Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   202 / 269
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 20, 2015 /
 
Sziasztok!
Gyári Pulse Star 2 pro 2×2 m kerettel mélykeresőzök, de kinőttem, kénytelen leszek építeni egy jobbat, mondjuk Delta alapra
Az ötleteitekre lennék kíváncsi a következő elektronikai kihívás megoldásához:
Legalább 2-3 méter mélységben keresek vas tárgyakat, és az első 1 méter minden találatát szeretném elhagyni. Sajna hiába a 2×2 méteres keret ami 18 cm-re a talajfelszíntől fűnyíró kerekeken gurul, 1 delay nagy érzékenységen sajna már a felszín közelében megbújó 80-as szög méretű drótokra, vasszemétre is bejelez, nem hagyja el őket. (nem tudom 3-4es delay-en használni, mert akkor veszít az elérhető mélységből)
Egy olyan kiegészítő áramkörre vagy átalakításra lenne szükségem, ami kiszűri, elhagyja a talaj első méterében lévő minden találatot, csak a 1.5 métertől mélyebben fekvőket jelzi.
(#) Bender hozzászólása Dec 22, 2015 /
 
Elkészült a Házi Deus távirányítom vasa. Egyelőre csak annyit csinál, hogy ha be van kapcsolva a gép, akkor megkeresi, hogy milyen frekvencián kommunikál a fej és a fülhallgató és menti az adatforgalmat SD kártyára.

A kék és a sárga görbe egy idő után nullázódik. Ha fém van a közelében vagy a földhöz közelítem a gépet, akkor kitérnek és gyorsan vissza is mennek nullára. A zöld és a piros pedig úgy marad.

De fémre mindkettő páros ugyanúgy viselkedik. Ha ferromágneses anyag van a közelében akkor ellentétes fázisban, ha pl alu lemez, akkor azonos fázisban térnek ki, de ha valami nagy vezetőképességű anyag (pl HDD lemeze) van előtte, akkor a az egyik alig változik a másik pedig jobban, de azonos fázisban.

A piros/zöld csatornát lehetne használni GB mérésre és pl non-motion üzemmódra?
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Talán a legegyszerűbb lenne az egész panelt berakni két hungarocell lap közé és az egészet pár tíz milliamperrel szabályzottan fűteni, persze ez az akku kárára menne de így kivitelezhető az állandó hőfok, és minden alkatrész örülni fog neki.
(#) Atielektro válasza Bender hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
A kapcsolási rajz publikus véletlen? Nem megépíteni akarom, pusztán csak érdeklődésből kérdem.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2015
(#) bokonyi001 hozzászólása Dec 23, 2015 /
 
Helló!
Segítséget szeretnék kérni,hogy hogyan tudnám beállítani a surf PI-fémkeresőmet .Mert most úgy működik ,hogy egy csavarhúzót kb:30 cm távolságból jelez,de egy 20ft-ost észre se vesz, nagyobb tárgyakat mint pl egy sisak méretű fazékot kb 5-10 cm távolságból jelez . A tekercs átmérője 20cm
0,5 huzalból,30 menet .
(#) nagym6 válasza bokonyi001 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Oszcilloszkóp nélkül nehéz ügy, ha van, innen oda-vissza van róla írva:
Bővebben: Link
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Igazából már túltettem magamat a problémán. Egy erősen hőfok függő kondi, és egy forgókapcsoló lett a vége. A forgókapcsoló 6 állásban 4.5 fok állítást tesz lehetővé.
A panel fűtése azért kérdéses számomra, mert nem tudom, hogy az áramkör, vagy a fej, vagy mindkettő elmászása okozza-e a hibát. Igazából nem vizsgáltam külön e tekintetben a fejet és az elektronikát.
A gép építésekor igyekeztem a költségeket minimalizálni, és amit tudtam, azt olyan dolgokból csináltam, amit találtam a műhelyben. Ez látszik is a dobozon, az előlapon, a száron, mindenen. De hát a topik a házi építésről szól.
A gép hangja több szólamú, a vas mély, a jó találat magas, a kettő között pedig egy VCO változtatja a hangmagasságot.
Ez az én karácsonyi ajándékom magamnak. Valaki meg meglepett azzal, hogy végre learatta azt a kukoricát, és még köd is van.
(#) Bender válasza Atielektro hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
A nyákot a nyákáruhaz.hu-nál gyártattam le. Egész jó lett
Van rajta egy 320x240-es TFT érintőképernyővel, NRF24L01 kommunikál a Deus-szal, I2C-n lóg egy eeprom, az érintőképernyő IC-je, aminek az AD konvertere méri a gombokat és a tápot is. És egy ARM-Cortex M0-val egy tokba épített ACC+MAG+GYRO kombó is És egy GPS-GNSS modul is is figyel hátul, amit még várok ebayről.
Standby-ban kb 30-40 uA-t eszik az egész, ha be van kapcsolva akkor pártíz mA-t ha nincs bekapcsolva a kijelző. Még mp3 és flac lejátszónak is jó ilyen (STM32F405) procival
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015

tavir405_.pdf
    
(#) bokonyi001 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Ez igen!Csak PC szkópom van.Az elég lesz hozzá?
(#) nagym6 válasza bokonyi001 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Attól függ, mennyi a max. mintavételi sebessége a PC szkópnak. 20Ms/s, vagy több szoktak lenni, akkor bőven jó.
(#) Atielektro válasza Bender hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
Köszi, hogy megosztottad! Nem vagyok otthon a fémkeresős cuccokban, így én azt hittem, hogy ebben benne lesz a mérő áramkör is, de ahogy levettem, ez a cucc "csak" a mért adatok kiértékelésével fog foglalkozik majd. Jó sok cucc benne van, ezt jó móka lesz lekódolni, na meg a kiértékelő algoritmus se tűnik fél délutános műveletnek, így elsőre Az az F4-es tényleg sokmindenre jó. Én pl. nagyon szeretem az ADC+DMA lehetőségeit.
(#) Bender válasza Atielektro hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
A beépített ADC-t nem használja csak a vbat(vrtc) a procihő és a belső vref mérésére. Elég kacifántos megoldás, hogy a belső 1.21V-os feszt méri vcchez viszonyítva. Így mérhető a vcc ami a külső ADC referenciája. A hangot meg az I2S-en lógó sztereó DAC adja. DMA-val ringbufferrel A gyro+acc IC-nek köszönhetően a hang is abba a füledbe szól hangosabban,amelyik oldalon a fém van. És a lassú mozgatásnál automatikusan nonmotion üzemre vált. A relatív gps koordináta is talán pontosabb lehet így.

A Deus fejéből már csak néhàny adat jön. 32Byteos csomagok 1 kHz-cel kb. De a firmware-t és a protokollt persze nem publikálom.
(#) Atielektro válasza Bender hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
Persze, ez érthető, hogy nem lesz közkincs. Érzésem szerint sok órád benne van ebben, szóval megértem.
Viszont lenne pár naiv kérdésem...Fogalmam sincs, hogy hogy működik ez a Deus érzékelő és érdekelne. Impulzus üzemű vagy LC oszcillátoros? Milyen tekercs elrendezéssel van a fej? Ezekről írnál pár szót vagy linkelnél, ha nem gond és publikus? Én kerestem, de nem találtam semmit erről. Meg minek bele gps? Logolni akarod a bejárt útvonalat? Ez a rész nekem nem tiszta. Mint írtam is, nincs gyakorlatom a fémkeresőkben, csak pár ipari induktív szenzorhoz volt már szerencsém eddig, ami azért kicsiben mégiscsak ugyanez...
(#) mateatek hozzászólása Dec 30, 2015 /
 
Üdv!

Van két fejsablonom, ami kidobásra kerülne nálam. Ha valakinek/valakiknek megér egy postát, vagy egy utat, akkor nem lesz belőlük kályhamelegség.
Az egyik egy 36.5 centis DD, aminek van egy kis hibája. Szippantáskor egy helyen, a nyelvek között kiszakadt, de az beragasztható.
A másik egy 15/30-as koncentrikus. Nem sikerült túl dizájnosra. A reményeimet sem váltotta be a koncentrikus elrendezés, ezért nem is öntöttem ki.

sablon.JPG
    
(#) deexteer hozzászólása Jan 2, 2016 /
 
Boldog új évet kívánok mindenkinek!
Ma volt egy kis időm, összeraktam a nagyon régen tervezett fejbe épített oszcillátort és vevő erősítőt, komplett terv nincsen, kísérletezéssel fogom elkészíteni, a vevő rész sima tgsl, opa134-el ami +-2.5 voltig működik, kettő darab 16340 li-ion akku a táp, ez látszódik is a képen. (jelenleg két 18650 a táp)
Az oszcillátor fix öt voltról megy és jelenleg 92.3v a tx.
A fej 8-as formájú koncentrikus.
(#) GB2 hozzászólása Jan 3, 2016 /
 
Sziasztok!

Végig olvastam a fórumot. Szeretnék egy 1x1m keretes Pi gépet építeni "mélykeresés" céljára (harckocsi alkatrészek, rohamsisak méretű tárgyak keresésére 1-1,2m mélységből). Olvastam, hogy az Equinox is képes kerettel üzemelni de mivel az nem stabil ezért arra gondoltam, hogy ezt: http://www.lucaslab.grandhost.pl/lucaslab/wykrywacz_PI.htm a gépet építeném meg csak 1x1 kerettel, elvileg lehetséges. Nem gond, hogy az apróbb tárgyakat is jelzi, van Cobra, Silver azzal majd ránézünk, hogy érdemes-e köbméteres gödröt ásni. Esetleg aki próbált ilyesmit az Equinox-szal írja meg a tapasztalatait, észrevételeit. Előre is köszönöm.
Itt van erről egy videó is: https://www.youtube.com/watch?v=g-JLCWA7ttA ehhez mit szóltok?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
(#) mateatek válasza GB2 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Próbáltam. Lehetséges Equinox-szal is, de egy Delta Pulse erre a célra sokkal alkalmasabb.
A linkelt gép szerintem nem sokban különbözhet az Equinoxtól, ha a használhatóságot tekintjük.
(#) GB2 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
A linkelt videón pont a lucaslab-os gép van kerettel. Szerinted földben mennyit tud egy sisak, harckocsi lánctag méretű vas tárgyra?
(#) GB2 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Talán pont Te írtad (erre nem emlékszem 100%-ra) egyik hozzászólásban, hogy az Equinox neked bevállt keretes keresőként, igaz másra nem.
(#) mateatek válasza GB2 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Igen. Amíg nem építettem meg a DP-t.
(#) GB2 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Nekem ez lenne az első házi keresőm, szóval lehet nem egy DP-vel kezdenék. Milyen tapasztalataid voltak? A tekercs elkészítéséhez találtam egy megközelítő adatot:
1.0 x 1.0 m Square 10 Ø 0.66 mm / 0.34 mm2 406 µH 2.0 Ohm
ez mennyire fedi a válóságot?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
(#) mateatek válasza GB2 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Ha eldöntötted, hogy meg akarod csinálni az Equinox-ot, akkor hajrá. Valamelyest fogod tudni használni, arra, amire szeretnéd. Fogsz rajta tanulni, tapasztalatot szerezni, stb. Majd megépíted a DP-t.
A DP-nél minden paramétert tudsz állítani az igényeidhez. Az E-nél le fogod szedni az összes forrszemet a nyákról, mire beállítod.
Persze először mindenki egyszerű gépet akar magának. Cypher is gúnyosan megjegyzi "Mindenki leesik először."
(#) GB2 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Én nem pont az Equinox-ot szeretném megépíteni, hanem a lucaslab-osat, esetleg Surf-öt. Az utóbbi elvileg tényleg stabil, nem kell 5percenként után állítani.
(#) mateatek válasza GB2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
A Surf-fel nem tudsz kerettel mászkálni. Nem arra csinálták. Persze át lehet tervezni.
Az eredeti kérdésnél maradva: "Szeretnék egy 1x1m keretes Pi gépet építeni "mélykeresés" céljára"
Ha nem akarsz potya köröket futni, potya pénzeket költeni és potyára dolgozni, akkor hallgatsz rám, és építesz egy DP-t.
Vagy azt csinálod, amit én csináltam. Építesz 5-6 PI gépet, és leszűröd a tanulságot.: Mélykeresőnek DP.
(#) Ge Lee válasza GB2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Az a baj a deltával hogy kell bele 2-3 IC-vel meg néhány alkatrésszel több, és így kb. 1-2 ezressel többe fog kerülni az egész? Ez így is van, viszont cserébe kapsz egy használható, sokkal több beállítással rendelkező gépet.
A surf az konkrétan semmire nem jó. Illetve arra jó, hogy leteszed a tekercset az asztalra, húzgálod felette az érméket, meg megérted rajta a működés lényegét. Kerettel sosem próbáltam ki, de kis fejjel mondjuk érmézésre nem jó, nem csak azért mert mindent jelez, hanem azért mert ha közelebb viszed a talajhoz akkor azt is jelzi. Ha meg elemeled a talajtól 15-20 centire hogy ne jelezze, akkor ugyanott vagy mint a legolcsóbb kínai géppel, mert néhány centi mélységig azzal is lehet érmézni.
Hallgass mateatek-re, nem akar neked rosszat.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
A Delta Pi keresőt nem ismerem, az nem jelzi a talajt? Köszi.
(#) GB2 hozzászólása Jan 4, 2016 /
 
Az nem lenne gond, hogy az a pár plusz IC többlet kiadást jelent. Attól félek csak, hogy összerakom és nem fogom tudni beállítani, sajnos ennyire nem értek hozzá.:/ Szkóp max hangkártyás lenne. Igazán nem lenne túl nagy igényem a gépet tekintve, nem számít, hogy érmét meg egyéb apróságot nem lát, nem is arra kell, fémválasztást sem kell erőltetni, másrészt nem önállóan lenne használva. Annyi a lényeg, hogy nagy fémet (harckocsi alkatrészek, rohamsisak méretű)1-1.2m mélyről biztosan jelezzen és a talaj (szántóföld) lehetőleg nagyon ne zavarja. Mondjuk egyébként is csak kerettel 1x1m-rel lenne használva, talajtól 15-20centire eltartva szóval ha már ott nem zavarja a talaj akkor jó. Úgy látom már DP-ből is van már egy jó pár - de 3 biztos - változat. Az újabbakban már PIC is van, azok tuti felejtősek. Mateatek Te melyik verziót építetted meg, milyen kezelőszervei vannak? Láttam némelyiken van vagy 6-7 poti.
(#) mateatek válasza GB2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
DP-ből van tök analóg, és van mikrokontrolleres is. Én az analógot építettem meg. A mikrokontrollereset nem, mivel aki megépítette, az azt mondta rá, hogy nem olyan jó, mint az analóg.
A DP sokkal precízebb vas, mint azok, amiket felsoroltál eddig. Ha precíz vagy, tudsz csinálni jó nyákot, amit hibamentesen beforrasztasz, akkor menni fog. Ha hibát építesz bele, akkor kelleni fog szkóp, meg miegymás a kigyomláláshoz.

A DP-nek egyik nagy előnye az automata hangolás. Nem kell tekergetni-csavargatni semmit ahhoz, hogy mindig max érzékenységen legyen. Elintézi az elektronika.

schema.pdf
    
(#) Attila1977 válasza GB2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Szia GB2! Hallgass Mateatekra, csak jót akar. Hidd el, sok tapasztalat van a háta mögött! A DP jó választás, és feleslegesen építenéd meg a másikat, mert utána úgy is meg építenéd a DP-ét is. Aki már épített keresőt, mind végig járta azt az utat, hogy csak egy egyszerűvel kezdett, és volt benne sikerélménye, akkor mindig a komolyabb gépek építésébe kezdett. Szóval az én ajánlatom is a DP!
(#) GB2 hozzászólása Jan 4, 2016 /
 
Köszönöm a jó tanácsokat, megfontolom. Közben olvasgattam a keresőfej kialakításáról. A fórumban is említve volt, hogy nagyobb tekercseket UTP kábelből is lehet csinálni. Találtam olyan leírást ahol egy menet UTP kábel volt és a belső erek voltak összeforrasztva, ezek adták a tekercs meneteit. Az nem gond, hogy a tekercsben forrasztás van, illetve az UTP kábel erei páronként sodrottak, ez nem jelent gondot? Vagy egyszerűbb a kábelt szétbontani, külön külön szedni az ereket és azokból megtekerni a fejet?
Következő: »»   202 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem