Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   200 / 269
(#) mateatek válasza adri986 hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
A vevőerősítőt én mindenképpen arra a frekvenciára tenném, amit erősít. A vevőtekercsét nem árt kissé arrébb tenni. Ha pont rezonancián van, akkor kényes lesz, jobban változik a fázistolása a környezeti hőmérséklet hatásaira, mit ha kissé mellé van rakva.
(#) Bu13 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 5, 2015 / 1
 
Most csak az első két sorra válaszolok. A 4053 IC előtt van egy fázisfordító OPA. Ennek a két jelét kell átkapcsolgatni a kimenetre. Ide olyan analóg kapcsoló kell, aminek két bemenete és egy kimenete van, és a vezérlő jelre, hol az egyik, hol a másik jelet engedi át. Ez nem jobb, vagy rosszabb kérdése, mert a két IC funkciója tejesen más.

Most én is a Te utolsó soroddal búcsúzok.
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Ismerem mindkét IC-t. Építettem, és használtam is olyan gépeket, amelyikben vagy az egyik variáció, vagy a másik variáció volt. Ráéreztem én is, hogy a két IC teljesen más. Ettől függetlenül lehet használni ugyanarra a célra, mint azt mindenki tudja, látja. Nekem az előbbi volt a tapasztalatom a két megoldásról. Nem katalógusadatokat írtam, hanem kettő, ugyanarra a célra használt, de eltérő kapcsolástechnikájú részegység általam észlelt különbségét.
Az általad leírtakkal egyetértek. A 4053 elé tényleg illik tenni fázisfordító OPA-t, és ezt a két fázist átkapcsolgatjuk a kimenetre, és hol az egyik, és hol a másik jelet engedi át. A két IC is eléggé más. De a belőlük fölépített fázisdetektor funkciója ugyanaz.
De erről is felesleges vitázni. Inkább arról írjál, hogy a Te gépedben melyik megoldás hogyan teljesít, és miért úgy. Meg arról hogy melyiket érdemesebb használni, és miért.
(#) adri986 hozzászólása Okt 5, 2015 /
 
Üdv. Ma kicsit kisérleteztem a vevővel, 2 fokozatban erősítem hasonlóan a Lobo-hoz , valamint a geo-n olvastam hogy megoszlanak a vélemények hogy a vevő fokozatot párhuzamos vagy soros rezgőkörről tápláljuk meg. Észrevettem ha párhuzamos rezgőkörről hajtjuk meg a vevő bemetét némileg érzékenyebb a gép de veszt a stabilitásából, ahogy közeledünk a rezonancia frekihez egyre instabilabb , rezonancia freki alatt ahol inkább kapacitiven terheli az adót ott már használhatatlan , viszont induktiv tartományban ahol az vevő alacsonyabb frekin rezonál az adóhoz képest , tehát induktiv tartományban hajtja az adó ott elég stabil, de még mindég nem az igazi.
Ha pedig soros regőköri kondit teszek bele a Cibolához hasonlóan jóval a rezonancia freki felett hajtja az adó (induktiv tartományban) mivel itt rezonancián van a legkisebb impedenciája, igy meglepően stabil , bár nem olyan érzékeny... Lobonál és Fortuna M -nél láttam hogy a párhuzamos rezgőköri kondi mellett van még soros is,a soros kondi után pedig egy ellenálás a testre ami lerontja a tekercs jósági tényezőjét. Probáltam valami hasonlót beépiteni, a gép valoban iszonyat stabil lett akkor szólal csak meg amikor kell, bár mélység tekintetében kicsit romlott a teljesitménye(olyan 1-1.5 cm) vagyis halkabb lett a jel, nincs dinamikája... Lehet a sávszürőkben van a gond? TL084 van a sávszürőkben lehet ide jobban megfelelne az LF347 ? vevőben pedig M5220L opa van.
(#) Bu13 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 5, 2015 /
 
Kösz.
Most egy vivőfrekvenciás megoldáson dolgozok. Az ötletet a modem adta. Egy 3Khz telefon vonalon
átvisznek 50db Tv csatornát.
A TX már működik az osci hordozója 512Hz en megy a freki pedig 64 KHz-en.
Az 512Hz 55 voltos 2ms impulzus, ami tartalmazza a 64KHz-t. Így nagyon kevés a fogyasztás.

A másik, egy neten talált rajz, ami lényegében hasonlít az SMW re, de a kapuzást 2db 4046 PLL
vezérli. Az első meglepetés a TX osci T2 hibás kapcsolása okozta. De maga a kapcsolás ígéretesnek tűnik. Az már most is biztos, hogy sok módosítás lesz rajta ha megépül. Majd beszámolok róla.
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
A hozzászólás második részéhez csak annyit fűznék hozzá, hogy azt a gépet komolyabb átalakítás nélkül ne építsed meg. Műhelyben szuper lesz, de terepen elvérzik.
(#) Ge Lee válasza adri986 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
És mi van ha nem soros vagy párhuzamos rezgőkörről táplálod a vevőt, hanem csak szimplán becsatolod a tekercs jelét? Erről nem írtak a geo-n? Csak azért kérdem, mert nekem így megy a gépem, és emlékeim szerint jobban mint a két említett megoldással. Mondjuk a vevőnek így jóval többet kell erősíteni, de megbirkózik vele még 1 fokozatban is.
(#) adri986 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Úgy még nem próbáltam, de tény hogy nagyon kihat a működés egészére! Volt egy pont ahol levegőben egészen elképesztően szelektált , az érmére rátettem egy tőle nagyobb rozsdás lemezt és gyönyörűen jelezte még fólia szűréssel is. Úgyhogy azon kivűl hogy szűri és erősiti is a jelet csinál még valami mást is, jó lenne érteni is hogy valójában mi is zajlik itt le, gondolok itt a fázisviszonyokra amit a céltárgy tol el az adóhoz képest. Nálad a sávszűrőkben TL084 vagy LF347 van? A sávszűrökben a két komparátor utáni dioda kapott még párhuzamosan 1Mohmos ellenálást mivel még nem nyit addig kapacitiven viselkedik, mintha ezzel is stabilabb lett volna. Apropó ha már a sávszürőknél tartunk nálad mennyi a nyugalmi jel a komparátor előtt?
(#) Ge Lee válasza adri986 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Kipróbáltam én is, jó nagy volt a jel, alig kellett erősíteni rajta. A gép meg nagyon instabil lett. Az OPA fázismenete nem lineáris, azt most meg nem mondom hogy adott kapcsolásban és erősítéssel hogy viselkedik a freki függvényében.

Nekem ott 074 van ha jól emlékszem, de ugyanolyan volt a 084-el is. Nekem a dióda sem zéner hanem 2db soros 4148. Hogy ennek kisebb vagy nagyobb a kapacitása mint a zéneré a fene tudja, de azon a helyen az szerintem nem lehetne hatással a működésre. Nagyfrekin jelentene inkább gondot.

Hogy a kérdéses helyen mekkora a jel azt nem tudom, nem dokumentáltam le, megmérni most nem tudom.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Szűrés nélkül rengeteg lesz a zaj, vagy a vevőerősítőt teszed szelektívvé ?
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Vannak OPA-k melyeknek a fázistolása néhány százszoros erősítésre beállítva széles fr. tartományban fix. Aztán vannak sokadrendű digitális lineáris fázisú szűrők. Erre a kombinációra kíváncsi lennék. Igaz ezek esznek is, de Lítium akksikat neki és semmi gond.
(#) vandorbot válasza Ropcsika hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Milyen tipusú kijelzőt tettél bele ?
(#) vandorbot hozzászólása Okt 7, 2015 /
 
Van egy kis gondom, ami áthidalható, de ha lehet, akkor jó lenne kiküszöbölni.
Ha úgy állítom be a vas szűrést, hogy a földre tett kovácsolt vasakat ne jelezze, akkor még a tíz-húsz cm mélyen lévőket jelzi. Ilyenkor az van, hogy kiborítom a szeget ásóval, az kikerül a felszínre, akkor meg már nem jelzi. B. verzió jobban odatekerem a disc potit.
Más téma. Ahogy néztem a gépek többségénél a disc potival a két csatorna keveredését lehet állítani. Talán 1 gépnél láttam olyat, hogy a "milyenfém" csatorna fázistolását is lehetett potizni.
(#) Bu13 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 7, 2015 / 1
 
Az oszcit és a két PLL megépítettem egy próba panelon. Ez az oszci kapcsolás egy nulla, mert a szinusz förtelmes. A T helyett BC369 tettem, a T2 helyett BC337 NPN- (emitter kollektor csere)
az 1k 330 a 4k7 pedig 330* Ohm lett. Így nagyon szép lett a 20v körüli szinusz.
A PPL kimeneti jeleinek a fázisát az r9 lehet beállítani. A TX tekercset kicseréltem egy 2 tő 3mH
ig hangolható tekercsre. Ekkora induktív változásra a 4053 vezérlő jelek frekije és fázisa meg sem moccant. Úgy látom, hogy van benne fantázia.
Az én változatom 5 voltos és a két TX tranyók helyett egy dip8 TC429 IC van, amit max 30vpp
ig tudok beállítani, az áramfelvétel 5v 20mA. A 4046 korszerűbb változata a HC-HCT 7046.
(#) Ropcsika válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
A PPL segítségével megcsinált fázistoló nagyon pontosan teszi a dolgát. Az adó tekercsnek viszont a frekvenciáját és az amplitúdóját minden dolog a terepen változtatni fogja, mivel a tekercs is frekvencia meghatározó tag. Mivel az adó jele változékony lesz, a PLL-t pedig az R-C tagok fixen tartják, így az adó oszcillátor bizonytalansága megjelenik a fázisdetektoron. Ehhez a géphez vagy a hagyományos fázistoló passzolna, vagy az adó tekercs frekvenciáját kellene rövidtávon stabilizálni.
Persze, lehet hogy csak beszélek a levegőbe elfelé, mert mindketten más-más kapcsolást nézünk.
(#) adri986 hozzászólása Okt 8, 2015 / 1
 
Mi lenne ha a vevőt nem a rezonancia frekihez igazitjuk hanem oda ahol leglaposabb a fázisgörbe, ahol relative nem mászkál jelentösen fázis? próbálta már valaki? Csatolt képeken látszik melyik pontra gondolok.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
(#) Bu13 válasza adri986 hozzászólására (») Okt 8, 2015 /
 
Látom problémád van a két diódás zénerrel. Ez a kapcsolás akkor lesz zéner, ha egy fordított diódával áthidalod a két diódát. Az eredeti rajzon itt, ha jól emlékszem 2.7v zéner volt, ez mos csak
1.5 voltos. a 2.7 hez 3-4 dióda kellene. Ellenállással ne próbálkozz, bár azzal is rátapintottál a problémára.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Okt 8, 2015 /
 
A fortunánál úgy van, hogy egy digipot IC fixen tartja az adótekercs áramát. Úgy, hogy megváltoztatja az adófrekit. Ami vevőoldalon azért nem gond, mert a fázistolás digitálisan van megoldva.
(#) vandorbot válasza Bu13 hozzászólására (») Okt 8, 2015 /
 
A fázisdetektor után logaritmikus erősítés kell. A nagy kérdés, milyen legyen ez a karakterisztika. Ha megváltoztatom, hogyan befolyásolja a gyakorlatban a működést. Eddig még csak szimulátor progival próbálgattam.
(#) adri986 válasza Bu13 hozzászólására (») Okt 8, 2015 /
 
Jelenleg 1db 1N4148 dióda van, hasonlóan a tesorókhoz. Az eredeti kapcsolást már nem követem mivel ebben a gépben már van minden... Csak az adó meg a hangfokozat maradt meg az smw-ből bár a hangfokozatot a Fisherből koppintották. A diszkrimináció TGSL féle fajta, tehát nem keverem a potival a két csatorna jelét, nekem igy jobban tetszik. Valamint az adó jelenleg külön stab kockárol megy , és külön stab kocka a többi elemnek kivéve a hangfokozatot az nyersen 12 ről megy.
(#) mateatek hozzászólása Okt 9, 2015 /
 
Takarítottam a műhelyben. Találtam egy régi fejet, amiről nem is tudtam már. Ha valaki eljön érte, akkor nem melegítem meg.
(#) Attila1977 válasza mateatek hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
A fejet elvittem. Köszönöm!
(#) mateatek hozzászólása Okt 12, 2015 /
 
Van egy masinám, amit újjá szeretnék építeni. Ebben a gépben az adótekercs órajelét, a fázisdetektorok kapujelét egy kristály vezérelt CMOS IC-kből álló állítható osztólánc állítja elő. Röviden, ez az áramkör szolgáltat egy négyszögjelet az adótekercs meghajtásához, és két kimeneten négyszögjelet a fázisdetektorok vezérléséhez. A fázisdetektorok vezérléséhez szolgáló négyszögjel természetesen állítható fázisú az adójelhez képest. Attól függően, hogy miként építem meg az áramkört, a 0-360 fokos fázistolást 400, 800 vagy 1000 lépésben lehet állítani. Ez jól működik, de kissé sok helyet foglal, főként, hogy furat-szerelt alkatrészekből építettem.
Gondolom ezt egy mikrokontrollerrel egy tokból össze lehetne hozni töredéknyi helyen. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben a mikrokontrolleres dologban lenne-e valaki, aki segítene nekem. Konkrétabban, az, hogy megcsinálná helyettem, mert azokhoz semmit nem konyítok. Természetesen nem ingyen. Bármiféle megoldás szóba jöhet.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Így nem lesz könnyű beállítanod a két csatornára a fázisokat, el kell vele szórakozni egy darabig. Bele kell kalkulálni a talaj tíz egynéhány +-z (állítható) fázistolást. az Y csatornának kilencven fok +- c (állítható) és hasonlóképp az X csatornára. Ennek a folyamatábrája és a számítások nekem megvannak. Sajnos a megvalósítás egyéb okok miatt elmaradt.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
A tapasztalataim szerint így a fázistolók beállítása kb annyival tart tovább, hogy poti helyett jumpert dugdosok. Mivel sok hőfok függő alkatrész ki van hagyva, így utánaállítani sem nagyon kell, de azért ez most jelenleg megoldott nálam. Jelenleg a szög beállítása úgy zajlik, hogy beállítom az osztónál a százasokat, a tízeseket és az egyeseket. Az egyesek jumpereire többállású kapcsoló van beépítve, így az folyamatosan állítható.
De ha megfelelően válogatnám össze az adótekercs fázistoló kondijait, és a vevőtekercsét, a hőmérséklet változásra tekintettel, így arra sem lenne szükség, hogy akár egy fokot is állítsak után rajta.
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Úgy értettem, ha 1 és 359 fok közt tudod állítani a két csatornát. Nincs szükség ilyen széles tartományra. De ha ragaszkodsz hozzá, minden további nélkül meg lehet csinálni.
Terepen egyszer beállítom a GB-t, aztán mintafémekkel a szűrést, aztán go. Ritka eset amikor újra kell állítani.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Nem ragaszkodok a 0-360 fokhoz. Csak ilyen lett az enyém.
Utánaállításnál olyanra gondolok, hogy ne kelljen állítani sem a téli fagy-közelben, sem az idei nyár hőségében. Mert egy hagyományos gépnél azért van kis különbség a talajkiegyenlítés poti állásánál a két évszakban.
(#) csinga válasza mateatek hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Helló!
Ezen a kombináción töröm az eszem.
http://www.thunting.com/smf/vlf_designs/full_microprocessor_discrim...0.html
http://radioskot.ru/publ/metallopoisk/selektivnyj_metallodetektor_s...-0-608
Az első avr-t felprogramoztam a frekvenciát és a fázist szépen lehet szabályozni.
Van egy Minelab BBS fejem
(#) mateatek válasza csinga hozzászólására (») Okt 13, 2015 /
 
Hasonlóra gondolok én is, mint ami az első linken van.
Amit annál a gépnél meredeknek találok, az az, hogy az adótekercset rányomják a tápfeszfelezőre. Szegény 358-at megviselheti. A tápfeszfelezőt kicserélhették volna egy LM317LZ-re. Szerintem az megbízhatóbb.

Én lehet, hogy hagyom a mikrokontrollert. A logikai IC-kből összerakott megoldásom is jó, csak nagy. Nekiülök, és megcsinálom kétoldalasan SMD-re. Úgy kb akkora lesz, mint egy bélyeg.
Következő: »»   200 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem