Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telekom - Digitális átállás
 
Témaindító: petifly, idő: Szept 28, 2015
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 9
(#) Massawa válasza fecameca hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Többek között ez az átka az IPTV-nek, hogy minden vevöhöz külön STB kell. ( van még egy sereg más is, de azt mellözöm, mert egyeseknek növeli a vérnyomását.....)
(#) Doky586 válasza fecameca hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Azon meglepődtél hogy az IP UTP kábelen megy....?
(#) Inhouse válasza fecameca hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Ez eddig is így volt, ezután is így lesz. Nem húznak külön kábelt mindenhez.
Idézet:
„Ezek szerint a DVB is benne van a kábelben, csak ezt nem tudta senki eddig biztosra megmondani.”

Jé, itt írtam erről szept. 28-án.
Idézet:
„Itt volt a szerelő, bekötötte az IPTV-t. Meglepődtem, hogy az nem koaxon jön, hanem hozott egy másik modemet a csak internetes helyett, és abból UTP kábelen jön a jel az IPTV box-ig.”

Jé, erről meg itt, pont neked, okt 1-én.
(#) Inhouse hozzászólása Okt 11, 2015 /
 
Közben voltam megint egy másik barátoméknál beüzemelni T-s médiakonvertert (legyen ez a neve).
Érdekes módon ugyanaz történt, mint legutóbb, akkor egy Samsung, itt egy LG lapos TV-n volt még rosszabb a kép. A szinkron ugrált, a kép sötét volt és csíkozott. A gyárilag hozzá adott SCART-ot egy SCART->RCA-ra cserélve lement olyan szintre, mint a Samsung-nál elsőre, búg, kicsit csíkoz, de nézhető. A koax-ot kihúzva ez megszűnik, úgyhogy egy földhurok leválasztó lesz a megoldás a koaxra.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Megkapta a házi galvanikus leválasztást az RF oldal, a búgás és a csíkozás megszűnt.
(#) fecameca válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
A manapság általában mindenben működő kapcsoló üzemű tápok pont a bennük levő pár nF 2 kV zavarszűrő kondenzátor által teszik rá a 230V fázist a törpefesz. oldal testpontjára. Érdekes, amelyik tápból azt kivettem, a búgás ott is megszűnik.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2015
(#) hotib válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Szerintem meg azon lepődött meg, hogy a meglévő kábelmodemet egy másikra cserélték...

Tesztelek egy interaktív DVB szolgáltatást, ahhoz is kellett egy másik modem, és nem a sávszélesség miatt.
(#) teglascs hozzászólása Nov 2, 2015 /
 
No, nálunk az lett az egész átállás végeredménye (perpill....), hogy az analóg módon érkező jel majdnem ugyanúgy fogható.
"Majdnem"= az adók egyik fele gyengébb jelszinttel érkezik(= rosszabb lett a kép minősége).
Nem tudom, hogy vajon ez így marad-e...
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Egy ideig valószínűleg marad, majd megszűnik. (ilyen olyan hivatkozással, meg szépen lassan elfogynak a csatornák is)
(#) teglascs válasza pucuka hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Mondjuk azt, hogy korrektségből nem lekapcsolják az analógot, hanem ilyen finom jelzésekkel átterelnek a digitális felé?
(#) Massawa válasza teglascs hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Az analognak helyhián miatt mennie kell. Ezen nem lehet változtatni. Csak idö kérdése, hogy melyik szolgáltato mikor szünteti be az analog adásokat.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
A kábelben nincs ilyen kényszerűség, hogy helyhiány. Ellentétben a levegőssel. Az a 60 - 80 csatorna, amit a kábel kínál, azért elég magas szám. Apróka gond, hogy az analógban nem lehetséges további képminőség javítás, a kompatibilitási korlátok miatt. Ezért "kaptak rá" a digitális lehetőségre. (HDTV) Ha már digitális, akkor semmi akadálya, hogy minden csatorna az legyen, csak meg kell várni az analóggal a még meglevő analóg TV -k "kihalását". Köszönhetően a mai modern nem igazán tartős minőséget produkáló technikának, erre nem kell túlsokat várni. Ezt lehet siettetni az analóg szolgáltatás elfonnyasztásával, nomeg nem is nagyon éri meg a kétféle technológia központi berendezéseit sokáig egymás mellett üzemeltetni. Ahogy mondani szokás, élettartamuk lejártáig.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Nem igazán a minőség indokolta, hiszen minimális minden szolgáltatónál a HD adások aránya, és általában külön fizetős, vagy a prémium csomagok tartalmazzák. Jelenleg nincs is DVB-C HD adás, legalábbis nem reklámozzák, hogy mi újság a kódoltakkal, kártyát lehet-e venni? Helyhiány volt, mert valamiért nem használták a teljes sávot, főleg a VHF alját, közepét és minimális UHF csatornát. Amihez kellett a hely az az internet és az IP TV.
Nem mellékes szempont szerintem, hogy sok koca analóg TV-st kiszórtak vele...
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2015
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Akkor még nem láttál kábelhálozatot ahol 40-50 DVB-C multiplex (ez kb 400-500 SD program vagy 300 HD) meg rengeteg docsis csatorna van (>24) meg még talán 4 analog . Most is uton vagyok az egyik ilyen hálozathoz.. Ebböl lop az LTE, meg az egyes sajnos nem teljes értékü frekvenciák, igy már azon dolgoznak, hogy a 860MHz helyett kitolják a felsö frekit 1000MHz-re, idövel 1200-ra.
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Azért a csomagok szétválogatása, kinek mi jár, elég nehéz sávszűrőkkel és a védőtávolságok is sok helyet foglalnak. ( legalábbis a mi szolgáltatónk nem tudja tökéletesen megoldani. Így internet mellé van néhány bónusz adó). Sokkal jobban kiválogatható a célközönség digitális adásnál.Másrészről nem tudom jogdijjat kell e többet fizetniük a kétféle csatornán továbbítás miatt.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Persze, igazatok van, de eddíg az analóg kihalási stratégiájáról volt szó. Természetesen a szolgáltatók érdeke a digitális csatornák előnyben részesítése az általatok felsorolt okok miatt, de ezt nyiván nem lehet megtenni drasztikus módon. Bár a KTV szolgáltatás ma még mindíg jellemzően STB -n keresztül történik, de a szuperokos TV -k terjedése ezt is nyilvánvalóan megváltoztatja. A már kiépített koax/opto hálózat minél jobb kihasználása is előtérbe kerül.
(a jogdíjak szövevényes, és bonyolult világába jobb bele nem menni, de -gondolom- ha külön csatornában eljuttatott ugyanazon tartalomért fizetni kéne, már rég nem lennének analógok)

Massawa
Valóban nem láttam ilyen sűrű hálózatot, nem is hiszem, hogy magyarországon ilyen van (kivéve gerinchálózatokatt, de ez talán nem ránk tartozik, és az ide felhasznált berendezések sem közforgalmúak, így ez ebben a topikban nem releváns. Maradjunk csak a közönséges előfizetői végberendezéseket ellátó hálózatrészeknél) Egy kábel hálózat, különösen az optikai, nem hiszem, hogy különösebben korlátozna, a ráfordítás anyagi része szokott korlátos lenni.
ÉS az LTE az technológia, (leginkább vezetéknélküli, kábelben nincs szükség rá, de ezt nem tudom) az nem lop, jellemzően a szolgáltató tehetné, aki használja. Az meg a jogdíjak miatt nem teheti
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2015
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Elég sok hálozatban (egyre többen) tolakodnak mindenféle szolgáltatok ( extra dijas stb) ott bizony kell minden kilohertz.
Az LTE azért lop, mert a TV-k rogynak össze, ha a 740-840 MHz-s jelet látnak a levegöben ( müanyag hátfal stb. Igy ott a KTV aligha szolgáltathat..
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Ha a TV -k összerogynak, az bizony a TV -k hibája, különben is az erre érzékeny részek a TV -ben a műanyag hátlap mögött külön árnyékolva vannak, ahogy a KTV hálózat elemei is. A nem megfelelő árnyékolás tud gondokat okozni, dehát ez a kábeles hálózat gondja oda-vissza.
És mit lop az LTE? Legfeljebb zavar. Mint mondtam, az LTE az egy tecnológia, a levegős rádiós rendelkezésre álló sávszélesség minél jobb kihasználására. Egyébként sincs frekvenciához kötve, akár a 400 MHz -es sávban is használható. Ennek önmagában semmi köze a kábeles információ átvitelhez. Egy TV nem is tud mit kezdeni egy GSM hálózat LTE technológiájú jeleivel (OFDMA rendszerével) Ráadásul az újonnan használatba vett (ha egyáltalán már használódik is) 700 MHz -es sáv Még biztos nem olyan sűrűn van használva, hogy ez gondot okozzon.
( egyébként még nagy valószínűséggel még nincs is használatban, mert ilyen határozat a WARC15 -ön fog megszületni, az pedig mostanában van/volt, és a hivatalok kerekei nem őrőlnek ilyen gyorsan)
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2015
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Bocs hogy beleszólok, de egyértelműen fordítva képzelitek a dolgot mint a valóság. Nem a ktv-t zavarja az lte, hanem a ktv zavarja a mobiltelefont vagy más szolgálatokat.. Ez már évtizedek óta így van, hogy a ktv sávokból kihagyják azon sávokat ami zavart okozhat más rádiós szolgálatoknak, és azok panaszkodnak is miatta, sőt esetleg emiatt a hatóság megis büntette a ktv szolgáltatót zavarás miatt.. (szivárog a kábel, vagy csak egy lakó szakadt köpenyű kábellel használja a szolgáltatást) Ha pedig önmagát zavarja a szolgáltató (ktv - lte mobil terminál) akkor önállóan korlátozza magát...
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2015
(#) teglascs hozzászólása Nov 5, 2015 /
 
Én is kipróbáltam tegnap egy Humax stb-ot, amit a Telekom árul 9ezerért.
Két jó dolgot tapasztaltam:
- talán fél perc kellett neki, hogy végigfusson a telepítés (extra gyors),
- ez is megtalálta a "kódolt" adókat, mint az LCD tv-m, viszont ez külön csoportban hozza az ingyeneseket, külön a kódoltakat (az LCD tv-m összekeverte őket, és egyenként kellett kigyomlálnom a számomra nem elérhetőket).
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Hogy kerül a csizma az asztalra? Az LTE -nek ehhez semmi köze. Az a GSM hálózat legújabb adatátviteli technológiája. A GSM hálózat zavarja a KTV -t, vagy a KTV zavarja a GSM hálózatot. Ez bizony a KTV hálózat hibája, és a kölcsönös zavarást csakis a KTV hálózat üzemeltetője tudja megszüntetni. Vagy jobb minőségű, (drágább) eszközöket használ, vagy kihagyja azokat a frekvenciákat, amit a rádiós rendszerek használnak. Ez utóbbi egyre nehezebb lesz, a vezetéknélküli eszközök egyre nagyobb elterjedésével.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Ez így van ahogy írod, de senki se bilincselheti meg az előfizetőt mert a gazdaságos boltban a legolcsóbb koaxot veszi, sőt azt 20 évig használja és még azután is összefoltozza hogy a kutya szétrágta. És egy 60lakásos társasházban nem 1 ilyen lakó akad: ahelyett hogy venne többszörös áron minőségi kábelt..

és mivel a zavarforrás (ktv kábel) és a zavart készülék (mobil) egy szobában van ezért inkább kihagyják ezen frekiket. (nehéz/lehetetlen megmagyarázni egy lakónak hogy ő maga zavarja magát és a szomszédait)
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Azért ismerek néhány módszert (zavarvizsgáló koromból) amivel rá lehet venni az előfizetőt a saját zavarainak megszüntetésére. Szerintem a mai zavarvizsgálók is tudják.
(néha szoktunk is sztorizgatni ritka összejövetelek alkalmával)
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Szerintem jobb a békesség. Ha a szomszédodat rákényszerítik a szabályok betartására majd megtudja hogy te tettél panaszt zavartatás miatt, akkor nem hiszem hogy jószomszédi viszony lesz köztetek.. Te leszel a 'feljelentgetős lakó' a többiek szemében.. Ha már tucatnyi feljelentést tettél különböző időpontokban akkor nagyon kedvelni fognak. A szolgáltató is.. Inkább átteszik azt a csatornát máshova, minthogy keressék a zavarforrást újra és újra, ami idő és pénz.. És itt nemcsak az Lte-t zavarás hanem a r.amatőr-frekik, taxisfrekik és hasonló (főleg analóg) szolgálatok zavarásáról van szó, túl egyszerű látásmód az hogy ideális elemekkel, kábellel stb számol valaki mint a tankönyvben..
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Jó. Akkor megmondanád, hogy mi az az LTE, és hogyan zavarja a KTV -t?
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Ha még ezt sem tudod akkor miről beszélünk....?
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Én pontosan tudom, de attól tartok, hogy nemigen vannak tisztában vele. Ezért hivatkoznak, dobálóznak vele. A GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA nem zavar?
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Itt vannak a pontos frekik egyébként... Bővebben: Link
791MHz -től felfele. Massawa hivatkozott ...860-1000MHz ktvre, de ott nyilván ütnék egymást ezért azokat szerintemis ki fogják hagyni a békesség érdekében. Az általa használt lopás szó persze nem helyes.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Az, hogy az új 800 MHz sávban LTE használatot írtak elő, az nem jelenti, hogy az LTE zavar. Ha más technológiát írtak volna elő, az is zavarna. Egyébként az LTE technológia előírása, a szélessávú mobil adatszolgáltatás (internet hozzáférés) preferálását jelenti a hatóság részéről. Egyébként ugyanez a helyzet a 450 MHz -es sávban is, azért indul nehezen a 4. (állami) mobilszolgáltató. Ez csak azért nem okoz gondot a KTV -knek, mert ezt a sávot az NMT miatt sem tudták használni.
A másik lényeges kérdés az előfizetői készülékek, az ezen a sávon működő készülékek is csak mostanában kerültek piacra.
De mégis, mi az az LTE?
(#) granpa válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Ebből a be nem avatottak nem tudják meg mi rejlik a betű-szavak mögött (minek a rövidítései).
Következő: »»   4 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem