Fórum témák
» Több friss téma |
Biztos hogy a hdd a ludas? A minap én is majd megőrültem mire rájöttem hogy a kábel tett be nekem. Nálam ment szépen és akinél volt ott meg csak kattogott vagy fel sem pörgött. Random csinálta a hülyeséget. Végül kábelcsere és jó lett. És igen lehet cserélni az elektronikát. De ami a rossz szektorokat őrzi azt át kell forrasztani. legalábbis a régebbi merevlemezeken működött. A maiakon nem tudom.
Köszönöm a tanácsot ,de nem tudom melyik lábra mérjek rá.
Esetleg nem néznéd meg személyesen? Lehet,hogy célra vezetőbb lenne.
Kábelt cseréltem de meg sem mozdul, a saját kábelével kattog, a másikkal nem is kattog.
Tegyem be egy másik házba??? Idézet: „...Tegyem be egy másik házba???” Semmi értelme egy másik házba tenni. Inkább szerezzél (elég kölcsönbe is) egy 2,5 - 3,5 átalakítót, és úgy kösd rá az alaplapon egy IDE portra. Így biztosan korrekt lesz. Mikor tanuljátok már meg végre, hogy az USB csatlakozás adatmentés szempontjából nagyjából használhatatlan! A saját példádból láthatod a kábel cserélgetésénél... Arról nem is beszélve, hogy a mentőprogramok sem mindig dolgoznak USB-ről (bármit is állít a gyártója). Én még a direkt USB csatlakozású elektronikákat is visszaalakítom SATA csatlakozásúra, és mit tesz Isten, az olyanokról is tudok menteni, amit előzőleg már tíz helyről visszaadtak azzal hogy menthetetlen.
Köszönöm az utasításokat, fel raktam a 3,5 átalakítóval ,most felpörög csapágyas hanggal az olvasó is mozgolódik próbálkozik de nem látom a gépen.A hdd lemez felülete nem sérült.
Most mi tegyek? Biztos egy szaki jobban látná át a dolgokat.
Post-nál sem jelenik meg? (bios detect mit mutat?)
Idézet: „...a hdd lemez felülete nem sérült” Honnan tudod, megnézted?
lehet, hogy gyszerűen megszorult, volt ilyenem. Induláskor, amikor nyekeget nekivertem egyet oldalról, akkor kiszabadult, felpörgött és a mai napig megy (1.5 év)
Ez egy nagyon kockázatos megoldás, profi szakember ilyet nem csinál, nem csinálhat. A „megszorulás” ugyanis következhet abból is, hogy kint maradt az adatterületen a fejszerelvény és letapadtak a fejek. Egy ütés ugyan „kiszabadíthatja” a fejet (általában ilyenkor felszakad, sérül a mágnesezett réteg a tárcsán - mivel csak pár mikron vastagságú!), de sok öröm nem lesz benne, menteni pedig lehetelen róla. Gyakorlatilag azonnal tönkremegy.
Ezért kell a drive áramfelvételét mérni - a kapott adatokból egyértelműen eldönthető hogy fejletapadásról, motor, vagy csapágyhibáról van szó, mindegyik más megoldást kíván. Letapadt fejek esetén a drive megbontása után, úgynevezett kiemelővillával kell a fejeket parkolóhelyzetbe rakni (pormentes, szűrt levegőjű tisztatér melegen ajánlott, mondhatni kötelező!). Összeszerelés után lehet azonnal menteni, majd a winyót emlékbe eltenni. Egyébként ez az egyik „legkönnyebben” javítható mechanikai hiba. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
Idézet: „de sok öröm nem lesz benne, menteni pedig lehetelen róla. Gyakorlatilag azonnal tönkremegy.” Ha fontos az adat, eleve békén kell hagyni és téged keresni például, vagy a kürt kft-t. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2014
Sziasztok! Nekem lenne egy 160 GB winyóm, ami kb egy éve lett kivéve a gépemből (nagyobra cseréltem). Régit nem rég kérték volna cserébe, ha működött volna. Hiba: nem indul el vele a gép, vagyis a windows betölt de utána sötét kép és semmi tovább. Azt szeretném kérdezni, hogy javítható e még?
Közel sem biztos, hogy a HDD hibája, vagy inkább valószínű, hogy nem annak a hibája. Másik gépre berakni HDSentinellel elleőrizni és megkapod a választ. Ha látszólag minden rendben, öntesztet kell indítani, ha az is lemegy hiba nélkül, más a gond.
Szia. Már volt más gépel próbálva és azzal is ugyan az volt a probléma.
Egy működő gépbe tedd, a másik mellé, ne erről induljon, ez csak legyen berakva egy másik gépbe ami megy és el lehet indítani rajta a programot.
Az én gépem is tökélesen működik, meg a másik gép is jó. mind a két gépel ugyan az a probléma ha berakom ezt a winyót egyik sem indul el
Tehát, nem ezen van a rendszer, csak be van rakva a másik mellé és így sem indul el a gép? Ezesetben a vinyó halott, nem is javítható, gondolom már nem képes olvasni sem. Ilyenkor külső rack-be rakva érdemes próbálkozni miután már elindult a rendszer.
Igen, nem ezen van a rendszer, csak adat hordozónak akartam használni. Milyen az a "rack-be rakva " mit jelent ez?
Egy például USB-s eszközt, amit a rendszer indulása után, menet közben is rá lehet dugni, így nem döglik ki a windows induláskor.
Idézet: „...Azt szeretném kérdezni, hogy javítható e még?” Ezt csak a gyártó tesztprogramjával tudod eldönteni, le kell töltsed a honlapjukról (ha a márkát nem hallgatod el olyan gondosan, megmondtam volna mit keress). Ezek általában formázni is tudnak, elég sok soft hiba javítására használhatók. Persze ha a winyó fizikailag sérült, akkor nem... Ha van egy Hiren's CD-d, azon nagy valószínűséggel rajta van ami kell neked.
Sziasztok !
Szeretnék egy kis segítséget kérni.Van egy seagate Barracuda vinyóm ami egyik pillanatról a másikra nem akar elindulni sőt a tápot is lelövi. Az elektronikáján semmilyen égési nyomot nem találtam. Előre is köszi az ötleteket, hogy lehet -e még ezen a szerkezeten segíteni.
Egy oldalt lapozz vissza és geezer001 kérdésére olvasd a válaszokat.
Ha a tápot lelövi, akkor zárlat van az elektronikán. Műszeresen ki kell mérni, és ha lehetséges meg kell javítani.
Ha olyan hibája van hogy nem javítható (előfordul), akkor keríteni kell egy pontosan identikus donort, átforrasztani az eepromot és így megpróbálni. Ennek már több buktatója lehet, sokszor 3-4 elektronikával is próbálkozni kell mire lesz eredmény - szóval ezt a lépést csak akkor érdemes meglépni, ha az adatok fontossága indokolja.
Van egy tökéletesen ugyanilyen vinyóm. Ha kicserélem a két elektronikát az megoldás lehet ?
Mindenképpen a tápon lévő védődiódákkal kezd, esélyes, hogy csak leszeded kiderül, hogy az rövidzáras és megy.
Ha szerencséd van, igen. Ha nincs, lesz két rossz winyód...
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
Leforrasztottam a diódát ami az 5V-os ágban a zárlatot okozta. Most már nem lövi ki a tápot viszont nem pörög fel és a bios nem ismeri fel. Sérült, égett alkatrészt nem látok az elektronikán.Ezzel lehet még valamit kezdeni vagy dobjam dobjam ki ? Sajnálnám ha meg kéne válni tőle. Köszönöm ha tudtok segíteni.
Akkor úgy tűnik, ott jogosan dolgozott a dióda. A többit pitti mondja.
![]() Idézet: „...viszont nem pörög fel és a bios nem ismeri fel” Valami ebben a történetben nagyon nem kerek - az 5V-nak az égvilágon semmi köze nincsen a felpörgéshez - a motor meghajtó oszcillátora a 12V-os ágról kap tápellátást. Oszcilloszkóppal mérjél rá a teljesítményfokozat kimenetére, kb. 400Hz frekvenciát kell kapjál mindegyik kimeneten (3 van belőle, mert ez egy három fázisú oszcillátor). Ha a frekik jók, a motor nem lehet szakadt vagy zárlatos. Ha valamelyik ágon nincsen jel, lehet hibás fet, meghajtó IC, motorhiba. Ha az oszci egyáltalán nem megy, vezérlő IC hiba. Mindenképpen ajánlatos lenne átmérni az egész elektronikát, a szemmelverés itt általában nem segít. El lehet vele játszadozni egy ideig... Vagy marad a már említett másik megoldás, kerítesz egy típusra, modellre, azonos donort, és az eepromot átforrasztva megpróbálod elindítani - ennek mikéntjét és buktatóit már az első hozzászólásomban leírtam. Ha viszont az adataid fontossága indokolja a mentést, akkor a felkészültségedet látván legjobb lenne, ha olyan szakemberre bízod, aki csinált már ilyet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |