Fórum témák
» Több friss téma |
Ha mindkét bemenetre rákötöm az érzékelőt, bármelyik irányba megy az asztal, ha végállásra fut akkor megáll, de ha így nem jó akkor akár két és kapuval megoldható az illesztése, a stepper irány jeléhez.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Ha mindkét végén ugyanaz az érzékelő dolgozik, akkor mindkét irányt tiltanod kell, mese nincs. írtam, hogy nem megoldhatatlan az elójelet beazonosítani, de bonyolultabb mint egy másik mikrokapcsoló.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
A másik kérdés pedig, hogy milyen az ismétlési pontossága az induktív kapcsolódnak. Ha nem túl pontos, akkor nem lesz jó referenciapontnak (szervóknál szokták szeretni, mert ott amúgy is van motor visszajelzés és a Z index jel [egyszer van körülfordulásonként] segítségével nagyon pontos referenciát lehet ilyen érzékelővel is csinálni).
Másik probléma, hogy nem fog működni a gép bekapcsoláskor ha a szenzoron van, mert nem tudja melyik irányba engedélyezze (ha van a motor végén kis tekerő, akkor le lehet azzal mozgatni a kapcsolóról).
Mostmár értem ! Akkor tényleg tenni kell minden irányra ..
![]()
Megérkezett a főorsó is így végre ki tudtam próbálni a gépet. Összesen 2 típusú maró állt rendelkezésemre mert ilyen kis méretben nem nagyon volt eddig a műhelyben. Már rendeltem párat és befogó patront is, amíg megjön ezzel kell beérnem
![]() Mértem a gép pontosságát, párhuzamos futását is. Óráztam jó sokat. Teljesen elégedett vagyok a vázzal apróságoktól eltekintve. Ötvenszer küldtem el az X Y Z -t a mechanikai határig (Y340mm, X210mm, Z85mm) (soft limittel) majd vissza nullába. 50 kör után egy az T nut asztalra rögzített Mitutoyo órán mérve 0,00 -át olvastam le. Nyílván ha az óra pontosabb lenne akkor látnék valamit de ha az óra 0,01-es tűrését veszem alapul akkor is teljesen rendben van. A végállásokhoz köszönöm a tippeket. Ami számomra nem kimondottan fontos az az, hogy ha kifut valamelyik tengely végállásba akkor tudjam, hogy melyik irányba történt. Bőven elég ha megáll és nem tesz magában kárt a gép. Még egy kicsit agyalok rajta, hogy hogyan lenne esztétikus kivitelezni aztán felszerelem a kapcsolókat. Puhafába már dolgozgattam vele. Kezdésnek nem is akartam másnak nekiesni. No meg maró sincs nagyon. Egyelőre ismerkedünk ![]() ![]() ![]() ![]() A köszörült tengelyeket mivel érdemes kenni? Eredetileg zsírozást ajánlottak de mivel olaj van minden mennyiségben így hidraulika olajra esett a választásom. Jobban nedvesíti a tengelyt és azt tapasztaltam, hogy a zsírt csak kitolja a végekre majd pár futás után a tengelyek teljesen szárazak és a tengelyek végén van az összes zsír.
A hidraulika olaj nem kenésre van kihegyezve, nagyon "vékony", és a környezetbe levő nagyon finom porszemcséket inkább beviszi a csúszófelületek közé, mintsem kizárná.
Lágy zsír kapható a kerékpárboltokban, én azt használom, mindenesetre a tengely helyett a tengelyen futó kocsiba kell belepréselni. Gyári kivitel esetén van erre szolgáló zsírzógomb a kocsin.
Köszönöm. Akkor most alig várom, hogy hazaérjek és megint kipucoljam a gépet
![]()
Szia! Ezek a leptető motorok mennyi Nm -ek? Szép a gép. Gratula.
![]()
Bocs de még egy kérdésem, azaz kettő kimaradt. A menetes orsó emelkedése mekkora? A híd két oldala, mivel és hogy van összekötve? Köszi, hajt a kiváncsiság.
![]()
A trapezorso 12x3-as, a hidrol csinalok este fotokat.
Az ígért képek.
Köszi nagyon szép, preciz mint ha én csináltam volna. Jó kis gépezet.
![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Azért hogy tisztázzuk a dolgot a gépet nem én építettem
![]() A vázat készen vettem. A motortartó bakokat, energialánc és annak rögzítéseit, vezetékezést csináltam én. Nagyon nagyon boldog lennék ha magamtól letudtam volna gyártani. Ehhez még sok gépészeti tapasztalatot kell gyűjtenem. Az elektronikai részével semmi gondom nincs ment minden mondhatni elsőre. A váz "finomhangolása" is de talán 1-2 év és biztosan nekifutok egy gépnek. Most következik a tapasztalatszerzés továbbá az ismeretek bévítése. Aztán majd kiderül. ![]() ![]()
Ha jól látom trapézorsós a cucc. Majd későbbi tapasztalatok alapján lehet érdemes lesz golyós-orsósra cserélni. Persze, ha nem kell annyira precízen megmunkálni semmit, akkor nem szóltam, akkor tökéletesen megfelel a trapézorsó.
Értem! Mennyi lehet a gép súlya? Milyen anyagokat szeretnél vele megmunkáltatni?
Egy észrevétel, vagy jó tanácsot szeretnék küldeni. A munkadarab lerögzítéséhez nem igazán célszerű amit használtál, mert tönkre fog menni vagy el fog hajlani a nútasztal. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Sziasztok! Nem tudja véletlenül valaki, hogy ebbe a tengelybe tokmányba mekkora átmérőjű marószár tehető bele?
Bővebben: Link Köszi.
Amilyen patront veszel bele. például
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Azt én értem, itt a fő kérdésem a csőbe feldugható maximális méret érdekelt volna. Köszi Kaqkk.
![]()
Nézd meg mekkora a legnagyobb patron amit árulnak hozzá. 16mm es nél nagyobb nincs a kollekcióban.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Ó! köszi. A 20mm külső tengely méret miatt volt gyanus a dolog. Lehet, hogy egy 16 mm fúrószár nem fér bele a csőbe. Akkor a tengelynek csak 2 mm falvastagsága maradna.
![]()
Ha szabad kérdeznem milyen motor az a piros?
Kösz.
C20 jelőlés a tengely átmérőjét jelőli vagy valami tűrés érték?
Annyit hagy kérdjek már én is, hogy mibe ajánlott a linkelt tengelyt befogni, avagy Te hogyan fogod ezt felhasználni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |