Fórum témák
» Több friss téma |
Igen épp most mértem 2,1 Ohm , tapasztalata véleménye van róla valakinek ?
Hasonló motorokat kaptam. Használhatók lennének ezek mondjuk léptetőmotor helyett? Érdemes valami Step/Dir vezérlés után nézni?
Innen nézve ez moduláris AC szervómotor, nem step-dir üzemre van fejlesztve, hanem ehhez való hajtásvezérlővel üzemeltetve, forgó enkóderrel, vagy útmérővel és szöghelyzet adóval kiegészítve lehet használni.
A motor fordulatszám nagy, így a nyomatéka viszonylag kicsi, (néhány tized Nm nagyságrendű) egy gyors lézerhez alkalmasnak látszik... persze a bolygóműtől sok minden függ. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
De kottyan, a leírás szerint 0,8 fokot. Láttam a katalógusban, hogy az enkódert a motor másik végére lehet szerelni, de akkor hogyan olják meg a kottyanást?
Stewe Igen BLDC motor, és van rajta egy 33:1-es áttétel. Arra gondoltam, a meghajtott tengelyre tenném az enkódert. Nem tudom ez a motor milyen erős, de azért dobták ki őket, mert mindnek le van törve a 6-os tengelye. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
Ha a hajtott tengelyen van az enkóder, akkor a játék már érdektelen, legalábbis a vezérlő megbirkózik vele, mert nem lépésekben gondolkodik, hanem zárt hurokban, sebesség és nyomaték alapján pozicionálja a forgórészt. A helyzet-tarásnál viszont oszcillálhat, vagy búghat.
![]() Ha kíváncsi vagy az erejére: itt a család adatlapja. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
Igen, ezért fura, hogy a gyári konfiguráció valahogy így néz ki.
A helyzet az, hogy egy 0,8°-os kottyanás, egy 5mm emelkedésű golyós orsón is 11 mikron, van ahol ez nem számít. Ha pozicionálás kívánt pontossága vagyis a megengedett lemaradás ennél több, akkor nincs gond. Már a felépítés is azt sugallja, hogy a kis beépítési méret volt az elsődleges.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
Ha a meghajtása egy lassító áttételen keresztül történik (például fogasszíj), akkor a kottyanás még kevésbé hat.
Hát ahhoz képest nem is olyan rossz
Szerintetek?
Sziasztok!
Próbaképp összeraktam egy egyszerű forgatót. Működött szépen, de módosítottam rajta itt ott. Sajnos még tokmányt nem tudtam szerezni, így a képeken látható módon rögzítettem a munkadarabot.
Sziasztok! Ezzel a konstrukcióval találkozott már valaki?
Mi ezen a különleges ? Az én gépem is "állóhidas" csak nincs rajta plexiburkolat (és kicsivel nagyobb a munkaterülete)
A letisztultsága a különleges. A gyártási kultúra.
Sziasztok!
Már hosszú évek óta tervezem egy CNC építését, még most is csak ötleteket gyűjtök. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek mennyire lenne jó a mellékelt képen látható mechanikai megoldás? ez lenne a legelső gépem, ennek a mechanikájára nem akarok sokat költeni, inkább barkács szerkezet lenne. a vezérlő elektronikától és a vele kommunikáló és használható software-től jobban félek, mint a mechanikától, ezért az elsődleges cél egy olcsó gép megépítése egy normális vezérlővel és programmal. Ha ez megy, akkor egy komolyabb mechanika építése. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
Hobbi gépre tökéletes! A most készülő faipari gépemre hasonló megoldást tervezek .
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok!
Gyors gépet szeretnék, nem tudom a szíjhajtás mennyire használható. Csatoltam pár képet, hogy mi az amiből gazdálkodni tudok.
Mit szeretnél vele "csinálni" ? Marás -gravírozás -fúrás- lézer? Megmunkálandó anyagok ?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
Ami leginkább érdekel az a lézer gravírozás. Viszont, ha már csinálok egy ilyen "monstrumot" akkor szeretném cserélhető "fejesre" és pl fa marásra, gravírozásra is használni.
Szerk.: Az előző hozzászólásomban lévő, 2. képen a hozzánk legközelebb eső mechanikát nem igazán fogom tudni felhasználni. Nagyon kicsi a sín és a rajta lévő kocsik is. A furatok amik rajta vannak M2,5-ösek lehetnek. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
Éppen ez a probléma az "univerzális" gépekkel , a szíj jó a lézerhez de a maráshoz gyenge , ha ilyesmiben gondolkodsz inkább a fogasléces mozgatásra voksolnék a helyedben . Viszont a "közvetlen " hajtáshoz marásnál gyengék lesznek ezek a motorok , úgyhogy én a helyedben kompromisszumot kötnék ,és golyós orsós mozgatást csinálnék (lassúbb de erősebb )
Akkor első nekifutásnak szerintem egy lézeres gép lesz a cél. Egyrészről azért, mert annak a megépítése "könnyebb". Fizikailag nincs csak kettő tengely, illetve a bordás szíj hajtás jóval olcsóbb mint az orsós és szíj van is itthon. Elsősorban a cél az lenne, hogy legyen egy működő gép, amit viszonylag "egyszerű" programból tudok használni.
Én azt hittem már rég összeraktál ezekből valamit.
Azóta tárolod?
Igen, sajnos azóta hozzá sem nyúltam
Volt négy költözés meg sok egyéb más... De most alkotni szeretnék
Én is valamikor így terveztem! De nem hiszem, hogy valamikor is sor kerül rá.
Közben átgondoltam, szerintem ehhez hasonló mechanikát fogok készíteni. Egy görgő alul, egy felül. Amiben még nem vagyok biztos, hogy az alsó és felső görgőket egy oldalsó lemezre rögzítsem, vagy két félre, amit a képen láthatóan, vagy ahhoz hasonlóan lehetne állítani, feszíteni. (Úgy gondolom, hogy ez nem lenne kellően stabil.)
Arra figyelj hogy a görgőkbe mart rádiusz kisebb legyen mint ami a középpontból mérhető, különben lefordul a kocsi a sínről.
Sziasztok
Még csak az alapoknál tartok de most felvetödött egy kérdés bennem: RC servomotor 9kg forgatónyomatékkal megfelelő lehet esetleg egy Y tengelhez ami 70cm-es illetve az X tengelyre 2 darabot szánnék csak nem tudom elég lehet e.
Annak a tengelye kb 270fokot fordul max, fizikailag is!! Hogy oldod meg hogy abból 70cm mozgás legyen?
Végtelenitem a szervot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Szerintetek?