Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus szünetmentes átkapcsoló
Lapozás: OK   2 / 3
(#) PPetya válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2012 / 1
 
Szia!

A max. feszültség 6V lehet. Gondolkodom ceruzaelemen de lehet, hogy ceruza akku lesz belőle.

proba:Szia!
Ebben sajnos nincs akku.
Egyszerű riasztó mozgásérzékelővel meg egy távirányítóval.
4 db ceruzaelemről üzemelt gyárilag csak hamar lemerítette ( 7-8 nap ).
Külön a riasztó, külön a távoli, másodlagos sziréna. Üdv.: Petya
(#) proba válasza PPetya hozzászólására (») Máj 17, 2012 / 1
 
Ha ceruza akkuval elmegy,akkor olyat válassz ami bírja a folyamatos töltést.így ha a helyén töltöd nem fog zavart okozni a hálózat hiánya.
(#) PPetya válasza proba hozzászólására (») Máj 25, 2012 / 1
 
Szia!

Bocsánat, hogy eddig nem írtam, de nem volt időm.
A HeStore -ban ( Ezt ) lehet kapni 2100 mAh -s 1.2V-os forrasztható akksikat, azok jók lennének ilyen célra?
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólását a problémámhoz!!!
Üdv.: Petya
(#) WeberF hozzászólása Okt 12, 2012 / 1
 
Szünetmentes áramforrás-tápegység-átkapcsolót keresgéltem, így találtam pityka888 szept20, 2011-i bejegyzéséhez csatolt kapcsolási rajzra.
Kérdésére, hogy működik-e szerintünk, válaszom az, hogy majdnem! Mindössze egy dióda hiányzik az akku-ról az inverterhez és az elektrolitikus kondenzátorhoz vezető ágból a kondenzátor felé lezárandó a kondi "visszatöltését", ugyanis úgy leszippantja a feszültséget, hogy az inverter lélegzethez sem jut! Az akku töltés szabályozása a Zehnerrel szellemes - az ábra szerint ugye jól értelmezem, hogy a megoldáshoz valójában két relé kell? A "negatív szálban" elhelyezett dióda visszáram védelmi célja érthető, de én azt a + szálba tenném a töltő kimenetére (értelemszerű polaritással).
Ami miatt keresgéltem: kb 20 éve terveztem, összeforrasztgattam egy kis szünetmentes átkapcsolós tápegységet, jól funkcionált, egy lakásfelújítás miatt le kellett bontanom, az újbóli üzembehelyezésnél rájöttem, hogy elkutyultam a kapcsolási rajzát. Gondoltam egyszerűbb rekonstruálnom, ha találok valami hasonlót az interneten, de hát nem - így kénytelen voltam kimérni, topográfiai rajzot, majd annak alapján elvi kapcsolási rajzot készíteni. Ezt mellékelem - tényleg működik!
A "pityka888" szerinti sémára visszatérve, a kondenzátorokról: a rajz szerinti 150 W-os teljesítmény-igényhez igencsak nagy kapacitás, szerintem szinte beszerezhetetlen méretű-mennyiségű kondenzátor kell
(2 Farádot jelöl az ábra - kiszámította a beküldő? - reálisnak tűnik elméletileg, nem számolok utána) - mindenesetre, ha nincs bent az akku felőli visszatöltést megakadályozó dióda, akkor végképp működésképtelenné teszi a sémát, bármennyire mikrosecundumokról van szó a relé átkapcsolási idejénél.
Üdv.: WFeri
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) WeberF válasza pityka888 hozzászólására (») Okt 12, 2012 / 1
 
Nézd meg a legújabb hozzászólást ebben a topikban.
(#) zsolt58 hozzászólása Szept 16, 2016 /
 
Sziasztok.
Láttam ezt a rajzot és lenne pár kérdésem.
Először is 1 relé kell vagy kettő?
Esetleg egy relével meglehetne oldani, van olyan relém amire többet rá lehet kapcsolni 4 kimenete van!?
Másodszor a töltő helyére milyen töltőt kellene tenni, esetleg valami egyszerű kis kapcsolás hozzá?
És nekem nem kellene vissza alakítani 230 voltra mert nekem 12 volt kellene csak ha megszakad az áram ellátás akkor aksiról üzemeljen tovább és fel is töltse az aksit de ne töltse túl ezért kell leválasztani róla a töltést.
És a rajzon mit kellene változtatni, hogy működjön?
Olvastam WeberF írását és néztem a rajzát de nekem nem olyan kell hanem inkább olyan mind ezen a képen látható.
és harmadszor pedig milyen akkumulátor kellene, hogy legalább 24 óráig kibírja az akkumulátor?
Vagy nem lehet olyat?
Üdv Zsolt.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
(#) zsolt58 válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Valaki tud valamilyen megoldást?
(#) Bakman válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 17, 2016 / 1
 
A rajzon kettő van, a behúzótekercseik váltakozva kapnak vezérlést, nem lehet egy relével helyettesíteni. Az igazság az, hogy ez így nagyon pongyola kapcsolás, ettől jóval több egy szünetmentes. Nem változtatni kell a rajzon, hanem kidobni és készíteni/keresni egy másikat.

Az igazi szünetmentesek a kimeneti oldalon figyelik az akku feszültségét. Amikor az akku fel van töltve, akkor a tápegység beáll az akku(k) feszültségére (így oda nem folyik áram), de a terhelést elláttják árammal. Ha a tápegység nem kap bemeneti feszültséget (áramszünet), egyszerűen az akku adja tovább az áramot. Amikor visszajön a hálózat, a tápegység úgy variálja a kimeneti feszültségét, hogy ne töltse túl nagy árammal az akkut, miközben a normál terhelést is ellátja. Ilyenkor a kimeneti áram az a terhelési (fogyasztó) és a töltési áram összege. Ezzel a módszerrel kicsit ingadozik a kimeneti feszültség a 12/24/48 stb. V-os oldalon, de az ide kötött fogyasztók ezt elviselik. Az ilyen szünetmentesek 0 másodperces reakcióidővel rendelkeznek, a relés átkapcsoláshoz kell kb. 10 - 30 ms.

Mit akarsz az akura kötni? Ha csak egy-két LED-et, bírni fogja hetekig. Ha egy hűtőt, akkor egy-két óráig. Ha kell a 24 órás áthidalás, akkor ahhoz kell akkut venni.
(#) zsolt58 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Köszi a választ.
Nekem 0 másodperces reakció idővel kellene.
Lenne rajta egy arduino(5v), 2 PIR szenzor(5v), egy GSM(5v) és egy hangszóró(12v).
Mekkora Ah akkumulátor kellene, hogy ezeket sokáig bírjanak működni?
1,3 Ah-ás kicsi lenne?
Esetleg egy 4 Ah-ás?
És erre felé szokták úgy elvenni az áramot, hogy egy nap 5-8 óráig is elveszik aztán megadják és másnap ugyanígy elveszik, de ez úgy fél évente egy vagy két hétig kivéve hétvégén!
Ez nem fog ártani az akkumulátornak?
És mi az a áthidalás ahova akut kell venni ezt nem értem.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) Bakman válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Áthidalási idő az, amit bírnia kell az akkunak, ha elmegy az áram. Az rendben van, hogy mit kötsz rá, de mekkora a fogyazstás? Mi célt fog szolgálni? Riasztó? Mivel az akku 12 V-os, kelleni fog egy 12V -> 5V konverter, célszerűen kapcsolóüzemű, azoknak jobb a hatásfoka, nem terhelik feleslegesen a tápegységet.

Az akku idővel cserére fog szorulni, ha használod azért, ha nem használod azért. Ezek ilyenek, nincs mit tenni. Riasztóközpontokban is cserélik (ha jól tudom) kb. két évente. Ott ritkán kell, de a nem használásban is romlik.
(#) zsolt58 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Igen riasztóba kell oké akkor két évente cserélni kell az nem vészes.
A fogyasztását nem tudom.
(#) Joe_001 válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 17, 2016 / 1
 
Üdv!
Bakman nagyjából vázolta a helyzetet, ami nagyjából nem az ami neked kell. Neked " 0" reakció idő kell. Ezt tudják az "online" rendszerű szünetmentesek. Gyakorlatilag az APC, az Effekta, az Eaton is csak ilyen rendszerűt gyárt több mint 10 éve. Ezek 400W-tó 100kW ig leadott teljesítménnyel, 1, 3 fázisú bemenettel, 1, akár 3 fázisú kimeneten tökéletes szinusz jelalakkal rendelkeznek. A "0" reakció időt úgy érik el, hogy a bemenetet egyenirányítják és ebből a buster feszből csinálnak szinuszt négyszög jelből. tehát a bemenet hiányában akksiról folytatódik a működés. Alapon ezekben az akksi 12V 7-9 Ah ez kb 5-10 perc "áthidalási időt" ad. Áthidalási idő az amit a szünetmentes tápnak kell produkálni a berendezések biztonságos leállásáig, vagy a betáp visszatértéig. Ennek elegendőnek kell lennie a mögötte lévő géppark szabályos üzemű leállítására. Tehát nem napokon, órákon át való működésre vannak kitalálva. Persze a gyakorlat hosszabb áthidalási időt is megkívánhat, ezt az akkupack rendszerek növelésével szokásos megoldani, tehát párhuzamos akkurendszerek ami igen költséges, mivel ezt busterfeszig növelik a nagyobbaknál ami 400V vagy 600V. Volt 40kWés gép ami jobb minőségű 18 Ah akkubankkal rendelkezett, ez kb 3/4 órát tudott, ez elég volt az áramszolgáltató "kivallatására", egyeztetni a kétirányú betáp kérdésében, hogy mi legyen, leállás, tovább működés - attól függően mikor jön meg az áram.
A másik lehetőség egy napelemes, vagy/és szélerőműves rendszer volna akku teleppel.
Ha ilyen egység tölti az akksikat, (persze van amiben csak 2, vagy 4 van csak 12V max 9 Ah ebben a méretben, ez elmehet kis áramkivéttel egy órát is, ezek mind wathdog rendszerrel rendelkeznek ami számítógéppel RS 485 ön összeköthető, és ha már akkus az üzemmód elindul riaszt, felhív, satöbbi. Tehát az ügyeletes telefont kap pl, hogy intézkedjék.
Én ilyen gyári alapú berendezésekből gondolkodnék felépíteni a renszert.
(#) Joe_001 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 17, 2016 / 1
 
Igen szünetmentesbe sem kerül 2 évnél öregebb akksi, mert az akku gyártója ennyi garanciát ad rá. Ja, és kb 5-6 vnél csak a márkásak tudnak többet.
Mégegy: Nem biztos, hogy riasztóba való akksi jó neked, inkább szünetmentesbe való kéne, és ha azt használsz az 10,6 V-nál lejjebb úgyse engedi lemeríteni az akkut. előbb kikapcsol. Utána 13V- nál többre meg nem kell a töltőfesz úgyse
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Szept 18, 2016 / 1
 
Bocs a második részben a neked az neki. (elírtam)
(#) zsolt58 válasza Joe_001 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Köszi.
Akkor érdemesebb lenne venni egy szünetmentes tápegységet mind csinálni vagy nem?
Üdv.
(#) Bakman válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Ez is egy megoldás. A trükk abban van, hogy milyet veszel. Ezt pedig az határozza meg, hogy milyen tápegységet használsz a 230/12 V-os oldalon. Ha kapcsolóüzeműt (ez a jobbik eset), akkor lehet olcsóbb szüntementes is. Ha olyat, aminek kell a valódi szinusz, akkor a valódi szinuszos kimenetűek jöhetnek szóba, ezek drágábbak.
(#) zsolt58 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Szerintem kapcsolóüzeműt de akkor lehetne csinálni is szünetmentes tápegységet?
Ha igen, hogy?
(#) Bakman válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Lehet készíteni szünetmentest csak kérdés, van-e hozzá tudás.
(#) zsolt58 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Az a kérdés, hogy van-e jó terv hozzá?
(#) Mazsola35 hozzászólása Márc 31, 2017 /
 
Sziasztok. Olyan kapcsolást keresek, mely hálozat és inverter között kapcsolna át 1-2 ms idő külömbségel. Tudom van újonnan is,de drága. Csak kapcsolási rajz kellene hozza.
(#) proba válasza Mazsola35 hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Ha nem nagy teljesítmény, egy normális UPS (rajz a neten tenger) . A hálózat akkut tölt, az akkuról meg megy egy inverter folyamatosan.
Azt szerintem elég nehéz megvalósítani, hogy a mindenkori hálózattal szinkronban menjen egy inverter.
Ha akkor indul, akkor nem lesz rövid az átváltás.
Ha nem szinkronos, akkor meg iszonyat tüske keletkezhet váltáskor.
Amúgy meg legtöbb esetben erre a gyors váltásra nincs is szükség. elég a mágneskapcsoló.
(#) Mazsola35 válasza proba hozzászólására (») Ápr 3, 2017 /
 
Egy másfél kw-os tiszta szinuszos inverteröl lenne szó. Az akkut napelem tölti,max terhelés 400-500w.
(#) atesz_95 hozzászólása Júl 25, 2018 /
 
Sziasztok. Ehhez az órához Bővebben: Link szeretnék készíteni egy szünetmentes tápegységet, mert amikor elveszik a hálózati áramot mindig kiüt egy vagy két számot a PIC-ből amit aztán nem ír ki többet. Már újraprogramoztam néhányszóor, de a szünetmentes táp jobb lenne. Van valakinek valami ötlete, hogy milyen aksi kellene és milyen töltő áramkör lenne hozzá jó?
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Sebi válasza atesz_95 hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
A rajzon nem látom hova van kötve a reset láb. Ott lehet a gond, kell rá egy R-C tag.
(#) atesz_95 hozzászólása Júl 26, 2018 /
 
Akkor tulajdonképpen nem is kellene a táp hanem csak egy RC tagot kellene betenni?
(#) Sebi válasza atesz_95 hozzászólására (») Júl 26, 2018 /
 
A reset gombbal párhuzamosan tégy legalább 470nF-ot, a tápfesz felé menő 10k-val párhuzamosan 1N4148-at katóddal táp felé. (Ezt a 10k-t cserélhetnéd akár 47k-ra, a PIC felé menőt pedig rövidzárra, ezzel kissé növelve a reset idejét.)
(#) Tomi111 válasza atesz_95 hozzászólására (») Júl 30, 2018 /
 
Én építettem régebben hármat is, de nem tapasztaltam ilyen hibát. Igaz autóban van mindegyik, de akku levételkor sem csinált ilyet sosem. A tápnál a szűrőkondik benne vannak? PIC-nél közvetlen egy 100nF ? A reset-re én nem tettem nyomógombot, csak egy ellenálláson keresztül van az 5V-on. A stab ki-és bemenete közé én tettem egy diódát visszirányban és mindig teszek egy 5V1 vagy 5V6-os zenert a PIC tápjába, de nem valószínű, hogy ez a hiba.
Ha szünetmentest teszel rá, elég a PIC-nek, a PNP tranyók emitterét leválasztva. Nekem is így megy az autóban. A tranyókra csak gyújtáskor vagy világítás bekapcsolásakor van áram, a PIC-en állandóan.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2018
(#) atesz_95 hozzászólása Júl 30, 2018 /
 
Nekem se minden áram kimaradásnál veszett el egy-egy karakter, hanem csak random 25-ből egyszer ütött ki.
(#) zsotya hozzászólása Márc 13, 2019 /
 
Sziasztok!

Sajnos a 3. szünetmentes tájegységemmel járok úgy, hogy egy áramszünet követően aksi/elektronika hiba miatt nem indul el és minden eszköz elérhetetlen marad, ami rá volt dugva. Keresek olyan eszközt, ami hasonló esetben átkapcsolná a rajta lévő eszközök tápellátását a hálózati áramforrásra.

Eddig ezt találtam, de ez több mint 100 000ft-ba kerül

Automatikus forrásátkapcsoló relé https://www.legrand.com/ecatalogue/422686-dual-power-supply-selecto....html#

Esetleg tudtok hasonlót ajánlani/létezik ebből megfizethetőbb kategória?

Fontos:
- Barkácsolni nem szeretnék, mert nincs meg hozzá a szükséges tudásom + tapasztalatom. Kész, megbízható megoldásokat keresek.
- Kis fogyasztású dolgok táplálásáról van szó (2 router, 1 Wifi AP, 1 relay board)

Ötleteiteket, segítségeteket előre is köszönöm!
Zsotya
(#) Johnycorp válasza zsotya hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Szia.

Ezt például nézted már (több verziója is van ennek a típusnak)?
US-12 Átkapcsoló

Azt azért tudni kell, hogy ezekben relékkel történik az átkapcsolás (hasonlóan mint az olcsó off-line levű szünetmentes tápegységek esetében). Tehát az átkapcsolás nem "szünetmentes" teljesen. Egyes fogyasztóknál problémás lehet ez. Átkapcsolási idő az adatlap szerint kisebb, mint 1 sec.

Üdv.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem