Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   623 / 839
(#) scooby_ válasza edison14 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Érdemes másmilyen gyártótól beszerzett IC-t is kipróbálni, nekem Texasos volt benne. Esetleg lehet, hogy egy ST-sel korrigálódna a dolog. Viszont az is lehet, hogy egy másik típus még jobb lenne bele. Ez az OPA2132 úgy tudom elég precíz darab, a TL072 valamivel kommerszebb.
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Ha az valóban olyan hogy az egyik gyártó termékével megy a másikéval meg nem, akkor ott a kapcsoláson van még mit faragni.
(#) scooby_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Csak egyszerűen Kínából rendelt IC, Kínai ellenállások baromi nagy szórással... Szerintem sokat nem lehet tőlük elvárni. Egyedül a tranzisztorokat vettem meg bele. A FET is bontott darab, meg a kerámia kondikat is kénytelen voltam bontani mert amit adtak, annak 5mm volt a lábtávolsága.
(#) Reznap hozzászólása Dec 9, 2015 /
 
Üdv!

Bővebben: Link
A fent linkelt 723-as táp megépítéséhez a 0R1 és 0R33 ellenállások helyett használhatok 0,22Ohmosakat?
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 9, 2015 / 1
 
Ügyes megközelítés, gratulálok. Valóban 50 Ft-os tokozásról van szó, de ennek nem kellene együtt járni a megbízhatatlansággal. Az OPA2132 a létra másik vége, stúdióberendezésekbe fejlesztett darab, húsz-szoros áron.
Nekem szerencsém lehetett. Nem ismerem a tokozáson lévő jelölések részletes tartalmát, de az Én műveleti erősítőm jobb felső sarkában van egy CHN-nek látszó felirat, ami akár a kínai eredetre is utalhat. Ezzel kifogástalan a szabályozás.

TL072.jpg
    
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 9, 2015 /
 
Szia!
Köszönöm az elismerést!
Kíváncsi vagyok, hogy Proli mit mondd, egyetért-e ezzel, vagy esetleg kell-e tovább keresni a hibát, mert igazából zavar, hogy itt mindenki másnak működik, csak nekem nem ezzel az IC típussal. Sajnos az OPA2132 valóban elég drága, én is csak 3db-ot őrizgetek itthon belőle, viszont én termékmintaként kaptam valahonnan, sajnos már nem emlékszem honnan. A tiedet az ST gyártotta, szerintem azért lehet jó vele, néztem CHZ képeit, ott is ST-s IC-t vélek felfedezni. A Texas szokott elég gerjedős, silány integrált áramköröket kiadni, vagy nekem legalább is nincs olyan jó tapasztalatom a Texas-szal kapcsolatban.
Minden esetre, BS250-ért be kell majd mennem a boltba, akkor már rákérdezek, hátha van nekik TL072-jük az ST-től is, kipróbálom vele.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
(#) Ge Lee válasza Reznap hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Ha nincs más akkor igen. Persze nem tudni mekkora áramot akarsz, mennyi végtranyó lesz benne stb. Ha 1db 0,22 lesz a sönt akkor azon 2,7A körül lehet a max áram, viszont akkora áramon 1,6W-ot disszipál ami nem egészséges, tehát 2db kellene párhuzamosan. Viszont ekkor már 5,5A körüli áram is kivehető, tehát az R_I max ellenállással (élesztéskor egy trimmerpoti) be kell állítani a maximum kimeneti áramot mondjuk 2,5A-re, amit a 2db tranyó megfelelő hűtés mellett még el tud disszipálni.
A rajzról lemaradt az áteresztőtranyók body (vagy védő) diódája, azt feltétlenül bele kell tenni, ami egy 2-3A-es mezei dióda, katódjával a kollektorokon, anódja pedig a kimeneten.
(#) Reznap válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Köszönöm a választ.
Akkor 2db 0.22-es lesz párhuzamosan, meg a diódát sem felejtem el.
Az emitter ellenállások értéke eltérhet pár tized ohmot? Nincs itthon 2W ellenállás, tehát ezt a kettöt kisebb teljesítményüekböl "foltoznám" össze.

(Bocs, nincs hosszú ö és ü a billentyüzeten.)
(#) Ge Lee válasza Reznap hozzászólására (») Dec 10, 2015 /
 
Igen.
(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 11, 2015 / 4
 
Hello!
Érdeklődve olvastam az okfejtéseket és hibakeresését. Az IC típusok eltéréseiről nem sokat tudok írni, mert nekem kizárólag "kőkorszaki" Motorola TL072 IC-m van. Ezekkel még nem volt problémám a kínai és egyéb másolatokról nincs tapasztalatom, mert ma már én nem veszek alkatrészeket. (Meg igazából nem is használok, mert pld. jelen kapcsolást is kizárólag megterveztem. Fizikailag Alkotó társam valósította meg. Én maximum a fényképeken láttam, valamint olvasom az üzembe helyezési tapasztalatokat.) De talán a lényeg..
- Ha a kimenti feszültséget nem lehet leszabályozni, annak oka lehet, hogy a végtranzisztor nem tud kellő képen lezárni. Egy Fet-nek a valóságban is van szivárgó árama, aminek elnyelése az áramtükör feladata lenne. Vagy is az áramtükör áramának illik nagyobbnak lenni, mint a maximális szivárgási áram. De ennek hatását, leginkább a végfok (FET) magas kristályhőmérsékletén kellene észrevenni. Ugyan ez a probléma lehet, ha a meghajtó tranzisztor szivárgó árama által e Gate ellenálláson eső feszültség, meghaladná a Fet nyitási küszöbfeszültségét. De ha a DC-OFF kapcsoló zárásakor a kimenti feszültség képes nullára csökkenni, akkor ezek a hibák nem állhatnak fenn.
(Hasonló hibát okozhatna a meghajtó Q2 tranzisztor lábai között a panel szivárgó árama, de ezt a lehetőséget zárjuk ki. Valamint a Q1 tranzistor típusának-működésének szinte semmi köze a problémához. Lévén hogy az kizárólag csak egy "biztonsági áramkorlátot" valósít meg, ha az áramszabályozással bármi történne, vagy ha az áramkorlát beavatkozása nem lenne megfelelően gyors. Ekkor megakadályozza a végtranzisztor tönkremenetelét.)
- Kimenti feszültség nem tud nullára csökkenni, ha a szabályzó nem képes lezárni a Q2 meghajtót. Ha az áramkorlát beállított értéke nagyobb mint a kimenti áram (mint jelen esetben is ha nincs terhelés és az áramkorlát poti nincs nullára tekerve), akkor az U3a 1-es kimenete a -12V tápfeszültség közelében van. Amennyiben a kimenti feszültség magasabb mint a beállított referencia feszültség (10-szerese), a feszültség szabályzó U3b 7-es kimenete is a -12V közelében lesz. Ekkor a Q2 bázis-emitter feszültség különbségének nullának kell lenni (hiszen mind kettő azonos potenciálon van), így a Q2-nek zárva kell lenni.
A tranzisztor csak abban az esetben lenen nyitva, ha U3 1-es lábának feszültsége alacsonyabb lenne a 7-es láb feszültségénél. (Természetesen a -12V potenciáljához mérve.)
Az IC-nek van maradék feszültsége, vagy is nem képes "lemenni" a negatív táp közelébe (volt is vele gond, mikor a Q4 Fet küszöbfeszültsége alá nem volt képes lemenni az R26 feszültsége), de mivel a Q2-őt a két OPA kimeneti feszültség különbsége vezérli, ez csak akkor jöhet létre ha a két OPA között jelentős szórási eltérés mutatkozik. Ennek a gyártási szórásnak valószínűsége elég kicsi. De viszonylag könnyen tesztelhető, ha a DC-OF kapcsolóval párhuzamosan kötünk egy 22kohm-os ellenállást. Mert ekkor a Q2 tranzisztor zárófeszültséget fog kapni, amit a D3 korlátozni fog. Így biztos, hogy Q2-nek zárva kell lenni.
- A Q2 bázisáramának "meglétét" okozhatja az U3b OPA gerjedése. Az a "jelenet", hogy a kimenti feszültség 11V értéken van és a referencia 1,1V közelében inverz irányba vezérli a kimeneti feszültséget, erre következtethet. Lehet hogy az alkalmazott IC típusok belső kompenzációja kívánnivalót hagy maga után, így a C11 külső frekvencia kompenzálás hatása nem elégséges. A precízebb felépítésű és gyorsabb Burr-Brown (ma már Texas) IC kompenzálásnak az 1nF már megfelelő érték. De amennyiben ez igaz, akkor a C11 növelésével, meg kellene szűnjön a szabályozás hibája. Természetesen a dinamikus szabályzási paraméter rovására.

Természetesen ezeket az okfejtéseket, csak a működési elmélet és az IC-k paraméterek alapján állítom, nem gyakorlati tapasztalatból..
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Szia!
Köszönöm a kielégítő választ! Emlékeim szerint, a feszültségszabályzás az olyan módon normálisan működött, hogy 12-40V között a potméterrel teljesen lineárisan tudtam szabályozni. Viszont érdekesség, hogy az áramkorlát potenciómétere emlékeim szerint fordítva szabályozott, tehát elképzelhető, hogy begerjedt, valamint az áramkorlátot nullára tekerve a feszültség is lement 0V-ra. Viszont rámértem szkóppal is az IC kimeneteire, és nem tapasztaltam rajta gerjedést. A másik IC-vel már a helyes irányba szabályzott. Most egyenlőre igyekszem megoldást találni egy olyan jellegű problémára, hogy a FET képes legyen 8VAC bemenő feszültségtől is szabályozni, ugyan is a tápegységhez megépítettem a relés előszabályzót, és a legkisebb fokozatban csak 8V a bemenő feszültségem, ez már a FET-nek valószínűleg nincs benne a "működési tartományában". Annyira már sikerült rájönnöm, hogy ha a GATE lehúzó ellenállást megnövelem, akkor a tápegység terheletlenül normálisan szabályoz a legkisebb fokozatban is, viszont 8Ohm műterheléssel már nem, ezért most azt tervezem, hogy a FET-et csak "source követő" meghajtótranzisztorként fogom használni, ami majd 2...3 teljesítménytranzisztort fog hajtani, amolyan "IGBT" megoldás. Ha ez összejön, még így deszkában visszarakom a TL072-t az áramkörbe, és végigmérem azokat a dolgokat amiket írtál, hátha sikerül kizárni végre mi okozza a problémát?
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2015
(#) dddemeter hozzászólása Dec 13, 2015 /
 
Sziasztok: Egy kis utbaigazitásra lenne szükségem:Megépitettem az Alkoto 2.7.4.b-v2 tápot ,és a szintén Alkotos akárhány voltos panelmüszert is , Az lenne a kérdésem hogy ha beültetem a tápon a bekeretezett részt , akkor a panelmüszeren milyen ellenállások kell szerepeljenek feszültségosztoként? hogy kell bekössem a U KI és I KI kimenetekre?Elöre is nagyon szépen köszönöm a segitslget üdv dddemeter.
(#) Alkotó válasza dddemeter hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
Rx1 kimarad, és Rx2a-t vagy b-t rövidre zárod. Így mintha nem is lenne osztó, megkapod a 200mVos alapműszert.
A tápegység rajzán jelölve van, melyik műszert hová kell kötni, és a polaritást is felírtam. Ha az én terveim valamelyikét építetted, akkor csak rá kell dugni a műszereket a csatlakozókra.
(#) dddemeter válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
Szia .Nagyon szépen köszönöm a gyors reagálást .Mindent ugy épitettem ahogy tervezted nem változtattam rajta semmit csak a finom és durva feszültség -áram beállitást szeretném megvalositani ez igy jo lessz?
(#) proli007 válasza dddemeter hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
Hello! Igen.
(#) Reznap válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2015 /
 
Még egy kérdésem lenne a táppal kapcsolatban: Mennyi a minimum AC fesz, amivel müködik? Illetve ha lehet kisebb feszröl járatni, melyik alkatrészek értékét kell módosítani(ha kell)?
(#) Ge Lee válasza Reznap hozzászólására (») Dec 20, 2015 /
 
Ezt sosem próbáltam, gondolom valamennyire gyártó függő is. A TI 9,5V-tól 40V-ig adja meg az adatlapon az ajánlott működési tartományt, tehát legalább 8-10V AC nem árt. Módosítani szerintem semmin nem kell, esetleg a feszültségosztó tagjain (10k-270ohm).
(#) kissattila88 hozzászólása Dec 23, 2015 /
 
Képen lévő kapcsolás az működne? Az első lm350-es áramot szabályozná a másik a feszültséget.

lm350.jpg
    
(#) Kovidivi válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Működne.
(#) kissattila88 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Ahozz milyen kapcsolàs kell hogy az ampermérő ki jelezze fogyasztó nélkül is hogy hany amper van be állìtva?
(#) Kovidivi válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Nem oldható meg egyszerűen. Vagy beraksz egy nyomógombot, ami rövidre zárja a kimenetet, vagy a potit beskálázod (ez sacc/kb-ra megfelelő), vagy mikrovezérlővel, ezzel a legbonyolultabb.
(#) kissattila88 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Lm 350 -ben talan van rövidzavédelem úgy hogy nem jó meg oldas rövidre zárni.
(#) Kovidivi válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
De jó ötlet rövidre zárni, mivel az elsőt áramgenerátorként kötötted be, az pedig korlátozni fogja az áramot, bármi is történjen utána.
(#) kissattila88 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Másik meg oldás hogy fokozat kapcsolóra ellenállasokat forrasztok. Ki számolom hogy mekkorra áram erőséghez milyen érték való.
(#) Andrei1181 hozzászólása Dec 23, 2015 /
 
Üdv

Csak én nem találom ebben a cikkben az alkatrészlistát?
Amúgy jó kapcsolás? Érdemes megépíteni? 2x12-es trafóm van, ezért gondoltam erre.

http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/egyszeru_labor_tapegyseg.html
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2015
(#) Bakman válasza Andrei1181 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
A cikkeket megjelenésük előtt átnézik, többnyire a hozzáértő moderátorok, tehát minden bizonnyal jó, működőképest. Azt, hogy érdemes-e megépíteni vagy nem, neked kell eldöntened (kell-e neked ilyen és ha igen, megfelelő-e).
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2015
(#) Justo hozzászólása Dec 24, 2015 / 9
 
Sziasztok! Elkészült a Proli007 és Alkotó által tervezett LPSU3A50V-os labortápegységem egy NTCFAN4-es hőfokvédelemmel. Minden tökéletesen működik. Köszönet a tervekért és a segítségekért.
(#) scooby_ válasza Justo hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Nagyon szép munka, szép a belső elrendezés is!
Aprócska észrevétel: A diódahidat is érdemes lenne, akár egy pici 5mm-es alumínium lemezzel, de odafogatni a bordához, ugyan is azon is átfolyik a főág árama, fűteni fog!
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Nem is kicsit. A képen lévő elrendezés addig jó, amíg pár száz mA-el dolgozik a táp. Ezek a diódahidak folyamatos 1,5A mellett már olyat fűtenek, hogy idővel a mellette lévő pufferkondit szépen ki fogja szárítani. Elkövettem egyszer én is ezt a hibát, de mivel nem volt kedvem másik nyákot csinálni ezért kivettem a graetz-et és átraktam a trafó mellé, egy kisebb alulemezre.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Szerintem untig elég a Graetz meg a hütöborda közé egy U -ra hajlitott réz vagy alulemezt bedugni, megkenve némi hövezetö kompozittal.
Ami nekem kevésbé tetszik az az egy trafo. Egy 2 kimenetü precizios labortápot illene két önállo trafoval épiteni, persze otthoni használatra igy is jo.
Következő: »»   623 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem