Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Tisztelt swich és Sly fórumtársak!
Tisztelettel gratulálok az elkészült gépekhez,használjátok megelégedéssel örömötökre nagyon sokáig,minden elismerésem!! ![]()
Sziasztok!
Ismételten a véleményeteket kérném, tudom legutóbb is ugyanezt kérdeztem, de akkor erre a részre senki sem írt kommentárt. Hálózati egyenirányítás utan van 3700µF/400V és 2x680µF/400V kondenzátorom. Nem tudom van-e értelme a nagyobbat beépíteni... Előnye, hogy M6-os menet a csatlakozása, már ha ez előnynek számít... Olvastam Tubi irasat, is, hogy a belso diodas IGBT nem jo, valamint mpisti sem sem tanacsolta 30khz-en a modulomat. Szerettem volna felhasználni, mivel van bellole 2 darab 100A-os hatalmas hutore szerelheto felulettel, de laehet, hogy lemondok rola... IRG4PC50W jelzesu igbt-t talán tudnek venni IRG4PC50U helyett. Jó lenne helyette? Jelenleg a 29. oldalig olvastam el az írásaitokat, és megköszönném néhány személynek, elsősorban edgabnak, tubinak, darának, freddinek, p istvannak, de a tobbieknek is a hasznos informaciokat. A segítséget és a véleményeket előre is köszönöm! Üdv Ottó
A 2x680µF elég.A W jelzésű megfelel 30KHz ig,maciba pont jó.Ha a megépítendő rajzot feldobnád ide jó lenne mert van több féle ,és tanács is több lenne.
Szia!Hàt a magam ès ugygondolom swich forumtárs nevèben is megköszönönhetem,de rèszemröl az elismerès, a tièd ès mèg pár fejlesztöè akik eljuttattàk ezt a projektet idàig a sok önzetlen segitsègükkel,ès idejüket nem sajnàlva teszteltek probàlkoztak ès segitettek az utànèpitökmek!
Nagyon szépen köszönöm, és így van az elismerés nektek jár, akik segítitek az építőket.
Szervusz,
Milyen egyenirányító diódákat használtál? Valami ott nem tiszta nekem, a snubber körre értem, esetleg egy közelebbi fénykép többet "mondana".Köszi.
Szia!RURG8060-at tettem bele 6darabot.Ha kell holnap lekapom az oldalàt es dobok mèg egy kèpet...De mi az ami nem "tiszta"?Ha arra gondolsz hogy miert nincs bekötve a dioda egyik làba akkor azèrt mert ebben egy dioda van ès az egyik làb az anod a màsik meg a katod...
Szia!
Örülök, hogy megoldódott a probléma! Mivel nem tudom, hogy hol helyezkedik el ez a hővédelem, ezért javaslom, hogy legyen körben leárnyékolva, nem csak elválasztva. Az a biztos. De ha így is rendben megy a gépezet, akkor maradhat így. Majd amikor gond lesz vele, már tudod, hogy mit kell tenni.
A mellékelt kapcsolási rajz alapján szeretném magamnak MACIt utánépíteni, amit a 4. oldalon Erdélyi Gábor közzétett. E65 ferrit helyett, régi TV-bol bontott U57 ferritet használnék E65 menetszámával, ha jól emlékszem, éppen általad/ön által (nem tudom tegezhetlek-e) próbált változat ez. Elég lenne a 6 pár, vagy tegyek bele inkább 8-at?
Van néhány alkatrész, amit nem találok (Szerbiában lakom), IRFD120 helyett is valami mást használnék, IRF540-re gondoltam, valamint a HFA15TB60 beszerzése kétséges. Ezek helyett, mintha valaki azt írta volna, hogy PC tápbol lehetne bontani helyettesítést. A kritikus részeket szívesen megerősíteném, javaslatokat, tanácsokat szívesen fogadok. Eddig a 6 darab 60apu04 diodat szereztem be, ott is átvertek, netes vásárlásnál meghirdették újnak, végül használtakat kaptam. Gondolkodtam rajta, érdemes lenne-e ennél többet beépíteni a jobb hőleadás érdekében?
Bár nem engem kérdeztél: 3 pár (6 db., esetleg 4 pár, 8 db.) elég, de nézd meg az ezzel készült készülékek leírását a témában (képek között hamar megtalálod). 'Toroid'ként tekercselve.
A 6 db. elegendő. A használtak már bizonyítottak ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
Itt mindenki tegeződik.A 6 pár U57-es elég lesz.Ha nincs beszerezhető alkatrész,hasonló paraméterűvel lehet helyettesíteni,de ide írod hogy mit kapsz,és megmondjuk jó e oda.Pc tápból legfeljebb a trafót tudod használni gétmeghajtónak.A 6Db apu bőven elég nem kell oda több.
IRFD120 helyett nem jó az IRF540 párszor már leírtam miért.
Szia torci! (én erdélyben lak.)Mivarom.ro Dunamenti város RO, hozzád közel, ott van E71 mag csévetestel együtt, aprópénz...
![]() U57 1 pár mehet folytónak... Gábor és Tubi mesterektől tanultam én is... Itt a link-ek: http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/set-miezuri-ferita-e...p-9511 http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/carcasa-miez-ferita-...p-9513 Sok sikert! Segítünk ha elakadsz... ![]() Kellemes 7-et!
Sziasztok,
még soha nem tettem fel kérdést a hobbielektronikán pedig már majd 10 éve követlek titeket ![]() Most eljutottam idáig hogy feltegyem a kérdésemet, igaz kicsit félve ![]() Előre is köszönöm a segítséget.
Természetes hogy melegszik, ugyanis ezekkel az adatokkal nagyobb a gerjesztése a trafónak mint kellene. Nem írtad hogy mennyire, de ha mondjuk 40-50 fokra melegszik üresen az még jó. Ahhoz hogy üresen közel hideg maradjon legalább 4 menettel többnek kellene lennie a primernek.
Nagyon szépen köszönöm hogy megnyugtattál
![]() További szép napot ![]()
Sziasztok!
HFA15TB60 diodak helyett DSEP12-12A jelzésű diódákat tudnék szerezni. Az adatlapokat összehasonlítva jónak tűnik helyette. Jól gondolom, vagy tévedek? A többi alkatrészt úgy tünik sikerül beszerezni. Köszönöm mindenkinek a segítséget....
Sziasztok!Eléggé megtetszett ez a maci projekt,és ugygondoltam,hogy épitenék még egyet..A változás annyi lenne hogy ez annyira le lenne kicsinyitve amennyire csak tölem telik...Látom Dara forumtárs már épitett egy két gépet pc táp dobozba és ezért bátorkodtam irni és tanácsot kérni elsösorban töled.Amit szeretnék az hogy a gép beférjen egy atx táp dobozba,a kimenetet ugy tervezem hogy leveszem 100amperra,azaz csak két igbt lenne benne,és a trafot is csak két pár u57es magbol késziteném.Kimenö diodáknak DSEi120-06a-t gondolok egyet a pozitivra és egyet a negativra.Ez kiszolgálná a leragadáskor keletkezö 25százalékos töblet áramot is.A kimenö fojto az maradna egy pár u57 H formában.Ami még kérdésem lenne,hogy a fötrafot azt hütsem e ventilátorral vagy csak elég az igbt és a kimenö diodák hütöfelületét.?Te hogy csináltad?Nem akarok ezzel a géppel naphoszat hegeszteni,arra ott a a másik,csak ilyen kisebb golgokra használnám,meg ez legalább könnyen hordozhato lenne,ami a fö cél.Persze tulmelegedés elleni védelem is kerülne bele,viszont ilyen "leragadásvédelem" meg hotstart ezeket kihagynám,csak szüzen az inverter kerülne megépitésre.Valamint 100amperhez mekkora puffer kell a 300voltnál minimum?A vezérlést ugygondoltam,hogy smd-böl épitem,persze a nagy áramu alkatrészek mint a 2wattos ellenálások azok maradnának normál méretben.Vagyis a meghajto trafo elötti áramkör az lenne csak smd.A meghajtotrafot illetöen szerintem marad az a verzio mint a "nagy" gépben tehát az ee mag pctápbol.
A két pár U57 kevés,én E55 re tekertem a főtrafót.Méretbe kb ua.Persze lehet két igbt,de én 70A körül,per darab raktam bele.Kimenő folytó 1 pár U57 jó,főtrafót csak akkor kellene hűteni ha aluméretezed.Igen a védelmeket én is kihagytam belőle helyszűke miatt.2Db 470µF elég.A snuberek 5W ak,a gétmeghajtó E20 vasra készítettem helyszűke miatt.Pc hüttőre raktam külön a meghajtás,és a kimeneti diódákat,és külső ventik voltak.100A re beállítva mehet folyamatosan.Mikor a haver meglátta mikor valamit hegeszteni akartam megkérdezte mit akarok az akkutöltővel itt csinálni,na akkor ki volt akadva mikor hegesztettem a kis dobozzal.
Akkor lessz 3 pár u57 az már elég?Nem akarok venni magot,u57 meg van még itthon ugyhogy abbol épitkeznék.Van irg4pc50F erre 70 ampert ir ez akor jolessz...Nem irtad a kimenö diodákat.Azok is joklesznek egy-egy darab(126 ampert ir rá)?.
Szóval megmutattad a havernak,hogy miként lehet akksi töltövel hegeszteni ![]()
Jó,de nézted az adatlapját?70A mégis hány KHz?Nekünk itt kellene 30-40KHz között azért 40-50A er .Szerintem válasz HGTg ből egy izmosabb fajtát.A kimenetre jó lesz a dióda,két darab.Ja az U57 3Db már elég lenne,de ez szerintem nagyobb mint az e55.Én afölé raktam a vezérlést,és nokia töltő 12V 1A tápját raktam bele,kapcsi tápot.Semilyen segégtáptrafó nem fért volna bele.Még egy kockacukor sem.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Három darab U57 helyett nem lenne jobb egy nagyobb monitor eltérítő ferritje? Az kisebb helyet foglalna nem?
Szia.Nem foglal az a 3 mag akkora helyet..Szerintem az eltéritö ferrit nagyobbacska mint a 3 pár u57...
Sziasztok!
Ezúttal az lenne a kérdésem a tapasztaltabbaktól, hogy a hálózati kapcsoló utáni és az főtrafö primerjén lévő áramváltohoz használt toroid mag vagy ferritgyuru kizárólag sárga, egyoldalon fehér lehet, vagy más szinkódú is használható. Pc tápokból bontottam, de eddig csak sarga-egyoldalon zoldre es teljesen sárgára sikerült akadnom. Válaszotokat előre is köszönöm!
Sziasztok,
volna egy olyan problémám hogy megépítettem a maci hegesztőt, hegeszti is szépen a 4-es elektródát is de úgy veszem észre hogy nem szabályozza az áramerősséget hiába tekerem a potmétert bármely állásba. Mitől lehet ez?
Szia!
Az áramváltód milyen vasra van tekerve? Nézz feszültséget az Uc3845 1es lábán. Úgy emlékszem ha letekered a potit 1,5V körüli feszt kell hogy mérj a 12V-os táp földjéhez viszonyítva és ha felcsavarod, akkor 4V fölötti feszültséget. Persze ez eltérhet, nem is emlékszem tizedre pontosan. A 130A-es konstrukciót építetted?
Üdv Sanyi! Az IGBT-k és azok gate meghajtójából minden félvezető eszköz, továbbá a HFA diódák mind ki lettek újakra cserélve. Csináltam egy próbát úgy hogy hálózati feszültség nem volt rákapcsolva az erősáramú részre. A vezérlésben semmi nem melegedet kivéve a 200 Ohmos 2W-os ellenállásokat, de azok is még tapinthatóak voltak. Oszcilloszkóppal vizsgáltam a jelalakokat a 13 V-os Zennereken meg az IGBT-k kapu kivezetésein, minden ponton ugyan azt a jelalakot láttam Csak ilyen gyatra minőségű képeket sikerült összehoznom, a telefonnal. Annyi még hogy, a potmétert tekergetve a jelalak nem változott. Össze szedtem bilux égőkből 340 W-ot. A próbához akkor a kimenetre ráakasztom ezt a műterhet, és ha tekergetni fogom az áramszabályzó potit akkor a fényerejük fog változni? (Természetesen a hegesztőtrafó szekundere fogja szolgáltatni a csökkentett tápfeszt). Amúgy a szkóp egy régi szovjet gyártmányú CI-92, földelése nincs. Az UC-ic-t is kicseréltem mert tl-es volt benne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |