Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   104 / 118
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
dsPIC kapcsolási rajz.
(#) matheattila válasza bbatka hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
simpi:
Köszi, nézegettem, jó cucc, valahogy elkerülte a figyelmem, csak azt nem értem, hogy ha 48MHz-ről megy minden akkor hogy képes 48MSPS-os mintavételezésre, úgy, hogy azzal a sebességgel el is tudja tárolni a memóriában. Még utána nézek.

bbatka:

Köszönöm a sok anyagot és segítséget!
Egész nap azon agyaltam, számolgattam, hogy melyik mikrovezérlővel (dsPIC33 @ 70MIPS, PIC32MX @ 80MIPS) mekkora sebességet tudnék elérni. A 32 bitesel elvileg 40MHz-en lehet kapcsolgatni a portokat, de ezzel is csak megcímezni lehetne a RAM-ot, de arra is nagyon kellene ügyelni, hogy szinkronban legyen az ADC mintavételezési órajelével, különben kiszámíthatatlanná válhat. dsPIC-el elvégeztem ezt a szimulációt MPLAB-ban C-ben de azon a kritikus helyen aszamblerben, azon is 3 ciklus az inkrementálása a portnak egy végtelen ciklusban, ezzel 70 MIPS-ről máris egy harmadára esik címzés sebessége.
Mikor megtelik a RAM azt ki is kellen olvasni belőle, de itt már nem kell éppen annyira időkritikus legyen (vagyis nem lehet, mert több portot kell kezelni és ezzel értelemszerűen lecsökken a sebesség is). Ezzel a kiolvasással csak az a gond, hogy az adat vonalak nem csak az ADC és RAM között vannak, hanem a PIC is és ha az elkezdi olvasni az adatokat akkor az visszafolyik az ADC felé is, ezt is ki kellene védeni valahogy...
Ha külső memória helyett a PIC belső RAM-ját használnám, egy jó nagy tömbben tárolva az adatokat akkor azt indexelni és beolvasni a megfelelő címre a portról az adatokat az legalább 9 utasítás (megint csak a szimulációra alapozva) így ez sóba sem jöhet, mert akkor nincs értelme az egésznek.
Nézegettem az új PIC32MZ-ket is mert igen csak szemet szúr a 200MHz (330DMIPS), csakhogy az sem éppen annyi, vagyis ott is csak legfeljebb 200MIPS a PIC sebessége (a DMIPS, Dhrystone-MIPS, csak egyfajta teljesítmény tesztelés által elért érték, vagyis a különböző műveletek elvégzésének sebessége másabb, ahogy értettem) így olyan nagyon sokat azzal sem nyernék, azokra még példák se nagyon vannak, meg még az MPLAB-ban sem jelennek meg, nem tudom, hogy a PICkit2/3 is felismerné-e egyáltalán...
Azt hiszem, hogy csak a CPLD-nél maradok, és akkor már mindegy a PIC típusa (csak legyen elegendő a lábszáma és kezelje az USB-t).
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Jó döntés. A CPLD a legegyszerűbb ha a CMOS számláló IC-st nem vesszük figyelembe.
A szkennelt CPLD panelem lábkiosztását csatoltam.
A PIC32MX-re megírtam régebben a program részletet. A 4MSPS sebességet sem lehet elérni, mert a lábakra lassabban lehet kiküldeni a jelet mint a dsPIC lábaira. Végig szimuláltam lépésről lépésre.
(#) matheattila válasza bbatka hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Köszönöm!
Még tanulmányozgatom, számolgatok, megpróbálom kihozni belőle a maximumot a lehető legkisebb ár mellett, ugyanis ez benne a lényeg
Majd, ha sikerül megvalósítani akkor közzé teszem én is, hogy még sok hozzánk hasonló hobbista vehesse majd hasznát.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
"Majd, ha sikerül megvalósítani akkor közzé teszem én is, hogy még sok hozzánk hasonló hobbista vehesse majd hasznát."

Előre is köszi. Akartam kérni.
Ha a feltöltött munkáimban találsz hibát akkor légyszíves jelezd. Főleg a VHDL programról érdekelne a véleményed. Úgyis bele fogod ásni magad.
(#) matheattila válasza bbatka hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Rendben, mindeknéppen szólok, ha valamit találok.
A következő két hétben nem fogok tudni annyira foglalkozni vele, mert most éppen szeszió van és még van néhány vizsgám, de utána csak ezzel foglalkozok egész május/júniusig, mivel hogy addig kész kell legyen
Csak azért érdeklődtem még most itt a HE-n, mert holnap kell beszéljek még a témavezető tanárommal is, hogy beszéljük meg, hogy akkor hogyan is legyen a végleges (remélhetőleg) verzió.
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Akkor minél előbb állj neki, mert kevés az idő.
(#) matheattila válasza bbatka hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Tudom, és sajnos ez a baj, eddig nem nagyon volt időm foglalkozni vele, mert dolgozok és még egyetemre is járok, de a második félévben már nem lesznek óráim így minden időmet arra tudom szentelni
(#) sargarigo válasza matheattila hozzászólására (») Jan 24, 2014 / 1
 
Ha nem ragaszkodsz a CPLD-hez, akkor a bbatka által is említett számlálós megoldás is szóba jöhet. Én is azzal kezdtem el, és nagyon egyszerűen meg lehet valósítani a kívánt funkciókat velük (más okból inkább leálltam az egésszel, és vettem készen egy analizátort). Ha felépítesz egy számlálóláncot, akkor az órajelet egy multiplexerrel tudod állítani, és a mux "némító" módjával meg van oldva az indítás/leállítás is. Ha a számlálók utolsó bitjére kötöd a némítást, akkor a ciklus végén automatikusan le is áll. Az a pár ic nem tétel forintálisan, és nem kell hozzá programozni sem. Aztán a vezérlése meg már mehet a mikrovezérlővel. Egyszerű mint a faék, pontos, gyorsan kész van, kevés a hibalehetőség. Ha nincs más szempont ami lezsűrizi, én inkább ezt javaslom.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
(#) matheattila válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Ez is egy jó ötlet, mindenképpen olcsóbb és egyszerűbb megoldás, lehet, hogy én is ezzel kezdem majd. A sebességük is jó (50-100 MHz), ennél nagyobb mintavételezési sebességre nem is nagyon számíthatok, de mindenképpen megpróbálom kihozni belőle a lehető legnagyobbat
Köszönöm a tanácsokat, segítséget!
(#) 5aeb hozzászólása Ápr 2, 2014 /
 
Sziasztok, nem tudom, feltette-e valaki a qdso doksiját, innen le lehet tölteni , alkatrészeket megrendelem , ha érdekel valakit a dolog.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza 5aeb hozzászólására (») Jún 16, 2014 /
 
Szia! Köszi jól néz ki! Pálcikával most tanulok enni, /fogyókúrás recept/ na-de belőlük olvasni???? Kemény Dió!
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2014
(#) hbtyuska hozzászólása Júl 3, 2014 /
 
Sziasztok!

Vegyünk példának egy mondjuk 100MHz 2-csatornás digitális oszcilloszkópot, ami semmi extrát nem tud, csak mondjuk van single shot lehetőség, tehát hogy egyképernyőnyi jelet be tud fagyasztani a képernyőn. Szerintetek mennyibe kerülhet az előállítása cakli-pakli? Anyagok, nyákok legyártása, szerelés. Nagyon kíváncsi vagyok mit gondoltok erről!
(#) sargarigo válasza hbtyuska hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Idézet:
„Nagyon kíváncsi vagyok mit gondoltok erről!”

Én azt gondolom, hogy ennél a projektnél inkább az időráfordítás a számottevőbb. Persze az is számít, hogy milyen konstrukcióban gondolkodunk. Ha a számlálóláncos TTL-es megoldásból indulunk ki (ami nem tudom meddig tud elmenni mintavételezésileg, de gondolom tudhat pár tíz MHz-et), akkor mondjuk 5-10k dobozolás nélkül. Feltéve, hogy a készülék másik végén egy PC csücsül, és nem LCD-re megy a kép, valamint a mikrovezérlő csak szinkronizál, a sebesség dolgokat nem ő intézi. Az is jól jöhet ha van jó sok bontás cuccod. Természetesen határ a csillagos ég! Ha érdekel a költsége, akkor gondold át, hogy milyen rendszerben gondolkodsz, és ahhoz milyen részegységek kellenek. Ebből már be tudod lőni az árat, de ettől csak több lesz
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
(#) GPeti1977 hozzászólása Szept 25, 2014 /
 
Kipróbáltam hogy tényleg lehet-e ilyen alacsony költségű digitális szkópot építeni.
Próbáltam PIC18F kontroller és 64x128 kijelző, kicsit lassú ezért megnéztem pár kontrollert amit a fiókban találtam mit tud az xmega kivételével azt majd később:

PIC18F452 32MHz órajel saját A/D: 25kS/s azaz kb 3kHz szinusz jelig még láttam a kijelzőn.
A többi eset csak mérések:
PIC18F452 32MHz órajel paralel A/D: 300kS/s

PIC32MX saját A/D: 210kS/s
paralel A/D 10bit: 3500kS/s

Paralax P8X32A propeller chip: 50kS/s
Na ez volt egy csalódás a mérőciklus spin nyelven írva valahogyan biztos tudna többet is.

A PIC32-re is hasonló értéket olvastam itt mint mértem bár lehet tudna többet majd még megnézem.
(#) GPeti1977 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Tudom párhuzamos adc lenne tehát a portot kell beolvasni.
Nem olcsó az biztos, ugyan külső RAM van benne vagy megoldható gyorsabb beolvasás ha igen akkor asm betétek is lehetnek a programban. A videó kimenet se rossz ami a paralax csippel könnyen megoldható.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
(#) olahtamas hozzászólása Okt 10, 2014 /
 
Helló!
Találtam EZT a digitális oszciloszkópot itt az oldalon és agyon megtetszett,mert itthon hiány van belőle. Azonban kéne elég sok segítség hogy meg tudjam építeni. Valaki tud-e véletlen egy egyszerűbb és mégis működő oszciloszkópot? (diploma munka lenne)
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 24, 2014 / 1
 
Valami hasonlót nem lehetne megalkotni házilag? Nem is lenne muszáj kékben, elég lenne USB csatolással is. Ennek eszement ára van, ha azt nézzük hogy 15ezer körül lehet venni pici DSO-t. Az androidos teló viszont lassan mindenkinek kéznél lesz, volt kollégám pl. nagyon vágyna egy ilyenre, csak elérhető árban. Neki a munka során bőven elég a van jel/nincs jel megjelenítés és a hangfrekis tartomány (fényvezérlés), minden sallang nélkül. Így csak az adaptert (előtétet) kellene magával cipelnie.
(#) BESENYII hozzászólása Okt 24, 2014 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Építgetek egy spektrumanalizátort, a kijelzője jelenleg egy kis tv képcsöve. Ezt szeretném lecserélni LCD-re. Itt tartok: van egy 320*240 pixeles LCD SED1330 meghajtóval amit PIC 4550 vezérel. A szöveges dolgaival, a raszterek kirajzolásával még boldogultam. Ahogy számolom elég lenne ha 16khz-et tudna 2 csatornán kezelni de tárolni is kellene hogy teljes képet rajzoljon ki egyszerre. Hát itt akadtam el, hogyan lehetne ezt megoldani.
Kezdő vagyok a PIC programozásban MPLAB alatt C18-ban tanulgatom a dolgokat.
Minden megoldás, ötlet érdekelne.
(#) kameleon2 válasza BESENYII hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Szia! Használj a kijelzéshez propellert. Letölthető a VGA-hoz a szükséges library. Nem kell pilótavizsga sem hozzá.
(#) kameleon2 válasza BESENYII hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Bár megírtam az előbb kiegészítésként, de valamiért törlődött. Akár touchscreent is használhatsz: 4,3 inches touchscreen kifejtő panel és driverek.
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 30, 2014 /
 
(#) matheattila válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
1. Ez már kissé régi cucc, a mai modern PC-ken már nincs párhuzamos port (nem beszélve a lapotopokról).
2. Akkora frekvencián (igaz nem túl nagy de kakor is) csak úgy össze vissza huzogatni a vezetékeket...nem a legjobb megoldás, mivel csak fölösleges zajt hoznak az áramkörbe.
3. Hirtelen ahogy rápillantottam a kapcsolásra, a clock jel a VDD-re van kötve...így nem hiszem, hogy elsőre működne.
4. Logikai kapuk, nagyobb frekvenciákon jobban oda kell figyelni az időzítésekre, mivel minden kapunak megvan a maga kis késése a be- és kimenete között (nem véletlenül használnak egyre gyakrabban CPLD-ket és FPGA-kat helyettük )
Én mindenképpen az USB protokollt vagy az USB-s virtuális soros portos megoldást javasolnám, mivel azok bármilyen USB csatlakozóval ellátott számítógépen működnek, igaz bonyolultabbak is de megéri. Természetesen nem akarlak lebeszélni a párhuzamosról sem, ha csak tesztelés képpen akarod megépíteni
(#) kameleon2 válasza matheattila hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Ne becsüld le a párhuzamos portot... CNC-sek is javában használják. Alacsony költségvetésű szkópról szól a téma. Olcsó LPT portos gépeket szoktam venni a PC Arénában ilyen feladatokra. Még notebook is vehető LPT porttal jó áron. Kit érdekel milyen oprendszer fut rajta, ha működik? Én még mindig XP-s gépen dolgozom, mert nem érzem magam meggyőzve az új windowsokkal. W7-en dolgoztam egy ideig - mert muszáj volt, de csak dühöngtem...
(#) matheattila válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Nem becsülöm le, mert tudom, hogy sok jó dolgot lehet (lehetett) csinálni vele, mert én is használtam annó. Én csak azt próbáltam szem előtt tartani, hogy a mostani számítástechnikában előnyösebb az USB-re fejleszteni (mint az a nevében is ott van: Univerzális), de mint már írtam ettől függetlenül lehet LPT-re is.
Nem beszélve az adatátviteli sebességekről..., az LPT max 2MByte/s-et ha tud, az USB meg 60MByte/s-et (az USB 3.0 akár 600MByte/s-et is)
(#) BESENYII hozzászólása Okt 31, 2014 /
 
Köszönöm az ötleteket!
Már a meglévő 320*240 pixeles LCD-t szeretném használni, megépítettem
ezt a műszert Ennek lenne a kijelzője.
Részben már működik az LCD van raszterháló, megy a karakteres kiírás csak oszcilloszkópként nem tudom összehozni. Nem kellene sok Mhz-et tudnia, csak mint korábban írtam; egyszerre írja a kijelzőt. De gondolom mind így működik ami az AD értékét memóriába írja, majd ha megvan a 320 oszlop akkor küldi a kijelzőre. Itt van a jelenlegi program C18-ban pic18f4550-re, ahol tartok.
Vannak fentebb jó megoldások, a megépítéssel nem lenne gondom csak a programírás döcög.
(#) BESENYII hozzászólása Okt 31, 2014 /
 
Lemaradt a program.

hetes.rar
    
(#) kameleon2 válasza matheattila hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Ha a privát véleményemet kérdezed: A DIY megoldás csak azért jobb, mert az ember a saját szája íze szerint rakhatja össze, de USB-re "fejleszteni" hobbi célra nem éri meg. Én is osztottam, szoroztam és vettem egy gyári szkópot. Először 25 évvel ezelőtt vettem egy hatalmas csöves EMG-t. Akkor láttam, hogy a nagy méret sok hátrányt hordoz, bár kétségtelenül pontos volt. Évekig nem is használtam mert nem volt, aztán elkezdtem keresgélni. Kicsit segített az élet és megörököltem egy régi tranzisztorost - ezt eladtam és hozzápótoltam, hogy kijöjjön az új. Ettől még érdekel minden megoldás. Lehet nagy átviteli sebességről felső határfrekvenciáról álmodozni, de nekem még a kommunikációs méréseimhez is a 100MHz bőven sok. HF-re meg felesleges 20MHz-nél több. SOkkal jobban számít a feszültségátfogása és az, hogy tudsz-e vele hálózati áramköröket is mérni, vagy kell hozzá leválasztótrafó is. Nyilván - ha akkus, vagy elemes - ez nem gond
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2014
(#) matheattila válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Egy PIC32-es, CPLD-vel és külső RAM-al
(#) killbill válasza BESENYII hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Minden elismeresem, ha ezt megepitetted. A hideg raz ezektol a gigahertzektol...
Nomost, a kerdes az, hogy mekkora a sweep time es ekozben hany mintat szeretnel venni? Ha 20ms alatt akarsz 320 mintat venni, az 16 kHz mintavetelezes. Nem tudom, hogy ez ezzel a PIC-cel megoldhato-e. A sweep generatorod ad egy trigger jelet, ennek hatasara preciz (timeres) idozitessel letarolod a 320 mintat a memoriaba. Most hirtelen azt mondom, hogy az egesz merest interruptbol oldanam meg, hogy ne legyen jitteres. A trigger is interruptot kerne (EXT INT), es utana a mintavetelezes is (timer int). Es persze meg kerdes marad, hogy mennyire pontos a sweep generator, azaz mekkora a drift-je. Ha idovel, homerseklettel elmaszik, akkor az egesz nem er semmit.

Ha megvan a 320 minta, akkor "csak" meg kell jeleniteni. Persze nem olyan egyszeru, mert az elozo gorbet le kell szedni a LCD-rol. Vagy torlod az egesz kijelzot, ami villogni fog, vagy tobb frame-et hasznalsz es cserelgeted oket, de tartok tole, hogy csak egy frame-et tudsz kezelni. De meg ugy is lassu lesz. Esetleg meg lehet egy megoldas: ket memoriaterulet van a 320 mintanak, es felvaltva, hol ebbe, hol abba tarolsz. Igy, mindig megvan az elozo gorbe is, meg az uj is. Ez azert jo, mert akkor a regi gorbet konnyen tudod torolni, nem az egesz kijelzot kell torolni, csak a 320 pontot. Persze figyelni kell, hogy a racsot es a tobbi szoveget ne torold... Nem is olyan egyszeru.

Esetleg, ha szepet akarsz csinalni, akkor erdemes vonalakkal osszekotni az egyes pontokat. Ha vonalazas is van, akkor szinte biztos, hogy lassu lesz ezzel a mikrokontrollerrel. Szerintem gyenge bele egy 8 bites mikrokontroller. Meg akkor is, ha olcso dologrol beszelunk. Ma mar egy 50 MHz-es Cortex-M0 uC 800Ft..

Jo nagy faba vagtad a fejszedet. Kivancsi vagyok, hogy mi lesz az eredmeny. Egyszer Ferenc baratom feltett itt egy FPGA-s megoldast ilyesmihez. Lehet, hogy erdemes megkerdezni tole. Megprobalok utanajarni.
Következő: »»   104 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem