Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   103 / 117
(#) Bakancsok hozzászólása Dec 4, 2013 /

Sziasztok!

Telefonon szeretnék Oszcilloszkóp programot futtatni. Hogyan tudnék olyan védelmet készíteni ami biztosan megyéi a telefon áramköreit.

Előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza Bakancsok hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

Miért kellene megvédeni?
(#) dara válasza Bakancsok hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

Milyen programot akarsz futtatni?
(#) sargarigo válasza Bakancsok hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Milyen eszközt akarsz rátenni?
(#) Bakancsok hozzászólása Dec 5, 2013 /

Androidos Samsung telefonra töltöttem le egy szót programot és ha jól tudom 1v nál nagyobb feszültséget nem célszerű rá engedni.
(#) sny válasza Bakancsok hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Például egy (kompenzált) feszültségosztó, majd 2db (vagy 4db) dióda antiparallel bekötésben.
A feszültségosztó arányosan osztja le a feszültséget, a dióda pedig nem engedi a nyitófeszültsége fölé emelkedni.
(#) Bakancsok hozzászólása Dec 5, 2013 /

Köszönöm az infót. Tudnál egy ilyen kapcsolási rajzot küldeni?

Köszönöm
(#) pucuka válasza Bakancsok hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Nézz át ebbe a topikba, amúgy is oda tartozik.
(#) matheattila hozzászólása Jan 22, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy USB-s digitális oszcilloszkópot, két csatornás és legalább 20Msps (/csatorna) mintavételezési frekvenciával. A megvalósításnál a legfontosabb szempont a költség, szeretném a lehető legolcsóbban megoldani, ezért valamilyen PIC mikrovezérlőt használnék (tudom, hogy FPGA-val sokkal jobbat lehetne csinálni, de azt egyelőre hanyagolnám, talán majd később ha nem sikerül másképp).
Nem tudom eldönteni, hogy 16 vagy 32 bites mikrovezérlőt használjak (pl: dsPIC33EP256MU806 és PIC32MX440F512H, mindkettő kezeli az USB-t), mert eddig csak a 16F, 18F családokkal foglalkoztam. Mennyire bonyolult a programozásuk? Ahogy nézegettem a páldákat a 32 bitesnél szinte nem is láttam hasonlóságot a 8 vagy 16 bites változatokkal, itt csak mind valami függvények vannak meghívva, fogalmam sincs hogy honnan... Ezt is lehet regiszter szinten kezelni mint a 18F szériát?
Az ADC 8 (esetleg 10) bites lenne, párhuzamos kimenettel és ez csatlakozna egy külső 32/64 kbyte-os (SRAM) memóriához vagy esetleg a mikrovezérlő belső RAM-ját használnám helyette.
Ha a dsPIC-el kezelném az SRAM címzését (csak a címzést mert az adatvonalak az ADC-től jönnek), akkor azzal elvileg 20MHz-ig is felmehetek (3 utasítás ciklus címzésenként, 70MIPS-en), ha a belső 28kB-os memóriájába menteném a mintákat akkor a címzés és beolvasás miatt már igencsak lecsökkenne a frekvencia...
PIC32 esetén gondolom ez kb kétszer gyorsabb lenne, mivel az kb 120MIPS-en megy.
Szerintetek melyik megoldás lenne a legjobb, hogy a lehető legnagyobb frekvencián tudjam eltárolni az adatokat, majd aztán ha megtelik a memória akkor USB felküldöm a PC-nek és minden kezdődhet előlről.
Esetleg még az is szóba jöhet, hogy a memória kezelésére valami digitális számlálót, PLD-t, esetleg CPLD használjak, így a mintavételezés sokkal nagyobb frekin menne, de ekkor már majdnem lényegtelen a PIC típusa, lehetne akár 18F is, mert az már csak az adattovábbítással foglalkozna.
Bármilyen ötleltet, javaslatot, tapasztalatot szívesen fogadok
Üdv, Atti
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) matheattila válasza matheattila hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Senkinek semmi ötlete az előbbi hozzászólásomhoz?
Azt elfelejtettem írni, hogy az analóg rész (a bemeneti fokozat, OPAMP, PGA) és a PC szoftver most nem annyira lényeges, inkább a hardver szíve legyen jól megalkotva, aztán a többit már lehet arra építeni.
A PC szoftvert C#-ban írnám, csak nem tudom, hogy az tudja-e elég gyorsan kezelni az USB-n érkező adatokat, mármint a számításokat és az ábrázolást, gondolom ez két külön szálon kellene menjen...
Köszönöm előre is!
(#) matheattila válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Köszönöm a javaslatot!
Tapasztalat szerzés céljából mindenképpen megéri, mivel ez lenne a diplomadolgozatom
Tudom hogy lehet vásárolni is, de amit saját magad készítesz az azért mégis csak másabb
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Jan 22, 2014 / 1

Szia !

Korábban már elég sokszor felmerült a témában az SRAM és ADC mikrovezérlővel való címzése. Sebesség tekintetében ez nagyon lassú. A 40MIPS-s dsPIC-el és a 80DMIPS-es PIC32-vel 3-4MSPS mintavételi sebességet lehet elérni és ez idő alatt a mikrovezérlő más feladatot nem tud végezni. Esetleg a Microchip új PIC32MZ sorozatával érdemes próbálkozni. Ez 330DMIPS-s.
Címzésre én FPGA, CPLD, CMOS-ic t javaslok.
Mivel a saját projektem parkoló pályán van már régóta és az elképzeléseiddel egyezik, ezért úgy döntöttem hogy a kapcsolási rajzokat és a VHDL forrást nyilvánossá teszem. Mintavételezési problémáim voltak. Négy verzió készült, de mindegyiknél ugyanez a probléma merült fel. A tápellátási hibára gyanakodtam, de egyre inkább azt gondolom a CPLD panellal van a probléma. Pontosabban az áramkorlátozó ellenállásokkal.
Akkor kezdem a CPLD panellal. A kapcsolási rajzon a lábakat átneveztem. Sajnos ma már nem tudom beszkennelni. Láthatóan más célra készült
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Az utolsó, azaz négyes verzió. Szétbontottam a panelt két részre hogy az autorouter külön huzalozza.

Hármas verzió.

Kettes verzió a neve ellenére.

dsPIC kapcsolási rajz.
(#) matheattila válasza bbatka hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

simpi:
Köszi, nézegettem, jó cucc, valahogy elkerülte a figyelmem, csak azt nem értem, hogy ha 48MHz-ről megy minden akkor hogy képes 48MSPS-os mintavételezésre, úgy, hogy azzal a sebességgel el is tudja tárolni a memóriában. Még utána nézek.

bbatka:

Köszönöm a sok anyagot és segítséget!
Egész nap azon agyaltam, számolgattam, hogy melyik mikrovezérlővel (dsPIC33 @ 70MIPS, PIC32MX @ 80MIPS) mekkora sebességet tudnék elérni. A 32 bitesel elvileg 40MHz-en lehet kapcsolgatni a portokat, de ezzel is csak megcímezni lehetne a RAM-ot, de arra is nagyon kellene ügyelni, hogy szinkronban legyen az ADC mintavételezési órajelével, különben kiszámíthatatlanná válhat. dsPIC-el elvégeztem ezt a szimulációt MPLAB-ban C-ben de azon a kritikus helyen aszamblerben, azon is 3 ciklus az inkrementálása a portnak egy végtelen ciklusban, ezzel 70 MIPS-ről máris egy harmadára esik címzés sebessége.
Mikor megtelik a RAM azt ki is kellen olvasni belőle, de itt már nem kell éppen annyira időkritikus legyen (vagyis nem lehet, mert több portot kell kezelni és ezzel értelemszerűen lecsökken a sebesség is). Ezzel a kiolvasással csak az a gond, hogy az adat vonalak nem csak az ADC és RAM között vannak, hanem a PIC is és ha az elkezdi olvasni az adatokat akkor az visszafolyik az ADC felé is, ezt is ki kellene védeni valahogy...
Ha külső memória helyett a PIC belső RAM-ját használnám, egy jó nagy tömbben tárolva az adatokat akkor azt indexelni és beolvasni a megfelelő címre a portról az adatokat az legalább 9 utasítás (megint csak a szimulációra alapozva) így ez sóba sem jöhet, mert akkor nincs értelme az egésznek.
Nézegettem az új PIC32MZ-ket is mert igen csak szemet szúr a 200MHz (330DMIPS), csakhogy az sem éppen annyi, vagyis ott is csak legfeljebb 200MIPS a PIC sebessége (a DMIPS, Dhrystone-MIPS, csak egyfajta teljesítmény tesztelés által elért érték, vagyis a különböző műveletek elvégzésének sebessége másabb, ahogy értettem) így olyan nagyon sokat azzal sem nyernék, azokra még példák se nagyon vannak, meg még az MPLAB-ban sem jelennek meg, nem tudom, hogy a PICkit2/3 is felismerné-e egyáltalán...
Azt hiszem, hogy csak a CPLD-nél maradok, és akkor már mindegy a PIC típusa (csak legyen elegendő a lábszáma és kezelje az USB-t).
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
(#) bbatka válasza matheattila hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Jó döntés. A CPLD a legegyszerűbb ha a CMOS számláló IC-st nem vesszük figyelembe.
A szkennelt CPLD panelem lábkiosztását csatoltam.
A PIC32MX-re megírtam régebben a program részletet. A 4MSPS sebességet sem lehet elérni, mert a lábakra lassabban lehet kiküldeni a jelet mint a dsPIC lábaira. Végig szimuláltam lépésről lépésre.

Köszönöm!
Még tanulmányozgatom, számolgatok, megpróbálom kihozni belőle a maximumot a lehető legkisebb ár mellett, ugyanis ez benne a lényeg
Majd, ha sikerül megvalósítani akkor közzé teszem én is, hogy még sok hozzánk hasonló hobbista vehesse majd hasznát.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014

"Majd, ha sikerül megvalósítani akkor közzé teszem én is, hogy még sok hozzánk hasonló hobbista vehesse majd hasznát."

Előre is köszi. Akartam kérni.
Ha a feltöltött munkáimban találsz hibát akkor légyszíves jelezd. Főleg a VHDL programról érdekelne a véleményed. Úgyis bele fogod ásni magad.

Rendben, mindeknéppen szólok, ha valamit találok.
A következő két hétben nem fogok tudni annyira foglalkozni vele, mert most éppen szeszió van és még van néhány vizsgám, de utána csak ezzel foglalkozok egész május/júniusig, mivel hogy addig kész kell legyen
Csak azért érdeklődtem még most itt a HE-n, mert holnap kell beszéljek még a témavezető tanárommal is, hogy beszéljük meg, hogy akkor hogyan is legyen a végleges (remélhetőleg) verzió.

Akkor minél előbb állj neki, mert kevés az idő.

Tudom, és sajnos ez a baj, eddig nem nagyon volt időm foglalkozni vele, mert dolgozok és még egyetemre is járok, de a második félévben már nem lesznek óráim így minden időmet arra tudom szentelni
(#) sargarigo válasza matheattila hozzászólására (») Jan 24, 2014 / 1

Ha nem ragaszkodsz a CPLD-hez, akkor a bbatka által is említett számlálós megoldás is szóba jöhet. Én is azzal kezdtem el, és nagyon egyszerűen meg lehet valósítani a kívánt funkciókat velük (más okból inkább leálltam az egésszel, és vettem készen egy analizátort). Ha felépítesz egy számlálóláncot, akkor az órajelet egy multiplexerrel tudod állítani, és a mux "némító" módjával meg van oldva az indítás/leállítás is. Ha a számlálók utolsó bitjére kötöd a némítást, akkor a ciklus végén automatikusan le is áll. Az a pár ic nem tétel forintálisan, és nem kell hozzá programozni sem. Aztán a vezérlése meg már mehet a mikrovezérlővel. Egyszerű mint a faék, pontos, gyorsan kész van, kevés a hibalehetőség. Ha nincs más szempont ami lezsűrizi, én inkább ezt javaslom.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
(#) matheattila válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Ez is egy jó ötlet, mindenképpen olcsóbb és egyszerűbb megoldás, lehet, hogy én is ezzel kezdem majd. A sebességük is jó (50-100 MHz), ennél nagyobb mintavételezési sebességre nem is nagyon számíthatok, de mindenképpen megpróbálom kihozni belőle a lehető legnagyobbat
Köszönöm a tanácsokat, segítséget!
(#) 5aeb hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok, nem tudom, feltette-e valaki a qdso doksiját, innen le lehet tölteni , alkatrészeket megrendelem , ha érdekel valakit a dolog.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza 5aeb hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Szia! Köszi jól néz ki! Pálcikával most tanulok enni, /fogyókúrás recept/ na-de belőlük olvasni???? Kemény Dió!
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2014
(#) hbtyuska hozzászólása Júl 3, 2014 /

Sziasztok!

Vegyünk példának egy mondjuk 100MHz 2-csatornás digitális oszcilloszkópot, ami semmi extrát nem tud, csak mondjuk van single shot lehetőség, tehát hogy egyképernyőnyi jelet be tud fagyasztani a képernyőn. Szerintetek mennyibe kerülhet az előállítása cakli-pakli? Anyagok, nyákok legyártása, szerelés. Nagyon kíváncsi vagyok mit gondoltok erről!
(#) sargarigo válasza hbtyuska hozzászólására (») Júl 3, 2014 /

Idézet:
„Nagyon kíváncsi vagyok mit gondoltok erről!”

Én azt gondolom, hogy ennél a projektnél inkább az időráfordítás a számottevőbb. Persze az is számít, hogy milyen konstrukcióban gondolkodunk. Ha a számlálóláncos TTL-es megoldásból indulunk ki (ami nem tudom meddig tud elmenni mintavételezésileg, de gondolom tudhat pár tíz MHz-et), akkor mondjuk 5-10k dobozolás nélkül. Feltéve, hogy a készülék másik végén egy PC csücsül, és nem LCD-re megy a kép, valamint a mikrovezérlő csak szinkronizál, a sebesség dolgokat nem ő intézi. Az is jól jöhet ha van jó sok bontás cuccod. Természetesen határ a csillagos ég! Ha érdekel a költsége, akkor gondold át, hogy milyen rendszerben gondolkodsz, és ahhoz milyen részegységek kellenek. Ebből már be tudod lőni az árat, de ettől csak több lesz
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2014
(#) GPeti1977 hozzászólása Szept 25, 2014 /

Kipróbáltam hogy tényleg lehet-e ilyen alacsony költségű digitális szkópot építeni.
Próbáltam PIC18F kontroller és 64x128 kijelző, kicsit lassú ezért megnéztem pár kontrollert amit a fiókban találtam mit tud az xmega kivételével azt majd később:

PIC18F452 32MHz órajel saját A/D: 25kS/s azaz kb 3kHz szinusz jelig még láttam a kijelzőn.
A többi eset csak mérések:
PIC18F452 32MHz órajel paralel A/D: 300kS/s

PIC32MX saját A/D: 210kS/s
paralel A/D 10bit: 3500kS/s

Paralax P8X32A propeller chip: 50kS/s
Na ez volt egy csalódás a mérőciklus spin nyelven írva valahogyan biztos tudna többet is.

A PIC32-re is hasonló értéket olvastam itt mint mértem bár lehet tudna többet majd még megnézem.
Következő: »»   103 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem