Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Igen lehet, de tessék jól odafigyelni!
Úgy érted a gőz megjelenésnél kikapcsolom?
Persze, ha megjött az eredmény, akkor szakítsd meg az áramkört.
Igen, köszönöm.
Csak azzal nem voltam tisztában, hogy a "fólia" mit is jelent. De így már az is tiszta.
Köszönöm! Ez az alkatrész nem jó csak az a kérdés hol a fenébe fogok ilyet felhajtani.
üdv:
HQ, Lomex, HEStore, Kontel árul klixont.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni ! Van egy konyhai szagelszívó 3 fokozatban 3 gombbal lehet szabályozni a ventilátor sebességét . Kérdésem az lenne , megoldható lenne átalakítani esetleg fokozat mentes szabályzásra ? Ha igen , milyen egyszerű megoldás van rá ?
Üdv!
Ehez először is azt kellene tudni, milyen motor van benne (egyenáramú, váltóáramú, esetleg több tekercselésű), ez után lehetne válaszolni a kérdésedre... Valószínűleg szét kell szedni megnézni, máshogy nem fog kiderülni az a gyanúm...
Köszönöm !
Egy egyszerű olcsó párezerforintos készülékről van szó , nem tudom ez jelent e valamit . Lefényképeztem ezt az adat táblát , ha ez mond valamit ...
Ebből nem igazán derül ki, hogy a kapcsoló hogy működteti a motort, de gyanítom, egyesével kapcsolja be a fázisokat (mégpedig úgy, hogy mindig csak az egyik fázis kap áramot), szóval úgy néz ki, hogy többtekercses váltóáramú motorról van szó...
Elvileg ha csak azt a tekercset kötöd be amelyíken a legnagyobb a fordulatszám, és erre teszel egy fordulatszámszabályozót (frekvenciaváltót), akkor kész is vagy. (De nem lesz olcsó mulattság...) Bár ez nem olyan egyszerű mint ahogy leírtam. Nézz át ide: Egyfázisú motor fordulatszám szabályozása... Itt tudnak neked segíteni... A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a szünetmentes tápokban is használt zárt akkumulátorok hajlamosak-e a memória effektusra?
Szerintem inkább kiszáradásra hajlamosak, de arra nagyon.
De nem értek hozzá...
Nekem egy startpadba van szünetmentes tápnak az akkumulátora és eddig még nem vettem észre, hogy hajlamos lenne rá pedig lassan 2 éve benne pihen.
Inkább a mélykisülésre hajlamosak,és az gyakorlatilag egyenlő a halálukkal.
Valamint az említett kiszáradás,illetve fizikailag megreped, meghasad a burkolatuk.(Túltöltés) Idézet: „illetve fizikailag megreped, meghasad a burkolatuk.” Dehát akkor is kiszárad, nem? ![]() Viszont nem felejti el ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
Én úgy tudom, a memória efektusra kimondottan a NiCD (Nikkelkadmium), és kissebb mértékben a NiMH (Nikkelmetálhibrid) alapú akumlátorok hajlamosak csak. A szünetmentes áramforrásokban pedig zárt gondozásmentes ólomsavas, vagy zselés aksik vannak (jobbhijján, a korszerűekben elképzelhető már a Litium alapú aksi is)...
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
Sziasztok!
Van egy 5V 35A-es kapcsolóüzemű tápegységem és azt szeretném kérdezni, hogy ebből az 5V feszültségből lehet csinálni 12V-ot ?
Step-up konverternek hívják. Mekkora áramra kell 12 V?
Nem hajlamosak. A szünetmentes tápokban az én tapasztalatom szerint kétféleképpen mennek tönkre az akkuk. Az egyik, hogy "szétmásznak a cellák", vagyis a nem pontosan egyforma kapacitás miatt előbb-utóbb valamelyik cella átfordul, zárlatos lesz. Ebből következően a többi cella túltöltődik, túlmelegszik, megolvad a háza, vagy szétreped. Évente 8-10 ilyen akkuval szoktam találkozni, amelyek APC szünetmentesekben voltak. Ritkább eset az, hogy valamelyik cellában valami megszakad, vagy úgy megy tönkre, hogy nem lesz zárlatos, de "nem veszi a töltést" (rögtön felszalad a feszültsége). Az ilyen jobb, mert nem kell kibányászni az akkut a szünetmentesből...
Az alábbi képen egy felpuffadt, megolvadt akku van. Ez nem szünetmentesben volt, mert akkor látszanának rajta szünetmentes házának lenyomatai, meg a bányászás nyomok ![]()
Szia, finomhangolni lehet, a visszacsatoló hálózata segítségével. Egyik alkalmazott megoldás az, hogy van egy optocsatoló, amelynek a LED-je világít a kívánt feszültség elérésekor, a fotodióda pedig ezzel szabályozza a feszültséget. Az ellenállások változtatásával (rendszerint egy TL431 körül) megoldható, hogy az a LED nagyobb feszültség elérésekor világítson. Más kérdés, hogy ily nagy módosítást megtűr-e a kapcsolás. Ha nem, lehetne növelni a szekunder tekercs menetszámát. De én itt már feladnám
![]()
Köszönöm szépen mindenkinek az akkumulátorral kapcsolatos segítséget!
Kérdésem:
Akksi: 12V,1.3Ah,0.58kg. Power bank:3.75V,7.8Ah,0.16kg. Utóbbi majd négyszer könnyebb,de el. teljesítménye közel duplája. Itt csalás van, különben a Tesla is elmenne1-2 zsebteleppel 800 kilós akku helyett. (Persze csak képletesen.) Power bankot csinálnék bizt. tech. akksiból. Mi a magyarázat? Köszi,Sanyi
Az ólom sokkal nehezebb, mint a lítium.
Sziasztok!
Egy egyszerű dologra nem tudok rájönni. Hogyha 12V-ból szeretnék -12V-ot akkor azt megcsinálhatnám úgy is, hogy egy 1:1 transzformátornak a primerére rárakom a 12-t és a primerének az egyik kivezetését összekötöm az ellenkező oldali kivezetésével a szekundernek akkor a másikon -12 lesz?
Hello! A transzformátor váltófeszültséget alakít át. Egyenfeszültséget soha. De ha váltóra gondoltál, akkor ha pld. a tranyós részen a pozitív félperiódus van, akkor a -12V-al jelezz kivezetésen a negatív félperiódus jelenik meg. De veszteség is van. Tehát 1:1-nél nem lesz pont akkora a másik tekercs feszültsége, mint a bemeneten.
Nem. Egyenfeszültséget nem tudsz transzformálni. Bár Chuck Norrisnak talán mintha sikerült volna egyszer....
![]()
De lehet! Csak nem pont így kell. Nem tudom hol élsz; van-e számítógéped? És működik?
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
Jó úton haladsz, de pár dolog lemaradt. Az egyik egy szupresszordióda a primer tekercsre, ugyanis a tranzisztor kikapcsolásakor képes visszarúgni. Jó nagyot. P6KE33 jó lesz, meg egy gyors dióda vele szemben. A szekunder oldalra egyenirányító dióda (csak egy kell!) és kondi. A tranzisztort 50% kitöltési tényezővel érdemes hajtani, 555 vagy valami mikrokontroller célszerű. Szuper pontosságot és teljesítményt azonban ne várj ettől a kapcsolástól! Erősítő IC-k negatív tápfesz előállítására jó.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |