Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   753 / 1216
(#) obenhof válasza Zsora hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

CONFIG1H regiszter:
  1. FOSC=IRC, PLLEN=ON, PCLKEN=OFF, FCMEN=OFF, IESO=OFF
(#) obenhof válasza gyoran hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Mostani állapot:
ESP8266 firmware frissítve, 9600-as baudra állítva.
A PIC 16MHz-en döcög. A kódot mellékelem.
Az összekötés, most úgy néz ki, hogy a PIC tx lábon küldi az adatot az ESP modulnak, annak a TX lába pedig rá van kötve az USB-re, így terminál programban látom a válaszokat. Visszaküldi nekem ugyan azt amit PICel küldök:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2016

prog.rar

(#) Taki33 válasza obenhof hozzászólására (») Feb 14, 2016 / 1

USB-ről válaszol rendesen az ESP8266? A kiküldött parancsok és adatok után kell a kocsi vissza és az új sor karakter!

1. UART_Write_Text("AT\r\n");
(#) obenhof válasza Taki33 hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Éééés megszületett! A "\n" hozzáadása után már jöttek is az OK válaszok a terminálban. Köszönöm szépen a segítséget, és persze mindenki másnak is, aki agyalt a dolgon!
(#) nedudgi válasza zenetom hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Nem tisztáztuk előre azt az esetet, amikor nekem van igazam
(#) zenetom válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Akkor én fizetem a sört.
(#) Hp41C válasza Csirkefej hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Itt keress: Watt honlapja
(#) Pali79 hozzászólása Feb 14, 2016 /

Szerintetek ez így jó és biztonságos nagyobb feszültségek esetén is?

pwm2700.png

(#) sonajkniz válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Mit szeretnél készíteni?
Többnyire közvetlenül a PIC-ről is meghajtható egy FET. Főleg a logic FET-ek. De ha komolyabb teljesítmény kell és 12V-nál nagyobb fesz, használj FET drivert. Vagy, ha galvanikus leválasztás kell, akkor schmitt-trigger-es optocsatolót.
(#) Pali79 válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Power ledes lámpát csinálnék több 1 vagy 3 wattos ledből, különböző színűekből, színenként változtatható fényerővel.
Nem tudom mi lenne a jó megoldás.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2016
(#) Csirkefej válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Köszi!
Ez remek!
Aki nem akar rögtön tízezreket költeni vagy csak egy-két alkalomra kell "égető" annak nagyon jó!
Az invertál/nem invertál is tiszta már. (LPT-s verzió. Én maradok ennél.)

A lap tetején -a sárga boxban- jól jönne szerintem ez a link sokaknak. Gondolom más is visszariad a több mint 760 oldaltól.
(#) Hp41C válasza Csirkefej hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Sajnos a mai gépeken nem garantált sem a soros sem a párhuzamos portos programozók működése még akkor sem, ha külső tápot alkalmaz. Ezért szerepel a sárga mezőben a PICkit2 (vagy klónja) és a PICkit3 ajánlott programozónak.
Ha működik majd a programozód, egy 18F2550 -et programozz fel a PICkit2 klónba.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2016
(#) Csirkefej válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

A párhuzamos miért nem?(azt leszámítva, hogy sok gépen már nincs)
A PC program(multitaszk rendszerek hibalehetősége) időzítése vagy az LPT jelszintjére gondolsz?

12F675-öt szeretném kipróbálni mert a kevés lábszám miatt(rossz már a szemem sajnos a forrasztgatáshoz) azt vettem/az is elég. Nomeg a szimulátorral is azon tanulgattam a PIC assemblyjét.

(Egyébként DOS alatt "égetném" legszivesebben mert a win száműzve van nálam. 1 gép linux 3 DOS/linux a készletem. A linux meg amit használok, normál - nem RT.
Tehát a DOS lenne legjobb, mert ott nem szól bele a multitaszk semmibe.)
(#) Hp41C válasza Csirkefej hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Három dolog miatt nem garantált a párhuzamos portos égető működése sem:
- A párhuzamos port kiépítése: PCI, PIEe túl gyors, az USB - LPT pedig csak a nyomtatókra van kitalálva. Rengeteg port dolgozik 3.3V jelszintekkel, ezekhez fogadóáramkör (74HC240 - 74HC244) kell minden vezérlő vonalra, ami előállíta a PIC részére a minimálisan 4V -os magas szintet.
- Kivárási idők betartása. A régebbi gépekre (200MHz Pentium) megírt programok a mai gépeken sokszorta nagyobb sebességgel futnak. Az, hogy a folyamatok egyszerre futtatásától megnőnek az idők, nem jelent problémát.
- Kábel: Szerintem itt a legnyagobb gond. A kábelek zömében nincs kellő mennyiségű föld átvezetve (a Centronix úgyis korlátozott fel- és lefutással dolgozik), a nagyobb sebességű változások zavart keltenek a kábelen. Lehet ellene küzdeni rövid, az összes földpontot külön éren átvivő kábellel, de sok szerencse kell hozzá.
(#) HA3GX hozzászólása Feb 16, 2016 /

Keresek olyan lehetőleg magyar nyelvű weboldalt, ahol a PIC programozás alapjait, részletes magyarázatok segítségével el lehet sajátítani, C nyelven. Videósorozat is megfelel (könyvcímek szintén). Köszönöm.
(#) attika válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 16, 2016 / 1

Pl ITT néz körbe.
(#) don_peter válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 16, 2016 / 1

Piccolo projektek nagyon jók, mindenék javaslom.
Aztán javaslom még Stephen G Kochan - Programfejlesztés C nyelven című kötvén.
Elég szájbarágós és egy csomó példa program van benne.
Végül, de nem utolsó sorban egy segítő kész kollégát érdemes keresni vagy találni aki, ha valamit nem értesz abban segít.
Eszméletlen mértékben lehet haladni, ha van ki segítsen..
Néha egy emberi gesztus vagy szó egy kérdésre azonnali választ eredményez.
(#) brato válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

(#) HA3GX hozzászólása Feb 18, 2016 /

Köszönöm a segítséget.

Volt iskolatársaim közül volt aki villamosmérnöknek tanult, csupán ő assembly-ben programozott, szakdolgozata egyes részei is abban íródtak, így ő C-ben nem járatos. Egyenlőre még nincs aki tudna segíteni, de olvasni tudok, internet van. MikroC-t használok a fordításhoz, PIC16f877 a kiválasztott mikrokontroller.

Két nap alatt Konya és Kopják 3. kiadását bőven olvasgattam (a logikai részeket úgy ahogy értem) de az idegen szavakkal nem igazán vagyok tisztában(szótárazok állandóan). Összességében nem tűnik bonyolultnak a C nyelv, csupán a különböző PIC-ek felépítése tud zavaró lenni...

Elnézést, ha nem egyértelmű a kérdésem.

ADC-nél 0-tól 5V-ig egy 10 bites értékké átalakítja a kapott értéket (mondjuk egy feszültségosztót használunk). Igen, de abban az esetben, ha egy thermisztorra kicserélném a potit, akkor honnan tudom, hogy az adott érzékelő +32°C az 10 biten mennyi? Nézegetem az adatlapokat, látom a diagramokat de nem értem, hogy hogyan kell kiszámolni. Például ennél
(#) don_peter válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 18, 2016 / 1

Az analóg porton mindig feszültség van a maximum tartomány mindig 0-5v-ig terjedhet.
A PIC lába ugyan is max 5v-ot bír el.
Ha nagyobb a rá eső feszültség akkor korlátozni kell. (feszültség osztó)
A PIC-ben írót programban érdemes az 5v-ot átváltani mV-ra.
Tehát 5v == 5000mV és ezt osztod 10bit-el: 5000/1023, ekkor megkapod, hogy 1mV-ra mekkora 10bit-es ADC jeled van.
Ha ez megvan a többi már matek.

A hőmérőknél, általában van egy adat tábla ami mutatja, melyik hőmérsékletnél mekkora feszültséget generál. (persze ha analóg)
Ha ez megvan akkor már is tudod számolni a helyes érteket.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
(#) Pali79 válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Idézet:
„honnan tudom, hogy az adott érzékelő +32°C az 10 biten mennyi? Nézegetem az adatlapokat, látom a diagramokat de nem értem, hogy hogyan kell kiszámolni. Például ennél”

Mert nem a diagramokat kell nézni! Az adatlap eljén írja, hogy a kimenő jel-hőmérséklet összefüggés 10mV/oK és a táblázatban benne van, hogy 25 oC -nál a kimenő jel tipikus értéke 2,98V ebből kiszámolható már a kérdéses érték: 32-25= 7 oC a különbség, a kimenő jel: 2,98V+7×10mV=3,05V. don_peter összefüggését megfordítva a az 1 mV-ra eső érték 0,2046. A fenti értéket átváltva mV-re: 3,05:0,001=3050 mV. Tehát a bitben kifejezett értéke: 3050×0,2046=624,03.
(#) kissi válasza HA3GX hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Esetleg ez is jól jöhet Bővebben: Link !
(#) pic_nagyistvan hozzászólása Feb 18, 2016 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. PIC12F675-el szeretnék előállítani bizonyos frekvenciás jeleket, melyet egy erősítő áramkörön keresztül hangszórón szeretnék megjeleníteni. A frekvencia 1 kHz és 1.5 kHz lenne. Az első frekvencia 5 másodpercig szólna, a másik pedig 15 másodpercig. Mit ajánlanátok erre feladatra? Hogy programozzam le C-ben? PWM-et használjak?

A válaszotokat előre is köszönöm.
(#) c27 hozzászólása Feb 19, 2016 /

Sziasztok!

Pic 18F4431-et szeretnék programozni C nyelven. Hol találom meg a parancsok listáját ami ehhez a microvezérlőhöz tartozik? Ezalatt azt értem, hogy pl. a pwm/deadtime, adc-re vonatkozó parancsok formátumát/listáját, hol találom meg? Az adatlapban nem találtam konkrét példát pl hogy indítsuk el egy adc vagy a pwm-et.
(#) don_peter válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

Szia, nincs benne PWM, szóval azzal nem tudsz jelet generálni.
Ha csak nem te írsz egy rutint rá.
Talán timer-el meg tudod oldani.
(#) don_peter válasza c27 hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

A fordítónak általában, sőt mindig kell legyen dokumentációja.
Abban benne kell legyen.

ui: de ha teheted, próbáld a regisztereket te magad beállítani, sokkal gyorsabban és alaposabban tanulsz.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2016
(#) c27 válasza don_peter hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

A fordító dokumentációját néztem, de konkrétan pwm-re nem írt semmit (Hi-tech C), mindegy hátha találok mintaprogit.

Ja, hogy ott
18-as családhoz én C18-at használok.
Hi-tech C-ben lehet neked kell beállítanod a regisztereket, de az sem nehezebb mint az alap függvényeket használni.
Hi-tech C-nél én mindig megnyitom a használt PIC regiszter állományát és onnan molyolom ki a regisztereket és beállításokat, illetve a beállításokat a manuálból.
(#) c27 válasza don_peter hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

Hát akkor lehet én is C18-at fogok, úgy is mindegy most "kezdem" a c-t, legalább is amikor van hozzá egy hardver is kapcsolva.

Hi-tech C is nagyon jó, de csak a 18 alatti családokhoz használom.
Arra tökéletes.
Következő: »»   753 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem