Fórum témák
» Több friss téma |
Tennél fel képet a kész gépről ? Ez már nem az a gép amit először láttunk ? A tengelyek beállítása sikerült a végén ? Mekkora lézer van rajta ?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
Igen, ez az a gép amit már korábban feltettem igen sikerült és szerintem egész jól működik. Vagy tévedek? Bővebben: Link a linken lévő!
A kék csipesz zavarta meg a szemem azt hittem a gép alkatrésze , és a képen ezt nem láttam azért gondoltam hogy átépítetted . A lézeredről tudsz linket adni ?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
Jaa nem csak az fogja a papírt hogy ne mozduljon el egy kisebb fuvallatól.
Sziasztok!
Szeretném meg csinálni hogy kapcsolgassa a lézert az arduino elméletileg meg gyakorlatilag is a 12-es láb az viszonyt olyan problémám lenne hogy valahogy nem jó ha tranzisztor-t rakok oda a led halványan világít a lézer meg semennyire ez mitől lehet?
Sok oka lehet. Egy kis rajzot mellékelhetnél, mit hova kötöttél. Milyen tranzisztorról van szó, stb.
Hát így Móricka rajz alapján így.
Az ellenállás a tranzisztor bázisa és a D12 között mekkora? Mekkora a lézer árama? Miért nem használsz inkább MOSFET-et?
10Kohm próbáltam vele is nélküle is de ugyan az az eredmény. Kb. 100mA.
Nélküle is?! Az nagyon rossz ötlet volt. Akkor rövidre zárod a D12 lábat, ami simán kinyírhatja az Arduino-d.
A tranzisztor választásod teljesen rossz, nem jó ötlet max terhelésen járatni a tranyót. A 10k ellenállás is problémás, túl kicsi a bázisáram ezért a Vce 100mA-nál lehet vagy 15-20V (neked ugye 3V van összesen) magyarán nem tud 100mA átmenni a tranyón (a töredéke legfeljebb). Ide N-MOSFET kéne. Gyakorlatilag nincs feszültség esés a tranyón (Rdson legyen kicsi!). Ez 3V tápfesznél amúgy is fontos lehet (kék lézer, mennyi a Vf-ed?). Mivel feszvezérelt egy 10k ellenállás tökéletes a gate és a D12 közé. Az Ids jópár amper is lehet.
IRF630 esetleg jó lenne? Jahh értem már akkor ezért is világít a led halványan. rds=0.400Ω.
Logikai fet kell , mert az 5v gate feszültség g-s fesz nagyon nem elég az irf630 nak (ő 20v ot kér )nézd meg az adatlapját .
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Ha tényleg csak 100mA a lézered árama, akkor egyelőre megteszi (40mV esés még nem a világ vége és ugye 5V-on megy az arduino?). Ha később nagyobb lézert akarsz használni, akkor viszont cserélni kell egy kisebb Rdson-os darabra.
Ha viszont csak most akarsz venni és nincs ilyened otthon, akkor pl. a IRLZ24N sokkal jobb választás. Módosítva: természetesen nem csak 40mV lesz az esés, ha csak 5V-al van vezérelve (az 10V-ra vonatkozik). A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Vgs(treshold): min 2V max 4V, ezért kérdeztem, hogy 5V-os az arduino-ja.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Én a hestore -ből letöltött adatlapot néztem az 20v ot ír ....
Az a maximális érték (+/- -ban adják meg, már az gyanús kéne legyen
). Afelett tönkremegy a MOSFET. A nyitási fesz Vgs(th) néven fut. Az Rdson-t pedig gyakran különböző feszekhez (Vgs) is megadják. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Bocsi benéztem nem lapoztam végig az adatlapot ..
Akkor most jó lesz a 630 mert már bele keveredtem a dolgokba. Esetleg tudnál egy egyszerű rajzot küldeni hogyan kössem be szerinted ellenállás értékekkel stb?
Ha most veszel, akkor ne 630-ast vegyél, hanem amit megadtam, mert a 630-as nagyon nem erre való (minek ide pl. 200V Vds?, stb.).
Igazából most ez van itt kéznél azért lenne jó.
Akkor használd azt, de nem a legjobb választás.
Az R2-t ne spórold ki, biztonsági célból van bent.
Semmi, de a kimeneten 0 voltot mérek a led meg világít. Ilyenkor mi van pwm lenne a kimeneten?
Ha a D12-en 0V van és jól kötötted be, akkor a LED-nek nem szabadna világítania. Nem cserélted fel a D és S lábakat egymással?
D11 elírtam a rajzban. De sehogy sem világít ha fut a program akkor sem világít.
Próbaképp, kösd az 5V-ra a bemenetet (D12-vel jelölve). A lábat már kinyírhattad az előbbi körben a tranzisztorral.
Úgy tökéletesen működik, de várj csak találtam valamit csak kicsit gyenge az angol tudásom engedélyezni kell a kimenetet valahogy jól értem? (v0.9)
12-es láb ha nincs engedélyezve a fordulatszám szabályozás (PWM-el). 11-es láb ha engedélyezve van.
Ha a lézer modulodat szabad PWM-el meghajtani, akkor az hasznos lehet az égetés intenzitásának szabályozására (sokkal jobb mint a sebesség variálásával szabályozni az árnyalatokat).
Ohh már semmit se értek akkor most mit csináljak? :O
Nézd meg működik-e a 12-es lábra kötve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

). Afelett tönkremegy a MOSFET.