Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   446 / 565
(#) zosza18 válasza laacika hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Szia!
Mennyit vesz fel a gép?
(#) laacika válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 13, 2015 / 1

Szia.
Sajna nem tudom,de még a gyártó lapján se talállom.
Amúgy erről a gépről van szó: Gép
(#) laacika hozzászólása Szept 13, 2015 /

DZ 4760 D32
Most gyárilag egy ilyen kapcsoló van benne,ez gondolom 32A-es.
A gépen pedig fel van tüntetve az Áramfelvétel.
(#) zosza18 válasza laacika hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

Akkor vagy izmosabb kapcsoló, vagy a már említett mágneskapcsolós megoldás jöhet szóba, mert a 16-os bizony kifolyik a dobozból.
(#) laacika válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 13, 2015 /

köszi.
(#) Chipmunk1960 válasza laacika hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

Szia, Ez így igaz, mondjuk ez jó drága. A bekapcsolási tranziens szűrésére ott van a soros ellenállás, de kikapcsoláskor is keletkezik egy ív, s ez veszélyesebb, mintha bekapcsolt állapotban felé megy a 16A-nek az áramfelvétel.
(#) Tubi56 válasza laacika hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

Nyugodtan alkalmazhatsz 20A-es 2 áramkörös kismegszakitót is. Teljesen jó, sok inverteres gépbe raknak a gyártók is kapcsolónak.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2015
(#) laacika hozzászólása Szept 17, 2015 /

Köszönöm mindenkinek,megoldódott a gond,kis 24Vos táp,és azt egyenirányitottam egy Greatz hid-el és az kapcsolgatja a mágneskapcsolót,a Nulla direktbe lett kötve a gépbe és a fázist pedig 2 érintkező pár szakitja.
(#) Imi69 hozzászólása Szept 23, 2015 /

Sziasztok!

Migatronic PILOT1500HP géppel kapcsolatban lenne kérdésem...
Van-e valakinek infója a munkakábelen lévő 7pólusú csatlakozó dugó bekötéséről? A csatolt képen lévő helyre csatlakozik... A tulaj meg akarta nézni, hogy nem-e kontakthibás vagy szakadt a vezeték, de a tömszelencét nem lazította ki, így az összes vezetéket tőben letépte a szétcsavaráskor. Az indítógomb és a fokozat állító potméter van ide bekötve (fekete, barna, piros, zöld és fehér vezetékek).
Nagy segítség lenne egy kép, egy bekötési rajz, vagy egyszerűen egy leírás, skicc erről a részről (ha netán teljes rajz van, annak is örülök ) Van egy "Instruction manual"-om, de abban nincs erről szó...

Előre is köszönöm a segítségetek!

Imi
(#) lonewolf válasza Imi69 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Udv. Neked!
Kuldtem priviben egy hasonlo szervizkonyvet, (itt csak 2 MB lehet a csatolmany) hatha segitsegedre lesz.
Sok sikert hozza!
(#) bistvan196700 hozzászólása Okt 7, 2015 /

Sziasztok! A Ge Lee féle nagyfesz. gyújtásos kapcsoláshoz készítettem egy áramváltót. Zöld gyűrű ferrit, méretei 18mmx9mmx6mm, a keresztmetszet=27mm2, Al=10000, 40 menetet tekertem rá. Azt szeretném megkérdezni, hogy nem telít-e be maximális áramnál? Vagyis hogyan lehet kiszámolni? A szekundert max 180A-re tervezem kb:7.5-ös áttétellel így a primer áram olyan 24A körül adódik. Idáig 36V-ról tesztelgettem az áramszabályozást, így tökéletesen működik.
(#) Ge Lee válasza bistvan196700 hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Attól függ hogy mekkora ellenállással zárod le, vagyis mekkora feszültség lesz a szekunderén. Mivel oda max néhány V kell, biztos hogy nem fog betelíteni, de az áramáttétel (és a már máshol leírtak ) miatt én legalább 60 menetet tekertem volna rá.
Olvasd el a kapcsitápos topikban leírtakat, 2014 nov. 26-27-én katt-al leírtuk az áramváltó méretezését, ő még alaposan a működését is.
(#) bistvan196700 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Köszi, hogy válaszoltál. Már hónapokkal ezelőtt olvasgattam ezt az áramváltóval kapcsolatos eszmecserét. Ekkor értettem meg a lényeget: "Tehát adott a gyűrű amire rátekertél mondjuk 20 menetet. Ez a szekunder, a primer meg az az 1 szál amit átbujtatsz rajta, a főtrafó primerje.
Tegyük fel hogy a főtrafó primerjén folyik mondjuk 10A, ez a 10A folyik azon az átbujtatott 1 szálon is. Az áramváltód szekunderje ugye 20 menet, ebből adódóan azon a 10A-nek a huszada lesz, mert 1:20 az áramváltód áttétele. Ha az áramváltót pl. egy 10ohmos ellenállással zártad le, akkor U=IxR-> 0,5Ax10ohm -> azaz 5V feszültség lesz rajta. Ha meg 20ohmmal zártad le akkor 0,5Ax20ohm -> 10V." ennél érthetőbben nem lehet leírni, köszi. Az a helyzet, hogy én műanyag szigetelésű dróttal tekercseltem meg ezt a nem túl nagy gyűrűt, ennél több menet nem fér bele. 100ohm-os ellenállással lezárva a szekundert 60V körül lehet itt a feszültség amikor a főtrafó primerjén 24A folyik. Azt hiszem áttekerem zománc szigetelésű huzallal abból több fér bele. Átolvastam ismét a hozzászólásokat, ennek ellenére nem világos a kiszámítás módszere. A menetszám képletből kiindulva nem lehetséges? n= 1/ 4x B x A x f Átrendezve az indukcióra: B= 1/ 4x n x A x f Az áramváltó szekunderére számolva 0.3472T=60V/4*40menet*0.000027m2*40000Hz jön ki. Ez már közelíti a 0.4T , vagy hülyeség így számolni?
(#) Ge Lee válasza bistvan196700 hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Olyasmi. Ugye, az IC áramszabályozásához valami 0,5 vagy 0,7V-os áramjel kell, tehát közel sem kell 60V. A néhány tizednél azért több kell, mert ott az egyenirányítás amin feszültség esik, meg lesz ott osztó vagy poti is. Tehát ha a 100 ohm helyett 10 ohmmal van lezárva, akkor mindjárt csak 6V lesz ott.
(#) bistvan196700 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Szia Ge Lee! Próbálgattam az UCC3808 Comp lábbal a kitöltést szabályozni, de nem igazán jön össze. Annyira érzékeny, és ilyenkor megzavarodik a vezérlés. Nem tudtam értékelhető jelet beállítani a min és max kitöltés között, amit az oszcilloszkópon figyeltem. Lehetséges, hogy ilyenkor az ic kihagy és emiatt, de a gate trafó is melegszik a BD tranzisztorokkal együtt. 3 féle kapcsolási elrendezést is próbáltam, a helyzet ugyanaz. Természetesen a 310V nincs bekötve. Heli trimer potmétert alkalmaztam. A 100ohm-s ellenállással a Comp lábat a negatívra húzva (amit javasoltál) szépen leáll a vezérlés tehát pl: leragadás védelemhez így jó. Esetleg tudnál-e valamit javasolni?
(#) Ge Lee válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Erre most hirtelen nem tudok mit mondani, mert nem írtam fel semmit akkor amikor ezzel szórakoztam. Ha tapogatod akkor beviszel egy csomó zavart a lábon ami nyilván nem tetszik neki. Ha jól emlékszem egy trimmert tettem oda, aminek a csúszkája ment a COMP-ra, de nem biztos.
(#) bistvan196700 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

De jó lenne ha visszaemlékeznél, hogyan volt. Amit mellékeltem rajzot 3féle bekötést próbáltam. Természetesen amikor tekergettem a trimert nem értem hozzá a vezetékekhez, nem e-miatt volt a zavar. Tehát te betudtad állítani a min-max közötti bármilyen kitöltést, és szép négyszögjel volt az oszcilloszkópon, és ez nem módosult. Mert nálam a hőmérséklet változás hatására is változik a kitöltés, tehát ennyire érzékeny így, nem jól működik.
(#) GPeti1977 válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Ezzel a típusú IC-vel nem tudsz egy poti tekergetésével kitöltést változtatni. Nézd meg a belső felépítését és akkor megérted.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Meg lehet csinálni csak nem lesz jó. Egy adott tartományban működik, aztán vagy begerjed vagy aszimmetrikus lesz a kimenet. Ha nem töröltem még le a videót akkor majd megmutatom.
(#) bistvan196700 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Most élesztem a második invertert. Ge Lee az első remekül működik. A nyáron volt alkalmam kipróbálni, egy gyalugép vázat kellett összerakni. Tehát remek ez a nagyfesz. gyújtás, nagy trafó áttétel alkalmazás. Még egyszer köszi. A maximális áram, nálam 180A beállítása okoz problémát. Én úgy csináltam, hogy egy 4-es elektródát, közel fél méter hosszú, ezzel zártam rövidre a kimenetet, és egyenáramú lakatfogóval néztem az áramot, kb 5-6 másodpercig. Ez a módszer nem éppen tudományos, és nem lehet tudni meddig lehet feszíteni a húrt. Így jó-e, vagy tudtok jobb megoldást? Azt nem tudom, hogy ilyenkor mekkora kitöltéssel megy a vezérlés, gondolom van benne még tartalék. Kicsit paráztam, hogy valami eldurran, de nem történt ilyen.
(#) Ge Lee válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Összerakhatnád az enyémet is, nálam is tervben van egy nagyobb gyalu.
Mekkora kondik vannak benne? Gondolom nem kísérleteztél vele, arra lennék csak kíváncsi hogy a "nagyfesz" résznél mi az a minimum áram ami kell a gyújtáshoz. Illetve mérted-e (áramváltóval a "nagyfesz" részt) hogy ha mondjuk 100nF van ott, akkor azon mekkora áram folyik át.
Ilyet sosem csináltam, így fogalmam sincs hogy elég-e mondjuk 5A is a gyújtáshoz, vagy kell neki 15-20A. Legfeljebb majd ha építek ilyet akkor megtudom.

Ha a kitöltés manipulálásával akartad a max áramot beállítani az úgy nem lett volna jó. Ha van lakatfogód akkor nem bonyolult, valaki húzza az ívet, közben figyeled az áramot, és addig tekered amíg 180A körül lesz. Utána megnézed hogy hol áll az osztó, vagyis rögzíted azt a pontot, és úgy csinálod meg hogy az legyen a maximum. Illetve most nem tudom hirtelen hogy söntről veszed-e az áramot vagy tekertél hozzá áramváltót.
Ha combos IGBT van benne, meg van mondjuk 8-as áttételed, akkor nyugodtan mehetsz 200A fölé is.
Nemrég járt nálam egy kéttranyós nyitóüzemű gép (maci szerűség csak gyáriban), és tesztelgettük. Hát nem bántam meg hogy a hidat építettem és nem olyat.
(#) bistvan196700 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

4db 100nF –os kondenzátor 2-2 párhuzamosítva, így kb:12A áram folyik tehát 80V a feszültség. Nekem 16A –es gyors diódák vannak kisméretű hűtőbordára szereltem fel, egyáltalán nem melegszenek. Szerintem ha beraknék még 1-1 100nF kondit azt is elbírná, nem próbáltam. A mostani géphez MBR20200 diódákat rendeltem ezzel majd feljebb állítom a gyújtó áramot. Ahogy tapasztaltam jó ha 10A felett van. Vékony lemezeket is szoktam hegeszteni, a megkezdett elektródát csak oda kell érinteni és már gyújt is. Tehát a hegesztési áramot kell beállítani köszi.
(#) Chipmunk1960 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Szia, Én 200A -es shönt-öt vettem Kínából, a hozzá való digit műszerrel néhány € -ért. Általában van beépített shönt is, de ha nem tudom az A/mV arányt nem sokat jelent a mérés szempontjából.
(#) Ge Lee válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Köszönöm de mérési célra van DC lakatfogóm ami 400A-ig mér, annál jobb nem kell. Amíg nem volt addig én is bontogattam a kábelt és söntöztem, szerencsére ez már a múlt.
(#) laki79 hozzászólása Nov 14, 2015 /

Sziasztok. Tudnátok abban segíteni hogy az alábbi inverterek közül melyik a megbízhatóbb. Ha esetleg meghibásodik melyik a javíthatóbb? Kuko 120A, Mastroweld MMA-160B, IWELD HD 160 digital, RILON ARC 160, FIDATY 1400 EPS, BLM-160TM, Alfaweld MMA-160. Vagy ha van más gép amit esetleg ajánlanátok megköszönném.
(#) dara válasza laki79 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Itt építenek,nem a gyártókat véleményezik.Ne várd el senkitől hogy a felsorolt gépeknek utána nézzen,ha nem linkeltél.Nézz utána a gyártóknak.
(#) laki79 válasza dara hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Nem is várnám el senkitől hogy a gépek után nézelődjön. Csak ha valakinek esetleg volt a felsorolt gépek közül valamelyikkel tapasztalata, jó vagy rossz akkor esetleg megosztaná. Ezeket a gépeket forgalmazó boltok úgy is azt a gépet dicsérik amit árulnak, vagy amelyiken nagyobb a haszonkulcs.
(#) Ge Lee válasza laki79 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

A szóban forgó gépeket nem ismerem, de majdnem biztos hogy a kapcsolási elv az összesben ugyanaz (2T forward). A konkrét áramkörökben vannak eltérések, meg a felhasznált alkatrészek minőségében. Valamilyen szinten nyilván mindegyik használható, mert hát eladják őket és használják is, de ha engem kérdezel akkor a legtöbb inkább a vicc kategória, ami részemről azt jelenti hogy magamnak ilyeneket biztos hogy nem építenék.
(#) laki79 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Tudnál nekem esetleg jó gépet ajánlani kb 160A-ig ami nem vicc kategória, hanem minőségben jó is.
(#) Chipmunk1960 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Szia, Valóban, az a legegyszerűbb megoldás, de nem a legolcsóbb. Annyit nem javítok, hogy megtérülne
Következő: »»   446 / 565
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem