Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Be-/kikapcsoló nyomógombbal
Lapozás: OK   20 / 36
(#) Wind-Storm hozzászólása Szept 20, 2015 /
 
Helló!

Ennek a továbbra sem egy gombos, hanem a nyomógombbal be-, a reed-del pedig kikapcsolható áramkörnek a kikapcsolását szeretném beidőzíteni, a bekapcsolási késleltetés az irreleváns.
A cél az lenne, hogy esés vagy ütés esetén ha a reed egy pillanatra zárna, ne történhessen meg az áramkör kikapcsolása.
A váltáskori kapcsolási veszteség számomra nem lényeges, visítós helyzetből a legritkábban lenne csupán kikapcsolgatva, gondolom az áramkör egyszerűségét megtartva úgy sem nagyon lehetne mit kezdeni vele, pláne légkapcsolásban lenne csak megépítve.
Fő FETnek BS170 lenne a körben, egy ablakriasztó visítás közbeni áramfelvételét kéne kibírnia kikapcsoláskor, melynek áramfelvétele emlékeim szerint 200mA alatti.
Felvázolódott bennem egy megoldás (jó így, vagy van jobb is?), már csak az időzítést kéne megfejteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2015

ontarto.png
    
(#) Helios hozzászólása Okt 19, 2015 /
 
Sziasztok!

Az erősitőmbe szeretnék egy nyomógombos kapcsolást késziteni és ezt néztem ki. Az lenne a kérdésem, hogy ha ezt szeretném használni visszajelzésnek és persze kapcsolónak, akkor alkalmas hozzá a fentebb emlitett áramkör?
(#) pont válasza Helios hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Ehhez nem kell a kapcsolás, mert maga a kapcsoló olyan, ha egyszer megnyomod bekapcsol, még egyszer megnyomod kikapcsol.
(#) Helios válasza pont hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Azt tudom, de én egy relét szeretnék kapcsoltatni vele, ami majd a hálózati feszültséget ad a transzformátornak.
(#) pont válasza Helios hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Ezzel kapcsolhatod a relét, vagy akkor nem értem hogy lesz összekötve
(#) Helios válasza pont hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
És hogy tudom kapcsolni a relét? Az összekötést úgy gondoltam, hogy a kapcsolt érintkezőt (NO)-t vezetékelném az áramkör SW pontjaihoz, majd a relé kimenetre kötném a kapcsoló LEDjét és a relét.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) pont válasza Helios hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Amit linkeltél az nem sima nyomógomb, ha megnyomod "bent is marad", azt csinálja amit az skori féle kapcsolás. A kapcsolót sorba kötöd a relé tekercsével és a kapcsoló ledjét is innen táplálod. A trafót a relé NO kivezetésével kötöd sorba. Mekkora a trafó? Lehet nem kell relé, ez a kapcsoló 3A-t tud.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) Helios válasza pont hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
300VA teljesitményű a trafó, a primere 230V/50Hz.
(#) pont válasza Helios hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Ha a kapcsolóval a 230v-ot kapcsolod, akkor az ugye 1.3A tehát lehet vele relé nélkül, viszont akkor a lednek külön kell vinni a max 12v-ot valahonnan.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) Helios válasza pont hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
De nem szeretnék vele közvetlen 230V-ot kapcsolni. Azért gondoltam erre az áramkörre. De ha máshogy nem lehet, akkor közvetlen kapcsolású lesz. A LED tápjának lesz külön köre a tápegységen.
(#) pont válasza Helios hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Dehogynem lehet máshogy, csak akkor valami állandóan áram alatt lesz. Pl. a trafó fixen be lehet kötve a 230ra és egy kicsi 12v-os tápegységgel előállítja a relé bekapcsolásához szükséges feszt, amit a kapcsolón keresztül megkap a relé. A relé rákapcsolja a szekundert az erősítő tápjára.
(#) Helios hozzászólása Okt 19, 2015 /
 
Ahogy én terveztem akkor is áram alatt lett volna egy kis táp, mivel az keveset fogyaszt. Direkt a kapcsoláshoz. és az kapcsolta volna a primerre a hálózatot.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) pont válasza Helios hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Sokféle kép lehet csak akkor kell még egy trafó, de a lényeg ehhez a kapcsolóhoz nem kell a skori féle kapcsolás.
(#) Helios válasza pont hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Értem. Én maradnék annál a megoldásnál, hogy ez a kapcsoló kapcsol egy külön relét, ami a primerre feszültséget enged. Ehhez csinálok egy kis tápot, ami a relének és a LEDnek biztositja a tápellátást.
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Az általam már egy ideje használt megoldás DQ tárolós. Ugyanúgy egy Standby tápról megy, mint ahogyan te is szeretnéd. De készítettem két relés verziót is, ehhez csak a relék kellenek, csak sajnos nem mindegy milyen a relék tekercse és érzékeny tápfeszre. Azaz ha 12V-ról akarod üzemeltetni - kisebb feszültségűt kell választani, mert nem biztos, hogy behúz. Ráadásul melegedhet, így azért nem árt egy kis ellenállás. Azonban kikapcsolt állapotban teljesen árammentes - nem fogyaszt. A rajz az elkészült verzió, azaz 12V-os relék 24V-ról hajtva. 18V-tól már működőképes volt. A végén erősítőbe beépítve az első DQ tárolós változat.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Ha talál sima nyomógombos kapcsolót abban a "fazonban" amit szeretne, akkor lenne jó ez az ötletes megoldás.
(#) Helios válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Jó napot!

Mindenféleképpen relés megoldást kellene valahogy kitalálni, mert arra a részre ahol a kapcsoló helyet kap nem igazán szeretnék hálózati feszültséget vinni. Ott van az összes hanggal kapcsolatos áramkör. Félek hogy bezavarná a hálózati feszültség, vagy valami interferencia.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Ez a legszebb az egészben. Nem kell gyári nyomógomb sem. A legszebb megoldások közé tartozik, ha szépen levág egy darab aluminiumot, felpolírozza és egy résbe illeszti az előlapon. Hátulról arra vigyázni kell, ki ne csúszhasson - ezért lehet rá peremet is ragasztani akár. Utána már csak egy pici panelre kell egy filléres mikrokapcsoló + esetleg egy bontott rugó, hogy ne zörögjön, billegjen a nyomógomb. De egy régi magnóból, vagy másból bontott, előlap mögé passzoló peremes billentyű is megteszi. Lehet bontani magnóból, telefonból, távirányítóból, fényképezőgépből, vagy GPS-ből ezeket a peremes gombokat. Nyilván ennek megfelelő formájú nyílás kell. Tudom - kultusza van a kerek be-ki kapcsolóknak, mert könnyebb egy lukat fúrni, mint egy formát kireszelgetni. De az "izzadságszag" jót tesz egy-egy munkának. Jelentősen megemeli az esztétikai értékét. De ha már kör, akkor Rafi formájú nyomógomb is lehet - igaz az eredeti áráért Kínában éppen 20db-ot adnak. Az énáltalam javasolt sima mikrokapcsolós változat bekapcsolási élménye feelingje is más. egy könnyed mozdulattal nyomod csak meg a gombot és diszkrét kattanás (relé) jelzi, hogy bekapcsolt, vagy kiapcsolt az eszköz. Építettem egy kis erősítőt, ami nagyon könnyű. Például egy ISOSTAT kapcsolóval arrébb löktem volna bekapcsoláskor, akkora erő kell a rugós mechanika mozgatásához. De ha ez gond, például a TME-nél lehet kapni panelbe ültethető LED-es mikrokapcsolókat kerek és szögletes is van (kép). Nem mellékes, hogy jobban síkba süllyeszthető egy mikorokapcsolós, mert adott esetben nem 1cm-es a be-kikapcsoló elmozdulása, csak a mm töredéke. Jobban belesimulhat az előlapba a végeredmény. Ha a gomb köré kerül egy kis plexi gyűrű is, este is mutatós darab lesz, mondjuk egy leddel megvilágítva. Szerintem csak fantázia és kreativitás kérdése.
(#) Helios válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2015 / 1
 
A jelenlegi is hasonló elven készült. De ki szeretnék próbálni más anyagot is az előlap készitéshez és ezért szemeltem ki ezt az "egyszerűbb" megjelenésű gombot. Ha minden kötél szakad, akkor szétszedek egyet, és kap a belseje egy sima nyomógombot, mind a DVD-k paneljén és kész is.

Lent mellékeltem a "tervet".
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015

v1.png
    
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Idézet:
„Az erősitőmbe szeretnék egy nyomógombos kapcsolást késziteni és ezt néztem ki.”


Eredetileg, tehát a megadott kapcsolóhoz kerestünk megoldást. Ettől függetlenül ötletesek a megoldásaid és a szempontjaid is megfontolandóak.
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
1.) Az idézett kapcsolásban nincs relé
2.) Több alkatrészből áll.
3.) Az általam javasolt megoldás működőképes vagy 5 éve.
4.) Szintén 12V-os a megoldás, így azonnal használható
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Csak hogy már rakjuk tisztába: Az ebay-en kinézett egy kapcsolót Bővebben: Link ezzel szeretné bekapcsolni az erősítőjét, erren nem alkalmas az eredetileg linkelt kapcsolás sem és az általad ajánlottakba sem ilyen kapcsoló kell, ettől függetlenül zerfélekép be lehet kapcsolni egy erősítőt...........
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Kedves Pont! Nem ártana elolvasni a fejlécet. "Be/ki kapcsoló nyomógombbal" . Nem mellesleg "Push-buttons Metal" van írva azaz az is nyomógomb, amit linkelt, tehát nem kapcsoló, ahogy te írtad. Nem tudom valaki vette-e a fáradtságot, hogy el is olvassa amit Skory írt a rajzhoz? : "Íme a kapcsolási rajz (nem tesztelt):" Ezért ajánlottam olyat ami többszörösen tesztelt, bevált. Ez működik az ő nyomógombjával is. Az erősítő tápjára ha ráköti, akkor a nyomógombba épített led is világíthat. Én igyekszem válaszaimmal segíteni, még akkor is, ha valaki ezt nem érti. Ő kérte a véleményünket én megírtam az enyémet és itt vége.
(#) Helios hozzászólása Okt 20, 2015 /
 
Uraim. Minden megoldásra vevő vagyok. De ne vitatkozzatok. A legeegyszerűbb megoldást keresem, annélkül, hogy a kapcsolómra hálózati feszültséget kelljen kapcsolni. Kapcsolhatok vele külön tápról relét is vagy bármit.
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Szia! éppen ezért javasoltam az adott megoldást. 12V-od van azt írtad. Relét szeretnél. Nyomógombról szeretnéd működtetni. A CMOS DQ tároló éppen a tápfesz miatt jó erre a célra. jól be is tudod lőni, hogy a hálózati zsinór bedugásakor is hogyan viselkedjen. Kevesebb alkatrészből áll a tokkal együtt, mint amire rákérdeztél. Nekem ilyen kapcsolásból annyi van, hogy Dunát lehet vele rekeszteni. Itt is végigolvastam mindent amit lehetett, mert egy projektembe éppen ez a kapcsolástechnika kell, ráadásul csak olyan jó, ahol több ilyet párhuzamosan is lehet működtetni, azaz vagy közös földje van a nyomógomboknak, vagy közös táp. 2 hétig csak a neten fellelhető megoldásokat túrtam, de mindegyik hibádzott valahol. Ez is, amíg nem tettem be szimulátorba és nem kezdtem a hibákat kiszűrni. Nem azért okoskodok, mert ez a megoldás lenne az egyetlen. Sok energiabefektetéstől akartalak megkímélni. Attól, amin én már túl vagyok. Standby táp mellett tökéletes megoldás. Az energiafogyasztása lehet az egyetlen támadható pontja, mert alapban is van minimális fogyasztása, de szerintem a kis standby trafód vesztesége is több ennél. Annyit korrigálnék csak, hogy emlékeim szerint a bemenő ellenállás a végén 10k-ra lett csökkentve, így bekapcsoláskor is stabilabb az alacsony szint, azaz amikor bedugod a készüléket, de még nem kapcsolod be. Mellékelem az én végleges rajzomat trafóval, mindennel együtt+ nyák (Eagle) A világoskék vonalak bemarások CNC-vel a kúszúáram utak megtartása végett.
(#) Helios válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
A lényeg az hogy ezt a kapcsolót szeretném megtartani mindenféleképpen. Tetszik is, és "hülyebiztos"... Nincs mit letörnie Öcsémnek.
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Mint említettem - ez a megoldás szerintem - minden nyomógombbal működik. Ha megnézted a végleges rajzot és a paneltervet, még a kontroll led-nek is ott a kivezetés, csak be kell kötni.
(#) Helios válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Akkor ezt épitem meg. Ez szimpatikus. Csak a kapcsolóm is jó legyen hozzá.
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
A leírás alapján push button. Azaz nyomógomb. tehát jónak kell lennie!
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Idézet:
„push-buttons type, push it—on, push it again — off.”
És részemről itt a vége.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015
Következő: »»   20 / 36
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem