Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szervó vezérlés

Témaindító: drbubo, idő: Nov 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 13
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Hajtás szempontjábol semmi.
(#) Pali79 hozzászólása Okt 17, 2015 /

Megkerestem ezzel a szűk mozgástartománnyal az eladót. Azt mondja, hogy adatlap hibás, a ma kapható szervók nagy része csak összesen 90°-ot mozog alapból. Mit szóltok ehhez? Valóban így van?
(#) AxaGame válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Ez így van. Erre van belőve a távirányítókból érkező 1.5msec +/- kb. 0.4msec vezérlő impulzus.
Ha átgondolod, ez így van jó.
a.) A középállást (azaz a 1.5msec szélességet) módosíthatod a trimmel. Így nyúlhat a 90 fok. (Bár esetleg kicsit macerás az állítgatás.)
b.) Mechanikailag sem szerencsés a nagyobb elfordulás, hiszen a rudazat mozgásával változik az erőkar és akár el is akadhat mozgás ha valami befeszítené.
Tudsz még játszani azzal, hogy a szervón és a kormányon (vagy egyéb meghajtott szerkezeten) más-más sugarú pontra teszed a rudazatot és ezzel is nyerhetsz valamennyi fokot.

Néhány éve foglalkozom modellekkel, de eddig még mindig elég volt ez +/- 45 fok.
(#) Pali79 válasza AxaGame hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Köszi! Közbe találtam leírást, hogy miképpen tudom bővíteni a fordulási tartományt. Én nem foglalkozom modellekkel, így nálam mások a szempontok.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Akkor szerezz be nagyobb forgástartományu szervot ( van olyan is, igaz nem 750.- ért).
(#) 14bkbaa hozzászólása Okt 20, 2015 /

Sziasztok!

Két vagy három sima SG90-es szervót szeretnék PC-ről meghajtani valamilyen vezérlés segítségével. Sajnos nem találtam semmilyen webáruházban ilyet, de még építettet sem... :/ (habár sose építettem és most is szeretném elkerülni) Megoldásnak az Arduino tűnik, de nem értek a programozáshoz és nem is szeretnék olyat ami a két szervónál többet tudna kezelni.
Ezért kérdezném, hogy lenne-e valamilyen lehetőség, megoldás a dologra?
(#) Pali79 válasza 14bkbaa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Hát PC-vel párhuzamos porttal lehet vezérleni, mert az analóg jelet ad, de, hogy ezt milyen programmal tudod vezérelni az már fogós. A CNC vezérlők (pl. Mach3) működnek LPT-ről, azzal lehet próbálkozni.
PIC vezérelben tudnék segíteni, de a PC-vel való vezérlést nem tudom megoldani.
(#) Hp41C válasza 14bkbaa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Kérdezd Goooogle -t...
(#) AxaGame válasza 14bkbaa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Mi lenne a feladat? Mit vezérelsz és PC-ről hogyan szeretnéd mindezt tenni?
(#) bbalazs_ válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Hogyan ad a parhuzamos port analog jelet? Elegge sokat foglalkoztam vele anno, de ezt a tulajdonsagat nem tudtam kihasznalni. Melyik bittel lehet bekapcsolni?
Szerintem te a parhuzamos portos 'hangkartyakra' gondolsz, ahol ellenallasletraval egy kezdetleges DA konvertert valositottak meg.
(#) proba válasza 14bkbaa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Kifacsart módon egy hangkártya kimenetéről minimális építéssel talán elmegy két szervó, egy megfelelő waw fájllal.A párhuzamos port nem tudom mennyire használható, mindenféle rendszerdolog beleszól az időzítésbe.Esetleg még a soros port környékén lehetne tapogatózni .
(#) Pali79 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Nem pont úgy gondoltam az analóg jelet. Engem nem foglalkoztatott a dolog, ezért jobban nem tudom, de volt szerencsép léptetőmotor meghajtóhoz ami párhuzamos portra volt tervezve. Ha annak a megfelelő kapcsaira egy 555-tel előállított négyszögjelet adtam az működött.
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

A szervohoz minden kell csak, analog jel nem. Neki impulzusokat kellene generálnia a PC-vel, nem egyszerü dolog, mert az impulzusok PWM jellegüek, és fix frekvencián mennek. Erre a PC szerintem nem képes igy mindenképp interface kell ehhez.
Amit megtehet, vesz egy radio adovevöt, amit a PChez lehet kötni és azon keresztül lehet vezérelni akár 8 szervot is ( 3at mindegyik tud).
(#) AxaGame válasza Massawa hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Teljesen egyetértek Massawa megállapításával, nem analóg jel kell a szervó meghajtásához.
Mivel a célról nem írt a kérdés feltevője, így szerintem nem is érdemes foglalkozni vele.

(Én speciál egy soros porton kommunikáló , legalább 3 port kimenettel bíró vezérlőt használnék, amely elő tudja állítani a csatornánkénti 1.5 msec-os (vagy egyéb szélességű) jelet. Az időt pedig a PC-ről már küldheti a felhasználó.)
(#) proba válasza AxaGame hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Hát 20ms kb 50hz 1 ms kb 1khz ezt egy hangkártya simán átviszi. egy jól szerkesztett négyszőgjeleket tartalmazó WAW lejátszása után a hangkártya kimenetére csak egy szintillesztő tranzisztor kell ( 1v -5V ) és mehet a szervónak. Bár lehet a kártya kimenő kondenzátora bekavar.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Okt 22, 2015 /

Csak az lesz a baj, hogy nem lesz egyenáramu referencia szint, aza változni fog a DC szint attol füg milyen lesz az impulzusok mérete.
(#) taresz hozzászólása Aug 28, 2016 /

Sziasztok!

Olyan problémám van, hogy két szervó van egy csatornára kötve egy "Y" kábellel.
A két szervó áramát kellene figyelni külön-külön és ha a kettő különbsége meghalad egy előre beállított értéket, akkor egy elektronika letiltaná a csatorna működését. Kérdésem,hogy létezik-e erre gyári megoldás, vagy egyedi elektronikát kell hozzá kreálni?
(#) Massawa válasza taresz hozzászólására (») Aug 28, 2016 /

Alapbol ilyen funkcio nincs, a szervovezérlés egyirányu - nincs visszacsatolás. Azaz ha ilyesmit akarsz neked kell megoldanod. Ráadásul az áram figyelése egy külön kérdés lesz.
(#) Amiki válasza AxaGame hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Sziasztok Nagytudásuak.
A tapasztalatom szerintt: 3 különböző forrásból vásároltam 6 db SG90-s mikroszervot, mert elhatároztam, hogy a modellvasút terepasztalomon a váltóhajtóműveket szervoval váltom ki. Elkészítettem 3 féle vezérlő elektronikát a teszteléshez: előszőr SN74123-l, majd leegyszerűsítettem LM555-re, míg végül arduinoval is elkészítettem egy vezérlőt.
Azért készítettem 3 félét, mert az SG90-hez letöltött adatlap szerint a szervo 180°elfordulást "tud".
Nekem csak 90° szükséges a hajtóműnél, ezt kisérleteztem ki.
A 3 féle elektronikát többször is 2 féle oszcilloszkóppal ellenőriztem, mindegyik 1 - 2 msec között változtatja a 20 msec-ként az impulzus hosszát.
Az általam beszerzett SG90 mikroszervo CSAk 90°szögelfordulást produkált, bármely vezélő elektronikával.
Nagytudásúak! Hol a hiba? A szervoknak nem 1 - 2 msec hosszú impulzus kell? Az adatlap hazudik?
Az elektronikákat más gyártmányú lineáris szervoval is kipróbáltam, ott az 1- 2 msec hosszú impulzusok a két véghelyzet közötti pozicionálást végzi!
Akkor az adatlap hibás? vagy másképp van összeszerelve, amit én nem tudok.
Kérlek adjatok tanácsot?
Köszönöm.

SG90.PDF

(#) Massawa válasza Amiki hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Az impulzus szélessége arányos az elmozdulással. Az 50Hz csak az ismétlödési frekvencia.

Itt egy részletes leirás németül.

Szervo motor
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2025
(#) Amiki válasza Massawa hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Kedves Barátom!
Nagyon jól tudom, hogy a szervovezérlőnek 20 msec-ként - 50 Hz - kell 1 vagy 2 msec hosszó impulzust kibocsátania az elfordulás biztosításához.
Ezt még az SG90 adatlapja is leírja, igaz angolul, de az is megy.
A gondom az, hogy az elfordulás nagysága az nem 0 - 180°ig az 1 - 2 msec hatására - mint azt az adatlap is taglalja, és más irodalomban is ez olvasható, hanem csak 0 - 90 °.

Lehet, hogy két féle SG90 mikroszervo létezik, vagy valamelyik fogaskereket fordítva kell beszerelni.
Bár nekem a váltóajtóműnél ez a 0 - 90°szögelfordulás elégséges.

KÜlönben, a neten rengeteg szervovezérlő kapcsolás található az LM555 Ic-vel. Nagyrészük hibás, mert az 555 kimenetére csak 1 db NPN tranzisztort kapcsolnak és onnan a kollektorból vezetik el a szervo felé a vezérlést. Mint tudott ebben az esetben a tranzisztor fázisfordítást végez, vagyi az impulzusok a pozitív potenciálról (általában +5V) a föld felé mutatnak.
Ez hamis. Ezt a szervo belső elektronikája NEM tudja értelmezni. De a net mindent kibír!!!
(#) proba válasza Amiki hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Idézet:
„Mint tudott ebben az esetben a tranzisztor fázisfordítást végez, vagyi az impulzusok a pozitív potenciálról (általában +5V) a föld felé mutatnak.”

Ha az 555-el kitöltési tényezőt akarsz változtatni egyszerűen, akkor alapból ~50%-on indul, és ehhez képest a ( segédprogramok astabil multivibrátor) T1 rész hosszabbodik, a a T2 rész rövidül, így a fázisfordítás pont jót tesz neki.

Nem egészen pontos amit irsz. Az impuzlusok frekvenciája 50 Hz/20 ms, az impulzus szélesség meg 1 ms-tol 10 ms változhat a teljes kitéréshez (a periodus feléig) . Nézd meg a videot kb a felétöl, és lehet, hogy segitett volna, mielött a munkába bonyolodsz, egy olcso szervotesztert beszerezni, hogy ilyen hibákat kizárhass.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Még egy kérdés, ami a legtöbb 555-s kapcsolásnál elöfordul, hogy nemcsak az impulzusszélesség változik hanem a frekvencia is. Ezt szkoppal ellenörizd, nem hiszem, hogy bármi gond lenne a szervoval, csak valami félreértés. Az sincs kizárva, hogy ennek a kis szervonak elég az 1-2ms a teljes kitéréshez, de ezt is csak szkoppal lehet kimérni.

Szia és nagyon köszönöm, hogy együtt gondolkodsz velem.
Az általam használt SG90 szervo leírásában az szerepel, hogy:

"The pulses occur at a 20 mSec (50 Hz) interval, and vary between 1 and 2 mSec in width."

Magyarul: a szervo működtető impulzusnak 20 msec (50Hz) kell lennie, és változtatható hosszúságúnak kell lennie 1 - 2 msec között. A legtöbb leírás megemlíti:
"they should be at the center of their mechanical range when the pulse is 1.5 mSec."
magyarul:
a szervo mechanikai középállásához 1,5 msec hosszúságú impulzus szükséges.

Tehát szó sincs sehol, hogy 10 msec hosszúságú impulzus kell a másik végkitérés eléréséhez!
Többféle kapcsolást ellenőriztem, kipróbáltam 555-l is.
Ez bizonyult a legstabilabb 20msec követési idővel és az 1 - 2 msec hosszúságú impulzussal.
(több órán keresztük müködtettem) .

az tény, hogy a frekvencia meghatározó elem a 100nF kondit is kimértem elötte, ide kerámia NEM beépíthető, elveszíti a stabilitását, nembeszélve arról, hogy a legtöbb kerámia nem érte el a 90nF-t sem.
A kapcsolás szíves felhasználás végett csatolva.
Ha nagyobb szervot kell vezérleni, akkor az 555 kimenetére legalább 2 tranyóval felépített kapcsolás szükséges.

Az általam vásárolt SG90 mikroszervo, csak 90°t fordul az 1 - től 2 msec hosszúságú impulzus hatására! (1,5msec impulzusra 45° áll.
Ezt nemcsak ezzel a kapcsolással de az Arduinoval felépített esetében is igaz.
S mint írtam, mindegyik kapcsolást szkóppal kimértem. (Voltraft DSO1102D, Tektronix 745A)

ÉS a lényeg: 20msec-ként 1 től 2 msec-ig hosszúságú POZITÍV impulzus szükséges! (proba)

Valami nagyon nincs rendben, ha 1-2 ms között kell lennie az impulzusnak, akkor a szervonak müködnie kell , ( eddig nem ártott az sem ha több van).
Ráadásul a szervo jelbemenet nem igen terheli a forrást igy felesleges azt erösiteni. Sokkal komolyabb gond szokott lenni a tápellátással, ott a szervo nagyon kemény áramforrást igényel ( akkukra lett tervezve) lehet, hogy ott esik neked valami össze. Fix helyen egy kapcsitáp a jo választás.
Szoval addig amig nem tudod kizárni a hibát nem igen tudunk segiteni.
Az Arduinoban digitálisan állitod az impulzusszélességet, azaz ha arra sem reagál akkor valamit rosszul csinálsz. Az a kis szervo is aránylag nagyon pontos, azaz ha az parancsolod neki,, hogy 12 fokot forduljon akkor annyit is fog.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Elövettem az én kis szervoimat. Valoban csak 90fokot fordulnak teljes PWM sávszélességre.

Szia. Kapcstápról üzemeltetem, de ez a kis szervo nem vesz fel többet - mikor mozog, max 350-400mA-t.
Ha gondolod, nagyon szívesen átküldöm az Arduino sketch-t is.
Szkóppal mérve stabilan 1 - max 2 msec-t ad ki.
De a 2 msec hatására akkor sem fordul 90°-nál többet.
De akkor az adatlap, miért emleget 180°-t?

Megkímélt volna sok-sok fejtöréstől, de a modellvasúti váltók működtetéséhez ez nekem tökéletes.

SG90.PDF

Nem mert az belül van 90 fokra korlátozva..az mindig a belsö potitol függ. A nagyobbakban mezei poti van ami majdnem 270 fokot tud, ezekbe meg csak egy kis trimmer ami csak valamivel többet tud fordulni mint 90 fok.
Az én nem tudom miért beszélnek 180 fokrol. Nekem vannak olxan szervoim is. Söt olyan is ami több mint 360 fokot tud, de azok nem ilyen olcso kis cuccok.

Az sincs kizárva, hogy azért kapták az SG90 nevet, mert annyit fordulnak. A cetli meg univerzális.
Következő: »»   12 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem