Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ST151 végerősítő
 
Témaindító: Dzsoni, idő: Szept 5, 2007
Lapozás: OK   62 / 93
(#) reloop válasza zenebolond hozzászólására (») Ápr 26, 2016 / 1
 
Igen, az a helyes csatlakozási pont.
A hálózati védőföld bekötése további megfontolást igényel, annak tanulmányozására az előbb linkelt Földhurok témát ajánlom.
(#) HA3GX válasza reloop hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Elkészült a tápegység. Sajnos csak +-66V-ot tudok adni a 80V-os, 3 pár végtranzisztoros változatnak. Ez esetben az R25-öt mennyi legyen? Ill. van még módosítani való érték?
(#) reloop válasza HA3GX hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Az R25 T5 melegedését mérsékli, leveheted 22k-ra. Egyebek nincsenek érintve.
(#) HA3GX válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Egyik ismerősömnek megtetszett a kapcsolás, és megkért hogy BD249C ill. BD250C párossal (5 pár végtranzisztoros változatot) építsem meg monoban.

+-80V (hipersil), 2x22000uF, 500W-os mély (a márkája nem volt felismerhető), élesztés, majd a szoba 2 ablakát a hullám kitörte. Bátran ajánlom mindenkinek az után építést.
(#) Alkotó válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Az említett tranzisztorok feszültségtűrése messze elmarad a minimálisan elvárttól. Bőven kívül esik a racionális kockázat sávján.
(#) HA3GX válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Hiába mondtam ugyanezt, 'ez volt ingyen'.

A hangja szép, teljesen kivezérelve fűt rendesen. A borda hőmérséklete 48-52C körül mozog, erős ventilátoros hűtéssel, teljes hangerőn. 8Ohm-os a rákötött hangszóró.
(#) dvd hozzászólása Máj 1, 2016 /
 
Sziasztok. Az a kérdésem lenne hogy a mellékelt Alkotó féle fólia rajz meg van valakinek Sprint-ben. Lenne egy pár dolog amin változtatnom kellene. Például a beforrasztható hűtőbordák az MJE tranyókhoz más méretűek illetve a bemenet csatlakozást is más fajta konnektorral kell megoldjam. Egy picit korlátozva vagyok mert egy gyári erősítőbe megy kókányolni meg nem akarok. Köszi
(#) Alkotó válasza dvd hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Nekem meg van, de azt nem adom ki a kezemből.
Ha a módosítás mértéke racionális, akkor add meg és kijavítom amit kell.
SK104 bordához meg van a terv.
(#) dvd válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Szia Alkotó. Teljesen megértelek én se tenném . Az SK104-es tökéletes lenne nagyon megköszönném. Nekem is ilyen bordám van annyi különbséggel hogy nincs ilyen magas. (kb 25,5mm) A bemenetet meg majd megoldom valahogy
(#) Alkotó válasza dvd hozzászólására (») Máj 1, 2016 / 1
 
Mellékeltem a tervet. Nézd át alaposan két ok miatt is. Én nem építettem ilyet, ezért lehet benne elkötés, illetve nézd meg illeszkedik-e az elképzelésedhez.
Ha a bemeneti csatlakozóról is nyilatkozol, akkor próbálok abban is segíteni.
Ha kialakul a keresett változat, akkor készítek a gyártáshoz is alkalmas "filmet".
(#) HA3GX válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Ma egész délután szólt (pincénél). Kisebb hűtőbordát szerelt rá a tulaj, (dobozolás miatt, nem fért el)... -> megjelentek a füstjelek. Nem tudom biztosra, hogy a kevés hűtőfelület, vagy a túl magas feszültség végezte ki őket, de most újra szól, új BD-kel.
(#) HA3GX hozzászólása Máj 1, 2016 /
 
A sztereó változatnál közösíthetőek a PGND-k?
(#) scooby_ válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Hogy mi? Nem közösíthetőek, hanem közösíteni KELL, mivel az csatlakozik a táp telepközepére, elméletileg csillagpontban, gyakorlatilag meg úgy csatlakoznak oda, hogy Te oda csatlakoztattad. Kivéve ha akét végfokozatot két teljesen különálló tápegységről üzemelteted monoblokk felépítésben. Ha nem vagy biztos a dolgodban, keress egy blokk sémát a táp huzalozására.
Egyébként: PGND azaz Power-GND, tehát teljesítmény földelés. A másik GND lehetne az SGND, avagy Signal-GND, jelföld, amire csak a bemenet csatlakozik.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2016
(#) HA3GX válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Köszi! Végiggondoltam, teljesen egyértelmű. Nem is értem, hogy merült ez fel bennem, hiszen mint írtad, a puffereknél már közösítve van csillagban, így értelmetlen tovább írnom róla.

A kimenetet huzalozom épp, és fárad az (agyam).
(#) scooby_ válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
A végtranzisztorok egyébként valószínű, hogy a hőmegfutás miatt adták meg magukat. Érdemes időnként ránézni a bordák hőmérsékletére. Ha önmagában is melegszik a végfokozat, az nem jelent túl jót. Vagy irreálisan magas a nyugalmi áram ami lehet amiatt, hogy rosszul állítod be, vagy rossz a termikus kapcsolat a hőkompenzációval, vagy maga a hőkompenzáció nem az igazi, esetleg gerjed a végfok. Nálam általában az erősítők kézmelegek szoktak lenni, ha nincsenek hajtva. De lehet, hogy a termikus kapcsolat nem túl jó a borda felé, vagy pedig ahogy mondtad, kicsi a borda. Én leginkább a tranzisztorokat szoktam kézzel ellenőrizgetni, mert volt már esetemben is olyan, hogy alumínium L idom helyett valami alumínium ötvözet szerencsétlenséget kaptam, és az bizony nem közvetítette annyira jól (semennyire se jól ) a hőt a borda felé, így az megmaradt dobozmerevítésnek.
(#) HA3GX válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
A nyugalmit sikerült jól beállítanom, a túl kicsi hűtőfelület volt a ludas (szerintem). A nagyobb borda és az új tranzisztorok után kifogástalan a működése, vagyis 2 órája beszéltem a sráccal, és elmondása szerint minden rendben.

A sajátomhoz még a végtranzisztorok kellenek, valahogy nem jutok odáig, hogy megrendeljem őket. Pedig már majdnem tip-top

A koppanásgátlómat teszteltem, de ezt a témájába írom.
(#) dvd válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Szia Alkotó. Átnéztem a tervet a mellékelt dokumentum 80V-os kapcsolása alapján. Szerintem C5 és C7 polaritása nem egyezik a kapcsolási rajzzal valamint R25 és R26 a rajzon R15 és R21 amiből valamiért kettő is van a kapcsirajzon. Utóbbi nem annyira vészes de a polaritásra ránéznél légyszíves? A bemenet maradhat ahogy van. Még annyit szeretnék megkérdezni hogy mekkora a furat átmérő a bordáknak? Segítséged előre is köszönöm.
Üdv Dávid

ST151.docx
    
(#) Alkotó válasza dvd hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Mellékeltem egy rajzot, pontosabban mindjárt 2-t is. Az első az, ami alapján rajzoltam a másodikat, és ha az emlékeim nem csalnak, akkor ez Reloop módosítási javaslatait tartalmazza. Ez utóbbit is csak azért rajzoltam, mert az eredeti nem volt elég "szép", de ennek megítélése szubjektív.
A pdf 2 oldalas, a másodikon egy javasolt tápegység elképzelés és huzalozás van.
Ha mindent jól csináltam, akkor ehhez kell a tervnek stimmelni.
(#) dvd válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
A pdf-es rajzzal egyezik a nyákterv de akkor ez a helyes vagy az amit én mellékeltem? A két kondin kívül egyébként minden stimmelt.
(#) Alkotó válasza dvd hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Elméleti kérdésekben várd meg Reloop véleményét.
Szerintem mindkét kondi váltakozó feszültséget lát, tehát a polaritása mindegy.
Kifinomultabb esetekben pl. a bemenetre polarizálatlan csatolót tesznek (ráadásul még MKP-t is), ami sokkal nagyobb és sokkal drágább (de egy elkó is tud jó hangú lenni).
(#) reloop válasza dvd hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Szia! Amit linkeltél az sem robbantja fel az elkót. Ha elgondoljuk merre folyik a differenciál erősítő tranzisztorainak bázisárama, látjuk, hogy a bázisok testhez képest negatív feszültségűek, igaz mindössze 20-30mV-ről van szó. Ennek szellemében forgattam el a kondikat SIXTEK rajzához képest.
(#) HA3GX hozzászólása Máj 3, 2016 /
 
Sziasztok.

Tudnátok küldeni 2 pár tranzisztoros nyáktervet Layoutban(ver. 5)? Ha nem szimmetrikus, vagy nem szép az sem baj. Közben nekiállok én is, csak jó lenne "spórolni" ~4 órát.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) Alkotó válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Miért szükséges a lay? Ha csak a panelképre van szükséged, azt megtalálod pl. itt.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) HA3GX válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Hulladék alkatrészekből kellene egyet építenem, és sajnos a 20éves maradványok mérete sokszor eltér.

Közben kaptam egyet, a NYÁK terv ellenőrzésbe fel is tettem. Pont a te tervedből visszarajzolt.
(#) dvd válasza reloop hozzászólására (») Máj 3, 2016 /
 
Szia Reloop. Köszönöm a gyors választ Ebben az esetben már csak egy tervre lenne szükségem az SK104-es bordára módosítva Alkotó kollégától és be is fejezem a nyűglődést
(#) Alkotó válasza dvd hozzászólására (») Máj 3, 2016 / 1
 
Legyen akaratod szerint. A rézoldalt, és felirati oldalt is megadtam, mindkettőt tükrözve, ami vasaláshoz és fotózáshoz is jó lehet.
Ha a technológiád negatív képet kíván (pl. dry fólia), akkor ezt is meg tudom oldani.
(#) HA3GX hozzászólása Máj 5, 2016 /
 
Reloop, megérkeztek a végtranzisztorok. Ma ha minden igaz életre kel az ST151-esem.
(#) reloop válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
Célba ért a film? Tudod használni?
(#) HA3GX válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2016 /
 
A negatív oldali 10Ohmos ellenállás visszatért a jurta korba, szenesedett. Valahol vicces.


Mindenekelőtt végtranzisztorok nélkül élesztettem, jellel, primerköri 60W-os természetesen bent volt, a 10ohmokkal egyetemben. Gyönyörűen szólt. Ezután bepakoltam a végtranzisztorokat.

A leírás szerint testre kötöttem a bemenetet, beraktam a 10ohmokat, beállítottam a nyugalmit, az emitter-ellenállásokon 10-15%%-os eltérésekkel stimmelt gondoltam minden rendben... nem kötök rá jelet (minek, úgysem füstöl), nem melegedett semmi. Kivettem a primer köri izzót, és a bekapcsolás pillanatában a mínusz oldali 10ohm elfüstölt. Azóta 1.27V mérhető a kimeneten (áramkorlátok mind bent). Nyugalmi állításra már nem reagál.

Mérem a félvezetőket.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
Következő: »»   62 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem