Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   152 / 864
(#) Kera_Will válasza Spumifater hozzászólására (») Szept 16, 2015 /

Idézet:
„Most megkerestem a TFT adatlapját. Elméletileg 5V-3.3V-os.”

Ezt jobban nézd át. Lehet inkább az volt a baj, hogy a feszültség szinteket nem egyeztek meg.
5/3,3 illesztőket kell beiktatni. Elvileg ellenállás osztó is meg tenné de ez bizonyos esetekben nem járható.
(#) csatti2 válasza Spumifater hozzászólására (») Szept 16, 2015 /

És megint előjött az a bizonyos kínai LCD. Kb. 30 oldalanként fel és felmerül egy ilyen LCD helyes illesztése.

Innen kezdve olvasgass picit.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2015
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Szept 16, 2015 /

Sziasztok! Az mitől lehet, hogy van egy sim900-as gsm egységem, és szeretném due-n használni, és ugye a 8,9-es láb az indító lába, tehát ha valamelyikre áramot adok, akkor indul, de ha ezeket a lábakat nem hajtom ki, akkor nem tudom bekapcsolni, még gombbal sem. Ez mitől lehet?
(#) GPeti1977 válasza kissi hozzászólására (») Szept 16, 2015 /

Viszont van hozzá IC amivel hosszú vezetéken is megy az I2C, ez a P82B715
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2015
(#) pisti hozzászólása Szept 17, 2015 /

Tisztelt Fórumozók!
Teljesen kezdő kérdésem lenne az Arduino témához. Olvasva a fórumot és sok-sok egyéb irodalmat szeretném pontosítani az általam leszűrt lényeget:
Veszek egy alapkártyát és rátöltök a számítógépen megírt programot, majd attól kezdve a kártya tudja ezt működtetni. Ez így van???

A feladat amihez szeretném felhasználni agy fordítókorong (vasutas téma). meghatározott helyeken meg kell állni egy léptetőmotornak. A szükséges hardvert (kártya UNO R3, léptetőmotor vezérlő, 3×4 keypad) már kinéztem az ebayen.
Köszönettel!
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Szept 17, 2015 /

Sziasztok! Egy kis sorok kommunikáció problémám lenne:
  1. char gsmline[200];
  2. int index = 0;
  3. boolean olvasva=false;
  4.  
  5.     while(Serial1.available()>0){
  6.     char c=Serial1.read();
  7.     gsmline[index] = c;
  8.     index++;
  9.     olvasva=true;
  10.   }
  11.  
  12.   if(olvasva==true){
  13.   gsmline[index] = '\0';
  14.   if (strstr(gsmline, "+CPIN: SIM PIN") != 0){
  15.   Serial1.println("AT+CPIN=xxxx");    
  16.   }
  17.   Serial.write(gsmline);
  18.   }

Az a gondom, hogy nem tudom használni az strstr-t mert mindíg csak egy karaktert hoz le, ha Serial.println(gsmline);-t írok, akkor minden karakter új sorban van. Tudna ebben valaki segíteni?
(#) kapu48 válasza pisti hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

Igen megoldható!

És nagyjából jól is látod a dolgokat.
Viszont 1 kezdőnek az alapoknál kellene kezdeni a tanulást!

Mert bizonyos elektorfizikai és programozói alapismeretek nélkül nem fogsz boldogulni.
Erre a feladatra biztosan találsz megoldásokat a neten. Amiből kezdőként kiindulhatsz.

Ami viszont ellőre látható, a terepasztalon keletkező elektromos zavarok kiszűrése, sok fejtörést fog okozni!
(#) Spumifater válasza csatti2 hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

Köszönöm szépen a tanácsot!

Megfogadtam. Most, hogy volt erre időm.

Korábban én is arra jutottam, hogy jelszintillesztés kell. Ez miatt beszereztem egy
jelszint illesztő

Ezzel talán működni fog a dolog. Persze olvastam itt azt is, hogy az sem mindegy milyen library-t használok. Meg persze sok minden mást is.
(#) kapu48 hozzászólása Szept 17, 2015 / 4

Aki tud, angolul az töltse le, amíg lehet!

C Programming for Arduino.pdf 510 oldal
(#) csatti2 hozzászólása Szept 18, 2015 /

Épp olvasom az újdonságait az új Atmel Studio 7.0-nak (még csak bétánál jár) és megütötte a szememet ez:
Import Arduino Sketch projects into Atmel Studio.

Úgy tűnik hamarosan natívan támogatják az Arduino-t. Lesz végre rendes fejlesztőrendszer hozzá.
(Tudom, hogy most is van Visual Micro, de az külsős ráadásul folyamatosan reklámokkal nyaggatott, amíg használtam).
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2015
(#) Kovidivi válasza csatti2 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /

Ha csak a programozást akarod megoldani AtmelStudio és Arduino között a bootloadert használva egy sorosporton keresztül, az már most isnmegoldható könnyen. Ha a könyvtárakat is akarod használni, arra nem tudok megoldást.
(#) csatti2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 19, 2015 / 2

Nem kell segítened. Már régóta Atmel Studio-val dolgozom és Atmel-ICE-al töltöm fel a progijaimat és nem használok Arduino-t sem csak gyors tesztekre, amikor ki akarok próbálni vmit és nem akarok sok időt tölteni vele. Sajna az Arduino megrekedt az ATMEGA-knál (a DUE-t hagyjuk, de már az is eléggé elavult, már kijöttek az új 300MHz-es Atmel ARM MCU-k, de itthon is akad pár 120MHz-es), miközben az ATXMEGA-k sokkal többet tudnak, gyorsabbak és nem kerülnek többe sem.

Amit írtam, azzal nektek szerettem volna szólni, mivel szerintem régóta rákfenéje az Arduino-s továbbfejlődésnek a primitív fejlesztői környezet. Kezdéshez tökéletes persze, nem ijeszti el az embert. Később azonban nagyon megnehezíti az összetettebb programok írását a kód / projekt átláthatatlansága, kereshetetlensége.
(#) Kovidivi válasza csatti2 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /

Megnéztem az ATxmega32A4 adatlapját, ez sokkalta többet tud, mint egy 328. Már csak az I/O Ports fejezet elkápráztatott, 8 lehetőség közül választhatsz, hogy milyen legyen a kimenete . Ehhez az Arduino fejlesztőkörnyezet túl kevés, ennyi variációt, amit az ATxmega egymagában tud, már nem lehet automatizálni egykönnyen. Szerintem az Atmega328-cal tökéletesen összepasszol.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
(#) csatti2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 19, 2015 /

Nincs igazad. pl. az Atmel Framework pontosan azt csinálja, amit az Arduino csak nagyban. Simán parametrikusan adhatod meg, pl. melyik portot, hogy konfigurálja (az más tészta, hogy sokan nem használják ezt ki, én sem). Az Arduino-hoz is könnyen hozzá lehetne adni, hogy nem csak input-pullup van, hanem pulldown is, plusz weakbus, stb. Aztán aki akarja használja.
De az igazi kedvenceim a DMA és EVENT System, ami tökéletesen hiányzik az ATMEGA-ból. Hihetetlen mi mindenre jók.
Szóval azért remélhetőleg, előbb-utóbb kihoznak egy erre épülő Arduino-t is.
Nézd meg az adatlapját az ATXMEGA128A1U-nak. Épp egy olyat programozok. Gyakorlatilag csak egy regulátor kellene rá kondikkal meg pár hasonló külső alkatrész és csatlakozó, máris kész egy új Arduino. Az IC mindent tartalmaz, ami kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2015
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Szept 19, 2015 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésem/problémám lenne, hogy tudtom szerint due-n csak az audio libbel lehet hangot lejátszani, viszont az pedig úgy működik, hogy simán sd.open, majd while(myfile.available... és lejátsza, viszont így amíg lejátszik, addig nem tudok semmilyen feladatot csinálni a while miatt, lehet ezzel valamit kezdeni? Eddig megán tmrpcm-et használtam, ott csak tmrpcm.play volt, és ment tovább a progi, de az nem jó due-re. Előre is köszi!
(#) kapu48 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /

A Due.ben van I2S az megszakításból játssza le a zenét.

An I2S audio codec driver library for the Arduino Due board
(#) erdeidominik1999 válasza kapu48 hozzászólására (») Szept 19, 2015 /

És ez hogyan működik, mert semmi értelmezhető mintaprogit nem találok hozzá.
(#) sanyi_n hozzászólása Szept 20, 2015 /

Van még egy kérdésem: 28byj-48 motorral próbálgatom, szépen működik. Csak lassú, naaagyooon laaaassssúúú.
Tudnátok ajánlani 5-9V között motort (ideális esetben stepper, mert két állás között szeretnék vele egy 100-200 gramm körüli terhet mozgatni) ami nagyon-nagyon gyors (mondjuk fordul egyet 0.1 másodperc alatt)? Nem kell folyamatosan mozognia, csak fél percenként 180 fokot. Az is jó, ha egy teljes megállítás nélküli kört tud nagyon gyorsan.
(#) simley hozzászólása Szept 20, 2015 /

Sziasztok, most ismerkedekaz C++ nyelvvel.
Egyszerübben Programozás C++ nyelven Douglas Bell könyvét olvasom.
Milyen program kell hogy tudjak forditani,linkelni, betölteni és futtani?

1. #include <iostream.h>
  2. int main (void)
  3. {
  4.     cout << "hello";
  5. }
(#) Balázs válasza simley hozzászólására (») Szept 20, 2015 /

Én Windows alatt a Code::Blocks nevű fejlesztőkörnyezetet használom, ingyenes, kicsi és egyszerű. Itt egy leírás a telepítéséről. Illetve még van az Eclipse, de kezdőnek ezt nem biztos, hogy ajánlanám. A Microsoft VisualStudio sem rossz, de az egy nagy programcsomag, és nem is ingyenes.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2015
(#) Balázs válasza sanyi_n hozzászólására (») Szept 20, 2015 /

A 0,1 másodpercenkénti fordulat 600 RPM-nek felel meg, ami nem kevés. Persze sok léptetőmotor tudja, de ha neked az a feladatod, hogy fél percenként 180 fokot forduljon, akkor sokra nem mész vele. Ugyanis nem fogod tudni 600 RPM-mel indítani a motort, mert akkor csak rázkódni fog, hanem szépen egyenletesen fel kell futtatni a sebességet, amire egy fél fordulat alatt nyilván nincs idő. Na meg a nyomaték is eléggé lecsökken ilyen gyors üzemben. Biztos kell neked ekkora fordulatszám? És ha igen, biztosan nem jó inkább egy DC motor?
(#) simley hozzászólása Szept 20, 2015 /

Sziasztok, tanulom a C++ nelyvet. (Egyszerübben Programozás C++ nyelven Douglas Bell könyve)
Kaptam egy feladatot:

1. Ismerd meg a számitógépeden található lehetőségeket a következő feladatokhoz:
programfuttatás
információtárolás fájlokban
fájlok szerkesztése

2. Futtass már megírt, kész programokat - ha gondolod, játékokat.

3. A szövegszerkesztő segítségével írd be a következő C++ programot:
#include
int main (void)
{
cout << "hello";
}

Legyél óvatos, mivel ebben a programban sok ritkán hsznált karakter van.Ha már beírtad ellenőrizd le és javítsd ki ha szükséges a szövegszerkesztővel. Azután fordístd le végezd el a linkelést és futtasd le a programot. Ha hiba fordulna elő akkor menj vissza és javítsd ki a programot. Legyél türelmes a programozás során mindenki követ el hibákat.

Hogyan kell le ellenőrizni, linkelni és futtani?

Dev-C++ programot használom
(#) andykaaa hozzászólása Szept 23, 2015 /

A napokba egy "boldog" tulajdonosa lettem ket szervonak - MG995.
Mukodnek is, de van egy kis gondom/ eszrevetelem.
Amikor csak lassan forditom (akarmerre) a leallas utan zummog, vagyis mintha meg akarna egy kicsit fordulni, a motor benne mintha folyamatosan egy keves aram alatt lenne, de ami nem kepes elmozditani. Ez a jelenseg nem all elo ha egybol/ gyorsan forditom el valamerre.
Ez a jelenseg az olcso arral magyarazhato ? Ezen lehet-e segiteni valamit ? Koszonom.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) GPeti1977 válasza andykaaa hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

Nem baj a digit szervóknak szokott ilyen hangja lenni.
(#) Balázs válasza andykaaa hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

Ha nagyon zavaró, vagy mocorog is, akkor esetleg érdemes ellenőrizni, hogy kellőképpen szűrt és terhelhető-e a táp, és hogy nincs-e túl nagy jitter a vezérlőjelen.
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 23, 2015 /

Sziasztok!
Bővebben: Link Van egy ilyen Atmega128-as Arduino a forgalomban, közzé van téve a bootloadere is. Ha én ezt a bootloadert felhasználnám, és utána egy olyan terméket hoznék a forgalomba, amit ezen a bootloaderen keresztül lehet frissíteni, akkor megszegek valamilyen lincenszt? Tehetek egyáltalán ilyet? Vagy magamnak kell megírnom egy saját bootloadert, és azt használni? De mivel fent van a forráskód, lemásolni, módosítani könnyű, így a saját bootloader fogalma elég bonyolult, plusz hogyan állapítják meg, hogy én pontosan az ő bootloaderét használom? Esetleg elegendő lenne egy engedély kérése a tulajdonostól? És mi van a neten fellelhető módosított bootloaderekkel? Ugyanaz a védelem vonatkozik rájuk?
Köszönöm a választ!
(#) holex válasza andykaaa hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

Idézet:
„Ez a jelenseg az olcso arral magyarazhato ? Ezen lehet-e segiteni valamit ? Koszonom.”

Inkább azzal, hogy hamisítvány. Én TowerPro MG946R-et vettem ebay-ről és ugyanazt csinálta mint neked. Aztán vettem egy eredetit is (persze nem ennyiért...) beállás után síri csend...
(#) andykaaa válasza holex hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Koszonom a vallaszokat.
A tappal kapcsolatba, nem tudom, egyenesen a PC USB 5v-jat hasznaltam, szerintem megfelelo kellene hogy legyen, de meg megprobalom massal is.
A „jitter”, az mi akar lenni ? Esetleg egy magyarazo link ? Ha az elfordulasi szog, akkor kizart hogy ez lenne a gond mert nem csak vegallapotba mocorog.
Az olcso arral kapcsolatba: mennyibe kerul egy eredeti ? es hol ?, esetleg van ra link ?
(#) andykaaa válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Elso latasra: ha letoltod a „chip45-arduino-extension.zip” fajlt, van benne egy olyan hogy „license.txt”. En nem igazan ertek angolul.
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Szept 24, 2015 /

Sziasztok! Van egy villogóm, ami vagy 0,5 vagy 1 mp-enként villog, ezt szeretném arduinóval olvasni, és eldönteni, hogy az 1 vagy a 0,5-ös fázisban van. Ez hogyan kivitelezhető? Mert ha pl olvasom és millis-sel összehasonlítom, akkor a 0,5-ösből 2-re az 1 jön ki.
Következő: »»   152 / 864
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem