Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő

Témaindító: jana, idő: Jan 8, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 30
(#) Fidel válasza proba hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

De most tényleg, az érdekelne, hogy egy lézerrel, fókuszált infr leddel, vagy egy hőforrással be lehet e kapcsolni, esetleg távolabbról, mint a hatósugara.
Esetleg egy hőforrás mozgás nélkül is csupán azzal, hogy gyorsan felmelegedik, be tudja kapcsolni? Ezt mozgásnak érzékelné? Olvastam az elvét, hogy ablakokban figyeli azt, hogy változik e az adott ablak infra sugárzása, csak az nem világos, hogy elég e egy ablakban, ha hirtelen nagy változás van, vagy ennek a változásnak át is kell vándorolnia egy másik ablakba?
(#) Andreas04 hozzászólása Dec 30, 2015 /

Sziasztok! LED-es lépcsővilágítást szeretnék felszerelni. Két db. mozgásérzékelő működtetné, egy alul, egy felül. A lényeg az lenne, hogy akár felfelé, akár lefelé megyünk, bekapcsolja a világítást, majd kb. fél perc múlva kapcsolja le. A tervem ez lenne: a fázist és a nullát kétfelé ágaztatom, mindkét mozgásérzékelőbe bekötöm. Az érzékelőből jövő kapcsolt fázisokat a ledszalag 12V-os tápjának a bemenő árama helyére kötöm (L). Az N-re pedig adok egy nullát. A 12V-os oldalra értelem szerűen bekötöm a ledsort. Működhet ez így? Nem gond, hogy a mozgásérzékelők kapcsolt oldala össze van kötve egymással?

Köszönettel: András
(#) Bakman válasza Andreas04 hozzászólására (») Dec 30, 2015 / 1

Ha a mozgásérzékelőknek relés kimenete van (általában ez az alapkiépítés), minden további nélkül működni fog.
(#) Andreas04 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

(#) Kastler válasza Andreas04 hozzászólására (») Dec 31, 2015 / 1

Hello, a két mozgásérzékelőt nyugodtan párhuzamossan kötheted.
(#) Andreas04 hozzászólása Dec 31, 2015 / 1

Köszi mindenkinek, és B.Ú.É.K!
(#) Andreas04 hozzászólása Jan 1, 2016 /

Sziasztok! A mozgásérzékelőt működtethetem konnektorról? A fázis és a nulla felcserélhető?
(#) proba válasza Andreas04 hozzászólására (») Jan 1, 2016 / 1

Ha kettőt össze akarsz kötni, akkor határozottan ajánlom hogy nem. Elég az egyiket fordítva bedugni és durr (bár belegondolva így az összekötés nem is lenne egyszerű ). Ha csak egy magányosat akkor szerintem igen.
(#) Fidel válasza Andreas04 hozzászólására (») Jan 1, 2016 / 1

Gondolom, csak egy dugó lenne az egész kapcsolásban, minek lenne két dugvilla? Mivel váltóáramú a készülék, ezért igazából mindegy a bekötése, csak egyformán legyen bekötve mindkettő, ugyanazt a szálat kapcsolják, különben zárlatot csinálsz, ami a relét fogja hazavágni. Illendő a fázist megszakítani azért.
(#) Andreas04 válasza Fidel hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

Egy dugóra gondoltam természetesen. De ha jobb úgy, akkor inkább leszedem a konnektort, és fixen rákötök, valahová meg teszek be egy kapcsolót.
(#) Kastler válasza Andreas04 hozzászólására (») Jan 2, 2016 / 1

Hello. Maradhat a konnektor is csak nézd meg melyik oldalon van a fázis és úgy kösd be a dugvillát is, így a mozgásérzékelők a fázist szakítják. Bár ennek nincs nagy szerepe mert javításkor úgy is kihúzod a dugvillát.
(#) proba válasza Kastler hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

És ha valaki arra jár , kihúzza, majd visszadugja rosszul ? Vagy az egyiket kihúzza , a másikat meg csak később tudja,mert messzebb van, és örökké mozogni fog utána (esetleg a gyermeke) ? Ha két helyről kaphat fázist, igenis kösse be fixen. Még egy tábla sem ártana rá, hogy két helyről táplálva. Ami még eszembe jutott, ha a házban van 3 fázis, akkor arról is gondoskodni kell, hogy azonos fázis kerüljön a mozgásérzékelőkre, és azt a jövőben senki ne cserélgesse lehetőleg.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

Egy kollégám járt így anno. Kérdezte, hogy kötheti-e párhuzamosan a kettőt, néztem relés sima PIR mozgásérzékelősök voltak. Mondtam mehet, csak 1 fázison legyenek. Bekötötte, működött. Majd 1-2 hét múlva jön, hogy valamiért leverte az automatát a lámpa, amikor felkapcsolt. Biztos nincs eltérő fázison a 2 cucc, megmérted? Hát ő nem mérte, de jó volt. Hát persze, mert eddig nem kapcsolt egyszerre a kettő, csak most. Jaa....
(#) Inhouse válasza Fidel hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

A kaputelefonunk (Lidl) is érzékeny a fázisra, pedig még csak nem is földelt. Csak az egyik bedugással működik jól. Én sem értem...
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

Nálunk a porszívó volt ilyen. A dugvilla nyakánál el volt törve a vezeték, egyik állásban érintkezett a másikban nem. Amúgy lángőröknek nem szokott mindegy lenni. Mostanában meg UPS-el találkoztam ami válogatós volt. Nem tudom miért ,de külön áramköri rész figyeli a helyes csatlakoztatást.
(#) Kastler válasza proba hozzászólására (») Jan 2, 2016 /

kétirányú táplálás ne legyen természetesen, akkor inkább ne is kösse be.
(#) Andreas04 hozzászólása Jan 8, 2016 /

Sziasztok! Vettem két mozgásérzékelőt. Csak otthon vettem észre, hogy nincs nulla csatlakozás rajta, csak bejövő fázis, és kapcsolt fázis. Erről van szó.
Ettől még lehet relés? Idő, és fényerő állítási lehetőség van. Párhuzamosan szeretném kötni őket.
(#) 13_Balu50 válasza Andreas04 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Az elektronikának szerintem kellene 0-is anélkül nem tudom, hogy működhetne, elképzelni sem tudom.
(#) Andreas04 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Így viszont akkor a két kapcsolt fázis nem köthető össze igaz? Vagyis vegyek hozzá relét.
(#) 13_Balu50 válasza Andreas04 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Nem hiszem, el se tudom képzelni, röviden tömören passz.
(#) proba válasza Andreas04 hozzászólására (») Jan 8, 2016 / 1

Szerintem próbáld ki. A fényerő szabályzós kapcsolók is így működnek. Teljes rövidzár helyett úgy szabályozták magukat, hogy az elektronikának maradjon elég táp felkapcsolás esetén is. Ha ez elég a szomszédnak is, akkor nyertél. Szerintem nem relés. de a párhuzamosítás csak működési zavart okozhat, így büntetlenül kipróbálható asztalon gyorsan. A relé kérdést csak akkor fontolgatnám, ha így nem működik jól.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
(#) Andreas04 hozzászólása Jan 8, 2016 /

Azt mondod, kipróbálhatom? Nem mennek tönkre?
(#) proba válasza Andreas04 hozzászólására (») Jan 9, 2016 / 1

Azonos pontot azonossal összekötve tuti nem megy tönkre. legrosszabb esetben az egyik 10V-ot kap 230 helyett. Miért menne tönkre? mindkettő bírja a két pontja között a 230V-ot , elvileg többet a párhuzamosítás miatt nem kaphat. A kevesebb meg nem árthat neki. Arra vigyázz beszereléskor ( ha asztalon jó lesz) ,biztosan ugyan azt a fázist kapják.
(#) Kastler válasza Andreas04 hozzászólására (») Jan 9, 2016 / 1

Kötheted őket párhuzamosan, de van egy minimum terhelés igényük ezeknek a típusoknak (2 vezetékes mozgás érzékelők).
(#) Andreas04 hozzászólása Jan 15, 2016 /

Be van kötve párhuzamosan a két mozgásérzékelő, és tökéletesen működik! Nem gondoltam hogy ilyen egyszerű lesz...
(#) Hiroshi hozzászólása Jan 16, 2016 /

Sziasztok, vettem egy Renkforce márkájú mennyezeti mozgásérzékelőt. kicsit utána olvastam a bekötésének, de csak jobban összekuszált. Van rajta 3 csatlakozó
"L" ez a fázis
"N" neutral azaz a 0
illetve van egy
"A" jelölésű (Kapcsolt kimenet a fogyasztó felé)

ez eddig oké, de azt nem tudom, hogy akkor ez most a fázist vagy a nullát kapcsolja? (gyanítom, hogy a fázist kapcsolgatja működés közben, így a fogyasztó felé ezt kimenetet kell levezetnem és egy 0-t kell még leválasztanom a fali kábelről.
Előre is köszönöm a felvilágosítást
(#) NGY hozzászólása Jan 16, 2016 /

Kültéri PIR reflektorok mozgásérzékelőiből kiperegtek a Fresnel lencsék, gondolom, az uv hatására elöregedtek. Ezt leszámítva hibátlan mindegyik lámpa, épp most alakítom át halogén izzó helyett led-es változatra, de nem találok ilyen lencséket.

84x45 mm téglalap alakú, a látószög nagyjából 140 fok, fókusz valahol 25mm körül. Van valakinek ötlete, honnan lehetne ilyet szerezni, vagy mással pótolni? Kéne vagy öt db, @lib@bán már néztem, van kismillió méret/alak, még egy ehhez közeli is, de a minimum rendelés 5000 (ötezer) darab ...

Gondoltam sima uv álló fóliára, mögé egy nyomtatott optikai rács, de nem tudom, mennyire lenne jó - kéne azért szűrnie is az infrared hullámhosszra, és a végtelen fókusz sem biztos, hogy megfelelő.

Természetesent tudom, hogy van olyan hely ahol annyi ilyen PIR van, hogy még el is adnak belőle, de én megjavítani szeretném, nem újakat venni.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
(#) Andreas04 válasza Hiroshi hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Úgy lesz az, ahogy leírtad. De ha nem vagy biztos benne hogy a fázist kapcsolja, fázisceruzával tudod ellenőrizni.
(#) proli007 válasza Hiroshi hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Hello! Elég nyilvánvaló, hogy így van. Mert a belinkelt képed felett ott van a rajz is ahol látható, hogy a lámpa, a nullát és az A pontot kapja meg. Egyébként meg csak akkor lehet hiba, ha az L pontra nem a fázist kötöd be, hanem a nullát. Ekkor azt fogja kapcsolni. De probléma nem lesz belőle, maximum nem ég majd a lámpa.
(#) proba hozzászólása Feb 22, 2016 /

Esetleg valaki tud olyan mozgásérzékelőt javasolni, ami a szembe jövő forgalomra (kb 10-20m) és maga alá is érzékeny? Egyet felraktam, de szembe/maga alá teljesen érzéketlen, viszont 10-20m-en oldalra mozogva jó. (tudom ez alaptulajdonságuk, de hátha van valami jobb is.)
Következő: »»   19 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem