Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma
 
Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 85
(#) proksa1 hozzászólása Márc 15, 2006 /
 
Elég nagy problémám lenne! Megépítettem azt az erősítőt ami a mellekletben látható(a MOSFETeket nem rakom be míg teljesen nem működőképes). Az áramok amik a rajzon vannak mindenhol megvannak. Miután az áramokat mindenhol rendben találtam amik a rajzon vannak, megmértem a Dran és Source helyén a feszültségeket, és az alsó oldalon 5V feszültség van(5mA-re van állítva a legfelül látható áramgenerátor). Így a FETeket beépítva a kimeneten DC lesz ami nem egészséges. Ha a két bemeneti BC546-ot eltávolítom a feszültség 0 lesz, tehát a meghajtó tranzisztorokkal nincs gond. A két 3k3-as ellenálláson üresjáratban, lógó vagy földelt bemenetnél egyaránt 1.7-1.8V van, ami aztjelenti hogy a tranzisztorok nyitva vannak, pedig nincs is bemenő jel. megmértem a bázis-emmiter feszültséget mindkét BC546-os tranyónál és 0.6Von vannak. nemértem mi lehet a probléma, látszólag és mérések szerint is az áramok mindenhol jók amik felvannak tüntetve, semmi hibára utaló jel, nem értem mi lehet a probléma! elöször alra gondoltam biztosan a BC546osok száltak el a bemeneten de miután már a 3. pár is ezt csinálja valószínűleg nem ők a hunyók. Ha valakinek van valami ötlete az segítsen legyenszives, mert már ötletem sincs mi a hiba
(#) proksa1 válasza proksa1 hozzászólására (») Márc 16, 2006 /
 
Na ma okosodtam annyit, hogy a bázisok 0.6V-ja az nem hiba, hanem azért van hogy a bemenő jel negatív periódusaival is tudjon mit kezdeni egyik haver szerint ha berakom a FETeket (legalább az alsó oldalit) akkor a kimeneti egyenszint beáll 0ra. szerintetek?
(#) Slope válasza proksa1 hozzászólására (») Márc 16, 2006 /
 
Ezt nevezik munkapontnak...
(#) vicsys válasza proksa1 hozzászólására (») Márc 16, 2006 / 5
 
Szerintem rakd be a feteket (mindegyiket) aztán egy lekorlátozott labortápról finoman indítsd el. Én legalábbis így szoktam. Ha vmi nem stimmel-hamar kiderül.
(#) vinjos válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Üdvözlet mindenkinek!!

nagy bajba lenék erösitö épitésben...szeretnék segitséget kérni.......
a kapcsolás::::2030-as ic-s erösitö kiegészitve két bd-tranzisztorral----és az lenne a problémám hogy 30-w környékén elkezdi vágni a jelet ..azaz a kimeneti szinusz jel tetejét és alját egyenesen levágja.....elvileg ez a kapcsolás 100W-lenne ....azaz 200W-ot kéne durván felvennie de ez 70W-nál megáll....(elöször a tranzisztorokra gyanakodtam kicseréltem mindet de most sem megy rendesen)


Elöre is köszönöm....!

--a kapcsolási rajzot mellékeltem--

IMG_0001.jpg
    
(#) eSDi válasza vinjos hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Hello

Lehet hogy nem elegendő teljesítményű a táp amit csináltál hozzá!
(#) vinjos válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
hát nem hiszem.............

mert a trafo az 150W-os
és amit én leveszek feszültséget az 2*18V-----és 1.8 A--------vesz fel a kapcsolásom....

viszont 5A-t tud leadni a táp.....
bekapcsoláskor felugrik pillanatra 4A-ig kb...aztán beáll nyugalmi helyzetbe.....
(#) vinjos válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
és amikor elkezdi vágni a jelet akkor felvesz valamivel több áramot.....csak a fesz nincs meg ........amit a hangszorora kiad az 18-fölé nem megy..........és az közel nem olyan teljesitmény mint ami kéne
(#) eSDi válasza vinjos hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Akkor passz!
Én a helyedben egy TDA7294V típúsú IC-vel csinálnám meg. Ez is 100W-ot tud leadni és biztosan működik. És sokkal kisebb helyet foglal el.
(#) vinjos válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
És az hány voltrol üzemel??
(#) eSDi válasza vinjos hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
+-40V, de van rajta Mute és Stand-By is. Meg külömböző védelmek.
(#) eSDi válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Szerintem +-18V-ről soha nem fog leadni semmilyen erősítő se 100W-nyi teljesítményt. A tranyós KENWOOD erőlködőm is +-40V-ról ment.
(#) vinjos válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
aha köszi szépen ....lehet hogy megépitem..kerestem kapcvsolást nem tünik nehéznek-----
csak az a baj hogy nics hozzá nyákom ami it a leg pénzesebb.........

és amit épitettem azt nem most hanem már jo ideje szarakodok vele...és már több ilyet csináltam és mind igy megy és most szeretném bedobozolni..mert eddig nem volt rá keret....és csak most derült ki hogy kb 30W-al szol
és ez elkeseritö...és egyszerüen nem tudom elképzelni mi lehet a baj...a kapcsolásba lehet valami gubanc mert én tuti jol megépitettem ....(meghát 30W-ig szépen torzitás nélkül szól.....a kimeneti jele szép ..csak utána hirtelen levágja...aszt ennyi
(#) vinjos válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
igazad lehet---de normálisan leirják hogy hogyan tud leadni 100W-ot-----
(#) dbase válasza vinjos hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Nekem is volt egy ienem, kieszedtema a tranyókat és nem szólt nagyobbat füllel hallhatóan.Szerintem kamu ez a rajz. soha nem fog szólni 30w nál nagyobbat.
(#) proksa1 válasza vinjos hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
az urbanelektronika.hu-n lehet venni a TDA7294 vagy 7293hoz való panelt, 600 HUF, kifúrva 900HUF. -+35V táp ajánlott hozzá, 4 ohmon pedig -+30. a TDA7293 pedig +-45V 8 ohmon, és +-40V 4 ohmon. a tda7294 100 helyett csak 70Wot ad le jóesetbe, a 7293 elvileg 100Wot is lead.
(#) vinjos válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
hát akkor lemondok erröl a kapcsolásrol.....(pedig mennyit szarakodtam vele)......és megnézem akkor ezt a TDA7294-es dolgot.
a segitséget köszönöm!!
(#) proksa1 válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Nem minden rajzot kell kézpénznek venni amit az ujságokban leírnak. Bár így ránézésre nem hülyeség a rajz, de lehet csak elvben lett kipróbálva....... nekem van 1 majdnem ugyanien rajzom. mindjárt előkeresem neked. én ugylátom hogy a felvett árammal vezérli a tranyókat, és az a 2.2Ohm nem tul jó szerintem de várj mindjárt megkeresem azt a rajzopt ami nekem van.
(#) eSDi válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Igen! jól látod! A felvett áramal vezérli a tranyókat. Nem tudom hogy ez mennyire jól bevált vezérlési módszer lehet.
(#) proksa1 válasza vinjos hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Ittvan ez a kapcsolás, majdnem ugyanaz mint a tied csak nem hidalt, próbáld ki ugy hogy a kapcsolás külön oldalait használod, ha ugy működik akkor pedig csinálj egy invertert (egy műv erősítő+2 ellenállás+2 kondi) és azzal kapcsold össze a két oldalt ne a TDAk bemeneteit fordítsd. így még talán megtudod menteni. jah egyébként a te rajzodon a bemeneten még kondi sincs ami azért nem árt, igaz hogy hidalt az erősítő de egy DC szint a bemeneten okozhat bőven problémákat.

erosito2.gif
    
(#) proksa1 válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
A módszerrel semmi baj. Vagyis tranyósnál nemtudom, de Király Tibor VF2es erősítőjében is ezt használja (FETes) és gyönyörűen szól.
(#) eSDi válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Akkor OK!
(#) vinjos válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
aha köszönöm.

kiprobálom majd...mert ilyen kapcsolásom van is ami az urbanbol let rendelve...hidkapcsolás nélkül------

" te rajzodon a bemeneten még kondi sincs ami azért nem árt, igaz hogy hidalt az erősítő de egy DC szint a bemeneten okozhat bőven problémákat. "

milyen problémák ?
c-t miért kéne odarakni?
(#) proksa1 válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Nézegettem ezt a rajzot, szerintem az alap rajza (amit átküldtem) az akár működhet is rendesen. De ebbe pl van 2 db 2,2ks ellenállás a + és - táp közt(minek? talán kisütni a tápot kikapcs után? mind1 ez nem lehet hiba), de az viszont annál inkább hogy a híd jobb oldala gyakorlatilag szerintem így semmit nem csinál. olyan mintha ott se lenne. a két oldalt külön kikéne próbálni. 10uFos kondikkal leválasztani a bemenetüket.inverter az 1ik oldal bemenete elé, és megis van. Szóval magyarul szerintem kezd ugy hogy a bemenetre 10uFos kondi, az IC1 kimenete és a föld közé kötöd a hangszórót, elvileg 30-40Wot kell így leadnia. Ha működik akkor a jobb oldali hidat lekötöd a bal oldaliról mintha egy sztereó kapcsolás lenne és ugyanígy kipróbálod. aztán ha azis megy akkor hidalni.
(#) proksa1 válasza vinjos hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Azt pontosan nemtudom nemismerem az IC belső felépítését, és annyira master sem vagyok csak próbálom keresni a hibát, de szerintem alap dolog egy erősítőnél hogy kondival levan választva a bemenete. mival a DC szint a hangszóróra is káros. és az erősítő kondi nélkül egyent is hiszti nélkül erősít, torzításhoz nemtudom mi köze lenne csak gondoltam ezis lehet a hiba oka. szerintem próbálgasd ha már ennyit szenvedtél vele, egy kis drótozgatás, meg +1 kondi már nem sokat számít
(#) dilan válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Egy kis fizika.
A kimeneti teljesítmény elérhető értéke nem az alkalmazott erősítőelemek minőségétől függ.
Van egy egyszerű képlet, melyszerint P=(U^2)/R.

Pki=100W; Rt=8ohm -> U=28.2V. Ez az U a szinuszos feszültség effektív értéke. Az a szinuszos feszültség, amely ekkora effektív értékkel rendelkezik, annak a csúcsfeszültsége gyök(2)*U=40V
Tehát 100W kimenőteljesítményhez 8ohmos terhelés esetén +-40Vos tápfeszültség szükges - azonban az erősítőelemeken is létrejövő feszültségesés miatt ennél kicsit nagyobb (kb. 10V-tal) tápfeszültséget kell alkalmazni.

100W teljesítmény elvileg kivehető +-12Von is, de ehhez a terhelő ellenállásnak jóval kisebbnek kell lennie - ezt pl. egy megfelelően tekercselt kimeneteti transzformátorral lehet megoldani.
(#) proksa1 válasza dilan hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Igen. ezekkel egyetértek de +-18V hidaltan kikell hogy adja elvileg a 80-100Wot, mert mondjuk ha így kiszámolod minden feszesést, stb.it akkor +-18Vról egy sima erősítő 4 ohmra reálisan mondjuk 40Wot képes leadni szerintem. ha hidalod akkor viszont 8 ohmra 80Wot! mert hidalásnál a fasz duplájára emelkedik, és ezért a dupla teljesítményt dupla akkora hangszóróimpedancián produkálja.
(#) proksa1 válasza dilan hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
A kapcsolásban ugyis azvan hogy nagyobb mint 2 ohmos hangszóró kell neki. Tehát 4 vagy 8 jöhet szóba, ha 8ra lead 30Wot akkor 4re lefog adni 60Wot.
(#) proksa1 válasza vinjos hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Tényleg mien is a teszthangszóród impedanciája?
(#) vinjos válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
most méréshez-----24v-os izzokat raktam össze 2ohmra-------
de 4ohmoshoz éptem..azon hallgattam eddig..csak nem volt rendesen bedobozolva.
de 4 vagy 8 ohmon is ugyananyi áramot vesz fel mint 2 ohmon
Következő: »»   1 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem