Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   108 / 152
(#) fecameca válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 18, 2016 / 1
 
Talán, ha a Rádióépítés topikba írogatnál, akkor ott nem lenne off.
(#) tdi75 hozzászólása Szept 23, 2016 /
 
Viszont tovább gondolva a detektoros témát. A légmagos nagy átmérőjű induktivitással egy kicsit nagy rézveszteségre lehet számítani ebből adódóan csökken a szelektivitás és a rezgőköröm jósága is. Ha az induktivitást ferrit magra tekerem akkor: gondolkodásom szerint ugyan bevezetek a rendszerbe ismét egy veszteséget, viszont csökkenteni tudom a rézveszteségemet, mivel kevesebb huzal is elég. Igaz jelentkezik a vasveszteség, de az sokkal kisebb veszteségnek ígérkezik, mint az a sok feltekert huzal. Ezáltal megnő a rezgőköröm jósága, ebből adódóan csökken a sávszélessége és így javul a szelektivitásom. Jól gondolkodom? Vagy totál vakvágány irányba indultam el. Mit mondtok?

Erre azért jutottam mert tegnap este körbetekertem a rádiómat, de a Solti KH adó annyira combos, hogy amikor kb. 900 KHz körül tartottam a detektorossal még mindig az 540 KHz -s Kossuth szólt. igaz már csúnyán de érthetően. Tudom hogy a 2000KW az nem kevés de hogy az ekkora jelszint azon egy kicsit meglepődtem.
(#) pucuka válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Azért, annyira nem jól gondolod. A légmagos tekercs induktivitása a tekercs méreteitől függ. Minél nagyobb az átmérője, ugyanakkora menetszámnál nagyobb az induktivitása. Magyarán, ugyanakkora induktivitáshoz kevesebb menet kell. Az induktivitás a menetszámmal négyzetesen arányos, míg a rézveszteség lineáris.
De, itt a fórumon található légmagos tekercs induktivitás számolóka, próbálj kiszámolni menetszámokat ugyanakkora induktivitásra különböző átmérőkre, és az ehhez tartozó huzalhosszra.
Nem árt figyelembe venni a veszteségi ellenállás számolásánál a skin hatást is, tömör, és Litze rézhuzalra egyaránt.
Egyszer legalább végezd el ezt a számolást, az eredmények excel táblába gyűjtése igen szemléletes.
Azonkívül nem tudom mennyire tűnt fel, hogy a detektorosoknál szinte kivétel nélkül nagy átmérőjű tekercseket alkalmaznak.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) Gyantáscin hozzászólása Szept 23, 2016 / 2
 
Itt Miskolcon kínlódtam én is a szelektivitással, hagyományos kapcsolásoknál a helyi adó 1116 kHz-en túlkiabált mindenkit. A melléklet mórickarajz szerinti "A" variáció szerinti kapcsolással kihangoltam az antennát a venni kívánt frekvenciára egy régi Tesla autórádió variométerével. Ezzel sikerült Soltot elfogadható hangerővel megfogni, csak a hangoláseléggé kétkezes művelet volt,mert a két rezgőkör együttfutása csak egy szűk sávban valósult meg. Azt viszont megfigyeltem, hogy az antennakör nagyon éles rezonanciát adott. Ezen felbuzdulva kipróbáltam a "B" és "C" változatokat, nekem a "B" jött be. A Kossuth meg a helyi adó mellett 8-9 külföldi, főleg román nyelvű adót sikerül befognom. Valószínűleg azért vált be ez a változat, mert a helyi adó a a sáv magasabb frekvenciájú részén van. Ha Solt túl erős a többihez képest, lehet, hogy a "C" a nyerő.
Az igazsághoz tartozik, hogy a hallgatóm elég nagy impedanciájú. Lengőnyelves telefonhallgatót sikerült áttekercselni úgy, hogy darabonként 7 kohm az ellenállásuk, az 50 Hz-en mért impedanciájuk 10 kohm körül van.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) bigrobi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Szept 25, 2016 / 1
 
Hany menetet raktal ra, vagy hany meter huzalt, milyen vekonyat es mibol szedted? A fulhalgatorol beszelek Kezileg tekerted ra? Aze ezt durva volt megcsinalni de profi.
(#) Gyantáscin válasza bigrobi hozzászólására (») Szept 25, 2016 / 1
 
Az ötlet innen jött.
A huzalt egy mikrosütő szinkronmotoros időzítő órájának a tekercséből termeltem ki. Az átmérője úgy saccra 0,05 mm lehet. A tekercseléshez pedig egy régi Terta 16 mm-es vetítő visszacsévélő készülékét használtam. Haználható esetleg satuba fogott amerikáner is.
menetszámot nem tudok mondani, olyan 5-7000 lehet. Végülis annyit tekertem rá, amennyi elfért, mivel minl gyengébb a jel, annál nagyobb impedanciát kíván a detektor.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
(#) tdi75 válasza Gyantáscin hozzászólására (») Szept 26, 2016 / 2
 
Ez szép munka! Gratulálok.

Nekem nem sikerült ennyire jól a projectem. Elvileg 1Kohm lenne a fülesben mind a két cséve, de sajna az egyik szakadt volt ráadásul több helyen is. Az új tekercs csak 160 ohmosra sikerült de legalább használható. Szóval az egyik oldal 2K a másik csak 1,16K de így is szépen szól vele a detektoros.
(#) Stewe válasza Gyantáscin hozzászólására (») Szept 26, 2016 / 1
 
Az "A" változat tűnik a legkivitelezhetőbbnek, mindössze annyit kell megcsinálni, hogy a soros és a párhuzamos rezgőkör tekercs induktivitása egyforma legyen, vagyis közös csévetestre tenni, és egy közös ferrittel azonosra trimmelni Így egy ikerforgóval egész jó együttfutás érhető el.
(#) Gyantáscin válasza Stewe hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Bár igazad lenne, de sajnos az antennakörben az antenna kapacitása (100 pF nagyságrendű) sorba kapcsolódik a forgókondenzátorral, így az együttfutás nem jön össze. Az persze lehetséges, hogy ugyanekkora kapacitást sorba kötni a detektorkör forgójával és akkor lehetséges az együttfutás, de ekkor várhatóan a frekvenciaátfogás is kisebb lesz, nem beszélve arról, hogy az antenna induktivitását is valamilyen formában figyelembe kell venni.
(#) papus51 válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 29, 2016 / 4
 
Szia!
Na mától kezdve társaloghatunk Q kódokkal is. Levizsgáztam az NMHH-nál.
(#) Qju válasza papus51 hozzászólására (») Szept 29, 2016 / 1
 
Szia! Gratulálok!

QRB? QTH JN87PP

Qju
(#) Kera_Will válasza papus51 hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
DR OM!
I mni nice QSO ham bands!
55 and 73 mni DX !
(#) Stewe válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
A többségnek ez csak QRM...
(#) Robin2 válasza papus51 hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Bővebben: Link QSY QRU QRT 73
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2016
(#) papus51 válasza Qju hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
Szia!
QTH JN97JE, QRB 150Km, 73
(#) papus51 válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 30, 2016 /
 
TNX 55
(#) Gafly válasza papus51 hozzászólására (») Szept 30, 2016 / 2
 
Gratulálok

Itt van azonnal: QHV
Nagyon hideg van
(#) hatvanasjocó válasza Gafly hozzászólására (») Okt 4, 2016 / 1
 
OFF (HG7AW) Merthogy sokan nem értik és ez egy fórum az itt regisztráltaknak! Egyébként gratulálok a frissen vizsgázóknak!
(#) Peet19 hozzászólása Dec 4, 2016 /
 
Sziasztok!
Működne a kapcs. rajzon lévő rádió szerintetek?
(#) kristikoma válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Igen, ha a tranyós fokozat után egy rendes végerősítő jön, nem hangszóró.
(#) Peet19 válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Értem, köszi. Még egy végfokot rajzolok hozzá akkor, de sajna csak egy kis 0.25W-os hangszóróm van. Nem kaptam kristályhangszórót ezért is gondoltam egy erősítőfokozatot hozzá, hátha így elég lesz. Ha rakok még hozzá egy végfokot az már elég lesz a kis hangszórónak?
(#) Peet19 válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Még egy kérdés. A C1 100pF nem egy soros rezgőkört alkot a tekercsel?
(#) _BiG_ válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Nem, az az antenna csatolását végzi, csökkenti az antenna sajátkapacitásának hatását, mivel azzal kapcsolódik sorba.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Még annyit esetleg, hogy az R1, C3 Időállandóját célszerű olyan 70 us körülire választani úgy, hogy az R1 a lehető legnagyobb legyen. (ez terheli a rezgőkört. és rontja a jóságát) Ezért nem ártana, ha az első hangfrekvenciás erősítő fokozatnak valami nagy bemeneti impedanciást választanál.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
C3 értékét megváltoztattam 100n-ra, így pont 70us. De ha R1-et kellene nagyobbra venni, akkor átvariálom. Átméretezem az első fokozatot ha nagyobb bementi impedancia kell, de nézzétek meg a második fokozatot is. Ezt most számolgattam de nem vagyok benn biztos hogy rendben van. Feltűnően alacsony értékű ellenállások jöttek ki RC, RE, attól függetlenül hogy IC-t 100mA-re méreteztem. A bázis áram 1mA, kb: Au = 100.

_BiG_: köszi most már értem.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) Kera_Will válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Idézet:
„em kaptam kristályhangszórót”

Pedig millió számra ontja magából az ipar .
Bármelyik csipogós játékból,alaplapból, eszközökből kitermelhetőek, a kis lapos rézkorong vagy dobozolva.
Piezzo passziv csipogók a boltokban.
ilyesmik amik passzívak
(#) Robin2 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Azt megkérdezhetem, hogy ez a 70us miből adódik, számítandó?
(#) pucuka válasza Robin2 hozzászólására (») Dec 4, 2016 / 1
 
Úgy nagyjából a felső határfrekvenciából. Nem muszáj számítani, ha megnézel megvalósított kapcsolást nagyjából ilyen értékek körül szórnak, de elméletileg is igazolható. Ha túl nagy az időállandó, (alacsonyabb a határfreki, kisebb lesz a demodulált hangfreki, ha túl kicsi az időállandó, magasabb a felső határfreki, csökken a demodulálás hatásfoka, megint csak kisebb lesz a demodulált hangfreki. Persze nem éles a határ, de nagyjából itt van, 10 - 15 kHz körül.
(#) Kera_Will válasza Robin2 hozzászólására (») Dec 4, 2016 / 1
 
70 us előkiemelés és utóelnyomás időállandója. lesz.
Ezzel a jel/zaj viszonyt lehet javítani az átviteli láncban.
Inkább URH műsorszóróknál jellemző.
AM vételnél a burkoló görbe időállandója lényeges a demodulátorkörben.
Úgy illik megválasztani , hogy a vivő / KF frekvencia alatt legyen de a demodulált hangfrekis jel sávszélességénél pedig magasabban.
Ekkor nem fogja torzítani egyik jelet se .
Ha túl lassú akkor a hangfrekvenciát torzítja, ha túl gyors akkor meg a nagyfrekis jelet csökkenti.
Általában fnagy / 10 és fhangfreki * 10 érték közé kell választani.
Tehát 10szer gyorsabb legyen a legmagasabb demodulált hangfrekis értéknél , és maximum tizedrésze legyen a nagyfrekvenciának.
Az időállandó az R*C szorzatból adódik.
R az az ellenállás amit a demodulátor dióda lát a kimenetén C az pedig ezzel az ellenállással párhuzamosan kötött kondenzátort jelenti. R1 / C3 tagok időállandója számít.(jelen esetben a te rádiódban)
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) Kera_Will válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 4, 2016 /
 
Túl nagyra vetted az Ic-t.
Akkor inkább egy Emitter követőt rakjál be inkább.
Első fokozatod erősítsen többwt. Vagy egy 3dik fokozat ami csak emmiter követő.
Következő: »»   108 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem