Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   15 / 137
(#) kala1982a válasza mps hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Ránéztem a skicceimre, most már leesett, hogy az opto FET oldali részén tegyem át a +ból a -ba. És magát a GPIO lábat negáljam. Egy kicsit hosszadalmas lesz, de igyekszem, működnie kell Nagyon gyorsan csatlakozik a routerhez, ez pozitív benne.(NODEMCU fw)
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
(#) mps válasza kala1982a hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Szia! Nem. Elég ha az opto ledjét nem a gpio és a test közé teszed, hanem a gpio és + közé. Természetesen mostanihoz képest fordított polaritással. Negálni programból simán lehet.
(#) xNorbi hozzászólása Szept 10, 2016 /
 
Helló, adott egy kapcsoló aminek az egyik sarka a földre a másik egy DC motorra van kapcsolva. Ennek a kapcsolónak az állapotát szeretném nyomon követni az ESP8266os modulommal.

Tehát az egyik GPIO kivezetést a kapcsoló DC motor felőli oldalára kötném úgy hogy egy R ellenállással a tápfeszültségre húznám. Gyakran hosszabb időre előforduló állapot lesz, hogy ez a kapcsoló be van kapcsolva de mégsem forog a motor mert az áramkör valahol máshol lesz megszakítva.

A rendszer egy akksiról fog üzemelni ezért nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebbet fogyassza. Tehát az lenne a kérdésem, hogy mekkora ennek az R ellenállásnak a maximális értéke? 100Kohm? 1Mohm?
(#) Skori válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Szept 10, 2016 /
 
Köszönöm a linket. Közben sikerült egy webszervert készíteni ESP8266-ra az arduino fejlesztőrendszerében. A tapasztalataim vegyesek. Működik jól, de egy 10...20kB-os kép letöltődése 5...10 másodpercig tart, egy párszáz byte-os html oldal 1...2 másodperc. A sebesség erősen függ a PC oldali oprendszertől, nem tudom miért. Az egyik HTML oldalt úgy csináltam meg hogy letöltsön egy listát az SPIFFS fájlrendszeren tárolt fájlokról. Ez win7+firefox esetén 28 másodperc alatt töltődik be , irtó lassú Érdekes módon a fájl feltöltés a webszerveren gyorsabb, mint később ugyanannak a fájlnak a letöltődése. Magyarul az apró példaprogramok jól mennek (azért ott is van 1,2....1,5sec), de ha annál kicsit komolyabbat akarok összehozni, akkor hamar ott vannak az eszköz korlátai. Ez azért kissé letöri a kezdeti lelkesedésemet . Lámpakapcsolgatásra elmegy, de én pl szeretném később webfelületről konfigurálni többek között pl. a wifi beállításait. Ez még nincs kész, de már sejthető hogy nagyon nem lesz villámgyors....

A korábban arduino mega (majd due) lapra készített webszerverem sokkal gyorsabb volt, pedig ott az SD kártya és az ethernet modul osztozik az SPI buszon.
(#) Skori válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Szept 10, 2016 /
 
Még az OS-el összefüggő sebességkülönbségről. Van egy adott kép ami nálam win7+firefox esetén 5...6 másodper alatt jön le. Egy barátom csatlakozik hozzám távolról VPN-el, nála OSX+firefox fut, és letölti ugyanarról az eszközről a képet 2...3 másodper közötti idő alatt.
Az arduino (MEGA2560) webszerver esetében nem volt számottevő különbség hasonló teszt esetén, a két oprendszer között.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2016
(#) gyoran válasza xNorbi hozzászólására (») Szept 12, 2016 / 1
 
Szia
Ez egy igen jó kérdés.
Szimplán a fogyasztást általában az ESP modul alapfogyasztása fogja meghatározni, ami pár 100 mA.
100K esetén 3.3 Volton durván 0.03 mA folyik, de ekkor tennék rá egy 100 nF kondit, hogy ne legyen érzékeny.
A tranziensekre nem térek ki, arra gondoltál remélem.
Ami viszont ezesetben érdekes lehet, az egy olyan konfiguráció, ahol az ESP elmegy sleep állapotba, nem ad tápfeszt a felhúzó ellenállásnak, majd, ha felébred, tápfesz bekapcsolás, felhúzó ellenállás bekapcsolás és mérés.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Közben utánaolvastam a dolognak. Az ESP egyszerre csak 1db TCP csomagot kezel, és a következőt csak akkor tudja küldeni ha az elküldött csomagra megérkezett a nyugta. Így ha a weboldalt több darabban (pl. több client.print() hívással) küöldjük el, az hívásonként további legalább 0,2s-ot hozzátesz a kiszolgálási időhöz. Gyakorlatilag nem csak a küldés idejét kell kivárni, hanem a nyugta megérkezését is. Azzal lehet javítani a dolgon, hogy egy pufferbe előre összerakjuk amit küldeni akarunk, és a lehető legkevesebb csomagban küldjük el. Ettől persze még nem lesz villámgyors, de valamennyivel jobb lesz a helyzet.

További megoldás lehet az aszinkron webszerver, itt annyit lehet plusszban nyerni, hogy a várakozási idők alatt mást is csinálhat a proci (pl. előkészítheti a következő csomagot).
(#) xNorbi válasza gyoran hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Idézet:
„Ami viszont ezesetben érdekes lehet, az egy olyan konfiguráció, ahol az ESP elmegy sleep állapotba, nem ad tápfeszt a felhúzó ellenállásnak, majd, ha felébred, tápfesz bekapcsolás, felhúzó ellenállás bekapcsolás és mérés.
Válasz hozzászól”


Köszi, ez valahogy eszembe se jutott így az említett ellenállás értéke nyugodtan lehet 10kohm, elhanyagolhatóan kevés ideig lesz olyan amikor nincs sleep üzemmódban!
(#) Wodka hozzászólása Szept 18, 2016 /
 
Sziasztok!

Még elég kezdő vagyok, próbálgatom ezt a modult, arduinoval.
Nem tudjátok hogy lehet végleg átállítani a baud rate-t 9600-ra? Próbáltam "AT+UART_DEF=9600,8,1,0,0" ,de ha hosszabb időre ki van kapcsolva, visszaáll 115200-ra.
Ezenkívűl random módon resetel. Néha pár perc után, néha addig sem jut el, hogy egy parancsot átküldjek.
Tápot egy ilyen szolgáltatja, egy 100µF kondenzátorral kiegészítve. GPIO0 és GPIO2 felhúzva 3.3V-ra egy-egy 3K3 ellenállással.
Előtte egy ilyennel piszkáltam, mindenféle külső táp nélkül, felhúzó ellenállás nélkül, és stabilabb volt úgy. Akkor a néhány resetet betudtam, hogy nincs rendes tápja, stb.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
(#) rpeti86 hozzászólása Szept 19, 2016 /
 
Sziasztok!
Új vagyok a témában, egy 8266-01-et szeretnék használni egy LED kapcsolására wifin keresztül rest-es böngészőből való meghívással, majd gmail-en keresztüli email küldésére. (8266-01 fekete nyák verzióm van)
Kérdésem lenne, hogy milyen FW-t szükséges felrakni az eszközre? 0.9.2-t sikerült felraknom, de az újabb 1.5xx szériát már nem.
Próbálkoztam egyedi FW-t készíteni és azt feltölteni, de sikertelenül. (https://nodemcu-build.com/)
Kérdésem lenne, hogy mit tudnátok ajánlani, hogy az email küldést már a FW-ből tudja egy parancs meghívására?
Tud esetleg valaki segíteni a FW cserében?Mire kell odafigyelni?A FW-t melyik memóriacímtől kell feltölteni?
Üdv
(#) xNorbi hozzászólása Szept 20, 2016 /
 
Helló, egy ESP8266 modullal mérni szeretném a talajnedvességet erre az egyetlenegy ADC bemenetét szeretném használni. A baj csak az, hogy közben a tápfeszültségét is nyomon szeretném követni ekkor azonban az ADC pin-re semmit se szabadna kötni.

Erre gondoltam ki azt, hogy mi lenne ha erre az ADC pin-re egy FET-et kötnék amit egy GPIO kimenettel vezérelnék. A program pedig úgy nézne ki, hogy:

-GPIO pin = 0 (ezáltal a FET ellenállása gyakorlatilag végtelen)
-akksifesz kiolvas
-GPIO pin = 1 (a FET rákapcsolja a talajnedvesség mérőt az ADC pinre)
-ADC kiolvas (talajnedvesseg)

Lerajzolva érthetőbb linkelem is!
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) Attila86 hozzászólása Szept 27, 2016 /
 
Egy ESP-02 modult szeretnék használni az alábbi bekötéssel, de nem működik. Nem ad ki semmit a TX vonalon bekapcsoláskor és AT parancsra sem válaszol. Mit rontok el?
(#) gyoran válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 27, 2016 /
 
Szia
Elvileg mennie kellene, csak tippjeim vannak és elnézést, ha alábecsülném a tudásodat:
IO0 kapjon felhúzó ellenállást
Nézz rá a TX-re reset után szkóppal, akkor az én ESP01-em valami emészthetetlen BAUD-dal ad ki magából valamit.
Mi van a soros vonalon? Elvben kell egy 3.3 V RS 232 konverter, ami +3.3 V-hoz -12V-ot, 0 V-hoz pedig +12 V-ot rendel.
Gondolom PC soros port van a végén, ott a modul FW-től függően vagy 115Kbps, vagy 9600bps-t kell beállítani, Handshake nélkül. Plusz egyik-másik programban külön meg is kell nyitni a soros portot.
Amit még én elrontottam egyszer: 100 mA-en hagytam a labortáp áramkorlátját, az kevés volt neki.
(#) Attila86 válasza gyoran hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Szia
Az IO0 felhúzására én is gondoltam, oda is forrasztottam egy 10k-t de nem változott a helyzet. A TX vonalat tárolós szkóppal néztem, tehát mindegy hogy milyen BAUD-dal ad, a szkóp nem kapott el semmit. A labortáp áramkorlátja pedig 3A körül volt.
(#) Droot válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Ahogy a ki mit építettben írtad ez valószínű kuka. Csattintsd fel a fém árnyékolást róla. Egyszer felélesztettem egyet, csak a flash-t kellett újraforrasztani. De jött már olyan is amiben egy alkatrész lötyögött a panel és az árnyékolás között.
(#) Attila86 válasza Droot hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Ez már egy másik modul, ez a HEStore-ból van és nem az Ebay-ről. Árnyékolás az ESP-02 modulon nincsen.
(#) Lamprologus hozzászólása Szept 28, 2016 /
 
Van egy ESP-01 modulom amin wifin keresztül, internetről próbáltam firmwaret frissíteni ...
Azóta nem működik ... Boot módba sem lehet belépni vele, hogy Pc-ről tudnák új firmwaret betölteni.
Hogyan lehetne ebbe még életet lehelni?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
(#) Lucifer válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Kvartz jól van a modulon?
(#) Skori hozzászólása Szept 28, 2016 /
 
Gondoltam megosztok veletek egy érdekes mérési eredményt. ESP8266-ra (NodeMCU 1.0 panel és Arduino IDE fejlesztőrendszer) készítettem webszervert, és egy 65942byte-os képfájl letöltődési idejét mértem firefox-al, többféle oprendszer alatt:
Windows 7: 14384ms
Windows XP: 14030ms
Xubuntu linux: 1995ms
Az oprendszerek ugyanazon a PC-n futnak, egyszerre, (a két utóbbi virtualbox-on).
Ez a kb. 7x-es sebességkülönbség elég brutális.
Kicsi fájlok esetén nincs ilyen durva különbség, pl. egy 649byte-os kép:
Windows 7: 1250ms
Windows XP: 1372ms
Xubuntu linux: 1042ms

Android-os telefonnal is néztem, ez esetben csak saccolni tudom, hogy kb. a linux-os mérésnek megfelelő időtartamokkal működik.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
(#) Lamprologus válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Szerintem hardweresen rendben van. Működött rendesen!
Kiadtam neki az AT+CIUPDATE parancsot ... egy darabig dolgozott rajta ... Villogott a LED szorgalmasan ... aztán amikor abbahagyta vártam még pár percet, és újra akartam indítani ... de nem indult soha többé.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Megvan a megoldás is, egyelőre csak XP-n próbáltam ki.
Regedit:
REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{HÁLÓZATI KÁRTYA AZONIOSÍTÓJA}]
"TcpAckFrequency"=dword:00000001

A default érték 2, azaz csakakkor ynugtázza a TCP csomagot, ha mégegy beérkezik, vagy ha letelt a 200ms timeout. Az értéket 1-re állítva minden csomagot azonnal nyugtáz. Ezzel a beállítással a file letöltődési ideje az ESP8266 webszerverről 14030ms-ról 1212ms-ra javult, azaz a korábban említett kép így kevesebb mint tizedannyi idő alatt töltődik le (gyorsabban mint linux alatt).

Persze ha az ESP képes lenne egyszerre 1-nél több csomag kezelésére (már kettő is elég lenne) akkor ez a probléma nem jelentkezett volna. Magyarul szerintem ez nem egy windows hiba, csak van rá windows-os megoldás....
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
(#) Lucifer válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Attila86 problémájára válaszoltam, nekem volt SKSH modulom amin a kvartz volt 90 fokkal elforgatva. A te problémádra visszatérve, a modulod ezek szerint HW-sen rendben van, a bootloader bele van égetve, szóval boot módba kell tenni és USB- UART-al feltolni rá a firmwaret.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
(#) gyoran válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Hát ahogyan csináltad, az perfekt. Innentől kezdve vagy tényleg kuka, vagy valami abszolút blőd hibát vétettél. De azt már nyilván megtaláltad volna. Jól értem, két modult is próbáltál és egyik sem ment?
Még egyet tehetsz, megpróbálsz mondjuk egy firmware-t frissíteni. (minden mindegy alapon) És persze végigforraszthatsz mindent. A 02-n nincs LED ugye, hogy az csinál-e valamit RESET-re?
(#) sanyisay válasza Skori hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Üdv.
Mindenek előtt köszi az infókat.
Azt lehet tudni esetleg, hogy a probléma az SDK részben van és az ESP tud ennyit vagy a webszervert adó lib-ben, és Így ebből a szempontból sem mindegy mit használ az ember?
Én egyenlőre 2 webszerverről tudok amit használtam.
ESP8266WiFi.h
ESP8266WebServer.h

ui. Sebesség kutatási lehetőségek akadnak még ezen a vonalon. Pld. ESP-n futtatott FTP szerver.
(#) Lamprologus válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Bocsi! nem figyeltem eléggé ... azért köszi, hogy nekem is válaszoltál!

Az a probléma, hogy azóta boot módba sem lehet belépni vele!
A bootloader az hol van letárolva? Van a panelon egy SPI flash memoria, azon csak a firmware van, vagy a bootloader progi is ott van? Lehet-e az megoldás, hogy egy működő modulon levő memoriáról csinálok egy másolatot?
(#) mikado hozzászólása Szept 29, 2016 /
 
Sziasztok,
Vettem pár darab ESP-01-t de mindegyiken AT firmware van.
Tudna valaki segíteni, hogy mit milyen memóriacímre kell flashelni, hogy nodemcu működjön rajta?

Köszönettel...
(#) Csirk válasza mikado hozzászólására (») Szept 29, 2016 / 2
 
Szia,
Itt mindent megtalalsz hozza: Link
(#) mikado válasza Csirk hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
(#) Skori válasza sanyisay hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Csak tippelni tudok, mert most nem volt sok időm ezzel foglakozni, de valószinüleg nem szoftveres problémáról van szó, hanem az ESP ennyit tud. Először LUA nyelven próbáltam, ott aszinkron módon küldtem el a fájlt, de úgy sem volt gyorsabb. Szóval tartok tőle, hogy az arduino-ra készült aszinkron TCP, és aszinkron webszerver sem lenne lényegesen gyorsabb. Azért majd lehet, hogy kipróbálom (hátha mégis).
Arduinora írtam korábban már webszervert, de az ethernet modult használt, nem wifi-t. Kicsi fájlok esetén jóval gyorsabb mint az ESP-vel készített webszerver, nagy fájlok esetén hasonló a sebesség, de csak a korábbi windows .reg bejegyzést használva, mert anélkül az ESP sokkal lassúbb. Ugyanakkor az ESP-ben levő 80MHz-es proci önmagában kimondottan gyors, tehát nem azon múlik a dolog...
(#) szarka.p válasza sanyisay hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Helo.
Lenne egy problémám.
A nyáron működő email küldés most újra kellene,
de géphiba miatt a programom elveszett.
Ahonnan akkor letöltöttem most nem tudom.
Tudnál ebben segíteni?
Következő: »»   15 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem