Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Projektorlámpa helyettesítése
Lapozás: OK   24 / 25
(#) Gafly válasza Csiniba hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Nem értek hozzá, de szerintem az izzó komoly beruházás (lehet nem véletlenül nincs is benne ). Talán összemérhető (sőt esetleg több is) mint amennyit a készülék ér.
A linked szerint akár érdemes is lehet vele küzdeni.
(#) Csiniba hozzászólása Júl 26, 2016 /
 
Ha a magyar árakat nézed, tényleg az

Az utángyártott viszont elérhető árú.

De mielőtt ennyit is beruháznék, szeretném tudni, maga a kütyü működőképes e.
(#) Csiniba hozzászólása Júl 28, 2016 /
 
Végigfutva a fórumot, láttam, hogy esetleg lenne aki tud segíteni.

Abban kérném a segedelmeteket, hogy mielőtt izzót rendelek, meg szeretnék győződni róla, hogy az izzón kívül dolgozik-e a masina.

Olvastam a fórum elején, az izzófigyelő elektronika átveréséről.

Csináltam pár képet a beléről. Mielőtt jobban szétbontanám, lehet nektek ennyi is elég az okossághoz, melyik csati lábait mérjem ki. A projektor típusa: Epson EMP-7350

Az izzófoglalaton mi célt szolgál a kis áramkör? foglalat csatlakozó
(#) stevepapa válasza Csiniba hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Igazán kipróbálni csak lámpával tudod. Attól, hogy elindul egyéb gond is lehet. Pl, a tft panelok, illetve polárszűrők beégése. Ami komoly színhibát okoz.
(#) Csiniba válasza stevepapa hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Ezzel én is tisztában vagyok. Gondoltam, első nekifutásra megvilágítom valamivel, és ha a menüt, esetleg valami képet sikerül kicsalogatnom belőle, màr rendelem is az izzót.
(#) doberman hozzászólása Aug 16, 2016 / 3
 
Leírom, mert úgyis megkérdezi valaki előbb vagy utóbb.
Végére értem a power led-es projektemnek, és néhány mondatban leírnám tapasztalataimat.
A páciens Mitsubishi SL2U. 3 (!) LCD-s . Eredetileg VLT-XL1LP tipusú izzó volt benne. Mivel van más, működő projektorom így "szabadon" próbálkozhattam vele. Ballaszt ki, ellenállás be, elektronika átverve.
50wattos power ledet (cca 4500lumen) szereltem egy p4es intel hűtőre, kis reszelés után pont befért az izzó helyére. Bekapcsolás után siralmas fénymennyiség hagyta el a vetítő lencsét...
Nem baj kici kínai mindent (is) gyárt. Rendeltem rávaló lencsét. megérkezett, újabb reszelés, bekapcs. A végeredmény: siralmas fénymennyiség X2. Elégtelen. De ezt már előre sejtettem. Ezért már előre berendeltem a Cree Xlamp XM-L XML T6 -ot (cca 5000lumen). rögtön 5-öt. Bár csak 4 chip-et forrasztottam fel egészen közel egymáshoz az kb 40watt (megjegyzem sokkal több fényt ad mint az azonos power led) de édeskevés az élvezetes mozizáshoz még lencsével is.
Számomra így lett világos, hogy a mai power ledek még nem "elegek" erre a célra a 3 lcd-s projektorokban. (esetleg ha mindegyik lcd külön-külön kapna egy power ledet, de ahhoz már visszavonhatatlan változásokat kellett volna eszközölni - és ha nem jön be akkor bukta) Talán a dlp-s kialakításúakban már van jövőjük.

Egyébként 2 hete fedeztem fel, hogy van már utángyártott égő ehhez a tipushoz is már az aliexpress-en és 23 csengő dodóért már fel is adta a szorgos kici kínai eladó. (hogy hogy válik be majd a jövő zenéje)

elnézést a litániáért de ha már egy társam is hasznát veszi rövidke szösszenetnek már megérte.
(#) doberman hozzászólása Aug 24, 2016 /
 
Szervusztok.
Megérkezett az sl2u mitsubishi projektoromhoz az utángyártott égő. Rakom össze a szerkentyűt, balaszt vissza: puff neki. azt hiszem lőttem egy öngólt. Mellékelem a képet.
Mikor a ballaszt átverése volt a legfontosabb, figyelmetlen módon nem írtam fel az alaplap és a balaszt összekötését végző kábel vezetékeit, ki-kihez tartozik... 2 év távlatából meg nem emlékszem. Adott 4 szál vezeték, ebből 1 barna - ez logikus, de a másik 3 fekete. Ráadásul a 3 optocsatoló is erre-arra vannak forgatva. Persze rajzom nincs. Van valakinek ötlete, esetleg rajza?
(#) rolie válasza doberman hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Szia!
Service manual szerint sorban követik egymást, ahogy a logika is diktálja.
(#) doberman válasza rolie hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Köszönöm szépen!
(Sok helyen keresgettem de a "tanya" 1xű-en eszembe sem jutott!)

Igazad van a sorrenddel - most nézem a panelokon van számozás is, így már biztos.
(#) doberman hozzászólása Aug 24, 2016 /
 
Jelentem az utángyártott izzó a helyére került, (miután a fenti kábelkavarodás kigubancolódott) pöcc-röff, a projektor rendben működik. Kellemes fényerő -éles kép.
Van valami házias jellegű sacc/kábé módszer esetleg arra, hogy valahogy megmérjem a fényerejét?
(#) proba válasza CHrissDock hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Casio mx350-nél a lámpa vezérlő szálat kötöttem vissza a lámpa érzékelőre, elhitte hogy van égő....
(#) Massawa válasza doberman hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Baj ezzel a LEDes dologgal ugyanaz lesz mint az autoizzok esetében. Az izzokhoz tartozo optika abbol indul ki, hogy a fény egyetlen pontbol indul ki és arra van fokuszálva minden. A LEDek esetén többnyire nagyobb a fénykisugárzo felület igy az optika a fény kis részét tudja az LCDkre juttatni. Egyszoval a LEDekhez más optika kell. (Én egy zseblámpával jártam hasonloan, amikor az optikát is kicseréltem azota a Cree LED-l 2x olyan messze vikágit.)
(#) doberman válasza Massawa hozzászólására (») Nov 9, 2017 /
 
Igen, én is erre jutottam. Az első szempont a ledesítésnél a pontszerű fényforrás aminek teljesülnie kellene - bár az adott 50 w-os power ledhez a hozzá ajánlott üveg lencsét rendeltem, (szerintem valamelyik előző hsz-emhez csatoltam is képet) de az adott optikai környezethez nem "passzolt".
Egyébként a gondolatmenetem az volt, hogy a fényosztó (ami 3 felé bontja a fényt - nem ismerem a hivatalos megnevezését) optikai bemenetének megfelelő méretű párhuzamos nyalábot "küldjek" bele. Talán ez még működne is, de: ugye itt 3 színre bontják egyébként egy elég széles spetrumú nyalábot - a lednek viszont nagyon keskeny a spektruma, lehet nem is esik a szűrők tartományába. Ezt kikerülendő kivettem a színszűrőket viszont máris beleütköztem a következő problémába: szemre a 3 lcd is "színre korrigált" kivitelűek voltak amik jelentős hatásfokkal "rontották" a fényerősséget.
Konkluzió a számomra: a három szín spektrumában működő ledeket kellene beszerezni az ilyen konstrukciójú projektorokkal való kísérletezéshez.Például, de mikor kb ennyiért küldi a belevaló utángyártott égőt amit 10 perc alatt beleszerelsz..
(#) jameswagner hozzászólása Jún 8, 2018 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Sahara AV3618 típusú DLP projektorom. Kiszolgált nálam 10 évet, 2 lámpát elfogyasztott, de most sajnos úgy néz ki, ballast hibája van. Vettem helyette újat, de ezt sem szeretném kidobni, inkább kisérleti célból szeretném LED-esíteni. Tudnátok segíteni abban, hogy a ballast elektronika hiányát hogy lehetne kiküszöbölni? Hogy lehetne elhitetni a készülékkel hogy megy a lámpa? A ballasthoz egy 6 pólusú kábel megy, fekete, szűrke, fehér, sárga, barna és vörös színben.

Tippeket, ötleteket szívesen várom. Köszönöm!
(#) scooby_ válasza jameswagner hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Szia!
Ha szerencséd van, akkor a 6 vezetékből 2-t ha rövidre zársz, elindul a projektor. A ballastról 2-3 optocsatoló nézett az alaplap felé, ezek közül azt kell rövidre zárni, amelyiknek az Kollektor-Emitter lába az alaplap felé nézett.
Ha nincs szerencséd, akkor soros kommunikációt folytat az alaplap a ballasttal. Ez is átverhető, viszont ide már szükséges némi programozni tudás. (főleg soros kezelés.)
(#) jameswagner válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Szia!

Köszi a tippet! Közben olvastam az előző hozzászólásokat, és valóban van trükk, amivel talán sikerülhet a művelet. Ma délután méregetni fogok feszültségeket a kábeleken, hogy megtudjam, melyik lábat kell rövidre zárni egy ellenállással, hogy el tudjam indítani. Talán nem soros kommunikáció van köztük, mert ez viszonylag egy öreg gép már. Pont ezért nem akartam javíttatni, inkább egy új 3D-s gépet vásároltam. Ez pedig jó lesz kísérletezni. Ma már lehet kapni olyan nagy fényerejű LED-eket, melyek pontszerűen világítanak. És ha kidobom a ballastot, akkor simán lesz annyi hely a gépben, hogy mind a hűtést, mind a tápegységet bele tudom majd tenni a gépbe. És ha sikerül, akkor még az sincs kizárva, hogy ez is használhatóvá válik. Ha meg nem, akkor sincs semmi baj, mert legalább elszórakoztam egy kicsit
(#) scooby_ válasza jameswagner hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Szia!

A LED nem a legjobb megoldás, ugyan is a fehér LED kék és sárga színekből csinál fehéret (ha jól emlékszem), a DLP előtt pedig van egy színkerék, színszűrő. Próbálkoztam én is egy darab leddel ledesíteni a projektort, a LED 100W-ot nyomott, a fényerő pedig harmadannyi lett mint az izzóval, mivel a színszűrő csak a kéket engedte át. Igazából nem tudom, hogy a DLP estében hogyan lehetne ezt hatékonyan megoldani. Az LCD-s megoldásnál még fennállt az a lehetőség, hogy mindhárom LCD-t külön más-más színű LED-del megvilágítva, a színszűrő rendszert kihagyva, életre lehetett kelteni a készüléket. Sajnos a DLP esetében a színkerék aligha hagyható el.
(#) bbalazs_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
A DLP egyik előnye a tükör, nem kell a fényt lcd-n átvinni. Három külön LED világíthatná meg (kihasználva a led gyors ki-be kapcsolási idejét), így a színkerék elhagyható, ami további fényerő-növekedést okoz. Egyedül a szinkronizálás feladata marad - ami nem biztos, hogy túl bonyolult.
(#) scooby_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Három különböző lednél megint problémás lehet a fókuszálás.
(#) bbalazs_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Annyira nem, a fényalagút végén már közel párhuzamos nyaláb lép ki. Bele meg eddig is nehéz volt akár a pontszerű fényforrást is tömködni
(#) cimopata válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Miért lépne ki az alagút végén ki párhuzamos fény? Az csak egy tükör pont olyan fény lép ki ami belemegy.
(#) bbalazs_ válasza cimopata hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
A KÖZEL volt a kucsszó. Másfelől mi értelme lenne, ha ugyanaz lépne ki, mint ami be?
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 11, 2018 / 1
 
Itt egy megoldás, amire gondoltam pl.:
http://www.projektor.hu/led-es+miniprojektorok+tesztje.html

Itt látszik a három dióda és a fényalagút a DLP előtt.
(#) jameswagner válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Közben már nem is aktuális a dolog, mivel az egyik ismerősömnek odaajándékoztam a készüléket. Azt mondta, hogy ő még megcsináltatja, neki megér ennyit Így nem kellett sem kidobnom, sem pedig mókolnom, és így a legjobb Köszi a biztatást és a tippeket nektek!!!
(#) pjg hozzászólása Dec 19, 2018 /
 
Szeretném megkérdezni, épített e már be valaki video projektorba a xenon cső helyett LED-et. Gondoltam bépítenék egy 100W-os fehéret. Egy új lámpa 80 ezer körül kerül. Nem adnék érte annyit. Minden tanácsot szívesen veszek. Köszi.
(#) fuzesiistvan18 hozzászólása Nov 23, 2019 /
 
Hello. Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Van egy Epson EMP-83He projektorom amit ledesíteni szeretnék. Hogy tudnám elhitetni a ballasttal, hogy a saját lámpája van benne?
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2019
(#) tufatofu hozzászólása Okt 17, 2020 /
 
Sziasztok! Mekkora feszültségről működnek ezek a lámpák? Egy orosz oldalon találtam az adatlapján egy toshiba lámpának, hogy 200v. Ez általános vagy melyiknek mennyi? Mi a fha@ssz kerül ennyibe itthon, hogy 78 ezer ft, kínában ugyanaz 6 ezer de akkor is durva, egy "villanykörtéért".
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
(#) Tymondj hozzászólása Okt 30, 2020 /
 
Sziasztok adott egy epson eh-tw450-es projektor
A projektort heti 2-3szor ha használtam akkor is csak egy film erejéig képe tökéletes volt
Ám ma amikor kapcsoltam volna be nem csinált semmit és lámpa hibát jelzett
Lehetséges hogy egyik pillanatról a másikra tönkrement az égő?
Ui. Kivettem az égőt és a közepe majdhogynem 45fokosan el van mozdulva ezzel lehet valamit kezdeni vagy kuka?
Érdemes megpróbálni rgb LED beszerelését?
Köszönöm előre is
(#) Levyy válasza Tymondj hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Szerintem a ledet nyugodtan felejtsd el.  Kb 260W led kellene bele aminek a fénykibocsájtó felülete kb 1,2mm gömbbe lenne összezsugorítva, szóval felejtős.Nézd meg hogy az izzó bekapcsol e egyáltalán. ha igen akkor próbáld meg  pozicionálni az  "égőt"  és ragasztani. mivel nagyon melegek üzemi környezetben. akármivel nem lehet. Nincs  infóm, de én megpróbálnám   fehér fugát+vizűeget.  hátha bírja a hőt. EZ csak egy tipp. én is így akarom majd javítani.
(#) scooby_ hozzászólása Feb 19, 2021 /
 
Sziasztok!
Sanyo projektorokkal van esetleg valakinek tapasztalata?
Most tartok ott, hogy kikaptam belőle a ballastot, és a szokásos rövidzáras módszerrel elméletileg sikerült átverni az alaplapot, legalább is azt hiszem. A probléma azzal van, hogy bekapcsolás után rögtön a POWER LED elkezd narancssárgán villogni, kiáll STAND-BY-ba, majd kikapcsol. Bevilágítva a lámpa helyén látszik, hogy a készülék képet ad, megjelenik a SANYO logo, felette pedig valami visszaszámlálás megy. A service manualban az szerepel, hogy ilyenkor úgy érzékeli, mintha a lámpa lehült volna -legalább is én ezt vettem ki. Van benne 3db ISP buszon kommunikáló TEMP sensor. Megpróbáltam a lámpáét elkezdeni felmelegíteni hőlégfúvóval, de nem jártam sikerrel -ugyan úgy kikapcsol. Esetleg van valakinek ötlete, hogy mi lehet? Van külön Lamp Replace LED, érdekes módon eddig sose azzal dobta el magát. A ballast felé menő jelekre érdekes módon azt írja, hogy CHO_RXD és CHO_TXD. Én ránéztem szkóppal ezekre a lábakra, nem láttam adatcsomagokat. A Service Manualban is csak alacsony és magas szintekről beszél ezeknél a kivezetéseknél. Próbáltam már az alaplap TX-ét az RX-ére visszavezetni egy tranzisztorral (hátha időzítés a probléma), de így sem jött össze. Van egy olyan érzésem, hogy nem a hackelésnél van a probléma. Inkább a TEMP sensorommal lehet valami? Nem sikerült rájönnöm, hogy vajon miért számol vissza? Még gondolkoztam azon is, hogy esetleg egy mikrovezérlőn keresztül kapcsolom alacsony szintre az alaplap bemenetét, ha megérkezett minden jel, és jelzem magamnak egy LED-del is, ha minden rendben.

Service Manual
Következő: »»   24 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem