Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemes mobiltöltő
 
Témaindító: Dempsey, idő: Okt 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 12
(#) antikzsolt válasza jointsilver36 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Szia!

Sajna csak tippelni tudok. De lehet hogy az a baj hogy a panel csak 12 voltot ad. Mig a töltő 12v. vár. Ezért nem is indul meg a töltés. A másiknál meg tettél bele védelemét hogy ne visszafelé folyjon az áram és a napelem világítson?
(#) nedudgi válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 28, 2014 / 1
 
Az autóstöltők nagy része már 7-8V tápról is működik.
(#) antikzsolt válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Ezt nem tudom. Én mint mondtam csak tippeltem. De köszönöm ezt jó tudni.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 28, 2014 / 1
 
A napelem egy áramgenerátoros alkatrész. Tehát nem a kapocsfeszültsége a jellemző, hanem az árama. Viszonylag nagy az üresjárási feszültsége, de terhelésre gyorsan csökken.
Ha csak úgy "kopaszon" ráteszel egy terhelést, rögtön leesik a feszültsége, és a szivargyújtó töltőd egyből nem kap feszültséget, és a konverter leáll.
Két megoldás lehetséges:
Ráteszel egy a napelem paramétereinek megfelelő akkumlátort, ezzel egyből feszültség generátorossá konvertáltad
Vagy készítesz egy széles bemeneti feszültség tartományban működő buck konvertert
(#) antikzsolt válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Köszönöm. De Nem én voltam a kérdező. De a pont ment.
(#) jointsilver36 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Szia!Az autostöltő működik kilenc voltról is.Csináltam egyszer dinamós töltőt tettem bele stabilizátort 9 voltosat ,azt erre autós töltőt s rácuppantottam a telót s ugyanúgy töltötte mint a hálózati töltője
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Elnézésedet, valóban, akkor jointsilver36 -nak szólt.
(#) jointsilver36 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Szia!Az lenne még a kérdésem,hogy ha teszek bele aksit lenne valami egyszerű kapcsolás ami leddel mutatja ha az aksi feltöltött?Illetve ha külön akarok aksit tölteni akkor van e egy egyszerű kapcsolás ami leddel mutatja ,hogy feltöltötte?Arra gondolok ,amig a töltés tart a piros led világít s ha befejezte a töltést akkor a led kialszik.
(#) nedudgi válasza jointsilver36 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
A legtöbb lítiumos akkumulátort töltő IC tartalmaz visszajelző kimenetet. Ha telefont töltesz, az lerendezi a dolgot, nem lesz nagyon túltöltve . A szivargyújtós töltőd milyen gyártmány?
(#) jointsilver36 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Pf azt nem tudom.Azt tudom h régi samsungé.szerintem az nem tudja
(#) jointsilver36 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
és milyen icét tudnál ajánlani?
(#) jointsilver36 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Amúgy 12 voltos aksit töltenék és vésztöltőnek alkalmaznám ha úton vagyok
(#) jointsilver36 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Csak simán tölteném nikkel cadnium aksi lenne benne.Van egy 12 voltos nicd töltöm de töltésvisszajelzést nem tud
(#) pucuka válasza jointsilver36 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Ha a napelem cellád üresjárási feszültsége nem nagyobb mint 14 V, és az árama nem nygobb mint az akku kapacitásának tizede, vagy ötöde, nyugodtan rákötheted a napelem cellát az akkura, minden különösebb cécó nélkül.
Komparátor áramkörökkel készíthetsz egy kijelzőt, de ennek sok értelme nincsen, járulékos fogyasztása van, a szolgáltatott információ kevés. Amit érdemes elkészíteni, (vagy megvenni) az egy (akkuvédő) kapcsoló áramkör, ami az akku teljes lemerülése előtt lekapcsolja a terhelést, ennek szokott lenni kijelzője is.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) jointsilver36 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
És ezt hol lehet venni ?Ez csak akkubank lenne külön ,nem napelemmel tölteném.Hanem hálozatról.Van egy töltöm csak ezt az opciot nem tudja ,hogy visszajelezze
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) nedudgi válasza jointsilver36 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Bár nem tudom mekkora az akkupakk, és mekkora a töltó, a NiCd valószínűleg lenyeli azt a töltést, amit a napelem ad. A töltés végét inkább 13,2 V elérése jelzi, mint 12V. Időnként midenképpen rendes töltővel fel kell egyenként tölteni a cellákat, különben idő előtt tönkremegy a pakkod.
(#) jointsilver36 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Egyenként fel tudom tölteni mert a cucc szétszedhető .Tölthető aksielemböl raknám össze 10 db ból
(#) fnorbert hozzászólása Dec 5, 2014 /
 
Üdv. Olvasgattam kommenteket, nézelődtem az interneten. Van ez a napelemes kerti lámpa ugye. Szeretnék csinálni egy napelemes telefon töltőt, mert nyáron nem mindig vagyok 230V közelbe.
Kérdésem, ha elegendő kertilámpából kiszedem a napelemet, és sorba kötöm őket, tudok-e 5V-ot előállítani amivel már ugye tudnám a 3,7V-os telefonaksimat, közvetlenül. Illetve mi kell még hozzá?Gondolom nem csak napelem és az usb kábelből áll.
Illetve megcsinálta-e már valaki ilyet?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza fnorbert hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Ha nem vagy mindig hálózati feszültség közelében, akkor a kerti lámpából kiszedett napelem is kevés. Egy ilyen lámpában levő fényelem csak verőfényes napsütésben tud feltölteni egy 1,2V/200mAh akkumulátort. A telefonban levő akku kapacitása ennek a 8-10 szerese. Ezektől Magyarországon csak júniustól augusztusig lehet számítani elfogadható áramtermelésre. Jobban jársz egy 18650 lítium akku(k)ra épülő mobiltöltővel, amit időnként hálózatról tölthetsz fel.
(#) fnorbert válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Pont hogy nyáron vagyok ilyen helyzetbe. Családdal kimegyünk tiszához és ott ugye telefont használunk. És napközben feltölteném a telefont! Most hogy csak pár órám van tölteni (de legalább tudom tölteni) és nem vagyok elérhetetlen!
(#) freechat válasza proba hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
Közben változott a kép, van egy kisebb napelemem ami kb 22 V körül ad le.
Ebből szeretnék egy sima USB "kimenetet", hogy tölteni tudjam az okostelefonokat, táblagépeket stb...
Ha jól gondolom akkor csak egy stabil 5V-ot szolgáltató valami kell ami lehetőleg kevés áramot használ.
Amim van itthon:
78 L 05 , L7805CV.

A lehető legkevesebb alkatrészből és forrasztásból szeretném megoldani, mert nagyon nem tudok szépen és jól forrasztani .

Mire figyeljek? Elég, ha rákötöm a napelemere valamelyiket?
Hogyan tudnám megnézni mekkora áramot ad le maximum a napelem? (gondolom, ha most meg tudom mérni és 32 fokban 1-2 órakkor 50mA-t ad le akkor augusztusban sem megy 100 fölé
(#) Csupasz válasza freechat hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
Ez már jelentős disszipáció, ide inkább egy step down konvertert javasolnék.
A napelem után tegyél egy schottky diódát. A napelemnél általában megadják, hogy mekkora áramot tud leadni adott feszültségen.
(#) freechat válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 13, 2015 /
 
Ez a Schottky dióda fix 5V-ot ad, mint az USB, mert a napelemnél a feszültség változó, ha jól láttam.
(#) freechat válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Igen, erre gondoltam én is, ezt használom az AVR-ekhez is sőt valahol van is ilyenem pár darab.
Köszönöm.
(#) Petyaa hozzászólása Aug 1, 2015 /
 
Üdv mindenkinek! Építettem én is egy napelemes mobiltöltőt, a felettem kettővel lévő hozzászólásban csatoltat. Pluszba egy diódát építettem még bele a, a napelem bemenet és az 5v kimenet közé. A technika 5db kerti lámpás napelem sorba kötvbe egyenként kb 16ˇ2 cm es. Rácsatlakoztattam egy lg L3 telefonra, ki is írta hogy lassú töltés. 97% nál dugtam rá 3 óra alatt derült fényes napsütésben sehol egy felhő, egy %-nyit sem töltött. Rajtahagytam még majd délután körül 5 fele már lement a telefon töltése 62%ra. Ez mitől lehet? Tegyek diódát a gnd re is? Amúgy terheletlenül 14.4v ot mértem, amikor rá dugtam a telefont akkor 7.5v ra ment le a bemenő áram az ic-n (7805) a kimenő minden esetben 4.8v körüli volt. Köszi előre is.
(#) ferci válasza Petyaa hozzászólására (») Aug 2, 2015 /
 
Ezt pontosabban hogy érted? Rajzban jobb lenne.
Idézet:
„egy diódát építettem még bele, a napelem bemenet és az 5v kimenet közé.”

Ha tudnád, mekkora árammal tölt egy hozzá való töltő, meg kéne mérni egy ennek megfelelő ohmos terheléssel, mire képes a napelem. Utána esetleg a stabilizátor - az is leejt 2 voltot kb.
(#) Petyaa hozzászólása Aug 2, 2015 /
 
Ezt a kapcsolást építettem meg. A hálózati töltő kb 900mAh-rel tölt. Holnap megmégrem ...remélem jó napsütés lesz
(#) LordZ hozzászólása Aug 16, 2015 /
 
Sziasztok!

Én is építettem egy napelemes töltőt. Egy kis segítségre lenne szükségem. 8 db szolár lámpából szedtem ki a napelem paneleket meg a kis 600mAh-s, 1,2V-os Ni-MH ceruza akksikat. A panelek üresjárásban egyenként olyan 2,5 V-ot és 20mA-t adnak. Az elképzelés az volt, hogy napelemmel töltöm az akkupakkot, és arra egy 5Vos fesz szabályozás után egy usb-kábelt kötök, és így akármit elsősorban telefont tudnék vele tölteni. Vegyes kapcsolás mellett döntöttem, így jött ki hogy a nappanelek adnak kb 14.4 V-ot terheletlenül(papíron 15V-ot), és 80mA-t,(természetesen napsütésben) az akkupakk pedig 7,2 V-os. (Gondoltam így nagyobb töltő áramot kapok mint ha mindent sorosan kötnék) Egy Si diódát raktam az egész napelem kapcsolás után. Kb egész napra kint hagyva az akkupakk felöltött olyan 8,4 V-ra. (Egyébként a nappanelek feszültsége töltés közben olyan 8-9V-ra leeset, de azt olvastam itt valahol hogy terhelésnél mindig nagyot esik a fesz.) Aztán rátettem a fesz szabályzó kapcsolást az akkupakk után, szépen adott is 4,98V-ot. Leválasztottam az egész akkupakkot a nappanelekről(a fesz szabályzó miatt gondolom nem szükséges csak egyéb okok miatt így volt egyszerűbb), rádugtam USB-vel a telefonomat, az elején 400mA körüli töltőáramot mértem, nemsokkal később már 20-10mA-t. Összesen +6%-t töltött a telefonom, aztán szinte teljesen leállt a töltés. Az akkupakk feszültsége 6-7 V körülire esett már, illetve töltőáram se volt nagyon, gondolom lemerült. A telefon akksim 1500mAh-s, az akkupakkom ha jól tudom a sorosan kötött kapacitás adódik össze így akkor 6*600mAh tehát 3600mAh elvileg. Kérdésem az lenne, hogy mit hagytam figyelmen kívül és/vagy mit tudok rosszul? Lehet hogy fel sem töltött rendesen az akkupakk?(papíron 7,2V-os és 8,4-t mértem rajta már) Nem jó megoldás ez a vegyes kapcsolás?(akár az akksiknál akár a napelemeknél) Vagy szimplán csak meg lehetnek halva az akksik? Igaz olcsó szolárlámpákból szedtem ki őket de használva még nem nagyon voltak. És ha nem működnek azt én honnan tudom megállapítani? Minden gondolatot és segítséget szívesen fogadok! Köszi!
(#) LordZ válasza Petyaa hozzászólására (») Aug 16, 2015 /
 
Szia! Szerintem az a dióda rossz helyen van. Simán sorosan kösd be a napelemek után. Persze fordítva. Ebben a felállásban az a kondi is ki tud sülni a napelemeken keresztül, plusz a fesz szabályzó kimenetéről se csak a telefonodba hanem visszafele is folyik áram. A másik meg hogy nem tudom megmérted-e, de ha a napelemeid olyan 20mA-t adnak az éppen hogy elég a telónak vagy még kevés is.
(#) Tomi111 válasza LordZ hozzászólására (») Aug 16, 2015 /
 
Szia! Rosszul számolsz! Sorosan kötve nem adódik össze a kapacitás, csak a feszültség! Így lesz egy 7,2V 600mAh-s akkupakkod. Ez eleve nem tudja feltölteni a telefon akkuját. Ugyanez a napelemekre is igaz! Soros kötésnél az áram nem adódik össze, csak a feszültségük. Nem tudom, hogyan kötötted a napelemeket, négyet-négyet sorba, majd párhuzamosan? Egy napelemre 20mA-t írsz, sorba kötve is ennyi, ha két négyes párhuzamosan van, akkor 40mA a töltés. Ez az akkut nagyon lassan tölti fel! Gondolj bele, mennyivel tölt a telefon töltője. A fesz szabályzó 7805 volt? Annak a bemenetén kell legalább 7,5V, hogy leadja az 5V-ot(adatlap!!), ezért állt le a töltés.
Az én véleményem, hogy ezeket a kis napelemeket ilyen célra el kell felejteni!
Következő: »»   10 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem