Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laminátor (javítás) készítés
Lapozás: OK   5 / 8
(#) Doncso válasza eyess hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
SMD-be meg főleg. Bár én már vasaltam TSSOP tokot
(#) Doncso válasza eyess hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Igen? Ezt nem tudtam. Nekem fekete-fekete.
(#) eyess válasza Doncso hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Én meg már sokfélét .Hozzá kell tennem azért a fotótechnika védelmében is , hogy ha minden mozzanat , és kitűnő minőségű maszk , és hozzávalók állnak rendelkezésre , akkor nincs különbség a kettő technika közt.Persze ez csak akkor igaz , ha a vasalás is nagyon profin ki van kísérletezve.
(#) pjg válasza Doncso hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Az izzó egy csőbe van bezárva. Ezért melegszik túl. Na meg felfűtene több száz fokra.
(#) pjg válasza eyess hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Abban is eltérnek egymástól, hogy a fénymásolóban külön por a fekete toner és külön a vaspor, míg a lézernyomiban a toner szemcse egyben tartalmazza mindkettőt.
(#) rockersrac válasza pjg hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Mire kell a vaspor a festékbe? :O Nem tudtam hogy ezekben a festékekben vaspor is van...
(#) pjg válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Vaspor -> developer. Ez hordozza a műanyag festékport.
(#) Doncso válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Készitettem pár képet a hőelemről és a vezérlőről, szerintem fokozatosan csökken, vagy emelkedik az ellenállása, és egy adott szintnél lekapcsolja az izzót, ha kapcsoló lenne, nem kellene ennyi cucc az elektronikába szerintem.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) kaqkk válasza Doncso hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Amit én építettem régebben lamináló abban is ilyen ntc volt (nézd meg az oldalon ) Van még hozzávaló termosztátom ... De ez itt offf a lamináló készítése témába való ...
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) Doncso válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Szóval jól gondoltam, NTC. A lamináló készitése témát kerestem , de nem találtam.
(#) rockersrac válasza Doncso hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Akkor igazam volt. Amit én bontottam hp nyomtató, abban is ntc van, de én ki fogom hőelemre cserélni, mert akkor egy digitális pákaállomáshoz való állomással tudom szabályozni a hőfokát... A mechanika meghajtása lesz vicces majd,arra ki kell találjak valamit, mert kidobtam egy fogaskerék áttételes lapiot, amiről később kiderült, hogy kellett volna...
(#) Doncso válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Ablaktörlő motor? 0-60RPM. Oda vissza.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) rockersrac válasza Doncso hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Itt a tengelyre csatlakozás mikéntje inkább a kérdés, nem a motor...
(#) Doncso válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
A tengelyen fogaskerék van?
(#) rockersrac válasza Doncso hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
Igen... Majd próbálok képet csinálni róla...
(#) Doncso válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
Én levenném, befognám egy fúróba, és ékszijjat csinálnék belőle egy reszelővel.
(#) Rezneki Henrik hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Én is éppen egy öreg fénymásolót alakítok át ilyen célra. A mechanika már összeállt, mint a mellékelt képeken látjátok. (Vigyáztam a fogaskerekekre )
A fűtőcsövet még teszt erejéig se kapcsold a direkt 230 Voltra, ha még nem késő! Nekem az első kb 10-20 mp alatt megolvasztotta a hengert megvezető és körülvevő műanyag alkatrészeket. Szintén saját tapasztalat, hogy mielőtt nekilátsz átalakítani, a fűtőcsövet, óvatosan vedd ki és egy dobozba, puha cuccok közé tedd el! Nekem egyszer már összeállt a mechanika amikor odakoccant valahova a széle és eltört a cső. Olcsóbb volt vennem egy rossz fénymásolót a vaterán (Á:2000.-) mint csövet, főleg, hogy nem is találtam. Sebaj, kezdtem előről. A képeken a második van. Nem jártam rosszul vele, mert tele van használható alkatrészekkel...
Valak írta, hogy AC motorja van a forgatáshoz. Nekem arról azt mondták hozzáértő emberek, hogy annak problémásabb a sebességszabályozása. Ne kérdezzétek miért! Vagy kérdezzétek, ha valaki elmondja, engem is érdekel.
Az enyémben is termisztor van gyárilag. Én is egy pákaállomás elektonikájának a módosításával tervezem a fűtőszál vezérlését. Proli007 azt mondta, megfelelő feszültségosztóval használható lesz termisztorral is. Szerintem, konkrét kérdésre megfelelő segítséget fogunk kapni az átalakításhoz, bár ha valaki már megoldotta, örömmel venném ha megosztaná a tapasztalatait.
A forgatáshoz nekem egyenáramú motorom van. Ehhez, a fázishasításos szabályozást javasolták nekem, mert azzal kevéssé csökken a motor nyomatéka. Ehhez találtam egy-két kapcsolást, de hogy melyik lesz a legmegfelelőbb ahhoz nem értek. A kapcsolásokat itt találtam:
nem túl bonyolult
az első egyszerű, a másodikban a központi alkatrész drága
nekem ez tűnik legjobbnak
Ha valaki, aki ért ezekhez ránézne és segítene kiválasztani a megfelelőt, annak nagyon hálás lennék! Ha más megoldás kézenfekvőbb, arra is nyitott vagyok. Olvastam, hogy a fázishasításos szabályozást szokták használni fényerő szabályozására is. Mondjátok, ha a halogéncső szabályozására is ez lenne a jobb megoldás!

1.jpg

2.jpg
   
(#) Doncso válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Szia. Egyenáramú motort PWM-el vezérlünk, a fázis hasitás más téma, az váltakozó feszültségű kefés motoroknál, és lámpáknál használatos. Neked egy 555-el magvalósitott egyszerü PWM vezérlő kell. Mondjuk ez : EZ vagy mondjuk EZ
Ha nem akarsz relékkel vagy kapcsolókkal bajlódni az irányváltásnál, készithetsz egyszerü H hidat is, esetleg a kettő kombinációját. Amit linkeltél abból az utolsó jó neked, az első kettő AC motorhoz való. De szerintem sima motorhoz az utolsó is bonyolult, egy egyszerü 555-ös megoldja a problémádat.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) Rezneki Henrik válasza Doncso hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Nagyon köszönöm! Valóban, mikor ezeket kerestem akkor a halogén szabályozásához néztem kapcsolásokat, csak utána jött, hogy ezek motorokhoz is jók lehetnek és az első hőrögzítőm motorja váltóáramú volt.

Semmi esetre sem bonyolítanám a szükségesnél jobban. Az én motorom 24 volt egyenáramról működik, ha jól gondolom az 555 önmagában nem elég ehhez (max 18V ha igaz). Hogy szokták az ilyet megoldani? Egy 12 V-os relét én is hozzá tudok biggyeszteni, de amennyire látom, ritkán választanak ilyen megoldást. Vagy tévedek?
(#) kaqkk válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
A motor vezérlését kár "túlbonyolítani" tapasztalatból mondom hogy elég ha egy irányba egy sebességen megy . Vagy áttétellel vagy egy egyszerű stab ic vel (lm350) megildható a feladat .
(#) Doncso válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Ha 24v-os a motorod, akkor 24v-ról kell járatni a kapcsolást is. Az 555-táp lábát meg kell szakitani, és közéütni egy 7812-es stabilizátor ic-t és máris rendbe vagy. Ha kaqkk-ra hallgatsz se lősz mellé, egy pár nyákot már lelaminált, van tapasztalata a dologban, én csak mint kérdés úgy válaszoltam rá. Első körben próbáld meg tényleg egy fajta fix feszültségről, mondjuk pc-táp 12v-ja , próbáld meg valóban szükséged van e sebesség szabályzásra, aztán majd eldöntöd kell e.
(#) Rezneki Henrik válasza Doncso hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Ha nem megy tönkre a motor a kisebb feszültségtől akkor a sebességszabályozást bizonyos határokon belül meg tudom oldani a labortápommal is. Nem árt a motornak? Nyilván, rendkívül rövid ideig üzemel egy-egy laminálás alkalmával, így jó eséllyel a normális terhelésének a szélső értékeivel vagy azon túl is lehet terhelni...
(#) Doncso válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Nem, egyáltalán nem árt. Persze normál esetről beszélünk, amikor visszaveszed mondjuk fél gázra. Kisebb fesztől semmi baja nem lesz a motornak. De! Nem ismerem a labortápodat, de ha nincs védve induktiv terhelés ellen, akkor tönkremehet egy villanymotortól. Egyszerüen kérdezem. Kötöttél már rá motort?
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) Rezneki Henrik válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Forgásirányt nem akartam változtatni. Ha a sebesség is állandó, és gyorsabb mint kéne (áttétellel nem szeretnék foglalkozni), többször kell átküldenem a hengereken a nyákot, vagy emelnem kell a hőmérsékletet. Ez utóbbit viszont csak jóval szűkebb határok között lehet módosítani, míg szükség esetén a sebességet hellyel-közzel szabadon változtathatom. Jól gondolkodom?
(#) Rezneki Henrik válasza Doncso hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Ezt a motort próbáltam amikor összeállítottam a mechanikát, egy 5-10 perces teszt erejéig. A motor nem melegedett, a tápra meg nem gondoltam, így nem ellenőriztem. Mindenesetre látványelemek nem kötődnek hozzá az emlékeimben, így gondolom, ez a 10 perc nem terhelte meg nagyon
(#) Doncso válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Akkor nincs gond, mert ha a táp érzékeny, az az első másodpercben kiderül. Eldurran. De akkor itt ilyenről nincs szó. Próbáld ki csökkentett teljesitménnyel, megfelel e az elvárásaidnak. Ha nem, utána érdemes PWM-be gondolkodni.
(#) Rezneki Henrik válasza Doncso hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Ez jól hangzik. A hőszabályozás viszont még nincs megoldva. Attól tartok, hogy ha át is tudom alakítani a pákaállomásomat, hogy megfelelő legyen a thermisztorhoz, az lesz a gond, hogy az állomás le-fel kapcsol, így szabályozza a hőt. Nem tudom, egy halogén izzó mennyire fogja díjazni, ha másodpercenként egyszer be, majd kikapcsolom. Vagy talán még gyakrabban is, mert a pákámat kb így kapcsolja, de az izzónak szerintem kisebb lesz a hőtehetetlensége mint a pákának.
Más részről viszont a fénymásolóban is termisztor volt rákötve, így lehet, hogy eleve így volt szabályozva, de ez részemről csak dilettáns találgatás. Jó lenne ha tudna olyan mondani rá valamit, aki látott már fénymásolót belülről. Vagy nem látott, de tudja mit látott volna .
(#) Doncso válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Akkor nagy szerencséd van. Éppen most bontottam egy fénymásolót, amiben még szintén izzószálas volt a fűtőbetét és termisztoros a hőelem. Ez gyárilag tirisztoros szabályzású, azaz fázishasitásos, amit fentebb mutattál, AC motor vezérlés, egy kicsit átalakitva, potméter helyett termisztorral szabályozva. Lényegébe úgy működik, hogy elkezd fűteni, és a megfelelő hőfok lassú elérésénél elkezdni visszavenni a fényerőt, ahogy eléri a hőfokot ott már lényegébe csak tartja a hőt. Igy lágyan szabályoz, az elején gyorsan fűt majd fél vagy negyed gázon hőn tart. Igy nem kapcsolgat az izzó. De egyébként nem nagy tétel egy izzó, olyan 400Ft. Már ha az a fajta kell bele mint a reflektorokba, az enyémben az van. De ha kicsit belegondolunk, a pákába mi van? Fűtőszál... Az izzóba? Szintén.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) rockersrac válasza Doncso hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Ezekben gyárilag 230V 750W izzó szokott lenni, azt meg nem igen kapni...
(#) Doncso válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Nekem 1kW-os van, ezt a sarki boltban lehet kapni.
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem