Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   203 / 269
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Erre inkább az Attila tudna válaszolni, mert én nem építettem meg.
(#) Ge Lee válasza GB2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
A forrasztás nem gond, de a sodrástól szerintem nőni fog a tekercs saját kapacitása, az meg nem jó.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Jelzi a talajt. Mint mindegyik PI.
A mélykeresőmet ez miatt olyan funkcióval építettem meg, hogy lehet rá alaphangot tekerni. Ha ilyenkor üreg fölé érek, akkor elhallgat. Ez a funkció azért van benne, mert keresem a magyarországi Area51 földalatti létesítményeit.
(#) mateatek válasza GB2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Az én keretemben kéteres kábel van behúzva. A szükséges menetszám fele kéteresből behúzva, és egy darabban. Tehát nincsen menetenként forrasztva. Összesen 3 forrasztás van benne. Egy, ahol az egyik ér össze van forrasztva a másikkal, és a tekercs két vége.
1.5x1.5-ös keret. 1 kvadrát-milliméteres hangszóró vezetékből.

IMG_0346.JPG
    
(#) sirbedevir válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Hello!
Én ma vettem meg az alkatrészeket a DP-hoz, kb 10eFT volt, Mateatek segített a részletekben. A nyákot pnp fóliával fogom legyártani amikor lesz időm elugrani a Hestore-ba érte. Csinálhatnánk párhuzamosan, ráadásul én is kerethez fogom használni. Egy pulse Star 2 pro hoz való keretet egyszer már legyártanom nulláról, az nagyon jól sikerült.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Mi az előnye a Surf-hoz képest? Azt megcsináltam, de a földhatás a határ. Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) Ge Lee válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Ezt gondolom nem nekem címezted mert én nem akarom megépíteni (sőt semmilyen gépet nem akarok már építeni). Nincs kedvem méteres gödröket ásni az értéktelen vasakért (meg egyébként sem), és akkor ott van még az itt ott a földben maradt világháborús szerkezetekben kikristályosodott robbanóanyag azon tulajdonsága (instabilitás), miszerint elég lehet neki akár egy kisebb pöccintés is az ásóval ahhoz, hogy a levegőbe repítsen. Bár kétségtelenül szebb halál mint mondjuk daganattal végigszenvedett évek után.
(#) sirbedevir válasza GB2 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Ge Lee: Bocsi, véletlen mellé címeztem az előbb.
GB2-nek szólt a felhívás : )))
Ge Lee: persze ha nem tudod mit keresel és hol, csak mész a vakvilágba a kerettel akkor úgy van ahogy mondod...
Az első gránátnál amikor véletlen ráakadtam persze nekem is rendesen dobogott a szivem. Abban is igazad van, nem árt az óvatosság és néhány elővigyázatossági trükk sem.
(#) sirbedevir hozzászólása Jan 5, 2016 /
 
A Delta Pulse kapcsolását meg a 20 éve porosodó középiskolás elektrotechnika könyveimet böngészem amíg a pnp fólia megérkezik (sajna Bp-en csak a Hestore forgalmazza, ott meg csak web-es rendelés van).
Van néhány dolog mosfet ügyben ami nem teljesen világos. Egy iráni jóember a delta pulse építésekor az irf 740-et forrónak találta, ezért az impulzus szélesség alacsony értéken való használatát javasolta. AZ IRF 840 adataiban azt találtam, hogy maximális gate feszültség esetén kapcsol csak 8 ampert, a melegedéssel még kevesebbet, és ha többet szeretnénk mégis áttolni rajta, akkor melegszik mint egy fűtőszál. Miért nem használunk nagyobb áramú mosfet-et, mint pl IRF 1404, ami röhögve hűtés nélkül kiszolgálná a tekercsünket, sokkal kisebb belső ellenállással mint a 840? Nekem úgy tűnik, hogy a 840-es inkább nagyfeszültség kapcsolgatására való kisebb áramokkal, nem pedig kis feszültségre nagy áramokkal. Vagy félreértek valamit?
(#) mateatek válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Egy combos MOSFET gate-jén azért van töltés rendesen. Ezt onnan kisütni nagyon gyorsan, nem kis feladat. Egy vezérlő IC-el megoldható, hogy bika FET-et használjunk. Én is azt építettem bele. De egy 556-os nem biztos hogy megbirkózik vele. Esetleg még rosszabb lesz a végeredmény, mint az ajánlott FET-tel.
A nagy feszültségtűrésű FET az indukálódó nagy feszültség miatt kell.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
A két gépet szerintem nem lehet egymáshoz hasonlítani, mivel a Surf kis fejhez való gép, addig a DP inkább kerethez. Kis fejjel is működik, használható, de ahhoz tetű lassú.
(#) Ge Lee válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
A 1414 nem sokáig húzná mert 40V-os, a tekercsen meg több száz V van a FET kikapcsolása után (indukció). A FET melegedésénél a terhelés csak az egyik dolog (ez a vezetési veszteség), a másik a kapcsolási veszteség, ami azért jön létre mert a FET átkapcsolásához idő kell, így a total gate töltésének feltöltéséhez illetve kisütéséhez áram. Ha kevés ez az áram akkor lassabban fog átkapcsolni, és ilyenkor amikor nem a két szélső állapotban van (teljesen nyitva vagy teljesen zárva) hanem a kettő között valahol, akkor ellenállása van amin feszültség esik, és az hőt termel.
Egy detektorban kisebb probléma ez mint mondjuk egy hegesztő inverternél, ahol 50-100ns alatt át kell kapcsolni ahhoz hogy a hűtéssel együtt se főjön meg.
Ha melegszik teszel rá egy kisebb bordát. Akkora veszteség nincs ott hogy ez gondot okozna.
(#) GB2 hozzászólása Jan 5, 2016 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat.

sirbedevir: Nekem is mateatek segít. Csinálhatjuk párhuzamosan, bár én még csak most tartok az alkatrész lista összeállításánál. Publikus az email címem ott is tudunk beszélgetni.
(#) sirbedevir válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
A több száz volt az nem ellentétes potenciájú és a zárt fet-etnél zárt ajtókat dönget? 12v megy a dp fetjére nyitott helyzetben.
A 1404 gate feszültsége, kapcsolási sebessége a katalógus szerint elvileg egyezik a 840 el.
(#) nagym6 válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Én próbáltam 5-6 féle fettel -a 840-nél nem lassabakkal-, nem vettem észre különbséget a végeredményben, azaz az érzékenységben. Sőt az önindukciós feszültségtüskét 70-80V-ra lehetett csökkenteni -zenerrel vágni- a válaszjel romlása nélkül, tehát a végeredmény nem lett rosszabb. Vágás nélkül 1000V körüli volt a tüske.
(#) Ge Lee válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Attól hogy a feten nem folyik áram, a feszültség még ugyanúgy rajta van.
(#) Bender válasza mateatek hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Én is tervezek építeni egy ilyen (DP) gépet. Van hozzá elfekvőben minden alkatrészem.
Mekkora kerettel lehet/érdemes használni? Van ehhez a gépezethez valahol valami leírás?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
(#) mateatek válasza Bender hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Igazából minél nagyobb a keret, annál mélyebben érzékeli a nagyobb tárgyakat, és veszíti el az érzékenységét egy apró tárgyra. A mélykeresőzésnél pedig ez a lényeg. Ne állítson meg egy szög, vagy hüvely, amivel teli van a felső része a talajnak, de jelezzen a gép egy nagyobb, de mélyebb találatra.
Persze ez elmondva szép. Gyakorlatban egy hosszú-platós IFA-ra jutó földmunkára jut valami tényleg érdekes.
1x1-es keret még elég érzékeny tud lenni akár egy felszínközeli 5, vagy 20 forintosra. Egy 1.5x1.5-ös kerettel már jobb eséllyel mész el fölötte jel nélkül.
(#) Bender válasza mateatek hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Ezt arra szeretném használni, amire való, gyakorlatilag szemétmentes területen. Apróbb dolgokra ott a Deus

1x1-es keretre gondoltam. Van egy rakás 1,5 mm^2-es kb 150 elemi szálból álló szilikon szigetelésű nagyon hajlékony kábelem. Az jó lenne hozzá?
A keretben mennyire kell szorosan lenniük a meneteknek? Ugye meg lehet csinálni összecsukhatósra? Nem engednének fel a buszra egy ekkora izével

Egy kb 8x8 centis 2-3 mm vastag vasdarabot mennyire lát átlagos talajban ha jól van beállítva és elkészítve a gép?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
(#) mateatek válasza Bender hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
A legutóbb beszúrt képet megnézed, akkor látni, hogy a keret négy sarkánál hollandi kötés van. Ott szét lehet csavarni, és összecsukni. Olyankor csak a hossza lehet zavaró.
A másfeles kábel már nagyon vastag szerintem. Ahhoz már brutál fejkábel is kell.
A menetek nincsenek szorosan egymás mellett, gyakorlatilag a cső tartja őket egymás mellett.
Méteres kerettel az említett vasat nem tudom, hogy milyen mélyen érzékelné, de egy másfeles kerettel egy sörösdobozt 80-90 mélyen jól jelez az alap DP.
Ha csinálsz a kerethez hordtáskát, és a hátadra csapod, akkor nem csak a buszon lesz probléma, hanem mindenhol, ahol rendőr, mezőőr, vadőr van. Mindegyik mást sejt a táskában.
(#) mateatek válasza Bender hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Ilyen összecsukva.
(#) Bender válasza mateatek hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Hát egy 1 méteres keret összecsukva még nem olyan hatalmas. Vagy üvegszálas csőből megcsinálva fél méteresre.

Pont befér egy tecsós sátor táskájába. Bár télen az gyanús lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
(#) sirbedevir válasza Bender hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Sajna nem hagyják el a nagy keretek sem az apróbb tárgyakat. Akik valóban használják ezeket a kereteket, legtöbbször kénytelenek 3-4es delayban dolgozni a miatt, hogy a százas szög méretű rozsdás vasdrótokra is hajlamosak bejelezni - sokszor nem is két jellel ami esetleg segítség lehetne a kiszűrésükhöz. Ilyen delay-ban pedig elvesztik a mélységük 40-50 % is. Még akkor is megkeserítik az ember életét az apróbb szemetek (rozsdás lópatkó, fél tenyérnyi vaslemezdarab stb) ha konkrét helyen konkrét dolgot keres a mélyben. Szóval pont ezért építek dp, hogy megpróbáljam kikísérletezni hogy lehetne mélységvesztés nélkül elhagyni az apró (tenyérnyi) szemeteket, s csak az 1-2-3 méter mélyen lévőket észlelni. Most 45-ös lengetős fejjel végig kell menjek a terepen összeszedni a szemetet, s csak utána megyek rá a kerettel.
(#) sirbedevir válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Melyik az a paraméter a fet adatlapokon, ami azt muatja, hogy zárt állapotban mekkora feszültséget képes elviselni a fet? Mert a 840-es nél az 500v vagy a 1404 -es 40V Vdss az a nyitott állapotban rákerülő munkafeszültség értéke.
(#) Ge Lee válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
A drain-source voltage, ami általában rögtön a legelső paraméter. És azért nincs odaírva zárójelben hogy nyitott vagy zárt állapotban, mert teljesen mindegy, szóval nem tudom honnan szedted amit írsz. De ha lejjebb görgetsz az adatlapon ott írja is hogy Vds max 500V nulla gate feszültség mellett, szóval zárt állapotban. Egyébként némi áram zárt állapotában is folyik egy ideig, ugyanis ha láttad már a FET helyettesítő képét azon szerepel a g-s kapacitás mellett a g-d és a d-s kapacitás is (ezek is töltődnek-kisülnek, ezért van totál gate töltés megadva a fetre, mert nem csak a gate kapacitást kell a vezérlésnek tölteni és kisütni). Amíg azok töltődnek-kisülnek addig folyik ott áram, tökmindegy hogy zárva vagy nyitva van a FET.
De vedd elő azt a könyvet amiről írtál, porold le, olvasgasd és akkor nem lesz teleoffolva ilyesmivel a topik.
(#) Bender hozzászólása Jan 6, 2016 /
 
DP-hez valakinek van vektoros nyák terve (eagle vagy pdf)? Neten találtam egy rakás bitmapet, de kis felbontásúak.
(#) Ge Lee válasza Bender hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Ha alakítgatni akarsz a nyákon (én mindig szoktam), akkor vagy eagle vagy lay file-t kérj ha van, attól függően hogy melyikkel szoktál tervezni. Ha nincs, akkor azt szoktam csinálni hogy képfájlból csinálok negatívot, azt beillesztem a sprint-be, méretarányosra állítom és utána már a kép háttér alapján gyorsan be lehet rakosgatni az alkatrészeket, meg a vonalakat.
(#) mateatek válasza Bender hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Ilyenem van. Remélem hibátlanok.
(#) sirbedevir válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Félre értettél, vagy átsiklottál a kérdőjel felett. Ez kérdés volt a részemről, és köszi hogy válaszoltál, most már világosabb a dolog. Tehát a 840 es átütési feszültsége minimum 500v , míg a 1404nál annak ellenére hogy nagy áramokat bír, csak 40v, ezért hiába 12v on használnánk, a kikapcsoláskor a tekercsben indukálódó több száz volt kiütné, míg ugyanezt a 840 kibírja.
(#) nagym6 válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
A fetekben lévő védő zenerdióda az ilyen rövid impulzusoktól megvédi a fetet, pld. az 500V-os kb. 520V-nál kinyit, söntöli a S-D vonalat. De akármennyi áramot a védő zener sem visel el. Az általam készített PI keresők nem tették tönkre a feteket, zenerük jól védett hoszabb idejű használatnál is.
Következő: »»   203 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem