Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Retro számítógépek
 
Témaindító: gyerek67, idő: Nov 21, 2014
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Lapozás: OK   3 / 25
(#) elektroncso válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Ez valami nagyon jó. Ilyen Videoton terminál billentyűzetem nekem is van (doboz nélkül). Könnyen járnak a gombjai. Tényleg, még tavaly valaki ígérte hogy ad hozzá dokumentációt. Tavasszal kellett volna neki szólnom, de elfelejtettem ki volt Ő. Legyen szíves jelentkezzen ha meg nem sértettem.
(#) gyerek67 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Sajnos ebben nem tudok segíteni!
(#) gyerek67 hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Valószínűleg ez a konfig lehetett minden Spectrumos álma:
Az interface és KÉT (!!!) microdrive. Sajnos ilyenem nem lett, maradtak a kazetták...
Amit tudtam róla:
- Az ár/érték aránya borzasztó rossz volt,
- A kazettákat aranyárban számolták és viszonylag kevés cucc fért rá,
- Melegedett, mint a bajnok, radírral kellett feltámasztani a hűtés érdekében,
- A műszaki megoldásairól állítólag a villanykaron azt tanították, hogy "bárhogy máshogy, csak így ne, mert így lehetetlen..."
- Viszont (legalábbis számomra) piszok gyorsnak tűnt...
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) szikorapéter válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Nekem szerencsére a QL-ben 2 beépített van,viszont a billentyűzetével még nem haladtamelőrébb. Ma este tervezem befejezni,majd kiteszem a végeredményt.
(#) gyerek67 válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Nem ismerem a típust, de az eredményeket és a képeket mindenképp küldd!
(#) szikorapéter válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Kicsit visszább akad róla már kép,akkor pici TV-en mutattam be hogy még él az öreg. Sinclair QL gép,viszont billentyűzet-szalagkábel hibás.
(#) gyerek67 válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Ha jól sejtem, a kemény billentyűk alatt olyan gumitaszt van, mint a ZX puha gombjai. Alatta pedig a hirhedt fólia.
(#) szikorapéter válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Hát igen,a hirhedt fólia...nekem is azzal van a bajom.
(#) gyerek67 válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
A törés pont a "kanyarban" van? Elég életlen a fotó, nem látom rajta. Hány csík törött el?
(#) szikorapéter válasza gyerek67 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Pont ott ahol a szalag illeszkedik a billentyűzet "tábla" részéhez. Az egyik szalagkábel teljesen kiszakadt. A másik 2 ere hibás volt azt javítottam. Most azon gondolkoztam hogy mögé rakok egy forrsínt,arra teszek drótokat,és azt dugom bele a leszakadt 11 ér helyére. Onnét pedig könnyen tudom egy egyszerű szalagkábelen vinni tovább az alaplapig. Már csak az a kérdés elfér-e ott a forrsín.
(#) pucuka hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Mit találtam, nem ám csak úgy kattintgatunk össze vissza
(#) HeZ válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Vékony rézfólia hiányában olcsó alumínium háztartási fóliával, kevés ragasztóval vagy cellux-szal, szikével és türelmes sebészmozdulatokkal tasztatható ismét működőképessé a végtelen, gyakran vehemens játékirányításban elhasználódott tasztatúra ízület.
Így tasztatunk a tasztatúrán: .
(#) Hp41C válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Nem árt a doboz éleinek tompítása, a sorja leszedése sem. Egy sabbgépben levő fólia billentyűzetet javítottam szkólcső áranyékolásának javítására szolgáló vezető festékkel. A festékkel bekenten a megtisztított fém szálakat és száradás előtt vékony alufólia csíkokat tettem a festékre. Vegy hajlékony fóliát fektettem az egész "kábelre". Körberagasztottam öntapadós fóliával. Működött.
A fólia kivezetések csatlakozóinak bontására egy vékony de nem hajlékony kártyát csúszatattam az érintkező oldalán a csatlakozóba, majd a fóliakábelt húztam ki előbb aztán a kártyát. Csatlakoztatásnál előbb a kártyát dugtam a csatlakozóba, aztán mőgé a fóliakábelt.
(#) Prendick válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Ha végképp nem megy, találtam egy helyet, ahol gyártanak hozzá fóliát. A különböző fórumokon állítják, hogy jóval jobb minőségű, mint az eredeti. Igazából az ára sem horror.
Bővebben: Link

A manuálja alapján össze lehet hozni akár egy nyáklapos/tasztgombos variációt is, de egy nagy panel, meg vagy 90 gomb alapból többe kerül, mint a kész fólia és a munkát még nem is számoltam bele.
Kérdés, hogy ér-e ennyit.
Nekem megérne, de hát nem az enyém a gép, csak kibicelek hozzá.
(#) szikorapéter válasza Prendick hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
A méltán híres internetes eladóhelyen (e*ay.com)-on találtam 3-4000Ft-ért megfelelőt. Most lessz jövőhéten nagy leárazás renélem ezt is leárazák,és akkor rendelek belőle.
(#) proli007 válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Hello! Ha jól emlékszem anno én is javítottam ilyen gondot. (Remélem nem a ZX81 volt.)
- A nyákból kivettem a fólia csatlakozót.
- A fóliát levágtam ott, ahol a fedlapon átjön, de még rá lehet tolni a csatit.
- A csatit felragasztottam a fedlapra felülre és bekötöttem szalagkábellel a panelra.
- Ez után már soha nem volt fólia hiba, hiszen nem kellett S-alakban hajtogatni a fóliát.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) szikorapéter válasza proli007 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Az a baj hogy úgy szakadt le hogy a csatlakozót még bele sem tudom tolni,úgy hogy az összes lába megfelelően érintkezzen. Ezért is próbálom majd egy forrlécre felvezetni,mert akkor max 3-4mm-el vastagítom meg a billentyűzet alatti részt,és akkor doa már tudom forrasztani az új szalagkábelt. Persze ezt a műveletet mindkét oldallal meg kell csinálnom.
(#) tarpad hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Nekem nincs közös múltam ezekkel a régi gépekkel viszont egyszer volt a suliban selejtezés és szert tettem egy Honeywell Bull-ra. Bekapcsolás után megjelenik egy kurzor, lehet gépelni szöveget de, hogy ez így mire jó azt nem tudom... Pont olyan mint ezen a képen Bővebben: Link. Lehet, hogy kellenének még mellé ezek a mosógép méretű berendezések : Bővebben: Link
(#) elektroncso hozzászólása Nov 29, 2014 /
 
Nézzétek mit kaptam ma. Egy ATARI-t. Eredeti dobozában, sajnos kicsit nagyon szakadt a papír doboz, a polisztirén meg törött, de a gép kifogástalan állapotban van. Még behatóbban nem értem rá foglalkozni vele, de az első tesztek alapján nincs baja. Kaptam hozzá botkormányt is, de el van törve a karja. Arról majd csak akkor teszek fel képet ha rendbe tettem. Kaptam még hozzá valami modult, de nem tudom mi az. Valaki meg tudná mondani? Illetve egy könyvet ATARI BASIC kezdőknek. Pont jól jött. Most aztán nagy az öröm. Főleg hogy nem egyedül jött, de a többi nem ebbe a témába tartozik. Azt majd ott ahova való.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) gyerek67 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Ha jól sejtem, ez egy olyan modul, amiről programokat lehet futtatni.
Valószínűleg van benne egy eprom, amibe belesütöttek egy-két hasznos dolgot, pl. másolás.
Nem kell kazettáról betölteni, hanem csak innen meghívod.
(#) kameleon2 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Szia! Ha esetleg nem jutnál dűlőre a szalagkábellel - vevő vagyok a gépre ! Hogy írjak valamit magamról ebben a témában: Én a 48k-s ZX Spectrummal kezdtem 1984-ben. Évekig spóroltam az ösztöndíjamból (pontosan 2 évig), hogy vehessek egy ilyen gépet. Akkor 22.000Ft volt Bécsben két joystickkel és egy RAM turbo interfésszel. Magnót már itthon vettem - egy MK29-est. Egész tűrhető páros volt - a magnó méretét leszámítva, de az állítható jelszint és a számláló kárpótolt. Ma tagja vagyok a már említett Sinclair hu - nak több éve levelezgetünk és amikor tehetem elmegyek egy-egy találkozóra is. Ha felnéztek a kerekasztal oldalra - ami regisztálható is, sok érdekességet találtok ebben a témában. Többek között a készülő 8 bites klónokat, amiből egyet én is fejlesztgetek. Sokat tűnődtem - mi lehetett a varázsa az akkori gépeknek - furcsa, de tulajdonképpen ezeket is PC-nek hívták, hiszen személyi számítógépek voltak. Talán a lehetőségek voltak olyan varázslatosak. Nem a gép mondta meg mit tegyünk, vagy ne tegyünk - csak tette a dolgát. Ma már a PC-k egyfolytában felesleges köröket futnak. SOkszor mire bebootol egy gép már azt is elfelejtem, mit is akartam az elején. Aztán jön egy vírusirtó figyelmeztetés pár mázsa frissítés és már oda is a varázs. Azok a régi gépek... csak bekapcsolta az ember és már "alkothatott" is. Utoljára ilyen közel egy T60-as Thinkpad állt a szívemhez és a mostani Dell N5010-esem, ami szétverhetetlen kategória. Persze XP-vel és Linux-al
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Húú de irígy vagyok Pofás darab.
(#) nagym6 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Idézet:
„Sokat tűnődtem - mi lehetett a varázsa az akkori gépeknek”

Szerintem a varázsa, hogy az volt az első, addig semmi hasonló sem volt, ilyet nem ismertünk. Csoda volt, hogy a tévén tudtunk írni, rajzolni, játékoknál irányítani. Olyan lehet, mint az első autó. Ott csoda, hogy beülünk, és mehetünk akárhova, ami addig nem létezett. Utána a következő kocsi már csak jobb volt, de a mozgás újdonságát már nem hozta.
(#) gyerek67 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Ez a fórum, amit linkeltél nagyon jópofa!
(#) gyerek67 hozzászólása Dec 2, 2014 /
 
(#) Alex61 hozzászólása Jan 20, 2015 /
 
Sziasztok!

Induló házi gyűjteményembe kaptam nemrég 1-1 db. ZX-81-et és ZX Spectrum 48K-t, valamint több fajta Commodore-t, de sajnos a Sinclair-ek mindkettőjének szakadt a fóliája, így pedig sajnos használhatatlanok.

Érdeklődöm, hogy ... beszerezhető-e valahol ezekhez való fólia billentyűzet?
(#) kameleon2 válasza Alex61 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /
 
Szia! Először is : Váááááá! Ne félj, egész ipar van a javításuk köré épülve. Nálunk legegyszerűbben a sinclair.hu webáruházon juthatsz hozzá. Ha beregisztrálsz te is a klubba - sok egyéb csecsebecséhez is hozzá fogsz tudni férni. Információkhoz, klónok, tuningok stb. Vagy - keress meg - nekem is van itthon ez-az.
(#) Alex61 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /
 
Szia!
Regisztráltam, de nem enged be.
Kell valamire várnom?
(#) elektroncso válasza gyerek67 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /
 
Kimaradt a téma, bocsánat.
Igen, közben jobban szemügyre vettem, illetve kipróbáltam. Egy házi készítésű külső memória, valamilyen TESLA gyártmányú memória IC van benne (szűk a doboz, nem láttam a típust). Elvileg valamilyen játék lenne, de nem sikerült elindítani. Amúgy maga a gép hibátlan. Játszadoztam kicsit a hozzá kapott könyv alapján vele, sikerült mindenféle hangot kicsiholni belőle. Eddig ezt a Gammával nem sikerült. Egy dolog ami szomorít, a tápja egybeöntött és nem lehet szétszerelni, pedig ráférne, mert tőben meg van törve a hálózati kábel és cserére szorulna (vagy legalább visszább kellene vágni). De így nem lehet.
(#) Sufniboy hozzászólása Feb 21, 2015 /
 
Akkor bemutatnám az én legújabb szerzeményem, egy igazi prehisztorikus laptop.... Túl sokat még nem tudtam kideríteni róla, de majd ha több időm lesz ki guglizom...
A felirat szerint diplomat 40 a típusa, monokróm kijelző, 20 Mb HDD, 386sx dübörög benne...
Nemsokára neki fekszem a felújításnak...
Következő: »»   3 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem