Ezáltal még alkalmasabb HF erősítőnek.” Műszakilag nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni.. viszont ha valóban így van, akkor ez megmagyarázhatja, miért jött be jobban az ECL86-os SE erősítőnek a hangja, mint az EL84-nek ![]()
Egy meghallgatás többet mondana erről. Egyébként tény, hogy hamar elkészíthető mind az SE, mind a PP. Nekem elég volt egy délután, elsőre indult. Válogatás végett szerzek pár PCL 85-öt, a legjobbakból erősítőt készítek. A 86-os belsejéről a volt Tungsramosok tudnának nyilatkozni, magam is csak olvastam.
Üdv. Ecc82-est mivel tudom kiváltani? Egy OTL-es erősítőbe volna rá szükségem,de mivel ez a típusú elektroncső nem akad itthon kéznél hátha van valamilyen változata amivel helyetesíteni tudnám. Kapcsolási rajzot mellékeltem. Köszönöm előreis a válaszokat.
![]()
12AU7, 5814, de valószínűleg az ECC85-el is lehet kisérletezni.
ECC vagy PCC88 az alacsony tápfeszültség miatt. Egyszer sikerrel alkalmaztam 6N1P csövet is 40V-ra, de nem az igazi így utólag belegondolva.
Köszönöm a válaszokat. Remélem sikerül valameikből is beszereznem eggyet olcsón. Ez a kapcsolási rajz mennyire "életképes"? Vagyis mit várjak el tőle és mit ne?
Valamelyikből, egyet biztosan találsz. Ez egy jó kis építési tanulmány.
Köszönöm a javítást.
![]()
Mivel a rajzon nem adták meg a hangszóró impedanciáját, passz; a 15 Ohm-ossal nem terheled túl biztosan. Ordítani biztos nem fog (bár a rajzon 5W van, ami elég hangos egy szobában), de ha nagyon halk, próbálkozhatsz kisebbel is (8 Ohm).
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Értem,remélem működni fog a kapcsolás
![]()
Nem igényel stabilizált feszt. Az előfok-fűtést közepeld ki, esetleges brum ellen. A téma képei közt találsz megoldásokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Köszönöm a válaszodat. Vasárnap neki is tudok állni a megépítésének.
Honnet vetted a kapcsolast? Amugy sztem az az 5W inkabb a 100ohm-os ellenallasra vonatkozik.
Igen.. az 5W a 100 ohmos ellenállásra vonatkozik. A kimenő teljesítmény kötve hiszem hogy ilyen tápfeszültségek mellett elérné az 5W-ot. Szerezz még egy PL500-at és így a 3 csővel 280-450V közötti bármilyen anódültséggel, 100 max 200V segédrácsfeszültséggel és -50V körüli előfeszültséggel egy remek kis PP-t építhetsz, ami már 15-20W lesz. Persze ehhez kell még egy kimenőtrafó is, de minimum 2db Junoszty 603b táptrafó. Nem azt mondom hogy ezt ne építsd meg, de a PP-t ne hagyd ki, mert az már tényleg nagyot szól.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
Én már összedobtam ezt. Nekem egy 32 ohmos fejhallgatóhoz kevés volt
![]()
A kapcsolást ezen hozzászólás alapján próbálom meg rekonstruálni hátha nekem is sikerrel üzemelne.
![]()
Ezt a PL504-el épülű OTL-t könnyen össze lehet rakni ezért is volnék kíváncsi a hangjára.
![]()
Sajons ma még nem tudtam elmenni az előfok csövekért így ma még csak a végerősítő részét és a tápegységét tudom összerkani. Kicsit csúszik a project,de addigis előkészítem a többi részét az áramkörnek.
![]()
A hangjára aztán tényleg lehettem kíváncsi mivel alig volt neki.
![]()
Ez egy hangfrekis előerősítő cső. Teljesítményt aligha ad, azt is nagy impedancián, a földelt katódú kapcsolás miatt. Ha földelt anódú lenne, akkor esetleg lehetne jól használni. PL 504-es kapcsolást készítetted? Ha igen, melyik rajzot használtad?
A kapcsolás itt található meg amit elkészítettem,valamiért nálam nagyon-nagyon gyengén szolt csak. Mondjuk sokan írták is hogy ne várjak el csodát tőle.
Szerintem alkatrész hiba lehet, esetleg a bemenet érzéketlensége. Meg sok múlik a fejhallgató impedanciáján, illetve érzékenységén. Egy műszeres nagymérés többet mondana. Először a nyugalmi egyenfeszültségek kellenek, majd kimeneti impedancia, végül érzékenységmérés.
Most érkezett felajánlás 2 kimenőtrafóval,így valószínű hogy hagyom a fülhalgató erősítő legyártását és akkor PCL-86 ból készítek stereo végerősítőt. Az alábbi kapcsolást kaptam ez megfelel a célnak?
Megfelel. Ha van gond, csak írd meg, akár ide is!
Rendben. Köszönöm a segítséget.
![]()
Ez egy tuti biztos mukodokepes cucc!
Bővebben: Link
Sziasztok,
A véleményeteket szeretném kikérni. Érdemes-e fűtőszál kímélése érdekében (telepes csövekről van szó 1,4V-os fűtőfeszültséggel) megemelni a fűtőfeszültséget és egy soros R-taggal "helyreállítani a rendet"? Step down converterrel fogom előállítani 12V-ból az 1,4V-ot és az áramkörön 0,8-kb. 9V-ig oda állítom a kimeneti feszültséget ahova akarom. Ezért gondoltam arra. hogy beteszek egy soros ellenállást így a kezdetben hideg és kissebb ellenállásal rendelkező fűtőszálon nagyobb áram folyna ami nagyobb feszültséget ejt a fix R-tagon így a kíméletesebb lesz a bekapcsolás a fűtőszálaknak. Plusz egy igénytelen alkatrész, de ha leszavazzátok az sem kerül bele feleslegesen. Előre is köszönöm.
Ez a kapcsolás megtetszet.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |