Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   103 / 142
(#) proli007 válasza zenebolond hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Hello! Ha nem írsz egy topikba, még szép hogy nem lesz válasz sem. De miféle X-Y koordináta?
A fény hullámhosszát a frekvenciája határozza meg mint bármi másnak. Csak éppen a hullámhosszával szoktak rá hivatkozni, amit mi a színének látunk. De mivel monokromatikus fény alig van az életben a spektrumát szokás megadni. Spektrum..
(#) Pali79 hozzászólása Feb 26, 2016 /

Úgy néz ki, hogy mégis PT4115-öt fogok használni vezérlésre, de az adatlapot nem nagyon tudtam megérteni. PIC-kel fogok PWM jelet előállítani és ehhez nézegettem az adatlapban lévő képleteket, de az én maximális 700 mA-hez tartozó ellenállás értéket nem tudtam kihámozni. Bar lehet, hogy csak 600 mA-rel hajtanám, hogy nem melegedjen annyira.
(#) hotib válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Pedig nem bonyolult: Iout = 0,1 / Rs. Az adatlap 11. oldalán található.
600mA áramhoz 0,16 ohm kell (vagy két darab 0,33 ohm párhuzamosan) Ez lesz a max. áram, 100% PWM esetén, vagy ha szabadon hagyod a DIM lábat.

Ugye a LEDek melegedéséről írsz? Mert a PT4115 nem fog melegedni 700mA áramtól.
(#) Pali79 válasza hotib hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Okay, köszi! Igen a LED melegedésére gondoltam, mert 14 db 3W-osat kellene viszonylag kis helyre beraknom, ezért jobb lenne ha nem melegedne annyira.

Még annyit, hogy mekkora teljesítményűnek kell lennie az ellenállatnak?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016
(#) hotib válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

1A esetén annyi watt, mint az ellenállás értéke ohm-ban A 0805 méretű smd-k 0,125W teljesítményt tudnak eldisszipálni, ezért ha kettőt párhuzamosan kötsz, tökéletes lesz. Még 1Amperre is, nemhogy kevesebbre.
Ha pedig furatszereltet használsz, kettő párhuzamosan több, mint 1W. Egy is elég lenne, csak lehet pont olyan nincs, vagy nem kapsz, mint ami kell. Ezért szokás több párhuzamosból kialakítani. Meg persze a teljesítmény növelés miatt, smd esetén.
(#) zenebolond válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Szia!

Törölte a moderátor a hozzászólásomat, ezért nem látni már ott.

Itt így adták meg: http://pbcomputer.hu/termekeink/viztiszta-5mm-pink-rozsaszin-fokuszalt-led
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2016
(#) RoliNyh válasza hotib hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Azért annyit tegyünk még hozzá, hogy a 0.16Ω az nem szabvány érték, szóval ilyet kár is keresni, mert nem fog kapni...

A 0.33Ω az szabványos, ilyet vegyen, kettőt...
(#) (Felhasználó 46585) válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

A spectrumot képzeld el egy háromszögbe rajzolva. A háromszögön belül mindenféle szín előfordul. A háromszögön belül a helymeghatározást x-y koordinátákkal lehet keresni. Ebből következik, hogy minden koordinátához más szín, ennek megfelelően más hullámhossz fog megfelelni. Zenebolond ezekre a koordinátákra kérdezett rá, hogy az így adódó x-y értékekből hogyan lehet kiszámolni a hullámhosszat. Nem találtam ilyen háromszöget, pedig a LED-ek adatlapján meg szokták adni. Algoritmust a számolásra meg pláne nem tudok...
(#) zenebolond válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Igen valami ilyenre gondoltam.

patko.jpg

(#) (Felhasználó 46585) válasza zenebolond hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Erre gondoltam én is, csak használni nem tudom...
(#) Bakman válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Parancsoljatok: Domináns hullámhossz. Rövidebben, magyar nyelven: Bővebben: Link.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2016 / 1

De jó, hogy ez már kimaradhat az életemből...
(#) proli007 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 26, 2016 /

Természetesen ismertem ezt a patkógörbét. A színes TV hajnalán is ezen a területen adták meg, hogy a képcső ebből mekkora területtartományt képes birtokolni.. (S. Tóth Ferenc)
(#) hotib válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 29, 2016 /

Azért annyit tegyünk még hozzá, hogy az E24-es - legelterjedtebb - értéksor ismeri a 160-as értéket.
Mindettől függetlenül én is a két párhuzamos 0R33-at ajánlottam, azt könnyebb lesz beszerezni.
(#) (Felhasználó 58360) hozzászólása Márc 2, 2016 /

Sziasztok!

Egy vegyes színeket tartalmazó sorba kötött 3w high power ledsort építettem,aktív hűtéssel, és egy a ledeknek megfelelő driverrel, és ha jól számoltam a feszültségeket, a driver paraméterei alapján meg kellene hogy hajtsa.
Nos, ezzel probléma sokáig nem is volt, a ledek szépen világítottak, aztán nem olyan rég arra lettem figyelmes, hogy bekapcsolást után, ütemesen-ritmusosan villog, ki-be kapcsolgatást követően kb. 1-2 perc múlva pedig beáll egy állandó világítás, aztán míg ki nem kapcsolom, megy normálisan.

Mi lehet ennek az oka? A ledek fénye és színe szignifikánsan nem változott a megépítésétől.
Az elhasználódás jeleit mutatja a villogás? Esetleg más is okozhatja ezt a villogást? Káros ez a ledekre nézve?

Választ előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
(#) qvasz2 válasza (Felhasználó 58360) hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Idézet:
„Mi lehet ennek az oka?”

Vagy a meghajtód, vagy az egyik led haldoklik; inkább a meghajtóra tippelek.
A ledekre - remélhetőleg - , addig nem káros, amíg úgy nem dönt, hogy a teljes bemenő villanyt ki nem tolja, akkor viszont lesz egy kis füst.
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 58360) hozzászólására (») Márc 2, 2016 /

Zárd rövidre a LED-eket egyesével, ahol megszűnik a villogás, az a hibás. Egyszerűen túlmelegedett, és tönkrement.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
(#) mucden hozzászólása Márc 24, 2016 /

Sziasztok!

1W-os power ledekből szeretnék Ikea Calypso menyezeti lámpába beépíteni 4-5 darabot, hogy dupla kapcsoló esetén az egyik a ledeket, a másik két energiatakarékos lámpát kapcsoljon. Ilyen LEDeket és ilyen drájvert szereztem be hozzá.
A hűtés szempontjából érdeklődök, hogy van-e valamilyen ökölszabály a méretezésre?

Kipróbálás erejéig 4 ledet rácsavaroztam egy 10x15 cm-es (réz/bronz/valamilyen fém ötvözet, pontosan nem tudom) lapra. A ledeket meghajtottam 350mA-el labor tápról és hőkamerával néztem, hogy az élére állított fémlap, ill. a ledek magja mennyire melegszik. 23°C-os szobahőmérséklet mellett 5 perc alatt 41°C-ig melegedett a legforróbb led magja. Ez mennyire tekinthető átlagosnak?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) uniman válasza mucden hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Ehhez a lámpához inkább ez az ötlet tűnik jobb megoldásnak... Hőkamera ugyan nem hinném, hogy sokunknak lapulna a fiókjában, de az a 41°C elméletileg elég alacsonynak tűnik...
(#) qvasz2 válasza mucden hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Egyrészt nem írtad mire akarod használni, de 5 db 1W-os led fénye az kb gyertya. Én fölraktam 14 db-ot egy nagyobb ufo lámpába a konyhába, igaz vastag opál búra alá, és nincs nagy konyhám, de nagyon kevés a fénye.
Másrészt nem hajtjuk meg 350mA-el, hanem csak 300, vagy még kevesebbel, és akkor sokkal tovább él. Az enyémeknek annyi hűtése van, hogy a csillagokat fölpasztáztam, és az ufo lámpa alapja egy festett bili lemez, ehhez lett csavarozva. Még langyos sincs így. 5 perc nem számít, mennie kell folyamatosan 1 órát, akkorra beáll, ahova akar a melegedés. Ha a helyén majd a plafonon lesz, és a ledek lefelé néznek, akkor a tesztet is úgy csináld, borítsd fel az arcára, mert úgy ad valós értéket, nem pedig élére állítva a hűtő-tartó lemezt.
(#) mucden válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Nappaliban a Calypso-k már adottak. 2 db van, így kb. 5-5 led kerülne beépítésre. Rövid idejű megvilágítás, tipikusan éjszaka/sötétben a közlekedés segítése, ez lenne a felhasználási cél. Hosszan tartó világításra a két lámpában lévő kétszer 22 W-os kompakt fénycső már most is megfelelő.

A drájverek 300mA-esek, 350mA-el hajtva csak arra voltam kíváncsi, hogy bírja-e, mennyire melegszik jobban a 300mA-hez képest. Fényerőben/hőmérsékletben szemmel látható releváns különbség nem volt. Gyertyához (szemmel) hasonlítva viszont jóval több fényt adott. Ha megjön az ebay-ről rendelt fénymérő, majd (ha el nem felejtem) megírom, hogy mi az eredmény.
(#) mucden válasza uniman hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Otthon nekem sincs, cégessel mértem, azt viszont nem vihetem haza. Ezért a végfelhasználási helyen mérni/használni nem tudom.
(#) hotib hozzászólása Márc 24, 2016 /

Egy másik fórumon hirdet valaki eladásra 100W LED chipet 30W driverrel. Azt állítja, hogy ez a kombó 30%-kal nagyobb fényerőt produkál, mintha 30W LED chipet és 30W drivert használnánk.
Nem akarok venni, de érdekel a dolog. Ezért kérdezem gyakorlati tapasztalattal rendelkezők véleményét:
Lehet valami alapja a nagyobb fényerőről szóló állításnak?

Utána néztem, a 100W LED chipre 32-34V nyitófeszültséget írnak, míg egy 30W driver 35V / 900mA kimenettel bír. Ergo a használatnak így akadálya nincs.
(#) qvasz2 válasza mucden hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Természetesen a gyertya csak költői túlzás volt, arra céloztam vele, hogy kevés fényt ad.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza hotib hozzászólására (») Márc 24, 2016 / 1

Szia!
Én otthon a mennyezeti UFO lámpába 100W-os ledet hajtok 50W-os driverrel. Fényerőre nem nagyobb mint ha 50W-os LED lenne 50W-on járatva, viszont nem melegszik annyira, hisz fele árammal vannak hajtva a ledek. Arról nem is beszélve, ha időközben kihulllik 1-1 sor, akkor sincs túlterhelve a LED
Én azt mondom, hogy ha 50-100W-os power ledet hajtasz 5W-on, az a fény arra elég, hogy láss a helyiségben. 20W-már elég másra is. 30-50W akkor kell, ha szöszmötölős dolgot akarsz csinálni a szobába, amihez kell látni is, pl. a gyerekkel legózni, vagy olvasni, vagy varrni stb...
(#) letsgo007 hozzászólása Márc 30, 2016 /

Sziasztok. Szeretnék egy tengeri aksi fölé led lámpát csinálni. Azt szeretném kérdezni hogy szetver tápegységből meg tudom e csinálni . És ha igen mi kellene hozzá még hogy szabályozható legyen?
(#) Pali79 válasza letsgo007 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Szia! Én is pont ezen projektelek. Gondolkodtam egyedi dimmelési megoldáson, amit még nem vetettem el teljesen, de elég sok meló van vele. Ajánlottak viszont ajánlottak egy ilyet. Ez 5 dimmelhető csatornát tud számítógépről programozható és csak 7000 körüli az ára. Ezért bizonytalanodtam el a saját ötletemben, mert nem biztos, hogy megéri annyi melót beleölni.

Ehhez kellene egy meanwell dimmelhető trafo. Ez helyett gondolom a server tapot. Csak nem tudom hogy egy ilyen táp mit ér ebben az esetben. Ami a kezemben van táp az 12 voltos max 500 watt és 41 amper.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
(#) Pali79 válasza letsgo007 hozzászólására (») Márc 30, 2016 /

Miért kéne hozzá dimmelhető trafó??? A dimmelést maga végzi, csak egy "akármilyen" 12-24V táp. Az bőven sok ami neked van, bár nem tudom mekkora lámpát akarsz.

Hát én nagyon rég foglalkoztam elektronikával és akkor sem merültem bele nagyon. Szóval igen hiányos a tudásom. Egy ilyen lámpa viszont nem foghat ki rajtam. Van itthon egy két elektronikai alkatrész így azt szeretném felhasználni ami van. Az se kerül pénzbe. Csak az a fránya tudás. Nem tudom mi mivel illik össze . Nem szeretnék füstöt csinálni. Egy 60×60×60 as aksihoz kellene és a fő hogy megcsinálni szeretném. A t5 ami felette van nem dimmelhető pl és a lámpával együtt épülne egy raspberry pi amivel lehet akár dimmelni is. Annak örülnék ha valahol olvashatnék egy ilyen projektet, de ez a topik eddig nem tartalmaz ilyet igaz még az elején tartok. Jó lenne olvasni az összefüggéseket is és tanulni mert érdekel.
Ha amit linkeltél (már korábban néztem ) utánna teszem ennek a trafónak ami ugye 12 volt akkor ez a kütyü leosztja de nem tudom hogy mennyi leddel lehet számolni. Az 500 wattot vegyem alapul vagy a 12 voltot. A másik kezdő kérdés hogy hogy lesz mA . És hogy mégis hogy számoljak.
A t5 esetében ugye 1 watt liter. Led esetében azt hiszem 0.75. Az 500 watt ebben az esetben igen csak túlzás. De ha az alul méretezés miatt nem megy tönkre akkor jó is lehet. Azt is olvastam hogy áramgenerátoros táp kell. Azt se tudom hogy mi az. A server trafo tudom hogy finom darab de hogy rendelkezik e olyan tulajdonsaggal ami nekem kell azt jo lenne tudni. ha volnátok szívesek kicsit bővíteni a tudásom azt megköszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
Következő: »»   103 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem