Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a válaszaid, Hálás vagyok!
![]() Majd ha kész lesz, akkor lesz egy kis bemutató! Ment a
Szia!
Egy kérdés: Az invertert, hogy célszerű teljesen kiiktatni? Kétfelől megy bele a táp. A trafókhoz egy biztosítékon keresztül, és a meghajtó ic-hez. Egy 0 Ohm -os ellenállással át van kötve, úgyhogy azt is meg lehet szüntetni. Kiszedjem mindkettőt? A trafókat kioperáltam, mert kell a hely az új szabályzónak. Nem tilt le a táp, ha az invertert lekötöm? Köszi!
Mindenről kösd le a tápot, nincs értelme etetni, a nem használt áramköröket. A táp és inverter teljesen különáló áramkör, nincs közük egymáshoz.
Értem köszönöm!
Akkor kibontom is belőle a számomra értékes alkatrészeket! A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2015
Bontsd is, én is mindíg lebontom az egészet, csak nem ledmeghajtót, hanem másik invertert szoktam a helyére rakni.
Nekem az inverter jó volt, csak a CCFL csövek döglöttek meg! Én is raktam volna bele másikat, ha az lett volna a rossz. De a cső drága, úgyhogy inkább Led lesz!
Köszönöm a válaszokat, sajnos szerviz lesz belőle, nincs műszerem hozzá.
Üdv!
Valaki piszkálta a cuccaim, és ezt csinálta: (persze senki sem valja be! )Működőképes lehet még? Maga az LCD nem sérült, hanem csak az az üvegszerű valami tört el.
Nem valószínű, de kapcsold be. Bár nem nagyon látszanak, de elég sok vezetősáv fut a kijelzők szélén, ha azok sérültek, akkor vége. Be kell üzemelni és kiderül.
Még nincs kész a háttérvilágítás, úgyhogy még nem tudom!.
![]() Van körbe egy vastag ezüst színű sáv, az egy kicsit megsérült. Remélem nem kuka, mert akkor feleslegesen dolgoztam vele ennyit!
Végigmértem a minap újra az összes kondit ellenállást és diódát. A C115-öt találtam zárlatosnak, amit előzőleg nem vettem észre. Ezt kicseréltem, most már a fesz felkúszik gyakran 8,5V-ra, de van amikor csak 7,5 környéke. Valamint R141-nél mértem 10k helyett csak 2,1-et. Amit kivettem és kicseréltem, de úgy is csak ennyit mérek. Ezért a T100-5 és a test és a vez IC hármas lába között átnéztem az összes alkatrészt, de nem találtam hibát.
A többi alkatrészt jónak találtam. Melyik 2W-os ellenállásra gondoltál? Mert a Q102-vel soros ellenállások mindegyike 1/4 vagy 1/2W-os.
Az igazat megvallva, eddig a rajzot nem is néztem.
A rajzon az R137-től140-ig számozott megoldás lesz az, itt úgy tűnik megspórolták a nagyobb teljesítményű ellenállást. Az ezen (ken jelen esetben) eső feszültséget figyeli az IC, ha túl magas, akkor túláram van és leáll. Amikor a FET feldobja a tutyit, akkor ezek gyakran megszakadnak, itt összesen néhány ohm-ot szabad csak mérned normális esetben.
Nem baj, valamivel csak meg tudod világítani, az az ezüst színű sáv lehet, hogy sok nagyonvékony vezetősáv valójában, vagyis halott a kijelző és akkor kár is kínlódni vele.
Majd holnap kipróbálom azért! Egyébként azonos méretű LCD panel másik monitorból átültethető?
Köszi a választ!
Persze, ha fizikailag belefér, az esetek 95%-ban semmi akadálya a kijelzőcserének.
Ezek az ellenállások a rajz leírása alapján 0,2Ohm egyenként. Összesen olyan fél Ohm környékét mérek rajta, bár nem olyan pontos a műszerem, mert van 1-2 tized szórása többszöri mérésre.
Viszont ettől még az IC-nek meg kellene kapnia a 10 voltot folyamatosan, hogy egyáltalán elinduljon.
Tudom, nincs benne logika, de jártam már így, mert olykor felugrik a fesz rövid időre és az első impulzus tartaná, de az ennek hiányában kimarad..
A ZD103-as Zenert ellenőrizd még, más már nem nagyon van ami miatt ilyen lehetne. Azt mérd meg, hogy az R131 és D109 találkozásánál mekkora a feszültség, abból van stabilizálva a zener-es, tranzisztoros megoldással az IC-nek. Ha már előtte is alacsony a fesz, akkor más a gond, ha csak utána túl alacsony, akkor a zener, vagy a tranzisztor, vagy a zenertfelhúzó ellenállás.
Az a rész nincs rajta a panelomon. ZD130, Q103 és R131 nincs rajta. A hely ki van hagyva nekik, de alkatrész nincs beültetve. D104 helyén meg egy nulla értékű smd van csak. Így a D109-ről lejövő fesz már egy az egyben megy az IC táp lábra.
Íme egy újabb példa arra, hogy miért nem használok kapcsolásirajzot.
Ha minden más jó, ami ezen a körön van, akkor cseréld ki az IC-t.
De azt meg mértem labortáppal, hogy nem vesz fel annyit. Vagy próbáljam ki úgy, hogy leveszem a helyéről és megnézni, hogy úgy mennyi a feszültség?
Például az utóbbi nem rosz ötlet, de figyelj arra, hogy a fet nehogy kinyitódjon, mert akkor lesz badabumm.
akkor nagyon egyszerű, addig kiveszem a fetet is
Köszönöm a válaszod!
Életmentő vagy!
Na még működik az LCD!
Megépítettem azt az áramkört hozzá és egy kis gondom van vele. A monitor kapcsolja be a szabályzót a BLON lábával. Ha a tápot kapcsoló FET drain lábát és a GND-t mérem, az 555 nélkül, akkor meg van a 12V. Ha beleteszem az IC-t, akkor ugyanitt mérve 0,7V körül mozog a feszültség. Ennek mi lehet az oka?
Vagy nincs nyitva rendesen a FET, vagy leesik a tápfeszültség terhelésre. Ilyenkor a FET source-án is leesik a feszültség? Amúgy a mellékelt filetípussal nem tudok mit kezdeni.
A source lábán állandó a feszültség. Az lehet probléma, hogy nem volt rajta terhelés?
Esetleg ha azt a 100K ellenállást a tápkapcsoló tranyó gate lábán kisebbre cserélem?
Vagy túl kicsi lenne az a felhúzó ellenállás?
A 100K-t cseréld 33k-ra 6V bőven jó a fetnek legalább ki lesz nyitva rendesen. Viszont a 7812 kimenetét mindenképpen hidegíteni kell legalább egy 100nf-os kondenzátorral földre.
Igen, azt tudom! Valami nagyobb tokozású SMD kondit teszek majd rá alulról.
Köszönöm a válaszod! Holnap megírom, hogy ment. (Este, amikor már nem tudok koncentrálni rendesen, akkor már nem piszkálom a 230V-al működő dolgokat. ) A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2015
Amúgy a 22K is sok lehet a a tranzisztor bázisán, ha 3V-al nyitja csak. Lemehetsz vele akár 1K-ig is. Viszont lehet a dologban olyan buktató is, hogy bekapcsolva alacsony a szint, kikapcsolva magas, mert ilyen is van, ezt elfelejtettem írni, ezt is ellenőrizd.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

)
Az ezen (ken jelen esetben) eső feszültséget figyeli az IC, ha túl magas, akkor túláram van és leáll. Amikor a FET feldobja a tutyit, akkor ezek gyakran megszakadnak, itt összesen néhány ohm-ot szabad csak mérned normális esetben.