Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Hát ha utána sem megy, akkor nem tudom (ívjavítás!?), egyenlőre nem gondolok erre. Pont erről írtam, hogy az dühít fel, hogy szándékosan úgy csinálják meg, hogy ha tönkremegy akkor még véletlen sem tudd így megcsinálni, vagy fizetsz nekik vagy egy cégnek sok tíz-száz ezer Ft-ot vagy dobd el amilyen messze csak tudod. Sajnos elég sok mindent így csinálnak, vagy szépen kicentizik, hogy a garancia lejárta után nem sokkal adja meg magát. A gond, hogy nem pákám van, hanem egy Extol forrasztópisztolyom, amikor vettem, akkor bőségesen elég volt, de ide már szerintem nagy. Az Eeprom átforrasztás folyamatban van (vagyis egy forrasztó páka beszerzése/vásárlása), de mindenképpen megpróbálom, vagy-vagy alapon. Majd még jelentkezem, hogy mi a helyzet. Jani
Hello!
Vigyázz, nem azt mondtam hogy ezzel kapásból menni fog - itt is lehet eltérés, csak ez az elektronika teljesen azonos a tiéddel. Tehát a vezérlő chipet átforrasztva nagyobb az esély hogy elindul vele. A forrasztópisztollyal itt maximum csak lyukat égetsz a panelbe, minimum egy hőfokszabályzós Weller, vagy még inkább egy forrólevegős állomás kellene. Egyik sem olcsó beruházás (bár te tudod, de szerintem ezeknek az árából kétszer is bőven meg lehetne javíttatni) - ráadásul gyakorlat is illene hozzá. Ha véletlenül megsütöd az eepromot, akkor tényleg csak az íves javítás marad!
Szia!
Nos, jó hírrel tudok szolgálni! Áttettem az Eeprom-ot, egyből ment is az új elektronikával ahogy a nagykönyvben meg van írva és úgy látom nem vesztettem adatot sem ![]() Nagyon szépen köszönöm a segítséget pittti! Jani
Gratula!
![]() (végülis mivel sikerült áttenni?)
Szia!
Egy 24 voltos Weller pákával, nem vettem, hanem meglátogattam egy régi ismerőst, ott csináltam meg. Jani
Sziasztok,szükségem lenne egy Western Digital, WD1600AAJS vinyó elektronikára,sajnos elfüstőlt és rengeteg adat van rajta.Talán még orvosolható...Köszönöm
Két dolog okozhat csupán problémát - ez a merevlemez széria integrált firmware-t tartalmaz (a Main Chip-ben van, nem külön eepromban), tehát először is szükség volna a pontos firmware verzióra. Remélhetőleg felírtad amíg még működött, mert különben esélyed sincs.
A másik - ha ez a „füstölés” az 5V-os ágat érintette, akkor a fejszerelvényen lévő Preamp-nak is lehet annyi. Műszeres vizsgálat melegen ajánlott, mielőtt a rátett cserepanel is füstölni kezd. (egyesek így szokták megduplázni a használhatatlan winyóiknak a számát!)
Akkor nagyobb a baj,firmware verziót nem írtam fel,és ahogyan kimértem az 5V-os "füstölt el".Lehet az lesz a legjobb ha elviszem valamelyik "adatmentős" céghez,igaz,lelkileg és pénzügyileg fel kel készülnöm...
![]() Köszi szépen..
Küldjél az e-mail címemre (az adatlapomon megtalálod) egy fotót mind a tetejéről, mind a leszerelt elektronika belső, alkatrész oldaláról. Vagy az is jó, ha ide beteszed - csak jó éles legyen. Ha jól sejtem, ezen 1590-es elektronika van.
Szia,csináltam pár képet,remélem jók...Egy dióda eldurrant,azt nem látom vele együtt ment el még valami.Köszi
Jók a képek, minden látszik ami lényeges. Gondolom most masszív zárlatban van. Első nekifutásra forraszd le azt az elégett diódát (amúgy supressor a becsületes neve, nem sima dióda!), és úgy mérjél ellenállást az 5V-os bemenet és a földelés között.
Nekem is ugyan az az alkatrész füstölt el egy fordított táp miatt,ennek már több éve,kicseréltem egy másikból kivett supressorra de sajnos semmi nem történt.
Azóta félre van téve és nem is foglalkoztam vele,de most,hogy rátaláltam erre a topicra és olvasom,hogy elméletileg javítható lenne így érdekelne minden segítség és vélemény,hogy merre indulhatok el. Előkeresem és megírok róla minden adatot,a FW verziót én se írtam fel amíg még működött. Egy külső USB-s egységbe volt benne még valamikor de sajnos egyszer kipróbáltam,hogy rá tudom e dugni fordítva a tápot és rögtön füstölt is egyet ![]()
Pedig itt is az lenne a következő lépés, hogy mérés és csere után meg kell próbálni elindítani. Az a supressor védelmi szerepet tölt be, elsősorban túlfesz valamint a kapcsolóüzemű tápegységek gyenge szűréséből adódó nagyfrekvenciás tűimulzusok átjutását gátolja. Az 5V-os rész nagyon kényes, mint már írtam erről megy a Preamp, valamint az MCU is. A zárlatos supressor leforrasztása után elvégzett mérés általában kimutatja ha történt egyéb károsodás.
Tehát nélküle indítani nem ajánlatos, azonnali és végleges tönkremenetel lehet a következmény! (a tiédről sem ártana egy olyan fényképsorozat, mint feljebb!)
A 3. képen lévő bekarikázott alkatrészt cseréltem benne még régebben,nekem az volt elcsattanva.
Ez egy Seagate Barracuda - ilyen szempontból sokkal rosszabb mint egy WD. Csereelektronikával alapból semmire nem lehet menni - ebből az F3-as szériából mindegyik csak a sajátjával megy. Ezektől én is irtózom, nincs mese - bármi áron, akár egy másik elektronika teljes feláldozásával is az eredetit kell megjavítani!
És hát mint írtam, az 5V-os ág a kritikusabb - ha belül a fejszerelvény is kapott a naftából akkor nincs segítség - vagy csak horror áron... Mi a jelenség ebben az állapotban, a csere után? Fel sem pörög? A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
De felpörög emlékeim szerint csak nem látja a Windows,de mindjárt ki is próbálom,hogy pontosan mit is csinál.Ha van selejtes vinyóm akkor megnézem azon milyen alkatrészek lehetnek ami nekem jó lehet.Supressort milyet kell venni bele?? ITT van több fajta feszültségre is.
Rosszul emlékeztem,sajnos fel sem pörög csak halkan kattog benne valami.
Nem túl jó hír - az MCU hibája valószínű.
Akkor ez nagy eséllyel kuka? Mivel írtad,hogy másik ugyan ilyen elektronikával sem indulna el így gondolom ha tudnék MCU-t cserélni benne akkor se működne mert gondolom ennél abba van az FW is.
Ezt így innen nem tudom eldönteni (sem jós, sem látnok nem vagyok). Ezt a kattogást ugyanis fejhiba és vezérlési hiba egyaránt okozhatja. Én mindenesetre a fejszerelvény kimérésével kezdeném, mert az elektronikán bármit meg tudok javítani, de ha a fejek nem olvasnak akkor tényleg nem érdemes vele foglalkozni - bármilyen fontos dolgok is legyenek rajta.
Rendben és köszi az eddigieket is.Fontos dolog nem nagyon van rajta,pontosabban fogalmam nincs,hogy mi lehet már rajta mert ennek több éve.
Annyit tudok,hogy tele van az 1Tb,ha sikerülne is kezdenem vele valamit akkor az elsősorban a mérete miatt lenne jó mert windows újra telepítésnél jól szokott jönni ha nem kell kiírogatni mindent dvd-re hanem csak áthúzom egy vinyóra. A fejszerelvényt bonyolult dolog kimérni?? mit és hol kellene mérnem?
Szia,csak mai napon volt időm vele foglalkozni,leszedtem a supressor diódát,rámértem és 5V és 0 között 640 kΩ mutat.Milyen diódát vegyek hozzá?Köszi
Próbáld ki nélküle, ha nem mukodik kár is szórakozni vele.
Idézet: Annyira neeem „A fejszerelvényt bonyolult dolog kimérni?? mit és hol kellene mérnem? ” ![]() Ha meg nem szeded szét akkor a házon átvezető pontjain kell meg mérni azt amit lehet. Ott tápot kap és írásra menő adatokat mint bemenet , kimenete pedig az olvasó fejekből érkező valamennyire formázott jeleket lehet vizsgálni. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2016
Többféle módszer van rá - ha nincs megfelelő műszerezettség hozzá akkor a TX - RX pontokon valamint a Preamp tápvezetékén kell mérni hogy nincs-e zárlat. Durva módszer, de ez az elektronikát levéve, a csatlakozósor megfelelő pontjain (ez sajnos szériánként változik hogy mi hova van kötve) feszültségmentes állapotban elvégezhető. Kapcsolási rajzot sajnos elég nehéz ezekhez szerezni, neten kell utánanézni - ha nincs akkor nem marad más, mint egy hibátlan, identikus merevlemezt mellé tenni és azonos pontokon összehasonlító méréseket végezni. (nekem többszáz féle merevlemezről csak így vannak adataim)
Ha a táp megszaladása (vagy fordított tápfesz) okozta az égést - akkor a fejszerelvény hibája csak zárlat lehet, ezt a a fenti mérés kimutatja. Idézet: „...rámértem és 5V és 0 között 640 kΩ mutat” Az jónak tűnik... Gyárilag az 5V-on 5,6 - 6,2V-os letörési feszültségű supressor van. A legegyszerűbb egy másik, meghibásodott winyó elektronikájáról levenni. Meg lehet próbálni nélküle, de ennek a kockázatát azt hiszem már említettem...
Köszönöm a segítséget.Sajnos se oszcilloszkópom se komolyabb műszerem nincs.
Van egy multiméterem meg egy logikai analizátor meg egy LCM3. Amit írtál megpróbálom és leírom a tapasztalatokat. Idézet: „Meg lehet próbálni nélküle, de ennek a kockázatát azt hiszem már említettem...” Azért feltételezném, hogy valami értelmes PC-ben próbálja és csak nem épp akkor szalad meg az 5V. HDD-n kívül én még nem láttam más hardveren supressort, ott is gondolom azért van, hogy ne legyen teljes adatvesztés és javítható maradjon a ketyere, de a működését nem befolyásolja. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
Húszéves pályafutásom alatt egyetlen egyszer ugyan, de előfordult hogy siettem, és az általad ajánlott módon védő supressor nélkül próbáltam ki egy meghibásodott merevlemezt. Három másodperc után úgy füstölt az elektronika, mint egy havannai szivar. Nem azt mondom hogy ez a jellemző, lehet hogy tíz - húsz esetben csak egyszer fordul elő, de számomra ez a kockázat is elfogadhatatlan. Tudod, hozzám általában hozzák a merevlemezeket - nem volna ildomos még nagyobb kárt okozni.
És hozzáteszem, én a merevlemezek első próbaindítását egy speciális, abszolut rövidzár, túláram és túlfesz védett stabilizált tápegységről végzem, ennek ellenére megtörtént. Tehát változatlanul az a tanácsom, hogy védelem nélkül ne - mert lehet hogy ő lesz a kivétel... Idézet: „Három másodperc után úgy füstölt az elektronika, mint egy havannai szivar.” Persze, mert hibás volt, de azon a szupresszor dióda sem segített volna szerintem. Ahogy mondtad, te megbízásból dolgozol, ő meg a sajátját heggeszti és nem azt mondom, hogy így járassa, de kipróbáláshoz szerintem duplán hasított szőrszál lenne Ha minden oké, akkor mehet rá a dióda, ha nem, akkor úgyis teljesen mindegy, felesleges utánjárás és pénzkidobás. Nem azt mondom, hogy nem körültekintően kell nekiesni az ilyesminek, de semmi reális kockázatot nem látok abban, hogy dióda nélkül próbálja. Egyébként, ha HDD-vel vagy hasonlóval szöszölök, én is labortápról járatom, sőt mindent igazából. Ha kapcsolóüzemű DC-DC konvertert használok, akkor mindíg rakok a kimenetre biztosítékot és utána egy zenert, hogy ne legyen probléma ha eldurran valami A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |