Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1813 / 2208
(#) tampika hozzászólása Okt 14, 2015
Üdv Urak!
Jó csövest építeneni, nem lehetetlen, persze nem olcsó. Ritkán írok, mert mérgelem magam sok hozzászóláson. Pár High-End és Hifi erőlködőt már építettem, nem kell mindenhova 1000ft-os ellenállás meg 5000ft-os kondi. Idehaza remek kimenőtrafókat tekernek 8-10 ezerért (20-22ezerért vassal)a hálózati trafók (10-15ezer)sem okoznak gondot. A csövekkel más a helyzet én csak NOS csöveket használok, bár a prémium kategóriás új gyártású orosz vagy kínai csövek már majdnem ott vannak. Manapság a különleges csövek divatja az új trend OT100, 811,GM70,211,2A3,300B triódák és OS51,807,PL508,PL519,6P45C pentóda és sugártetróda, de sokan a jól bevált EL34,EL84,6L6,6V6,ECL86 csöveket preferálják. Szóval itt már zsebbe kell nyúlni.
Sokan attól félnek, ha megépítik akkor nem fog olyan jól szólni, hogy megérje ennyi pénzt belefektetni. A lehetőség fennáll, ezért csak az lásson hozzá akinek elég rutinja van más erősítővel és nem pánikol, ha gerjed a cucc vagy medvére kell vadászni (brummm).
Lehet kitteket is venni ,egy AudioNote EL84PP (JJ-csövekkel Beyschlag & PRP ellenállások.
Mundorf Film kondenzátorok)kb 1500$(400000Ft) Ezt ki lehet hozni 120000Ft-ból (szebb dobozzal) 400000-ért vehetsz tranyós-IC-s márkás erősítőt is( 120000-ért használtat).
De egy csöves erősítőt az ember az örökkévalóságnak az ükonokáinak épít!
Minden 3X túlbiztosítással készül. Itt nem érvényesül a "beépített elavulás a dobd ki és vegyél újat, mert nem éri meg javíttatni. A sznobizrusról csak annyit, hogy én is lennék annyira sznob, hogy Aston Martinnal járjak!
Amit én Hallgatok Bösendorfer VC7 hangfalak (A doboz clone, de eredeti Hans Deutsch hangszórók) UNIVOX APX200 végfok, APR200 előfok, Technics lemezjátszó Ortofon FF15XE hangszedő,Technics RS-BX626 3 fejes deck,Technics RS-PG5 CD, Asus Xonar Essence STU DAC.
(Van még 3 igen ritka Hi-Fi torony: Sansui,Sony,Kenwood, amit csak munka közben hallgatok, mert a csöves az olyan cucc, ami odaültet és csak hallgatod mást nem csinálsz!
Ha valaki komolyan gondolja keressen bátran, "a segítség ingyen van, de az alkatrészek pénzért".

ANK_EL84.GIF
    
(#) kristikoma válasza tampika hozzászólására (») Okt 14, 2015
Az Univox APX200, meg az előfok mennyire lett jó? Nagyon próbálják reklámozni, kérdés: milyen a kategóriájában? Régen a BEAG-nak nagy volt a szája, emellett rémes erősítőket adtak el drágán(AET 210-250 például). Amúgy a gyűjtemény mellé már csak egy stúdiómagnó kell, az is lehetőleg csöves legyen
(#) tampika hozzászólása Okt 14, 2015
Elképesztő a hangja, hihetetlen dinamika és részletgazdagság. Nekem megvan pár hónapja a végfok, az előfok csak egy hete. Veri a másfél millás csodákat. A tozítása 100W teljesítménynél is 1% alatt (általában 1W-on szokás megadni nem teljes teljesítménynél) előttem lett bemérve.
Szerintem verhetetlen,(eddig én is azt hittem, hogy nincs további fejlődés a csöves fronton, de ez XXI, századi tecnológia XX.századi alkatrészekből. Az enyémbe NOS ECC83 és E88CC illetve 6P45C csövek vannak. A kimenők osztott toroidok benne ez a lelke, mint minden csövesnek. Ha egyszer hallod akkor magadnak akarod.
APX200
(#) bta válasza tampika hozzászólására (») Okt 14, 2015
Idézet:
„Idehaza remek kimenőtrafókat tekernek 8-10 ezerért”

Ez tényleg olcsó - elárulnád, hol?? Egyébként nem igazán a tekerésben van a "tudomány", hanem a kimenőtr. tervezésében-fejlesztésében. Vagy pl. a "jó hangú vas" megtalálásában, kiválasztásában. Maximum annyira lehet remek, amilyen a terv, ill. a felhasznált anyagok.

Idézet:
„A sznobizrusról csak annyit, hogy én is lennék annyira sznob, hogy Aston Martinnal járjak!”

Mindenesetre egy jobb hangszedő (jobb lemezjátszó?) nem ártana. A következő lépés minden bizonnyal az Univox APX cseréje v modifikációja lenne)
(#) FordPrefect hozzászólása Okt 14, 2015
Idézet:
„6Hz-80KHz-ig”
15-100 kHz-et ír a katalógus névleges teljesítményen, az alsó 15 Hz-et fenntartásokkal fogadnám. (sok más csöves erősítőnél is !!) Mindenesetre szimpatikus a csőkészlet, alkatrészek. Nem a híg-endet célozták meg, ami talán nem is baj...
(#) messius hozzászólása Okt 14, 2015
Érdeklődni szeretnék, hogy a végcsövek cseréjéhez mindenképpen 4db válogatott cső kell, vagy megoldható-e ha van 2-2 párba válogatott 6L6 ? (Gondolom a munkapontok miatt az első megoldás a jó, de sajnos nem tudok sokat a PPP-kapcsolásokról!)
Köszönet!
Kapcsolás
(#) mohinger válasza tampika hozzászólására (») Okt 15, 2015
Szia!

Nem te árulsz a Va...án AEG EL84-es csöveket? Milyen tapasztalataid vannak velük? Milyen a hangjuk pl a Tungsram, vagy az orosz 6p14p-hez képest? Mennyire egyformák, mekkora a szórásuk?
Még egy kérdés: mennyiért mérik ezt az APX200-at?
Mondjuk szerény véleményem szerint szobába pazarlás ekkora teljesítményű erősítő. De ez csak az én véleményem
(#) bta válasza FordPrefect hozzászólására (») Okt 15, 2015
Ilyen jellegű végfok előtt kalapot lehet emelni, ha 50Hz-15kHz (+-3dB)-t tud névleges kimeneti szinten. 20Hz/100W-ra brutális kimenőtrafók kellenének, de akkor a magasátvitel lenne borzasztóan gyenge.
(#) bta válasza messius hozzászólására (») Okt 15, 2015
Nincs benne csövenkénti munkapontbeállítási lehetőség, úgyhogy vagy modifikálod, vagy szigorúan négyesbe ("quadba") válogatott 6L6 készlet kell.
(#) messius válasza bta hozzászólására (») Okt 15, 2015
Köszönöm!
(#) bta válasza tampika hozzászólására (») Okt 15, 2015
Nem tudom, mit láttál, de az biztos, hogy a Univox honlapján közölt THD/frekvencia/teljesítmény görbesereg (->link) a fantázia világába sorolható. Legyen a THD 10W-on akármennyi, de hogy 10x teljesítményen még a duplájára sem emelkedik?! Miközben a csövek karakterisztikájából adódóan hatványozottan kellene? És a 10Hz-en látható csoda... A sáv alján, a 10-100 wattos tartományban a THD megmakacsolja magát, nem hajlandó felszökni. Fix 1%, oszt'jónapot. 1% fixszel az ember könnyen viccel...ne, ha ezek nem a nagymúltú BEAG utódjaként tekintenének magukra.
(#) gerleimarci válasza gerleimarci hozzászólására (») Okt 16, 2015
Végülis megbontottam a szigetelést egy darabon és ott volt a tekercs vége.
(#) ngyzoli válasza tampika hozzászólására (») Okt 16, 2015
Azért annak az APX 200-asnak a kapcsolási rajzába szívesen belenéznék.
...csak úgy kíváncsiságból.
(#) Orbán József válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 16, 2015
Idézet:
„az APX 200-asnak a kapcsolási rajzába szívesen belenéznék.”

Meg még sokan... De nem fog menni egy darabig, gondolom.
(#) FordPrefect hozzászólása Okt 16, 2015
Valószínűleg sokan csalódnának. Egy jól méretezett, hagyományos kapcsolás lehet. Csodák nincsenek..
(#) bakos13gab válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 17, 2015
A belső képek alapján tényleg nem lehet bonyolult, meg hát minek is. Viszont a sok kék trimmer arra utal, hogy végre csövenkénti külön előfeszültség beállítást készítettek, nem azt az agyament régi libikókát.
(#) ngyzoli válasza FordPrefect hozzászólására (») Okt 17, 2015
Lehet,igazad van...érdekes téma ez a csövezés. Nemrég összedobtam egy PSE-t,két paralel EL84-es,egy ECC 83-as meghajtással.Régebben követtem már el egy ilyet,és emlékeim szerint igen jó lett.A dologhoz tartozik,hogy jó ideje a T+A cég stratos P30-as dobozát használom,most ez a "legújabb".Ez egy lkasszikus 3utas konstrukció,selyem-dóm magassal,de amúgy MLTL-rendszer.Német doboz létére a középtartománya nagyon tiszta,neutrális,a sávszélei pedig igen-igen messze esnek egymástól.
Nos,élesztés,és beállítás után egyik ámulatból a másikba estem...ez a primitív csöves ezen a sugárzón túlszárnyalja a Quad-ot,mégpedig a B.Ludwig-ost,sőt,az általam módolt fet-es verziót is!! A rádió szebben szól rajta,mint a Quad-on a CD...magasabbra,és mélyebbre hatol,jobb a színpadképe,dfiniáltabb,transzparensebb,és összességében sokkal zeneibb.Hetek óta hallgatom... aztán a minap kicseréltem a dobozokat,egy MB-Quart QL 602-esre.Ez hagyományos kétutas reflex,alumínium dómmal.A megszokott "csöves varázs" eltűnt,a hangkép szinte összeomlott...sávhatárolt lett,se alja,se teteje,elment minden fénye,mint egy VEF rádió,csak sztereóban.Ugyanitt viszont a Quad szinte sziporkázik! Vagyis a két hangkép felcserélődött...
Csak azt akartam ezzel példázni,hogy a Single-end kapcsolások igencsak válogatósak,és NAGYON nem mindegy,milye dobozt akasztunk a végére...nekem is meglepő,hogy ilyen mértékben. PP-knél nem tapasztaltam ilyet.Lehet, ezért válnak be jobban(???)
Kicsit hosszú lett,sorry,de talán nem annyira off.
Még annyit fűznék a végére,hogy azért vannak még "csodák",de azt már nagyon-nagyon meg kell fizetni...
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2015
(#) FordPrefect válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 17, 2015
Az EL84-ek pentódának,vagy triódának voltak kötve? Visszacsatolás volt-e?
(#) Totottkaposzta24 hozzászólása Okt 18, 2015
Sziasztok! Kettő darab zk140-es orsósból fogok csinálni egy csöves erösítőt.A kérdésem az lenne hogy a lejátszó fej kimenetére kötném azt a tuchel vagy rca csatit amin jön be a jel.Nem lesz így túlvezérelve?
(#) FordPrefect válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 19, 2015
Aludd ki magad. Holnap hétfő. Jó éjt..
(#) ngyzoli válasza FordPrefect hozzászólására (») Okt 19, 2015
Igen,ez lemaradt;a végcsövek szigorúan triódába vannak kötve,és a kapcsolás szándékosan nem tartalmaz sem lokális,sem átfogó negatív visszacsatolást.
(#) mohinger válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 19, 2015
Az úgy semmiképpen sem jó megoldás. Két okból sem: a kombinált fejről nagyon pici jel jön le, teljesen túlvezérelnéd, szinte bármilyen jelforrással, még egy mikrofonnal is. Azonkívül a lejátszóerősítő frekvenciamenete sem éppen ideális, mivel magnóerősítőről van szó. A legjobban úgy jársz, ha az ECC83-as kettőstrióda második csövének kimenetére kötöd a bemeneted, az ECL86-os cső triódarészének a bemenetére. Bővebben: Link
(#) spirik hozzászólása Okt 19, 2015
Szia mindenki.
Szeretném kérdezni hogy el 84 pp hez jó e ez a trafó.Hálózatihoz.Köszönöm a segítséget..
Adatlap...Trafón...

STN0.06 UK 11% UL5085-2EN6558
STNP06-G2-G2 50-60Hz ISC-Class 130(B)ta 40B
Knr:420846/2 Pri: 230v 0.33A 0.33A
Dat: 32w 15 Sec: 230v 0.26A SN/SK 60/95VA


PRI: Itherm EN 60947-4-1
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) Totottkaposzta24 válasza mohinger hozzászólására (») Okt 19, 2015
Köszönöm,sejtettem hogy úgy túl lesz vezérelve a jel, ha a lejátszó fej kimenetén jön be a jel. Nos a kapcsolási rajzon hol van a kettőstrióda?
(#) Imi65 válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 19, 2015
Van azért itt más gond is. Ezekben a magnókban a motor a hálózati trafó.... Ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni....
(#) kohariz hozzászólása Okt 19, 2015
Sziasztok,

A következő témában szeretném a segítségeteket kérni.
Építek egy GU50 PSE erősítőt, pentódaként bekötve a csövet. 5-ös láb (g3) földre 3-as láb (G2) a pozitívra kötve egy 1k ellenálláson keresztül. Tápfeszültség 400V. Az erősítő szépen szól meg vagyok vele elégedve. A kérdésem arra vonatkozna hogy adatlap szerint a G2 feszültsége 250V lehet, viszont ebben a bekötésben majdnem a tápfeszültség kerül rá. A neten több kapcsolást is találtam ahol szintén így használják. A kérdésem az lenne hogy így nem e fog a cső károsodni?
Egyébként próbáltam ezt hogy a G2-re egy feszültség osztóval 250V-ot kötöttem, de úgy meg hallhatóan torzít az erősítő. Próbáltam állítani a biast(- 30 V-ig), az erősítő hangosabb lett ugyan de a torzítás megmaradt.
Válaszokat köszönöm előre is.
(#) Totottkaposzta24 válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 19, 2015
Sajnos ezzel én is számoltam.Az első ötletem az volt hogy a motorból kiszedem a forgótengelyt aztán egy sima trafó lesz.Vagy akkor tud forogni is!
(#) Orbán József válasza Totottkaposzta24 hozzászólására (») Okt 19, 2015
Téves gondolat, forgórész nélkül leégne a tekercs.
(#) kristikoma válasza kohariz hozzászólására (») Okt 19, 2015
Amíg egy csőnél nem lépjük túl a megengedett maximális veszteségi teljesítményt, elméletileg nem kell gond legyen. Leírásod szerint 250V már kevés neki, akkor torzít. Ha meg többet tudnál kötni, mint 400V, akkor is torzítana, meg izzana a segédrács, amit semmiképp se próbálj ki.
(#) kohariz válasza kristikoma hozzászólására (») Okt 19, 2015
Köszönöm a választ. Egyébként a bias -52V-on a cső nem izzik. Tehát akkor használhatom ilyen bekötéssel.
Következő: »»   1813 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem