Fórum témák
» Több friss téma |
Beépítettem egy HF végerősítőt LM386-os IC-vel. Viszont így át kellett hidalni, illetve ki kellett venni a 741-es IC-vel felépített részt. Csak az egy előerősítő tranzisztor maradt a keverő és a végerősítő között (meg persze a hangerő szabályzó potenciométer). Gyönyörű erős hangszórós vételt tesz lehetővé. Sikerült befognom azokat a sustorgó, búgó zavarjeleket amiket a webSDR-el is. Morze jeleket is fogtam be jó sokat. Viszont a sáv teljes hosszában egy erőteljes német (esetleg osztrák) adó szinte teljesen elnyomja az amatőr jeleket. Hangolásra kicsit változik ennek az erőssége. A rádió fém dobozban van. Bár hátlapja nincs pont a keverő és a sávszűrőnél. Viszont nem hiszem hogy ez a baj, letakartam a lyukat egy acéllemezzel, a zavarjel változatlanul jelen van. Az antennán kell hogy bejusson, de a beállított sávszűrőn nem tudom hogy jut keresztül. Nem az RH sávban van, mert a sávzajt is elnyomja. Előbb épp egy géptávíró jeleit fojtogatta. Lehet hogy fog kelleni egy hullámcsapda?
Gratulálok! Szépen haladsz a rádióval!
Az az adó valószínűleg egy nagy teljesítményű középhullámú adó lesz. Iszonyatosan nagy teljesítménnyel sugároznak. A rádió tápját nézd meg, hogy megfelelően van-e szűrve de szerintem nem itt lesz a probléma. Azért próbáld meg. Esetleg próbaképpen egy másik tápot.
A 741-es erősítővel is ott volt a zavar? Ha nem akkor próbáld meg az LM386-os erősítését minimálisra állítani. Ezt úgy éred el, hogy az 1-es és 8-as kivezetéseit szabadon hagyod.
Én preselectort tennék elé. Ilyet találhatsz aegy FET el felépítve a 93-as Évkönyvben. Előnye, hogy elválasztja a dbm et az antenntól, és szelektíven emel jelszintet.
Mivel nekem van DDS-em kipróbálom a kapcsolást, tetszik amit csináltál!
Mindenek előtt gratulálok !
Biztosan nagy siker élmény volt amikor megszólalt a kis rádió. Szerintem először is rendes árnyékolt vezetékeket használj, valamit a táp bemenetnél /az alaplapon az a kis nyák darab/ tegyél egy 470 vagy 1000µF Elkót és egy 100nF kerámia hidegítő kondenzátort szűrés képen. A VFO-t külön egy kis árnyékolással jó lenne ellátni. A hullámcsapda nem hatásos itt a fetes preszelektor az jó dolog de az további zajokat vihet be. Próbáld ki!
Nem jó a felbontása, nem tudom elolvasni.
Jobb egérgombbal rákattintatsz a pillanatképre, megnyitás új lapon vagy Open link in new tab. Ha rákattintasz bal egérgombbal a képre akkor kinagyítja és el lehet olvasni.
Rendben megkerestem a preszelektort. Nem is bonyolult. Meg fogom építeni. Igen, valamilyen KH adó lesz, reggelre lekapcsolták. Reggel hatkor már nem volt jelen. Szépen tudtam venni sok morzejelet. Egy helyen mintha SSB adást is halottam volna, de nem tudtam értelmezni. Nagyon halk volt és beleveszett a sávzajba.
A preszelektor jó dolog, praktikus megépíteni is. Azonban a szelektivitáson nem fog sokat javítani, pontosabban kiszűri a sávon kívüli jeleket. A 80 m sáv mindöszesen 300 kHz széles, ekkora sávszélessége egy jó preszelektornak lehet, kiszűrhető vele az általad is hallott műsorszóró adó, bár az már elég "messze" van, "csak" pont a szomszéd sávrészben. A távíróra használható sávrész csak 80 kHz, és ezen belül kellene válogatnod, vagy együtt hallasz mindenkit. A sávszélességet a DBM utáni fokozat sávszélességének korlátozásával lehet beállítani, amit érdemes pár kHz -re korlátozni.
Ez távírószűrőek jó lenne?Bővebben: Link Csak lehagyom a 386-os IC-s részt, mert az nekem már be van építve.
Itt a preszelektor rajza mellékelve. Ha jól értelmeztem a rajzot ennek együtt kell futnia az oszcillátorral, igaz?
Nem kell együtt futnia, csak a két körnek. A lényege az, hogy zaj maximumon a legjobb az átvitel, ergo minden mást csillapít. A szinkrodin vevő után szelektív erősítő fokozatot kötve lehet javítani, de soha nem lesz ideális konstrukció. Én azt javaslom, hogy a preszelektorral indíts, ha javult az átvitel akkor érdemes hangfrekis részen szűrni. Szerintem ha építesz egy kvarc oszcit pl 3.61 Mhz re akkor a preszelektor jelmaximumra is behangolható. Ha nagyon szenvedsz vele, rá tudom tenni neked woblerre.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
Megnéztem a CW szűrőt. Építés előtt például Spektralabbal le tudod szimulálni. Közben eszembe jutott, ha nagyon szelektív vevőt akarsz akkor szinkrodinnál lehet a névleges frekvenciájú kvarcot is használni KF szűrőnek, egy frekvenciára.
Rendben, köszönöm. A hétvégén megépítem a preszelektort. Van is itthon BF245 FET-em. Most nekiállok megtervezem a panelt.
Most terveztem a mellékelt nyákot. Ez a rajzon található adó-vevő csak vevő része, relék, meg minden cucc nélkül. Ha esteleg szuper vevőre adnád a fejed, az elmélet nekem összeállt, de véges az időm megépíteni... A nyákot le tudom fotózni, meg van SA612-őm a projektbe, de megépíteni már esélytelen. Csak a bemeneti sávszűrőn és a VFO-n múlik melyik sáv.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
A bekötésére figyelj, fájdalom tud lenni
![]()
Azt észrevettem. Hogy melyik őrült találta ki ezt a lábkiosztást.
![]() Egyszer biztos fogok szuper vevőt építeni, de úgy érzem ez még túl nagy fa lenne az én kicsi baltámnak. Innen a jelenből visszanézve a múltba látom azt hogy mennyit fejlődtem. Viszont ránézve a rajzodra látom a jövőt, sokat kell még tanulnom. De ez így van rendjén. Egyszer oda is eljutok.
A rajzon az adó rész a több. Délután lemazsolázom róla a nem oda való részeket, alig marad alkatrész.
![]()
Valaki tudna nekem erről a preszelektorról valami leírást linkelni (esetleg a RT-ben hol találok)? Megépítettem, de nem értem pontosan mit hogyan állítsak be. Egyáltalán a forgókondenzátorral mit állítok? Mennyire fontos az L3 induktivitása? Keresgélek a neten, de csak konstrukciókat találtam eddig, elvi leírást nem.
Szia!
A forgókondenzátorral hangolod a szelektort, úgy, mint ahogy egy rádiót, tehát a kívánt sávra hangolod a szűrőt.
Ez is egy sávszűrő, de annyi a különbség. hogy nem fixen hangoltak a körei. Képzelj el egy két tagú sávszűrőt. Ha ennek a kapacitásait forgóra cseréled, akkor van egy olyan sávszűrőd, amit hangolni tudsz. Ha a két rész közé beteszel egy erősítő elemet akkor több előnyöd van: van erősítés és van elválasztás. Ettől lesz preszlektor (állítható erősítő) Mind a két rezgőkört sáv középre kell állítani amikor a forgókondi középen van. Tehát legyen mondjuk 3,6 Mhz az esetedben. Ha ez hidegen sikerült, akkor a rádióra kötve a forgó kondit tekerve a sávzaj változik. Halk hangosabb hangos halkabb. Az egész előnye, hogy pl. az antenna elhúzás korrigálható, illetve több tagú sávszűrő nem annyira "széles" mint a sáv, ergo a kondival lehet jó átvitelt biztosítani a sávszéleken is.
Válaszolva konkrét kérdésre is, a két tekercs L2 és L3 az összes kapacitással, ami kapcsolva van 3,5 Mhz-et kell, hogy adjon a gate és drain oldalon is. Az egyik az egy teljes párhuzamos rezgőkör, a másik egy soros rezgőkör, párhuzamos kapacitív taggal. Azért van eltérés, mert a FET maga is kapacitás, így valószínű ezekkel az értékekkel adott jó együtt futást a gate és a drain kör.
Ha a bemenetre kötöd, kell lennie a forgónak egy olyan állapota amikor a zaj megnövekszik. Vagy zaj maximumra próbálod hangolni a kört, vagy csinálsz egy kvarc oszcit (egy frekis szignál) és annak a jelére maximum hangerőre hangolsz. Ideális esetben woblerrel rámérnél az átvitelre.
A lényeg az hogy az előerősítőre ne jusson az antennáról be az összes rádiófrekvenciás jel hanem már kiszűri (melyik hogy) azt a sávot amit használni szeretnénk. Ebben a kapcsolásban van hangoló elem (forgókondi) amely forgatásával lehet még a kiválasztott sávon belül is változtatni Pl 3520khz vagy 3620khz. Ezt nem fontos előre beállítani hanem amikor már találtál számodra érdekes állomást akkor megpróbálod a bemenetet ráhangolni amit úgy veszel észre hogy hangosabban hallod. Ha nem akarsz bajlódni a forgóval akkor a szűrőt sávközépre kell állítani .Van másik megoldás is ahol az adó kimeneti szűrőjét használjuk vételre is. Magyarán nem az antennát kapcsolgatjuk hanem a végfokozatot és a vevő bemenetet .Ezt a megoldást igen sok cég alkalmazza . Csak példaként nézd meg az ATLAS valamelyikének a sémáját.
Köszönöm mindenkinek a magyarázatot. Így most már értem. Akkor valójában ez egy hangolt előerősítő. Tanulmányoztam már hangolt előerősítőket, ennek a kapcsolástechnikája zavart meg, párhuzamos rezgőkörökhöz van szokva a szemem. Akkor ez amit mellékeltem is hasonló? Múltkor az iskolában rajzoltam.
Hasonló de más... a 4 hangolt kör nagyon nehezen állítható össze wobbler nélkül. Ráadásul illesztési gondok is lehetnek a kollektor körben. Egyébként működik a forgó kondis szelektor? Van változás?
Még nincs. Tegnap este mást csináltam, RF jelgenerátort de még nincs kész. Ma meg még nem voltam a műhelyben. Hamarosan megyek. Építek egy kvarcoszcillátort a beállításhoz. Múltkor már építettem egyet, csak nem indult el. Félretettem. Most kelleni fog, megkeresem a hibát.
A tranyó munkapontján lévő ellenállások szoktak kibabrálni az ilyen oszcillátorral. Tudsz rátenni szkópot?
RF jelgenerátornak legkevesebb anyagból és legkevesebb kínlódással javaslom hogy építs FET tranzisztoros GDO oszcillátort! Egyszerű mint a fa ék nem fogyaszt sokat és 9 voltos elemtől is használhatod és ezáltal kis méretben elkészíthető vagyis közel tudod tenni bármely tekercshez miáltal nem kell bekötni ! Viszot nem szabad nagyon közel sem tenni mert akkor elhangolódhat !
Legegyszerűbben és legolcsóbban 3579 KHz kvarchoz tudsz hozzá jutni.
Régi PC-s alaplapokon , video kártyákon, színes TV paneleken szokott lenni ilyesmi értékű kvarc.Esetleg boltban is vehetsz nem drága ... olcsó tömeg termék. Ebből kell csinálni egy földelt kollektoros Collpits oszcillátort. Így néz ki : Földelt kollektoros Collpits Igaz itt 2MHz kvarc van de 3579 KHzesnek is rezegnie kell. Ezzel betudod hangolni a vevőd bemenetén lévő sávszűrőt jel maximumra , 3650 KHz kvarcot sokkal nehezebb találni ![]() Persze nem lesz éppen sávközépen. kiforgatva Kb.: 2/3 állásban lesznek jók a forgók ha ott maximumot hangolsz.(teljesen beforgatva legnagyobb a kapacitás ekkor a legkisebb frekvenciát engedi át , teljesen kiforgatva pedig legkisebb a kapacitása így a legmagasabb frekvenciát állítja elő -->> ebből következik a 2/3 - 1/3 beforgatott/kiforgatott állása mivel a 3580 KHz kb a 80 m sáv első harmadában van) Ha túlvezérled a FETes erősítőt akkor csak nagyon lazán kösd be az oszcillátort. Pl.: 2 db szigetelt vezetéket összesodorva pár centiméter hosszban mint "hernyó kondenzátort" alkalmazva a FETes erősítő és az oszcillátor "meleg pontjai" (jelkimenet) közt. Persze ha a potenciométert is beleraktad akkor azzal is tudsz csillapítani. Hangoláskor a preszelektor kimenetén kell 1 diódás csúcs detektorral maximumot állítani a tekercsek vasmagjainak tekergetésével.Miközben az forgó kondi 1/3ad állásban fixen marad.(elsőt(GATE kör) majd másodikat(DRAIN kör) majd újra az elsőt oda vissza váltogatni miközben egyre magasabb szintet indikálsz a kimeneten. Ha túl sok lenne a jel akkor a potival lejjebb osztod . (ez abból látszik ha akár hova tekered a kondikat mindig közel állandó értéket ad az indikátorod) Körül belül így tudod a bemenőkörödet a meglévő műszerezettséged mellett behangolni. (emlegettek itt wobblert persze ... ha majd odáig jutsz ![]() Másik érdekesség , hogy így a helyi oszcillátorodat is részben "kalibrálni tudod" a kvarchoz. Kb.: pár KHz pontossággal azon az egy helyen. Ez attól függ , hogy a kvarcod és az oszcillátorodban lévő többi kapacitás módosító hatása miatt milyen tényleges frekvencián indul el.Jelen körülmények között ez nem is igazán fontos. De legalább saccolható a vételi frekvenciád. Miként indikálható a kvarc oszcillátorod működése? Úgy hogy egy adott kb.: 1/3 állásban álló oszcillátor forgó kondenzátornál 1 fütyülő hangot hallasz.Miközben meg kapcsolgatod a tápfeszültségét a kvarcoszcillátornak akkor úgy fogod hallani a füttyöket. Ekkor fütty mély pontra kell beállnod a vevőn lévő forgó kondenzátorral. Ekkor leszel a legpontosabban a Q oszcillátoron rajta. A vevő hangolásakor ez úgy érzékelhető , hogy először magas hang majd tovább hangolva csökkenő mélyülő hangot hallasz. Majd egy idő után elvileg megszűnik a búgás, majd tovább tekerve a kondit újra növekedni kezd a hang magassága.Ekkor vissza fele kell már tekerni a kondenzátort mert túl csúsztál a pontos frekvenciáról. Persze ezek már nagyon finom mechanikus változások lesznek amikor hangolsz. Lehet nem is tudsz éles mély hangú helyzetet találni, de törekedni kell rá ![]() Mindez a kondenzátor lemezeit mozgató mechanikától és részben a kondival sorosan kötött padding vagy sáv nyújtó kapacitás értékétől is függ. Másik lehetőség hogy passzív úton végzed a el a "kalibrálást". Nem építesz oszcillátort , vagy kiveszed a kvarcot a kísérlet idejére. A kvarc kivezetéseire rátekersz kb.: 5 10 menetes tekercset szigetelt drótból. Átmérője valamivel nagyobb legyen mint a sávszűrők csévéje nem lényeges. (20-30 mm) Ezt a bemenő sávszűrő tekercs közelébe rakod vagy rárakod . És közben tekered a VFO-t . A kvarc névleges frekvenciája körül egy kattanás szerű éles hangot kell hallanod. 55 !!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |