Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó

Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   39 / 101
(#) dcsabi válasza c27 hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Amiket eddig ebben a topicban, meg a másik frekiváltósban (egyból három fázis) leírtam az több hónapos próbálkozás és kb 30-50ezer anyag ráfordítás eredménye, mig elértem, hogy egy 375W-os motort tudtam kezelni részlegesen. Olvass vissza kb egy évet a két topicban. Ezekből bárki meg tudja építeni. Tápként először mezei trafót használtam két szekunder 2x12V és stab IC-k
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
(#) c27 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Egyébként ha diszkrét alkatrészekből építkezek, akkor köthetem párhuzamosan az IGBT-ket? Mennyire jó ez? A kívánt teljesítményhez lehet jobb ha 2 db közepes van párhuzamosan kötve, ár szempontjából mindenképpen jobb. Nem tudom mennyire lehet ezeket párba válogatni van erre valami módszer vagy viszonylag egyformára gyártják őket és nem érdemes ezzel foglalkozni?
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Szia!
Igen, egyszerűen párhuzamosíthatók ugyanúgy, mint a MOSFET-ek és nem kell párba válogatni őket.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Máj 27, 2014 / 1

Minden ilyen eszköznél a párhuzamosítás csak muszájból történik. Leginkább csak hátrányai vannak. De ha nincs más lehetőség, akkor kell elővenni, de gondoskodni kell a lehetőleg egyenletes árameloszlásról (veszteség), és így is ha repül az egyik, megy vele a másik is.
Sokkal jobb megoldás, ha a szükségesnél nagyobb terhelhetőségű kapcsoló, szabályzó eszközt használsz.
Léteznek ugyan olyan tranzisztorok, amelyek belül több tranzisztor párhuzamos kapcsolását tartalmazzák, de ezek eléggé speciális integrált áramkörök, amikről csak az elnagyolt működési sémát látod. Ezt diszkrét alkatrészekből utánozni nem tudod.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Máj 27, 2014 / 1

Ehhez annyit hagy tegyek hozzá, hogy itt az Infineonnál napjában több ezer IGBT-modult gyártunk le a párhuzamosításos technikával, mindenféle kiegyenlítő ellenállás nélkül. Az IGBT melegedési karakterisztikájából adódik az, hogy az áramok maguktól kiegyenlítődnek. Kiadványok a témában.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Ok, kösz a segítséget.
(#) promess hozzászólása Jún 1, 2014 /

Sziasztok!
Tudja valaki,hogy az Omron Vs mini J7-nél,mit kell átkötnöm,hogy automatán induljon,és ne RUN-t nyomni?Illetve,hogyan lehet forgásirányt váltani?
Köszi!
(#) elektroton válasza promess hozzászólására (») Jún 1, 2014 / 1

Promess!
Nagyon keveset árultál el a bekötésről, állapotról. Mit jelent, hogy automatán induljon?
Új készülékről van szó, vagy használtról? Gyári beállításokkal rendelkezik még?
A n02 paraméter "2" értéke esetén aktív a sorkapocsról való működtetés.
A SC-S1 összezárásával indul a frekiváltóról a motor, ha hozzá kapcsoljuk még a S2 bemenetet is akkor irányt vált a motor. Feltétele, hogy a n36 paraméter értéke "2". Továbbá engedélyezve van a n05 paraméternél a "0"-val a forgásirány váltás.
OMRON
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Ezt nyilván jobban tudod, de a csatolt dokumentumból is kiderül, a dolog nem probléma mentes. Vannak előnyei, de hátrányai is. Tudni kell róla, és kezelni kell.
Ha pl. 800 A -nyi áramot kell a hajtómotorokra szétosztani, nem sok választás marad.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2014 /

Én csak 2-2 IGBT-t kötnék párhuzamosan. Úgy terveztem a nyákot, hogy kezdetben csak 6 lenne és ha már jól megy a dolog akkor a nagyobb teljesítmény érdekében jön a párhuzamosítás. Nem kell új nyák, nem kell kiforrasztani az alkatrészeket meg hasonlók. Kíváncsi lesz erre a TO247-es tokozású igbt-re 23A-es ami nem túl sok, amit találtam olcsóbbat és erősebbet abba meg nincs benne a dióda, külön meg nincs kedvem még azt is rátervezni a nyákra. Nem tudom miért jó üzlet, ha valamelyikben nincs benne a dióda.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) promess válasza elektroton hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Szia!Köszi a segítséget,sikerült megoldani!
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

A gate-meghajtást viszont módosítani kell, mert a kétszeres gate-áramhoz erősebb drájver kell.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Nem hiszem hogy a driverrel gond lesz, bírni fogja az opto. Gondolom néhány száz mA-nél többre úgy se kell számítani.
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

A drájver mellett a gate-ellenállások elrendezése is számít. Tehát a gate ellenállásokat szeparálni kell. Nézd meg a korábban belinkelt keresési eredményben lévő dokumentumokat, ahol többek között erről is értekeznek.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 3, 2014 /

Ahogy láttam a legtöbb példában csak külön gate ellenállása volt minden igbt-nek és közös meghajtó.
Ha már szakérő vagy a témában az igbk-nél mi az a pbf jelölés? Néztem pár igbt-t volt sima és PBF, de a pbf drágább az adatlapon viszont semmi különbséget nem tüntettek fel.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Gondolom a "plumbum free"-t jelenti, tehát hogy ólommentes technológiával készült. Bővebben: Link.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 4, 2014 /

Ok, kösz. Egyébként az adatlapokban a SOA is 125°C-ra van megadva, de nem értem ez most hány usec-os impulzusra vonatkozik. Most az IRG4PC30FD és a IRG4PC30UD között vacilálok, talán az utóbbi felé hajlok, nem tudom még milyen feszültségen lesz üzemeltetve 230V vagy 400V.
(#) c27 hozzászólása Jún 16, 2014 /

Csak úgy nagyságrendileg hány mA kell egy IGBT ki-be kapcsolgatásához? Létezik, hogy kb.10mA-es nagyságrendű egy 600V-os 30A-esnek?
(#) laccika77 hozzászólása Júl 5, 2014 /

Üdv! Valaki tudna segíteni lg is7 frekiváltóhoz keresek magyar paraméterlistát!?
(#) Lala88 hozzászólása Júl 11, 2014 /

Üdv!
Van egy Danfoss f300 as annak szeretném a frkvenciáját állítani a menüben a 16-02 mutatja a frekit de az csak read only. Erre szeretnék segítséget kérni. Előre is köszönöm!
(#) zosza18 válasza laccika77 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Szia. Én csak angolt találtam, nem volna jó az?
(#) laccika77 válasza zosza18 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Köszönöm! A neten én is találtam mindenféle nyelven, nyilván magyarul nem, pedig az kellene.
(#) c27 hozzászólása Júl 19, 2014 /

Sziasztok egy frekvenciaváltót szeretnék építeni egyelőre hobbi és tanulási célokkal.
A betáplálás azt szeretném ha lehetséges lenne 230V, 400V hálózatról egyaránt és esetleg akkumulátorpakkról is. Nincs konkrét elképzelés még, se kívánt teljesítmény. Halvány elképzelés azt, hogy kb. 3-4kW-os teljesítményig tudjon 0-100Hz között.
Inkább úgy tervezem, hogy kezdetben egy egyszerűbb eszközt építenék és majd azt fejlesztgetném csiszolgatnám (persze amit lehet már előre tudni annak megfelelően szeretnék haladni, hogy ne 10 féle változat legyen belőle meg nem 20 nyákot kelljen legyártani gondolok itt a tápegységre és az IGBT hídra amit jó lenne egyszer jól megtervezni.)
Talán az IGBT-kel és azok meghajtójával kezdeném: igbt-k közül az irg4pc30ud és irg4pc30fd között gondolkodok, akár 2-2 párhuzamosítása is szóba jöhet. Meghajtónak eddig optokat gondoltam mint pl. a tlp250 ami egy elég gyors opto, de szóba került a gate trafó is. Szóval ehhez kérnék egy kis segítséget.
(#) zosza18 válasza c27 hozzászólására (») Júl 19, 2014 /

Szia.
Én most készülök építeni, bár a sárgáktól rendeltem moodult, hogy egyszerűbb legyen az építés, de így is van mire odafigyelni. Javaslom Neked is a modult, hogy "egyszerűbb" legyen az építés. Ha gondolod én szívesen megosztom Veled a tapasztalatokat, meg mindenkivel amúgy, bár nekem még kb. 3-4hét mire eljutok odáig, hogy foglalkozzak vele. Még várok néhány alkatrészt, hogy minden meglegyen hozzá, aztán indul az építés. Én 1 fázisú betápról húzok ki 3 fázist és kb. 3kW-ot. Nekem is kísérleti célra kell, de ha ez összejön, akkor írnék is egy cikket róla, hogy legyen egy működőképes komplett dokumentáció róla, mert nem szereti megosztani senki jóformán, csak ilyen kis csurrantások vannak belőle, bár azok is jól jönnek.
(#) c27 válasza zosza18 hozzászólására (») Júl 19, 2014 /

Helló.
Én inkább a diszkrét alkatrészek híve vagyok nem igazán szeretnék modult használni a működés megértés végett se. Talán jobban is átlátható majd az egész folyamat. Abban igazad van, hogy a modullal egyszerűbb.
Én is azt szeretném, ha legalább ebben a topikban egyszer végre normálisan végig lehetne menni lépésről lépésre. Bízom benne, hogy lorylaci is becsatlakozik ide, egy másik topikban már kérdeztem ezzel kapcsolatban illetve hátha mások is hozzánk csapodnak hogy segítsenek. Én csak nagy vonalakba vagyok tisztába a működési elvekkel. A másik amiért nem a modult választom, mert közbe már csinálok egy külön hűtőt az igbt-knek (és eleve úgy lesz tervezve, hogy folyadékhűtés is lehetséges, amennyiben szükséges lesz pl. trafóolajat cirkulálna benne + viszonylag nagy hűtőbordák, a ventiket el szeretném kerülni, zajosak és porszívóként működnek, de az is lehet sima olajtöltettel passzív hűtéssel is elegendő lesz).
Elsősorban a nagy áramú részt és a tápegységet szeretném megcsinálni aztán jön a pices vezérlő.
(#) foxi63 válasza c27 hozzászólására (») Júl 19, 2014 / 1

3 db IR2111 megfelelő mi építettünk 5kW-os frekiváltót vele és működik 400V-ról.
PIC18F sorozatú IC mert a beépített szorzó áramkörrel 1 órajel alatt kiszorozza a színusztáblából a és az aktuális frekvenciából a feszültség/frekvencia arányt....
Ha jól emlékszem PIC18f2431 és a power pwm modult kellett birizgálni.
(#) c27 válasza foxi63 hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

Nekem is van ir2104, de annyi bajom van vele, hogy nincs leválasztás. Picet már szereztem be 18f4431 programozható holtidővel 6 csatornán mehetne külön mindegyik igbt-hez, bár nem kötelező, de a holtidő így könnyen állítható lenne.
Én opto meghajtóban gondolkodtam eddig, de mást is ajánlottak már.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2014
(#) zosza18 válasza c27 hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

Igen igazad van, hogy alkatrész szinten érthetőbb az egész működése meg minden, de azért választottam a modult, mert benne van minden és eléggé védve vannak, hogy ne menjenek tönkre, így jobban lehet kísérletezgetni, és nem lesz olyan hamar füst, ha valami nem jó. A terv az volna, hogy ha kiforrt a modul hibátlanra, akkor kapna egy nagy végfokot alkatrészekből, hogy azt is ki tudjuk vesézni, majd a meghajtó IC-t cserélném ki mikrovezérlőre és így eljutnánk a végére úgy, hogy mindent ismerünk, alkatrész szinten. Nincs még mikrovezérlőm se égetőm és a tudásomat is erőteljesen frissíteni kéne nagyon, hogy leírjam a progit és működjön. Nem vagyok egy nagy ész, de követem az építkezést és ha tudok akkor segítek, hogy sikerüljön a projekt.
(#) gulyi88 válasza zosza18 hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

MC3PHAC típusú vezérlőt néztétek már?
Jó drága, de cserébe néhány alkatrészből kész az egyszerű vezérlés.
(#) zosza18 válasza gulyi88 hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

Azt vettem, meg hozzá a legnagyobb PS modult. Ezekből rakom össze, aztán meg ahogy írtam, megy a továbbfejlesztés. Sajnos én se vagyok egy nagy ész ebben a témában, így szerintem ez kezdésnek tökéletes és ha már minden jó, akkor mehetünk tovább. Ebből szeretnék egy cikket is írni, hogy végre legyen egy komplett dokumentáció és tapasztalatok egybeszedve, hogy bárki után építhesse.
Következő: »»   39 / 101
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem