Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2829 / 4030
(#) kadarist válasza aramis hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Szia!
Igen lehet, de tessék jól odafigyelni!
(#) aramis válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Úgy érted a gőz megjelenésnél kikapcsolom?
(#) kadarist válasza aramis hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Persze, ha megjött az eredmény, akkor szakítsd meg az áramkört.
(#) Gj válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Igen, köszönöm.
Csak azzal nem voltam tisztában, hogy a "fólia" mit is jelent.
De így már az is tiszta.
(#) aramis válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Köszönöm! Ez az alkatrész nem jó csak az a kérdés hol a fenébe fogok ilyet felhajtani.
üdv:

Image1.jpg

(#) nedudgi válasza aramis hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

HQ, Lomex, HEStore, Kontel árul klixont.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2016
(#) GmS hozzászólása Júl 30, 2016 /

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni !
Van egy konyhai szagelszívó 3 fokozatban 3 gombbal lehet szabályozni a ventilátor sebességét . Kérdésem az lenne , megoldható lenne átalakítani esetleg fokozat mentes szabályzásra ?
Ha igen , milyen egyszerű megoldás van rá ?
(#) RoliNyh válasza GmS hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Üdv!

Ehez először is azt kellene tudni, milyen motor van benne (egyenáramú, váltóáramú, esetleg több tekercselésű), ez után lehetne válaszolni a kérdésedre...

Valószínűleg szét kell szedni megnézni, máshogy nem fog kiderülni az a gyanúm...
(#) GmS válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 30, 2016 /

Köszönöm !

Egy egyszerű olcsó párezerforintos készülékről van szó , nem tudom ez jelent e valamit .
Lefényképeztem ezt az adat táblát , ha ez mond valamit ...
(#) RoliNyh válasza GmS hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Ebből nem igazán derül ki, hogy a kapcsoló hogy működteti a motort, de gyanítom, egyesével kapcsolja be a fázisokat (mégpedig úgy, hogy mindig csak az egyik fázis kap áramot), szóval úgy néz ki, hogy többtekercses váltóáramú motorról van szó...

Elvileg ha csak azt a tekercset kötöd be amelyíken a legnagyobb a fordulatszám, és erre teszel egy fordulatszámszabályozót (frekvenciaváltót), akkor kész is vagy. (De nem lesz olcsó mulattság...)

Bár ez nem olyan egyszerű mint ahogy leírtam. Nézz át ide:

Egyfázisú motor fordulatszám szabályozása...

Itt tudnak neked segíteni...
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
(#) Pali79 hozzászólása Júl 31, 2016 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a szünetmentes tápokban is használt zárt akkumulátorok hajlamosak-e a memória effektusra?
(#) Gafly válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 31, 2016 / 1

Szerintem inkább kiszáradásra hajlamosak, de arra nagyon.
De nem értek hozzá...
(#) attika válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 31, 2016 / 1

Nekem egy startpadba van szünetmentes tápnak az akkumulátora és eddig még nem vettem észre, hogy hajlamos lenne rá pedig lassan 2 éve benne pihen.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 31, 2016 / 1

Inkább a mélykisülésre hajlamosak,és az gyakorlatilag egyenlő a halálukkal.
Valamint az említett kiszáradás,illetve fizikailag megreped, meghasad a burkolatuk.(Túltöltés)
(#) Gafly válasza attika hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Idézet:
„startpadba”

Mi az a "startpad"
(#) Gafly válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Idézet:
„illetve fizikailag megreped, meghasad a burkolatuk.”

Dehát akkor is kiszárad, nem?
Viszont nem felejti el
(#) RoliNyh válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 31, 2016 / 1

Én úgy tudom, a memória efektusra kimondottan a NiCD (Nikkelkadmium), és kissebb mértékben a NiMH (Nikkelmetálhibrid) alapú akumlátorok hajlamosak csak. A szünetmentes áramforrásokban pedig zárt gondozásmentes ólomsavas, vagy zselés aksik vannak (jobbhijján, a korszerűekben elképzelhető már a Litium alapú aksi is)...
(#) attika válasza Gafly hozzászólására (») Júl 31, 2016 1 /

Startpad Google első találata
(#) JSandor hozzászólása Júl 31, 2016 /

Sziasztok!

Van egy 5V 35A-es kapcsolóüzemű tápegységem és azt szeretném kérdezni, hogy ebből az 5V feszültségből lehet csinálni 12V-ot ?
(#) Bakman válasza JSandor hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Step-up konverternek hívják. Mekkora áramra kell 12 V?
(#) kendre256 válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 31, 2016 / 1

Nem hajlamosak. A szünetmentes tápokban az én tapasztalatom szerint kétféleképpen mennek tönkre az akkuk. Az egyik, hogy "szétmásznak a cellák", vagyis a nem pontosan egyforma kapacitás miatt előbb-utóbb valamelyik cella átfordul, zárlatos lesz. Ebből következően a többi cella túltöltődik, túlmelegszik, megolvad a háza, vagy szétreped. Évente 8-10 ilyen akkuval szoktam találkozni, amelyek APC szünetmentesekben voltak. Ritkább eset az, hogy valamelyik cellában valami megszakad, vagy úgy megy tönkre, hogy nem lesz zárlatos, de "nem veszi a töltést" (rögtön felszalad a feszültsége). Az ilyen jobb, mert nem kell kibányászni az akkut a szünetmentesből...
Az alábbi képen egy felpuffadt, megolvadt akku van. Ez nem szünetmentesben volt, mert akkor látszanának rajta szünetmentes házának lenyomatai, meg a bányászás nyomok (Volt olyan, hogy a szünetmentes házát nem csak szétszedni kellett, hanem a lemezeket széthajlítgatni, annyira beleolvadt a házba az akku...)

Akku.jpg

(#) Medve válasza JSandor hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Szia, finomhangolni lehet, a visszacsatoló hálózata segítségével. Egyik alkalmazott megoldás az, hogy van egy optocsatoló, amelynek a LED-je világít a kívánt feszültség elérésekor, a fotodióda pedig ezzel szabályozza a feszültséget. Az ellenállások változtatásával (rendszerint egy TL431 körül) megoldható, hogy az a LED nagyobb feszültség elérésekor világítson. Más kérdés, hogy ily nagy módosítást megtűr-e a kapcsolás. Ha nem, lehetne növelni a szekunder tekercs menetszámát. De én itt már feladnám Kísérletezéskor ügyelj, hogy a szekunder oldali kondenzátorok feszültségei azok tűrőképességeinek határain belül maradjanak.
(#) Pali79 hozzászólása Júl 31, 2016 /

Köszönöm szépen mindenkinek az akkumulátorral kapcsolatos segítséget!
(#) sanko26 hozzászólása Júl 31, 2016 /

Kérdésem:

Akksi: 12V,1.3Ah,0.58kg. Power bank:3.75V,7.8Ah,0.16kg. Utóbbi majd négyszer könnyebb,de el. teljesítménye közel duplája. Itt csalás van, különben a Tesla is elmenne1-2 zsebteleppel 800 kilós akku helyett. (Persze csak képletesen.) Power bankot csinálnék bizt. tech. akksiból. Mi a magyarázat?

Köszi,Sanyi
(#) nedudgi válasza sanko26 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Az ólom sokkal nehezebb, mint a lítium.
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Júl 31, 2016 /

Sziasztok!

Egy egyszerű dologra nem tudok rájönni. Hogyha 12V-ból szeretnék -12V-ot akkor azt megcsinálhatnám úgy is, hogy egy 1:1 transzformátornak a primerére rárakom a 12-t és a primerének az egyik kivezetését összekötöm az ellenkező oldali kivezetésével a szekundernek akkor a másikon -12 lesz?
(#) proli007 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Júl 31, 2016 /

Hello! A transzformátor váltófeszültséget alakít át. Egyenfeszültséget soha. De ha váltóra gondoltál, akkor ha pld. a tranyós részen a pozitív félperiódus van, akkor a -12V-al jelezz kivezetésen a negatív félperiódus jelenik meg. De veszteség is van. Tehát 1:1-nél nem lesz pont akkora a másik tekercs feszültsége, mint a bemeneten.
(#) kameleon2 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Nem. Egyenfeszültséget nem tudsz transzformálni. Bár Chuck Norrisnak talán mintha sikerült volna egyszer....
(#) zombee válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 1, 2016 1 /

De lehet! Csak nem pont így kell. Nem tudom hol élsz; van-e számítógéped? És működik?
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
(#) zombee válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Jó úton haladsz, de pár dolog lemaradt. Az egyik egy szupresszordióda a primer tekercsre, ugyanis a tranzisztor kikapcsolásakor képes visszarúgni. Jó nagyot. P6KE33 jó lesz, meg egy gyors dióda vele szemben. A szekunder oldalra egyenirányító dióda (csak egy kell!) és kondi. A tranzisztort 50% kitöltési tényezővel érdemes hajtani, 555 vagy valami mikrokontroller célszerű. Szuper pontosságot és teljesítményt azonban ne várj ettől a kapcsolástól! Erősítő IC-k negatív tápfesz előállítására jó.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
Következő: »»   2829 / 4030
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem