Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   275 / 864
(#) vizor válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Csak ennyi. Kis panelon kis USB, nagy panelon nagy USB, pl. Nano vs. Mega.
(#) morgo válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Nekem még nem volt problémám a mini usb csatlakozóval. Saját kütyükhöz is azt használom, ha egy mód van rá.
(#) devergo74 válasza vizor hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Az unot néztem, és mind a kettő variációban árulják, azért kérdeztem.
(#) kapu48 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

A normál csatlakozó nagyobb, ezért masszívabb az egész. (Átvan furva a panel, és a tuloldalon rögzítve)
Viszont épen ezért figyelni kell, fogy a felé dugott kiegészítő panel hozzá ne érjen, mert zárlat keletkezhet!

A mini könnyen leválhat a panelről, vagy a forrasztásoknál van gond. (Csak felület szerelt)
Kevesebb ki/be csatlakozást visel el!
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2016
(#) devergo74 hozzászólása Okt 10, 2016 /

Köszönöm az infókat.
Akkor ez egy pro-kontra helyzet, de ez legyen a legkevesebb.
(#) kapu48 válasza world-s hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Azért ne dobd ki!
Mer ez egy jó kis eszköz, csak megkel tanulni a használatát!

És ha beszerzel 1db. 900Ft-os ST-LINK-et, onnantól kezdve már botloader sem kel, mert csak foglalja a memóriát!
(#) mateatek válasza world-s hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Hantronix HDM16216L-S
Ha az nem fér el, akkor semmi.
(#) JZoli hozzászólása Okt 10, 2016 /

Szerintetek ez így megfelelő, első bedugás után?
(#) sany válasza JZoli hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Igen. Mi a probléma vele?
(#) JZoli válasza sany hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Semmi, ugyanis csak annyi történt, hogy rádugtam a gépre és elindítottam ezt a progit.
Mivel kezdő vagyok, így igazából azt sem tudom, hogy minek kellene történnie. Olvastam itt, hogy van olyan amire bootloadert (ha jól írtam), vagy valamilyen illesztőprogramot kell tölteni, de van amire már rátették. Ezt szerettem volna megtudni, de az enyém rádugás után ezt a képernyőt produkálta, van rajta egy zöld LED ami folyamatosan világít és egy sárga ami elég gyorsan villog. Ebből nekem semmit sem sikerült megállapítani. Ezért kérdeztem.
(#) icserny válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Idézet:
„Tudom, volt aki írta, a mini usb-s nem olyan stabil, de csak ennyi lenne a kettő között a különbség?”
Nekem már ment tönkre USB mini csatlakozó (összeborzolódtak benne az aranyozott drótból készült kontaktusok), ki kellett cserélni (SMD alkatrész). A másik gond az vele, hogy fóliástól le lehet tépni a csatlakozót, ha vigyázatlanul kezeli az ember.

Mindezektől függetlenül nem szeretnék Arduino nano panelt nagy USB csatlakozóval szerelve.
(#) world-s válasza vizor hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Köszi.
Bocs fejlesztőként gondolkodom, de nem ilyen kis rendszerekhez vagyok hozzászokva.
Mivel nem sűrűn kell változtatni a kijelző kiírását, de akkor jó lenne nem így részletekben mint ahogy most sikerült, (mert ez már sok más minden érzékelés rovására ment). Ezért gondoltam, hogy nem lehet -e olyan, hogy kiírás lesz, akkor:
- memória lefoglalása
- kimenet kiszámolása
- kiírás
- memória felszabadítás

Vagy ha én a képernyő alsó feléve szeretnék csak valamit kiírni, akkor ne számoljuk át az egész képernyőt. (már sejtem a buffer részben ezért is lehet, mert gondolom frissítéskor a teljes tartalmat be kell küldeni)

Amúgy néztem a másik ledes kijelzőt. azt is akartam, de csak 1 karakteresben találtam.
Én 4 karakteres számosat építettem max7219-el. Sajna túl nagy lett a panel, és túl sok átkötés kellett. Ezért is rendeltek mész modult, ahol több számjegyes egységet használnak elve, meg képpel sokkal finomabb dolgokat is meg tudnak csinálni mint én házilag.
Sajnos alphahum-ban nem találtam olyan kicsiben kész panelt.
(#) world-s válasza kapu48 hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Köszi.
Bocsi amúgy. Este már nagyon fáradt voltam.

ST-LINK-néven keressek ebay vagy ez így még kevés. (idehaza olyan 9000 körül dobott ki erre sz óra találatot.)
(PL valami ilyesmi?)
(FTDI232 gondolom ás , és az nem jó ide.)

Addig meg próbáljam azt amit linkeltél, hogy más egységen keresztül?

Tehát ha jól értem, az a jó, ha nem használom az USB-t, mert az mind csak erőforrást vesz el.
Amúgy esetleg létezik olyan bootloadar amit ezen a házi módszeren keresztül mégis átmenetileg használható lenne próbálkozásokra az USB? (mintha erre láttam volna utalásokat, hogy lehetséges)
(Csak addig lenne jó, hogy 1-2 teszt progit lefuttatok és megnézem a meglévő elemekkel mennyire használható. Hogy most tudjam, ennek legyen -e a hely megcsinálva vagy minden félképpen kell nekem legalább az a 2db 5V-os PWM galahogy)

Köszi szépen és bocsi.
Zoli
(#) world-s válasza world-s hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Ja és annyi, hogy gondolom számít bootloadernél a pontos típus.
Sajnos a he**oreban árultnál nem derül ki a pontos verzió: STM32F103-MS
(#) icserny válasza world-s hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Idézet:
„mindenképp kell nekem legalább az a 2db 5V-os PWM valahogy”

Ugye, nem a 3,3 V-os STM32F103-as modultól várod az 5 V-os PWM jelet?
(#) sany válasza JZoli hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Azt hittem nincs rendbe valami.
Ennek így kell működnie.

Igen ez kel neked: ST-Link V2 stlink mini STM8 STM32!
Ez tudja kezelni a STM8 és STM32 típusokat, mindet!

Icserny linkelt valami soros programozást!
De engem nem érdekelt, ezért nem sokat tudok róla!

Szerintem ahhoz is kel valami eszköz. (Mi volt előbb, Tyúk vagy a Tojás?)

(#) Kovidivi válasza world-s hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Azt megjegyzem, hogy gyönyörűek a betűid, részletgazdagok, szépek. De azt tudod-e. hogy ez mennyi programmemóriát igényel? En 5x7 pixeles karaktereket használok felnagyítva. Tökéletesen olvasható. A másik: nem néztem még bele ebbe a kijelző könyvtárba, de ami TFT-t én használok, ott nincs semmi buffer. Ha egy kijelzendő szám változik, odarajzolok egy háttér színű négyzetet, majd ráírom az új számot. Nem lassú, nem vibrál vagy villog. A kijelzőn az értékek fix számok, csak teszt miatt szerepelnek.
(#) wifi196 hozzászólása Okt 10, 2016 /

Sziasztok!
Teensy és Arduino lapok mennyire kompatibulisek.
Mert van pár program amit Teensy-re írtak, viszont én Arduinon használnom, viszont fordításnál hibákat dob...
(#) wifi196 válasza pjg hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Köszönöm, viszont újabb hibák tömkelege van.
Csináltam egy új libraries, beraktam a szükséges fájlokat, viszont mikor rátölteném ezeket a hibákat adja:

1. C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Teensy_Rotary_Encoder\examples\Teensy_Rotary_Encoder\Teensy_Rotary_Encoder.ino: In function 'void loop()':
  2.  
  3. Teensy_Rotary_Encoder:21: error: 'usbMIDI' was not declared in this scope
  4.  
  5.    if (value != enc_one_previous) {    enc_one_previous = value;    usbMIDI.sendControlChange(1, value, 1);  }
  6.  
  7.                                                                     ^
  8.  
  9. Teensy_Rotary_Encoder:24: error: 'usbMIDI' was not declared in this scope
  10.  
  11.    if(value != button_previous) {    button_previous = value;    usbMIDI.sendControlChange(2, (1 - value) * 127, 1);    delay(3);  }
  12.  
  13.                                                                  ^
  14.  
  15. Multiple libraries were found for "Encoder.h"
  16. Használt: C:\Users\bakonyip95\Documents\Arduino\libraries\Encoder
  17. Nem használt: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\tee_rot
  18. Nem használt: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Teensy_Rotary_Encoder
  19. exit status 1
  20. 'usbMIDI' was not declared in this scope
  21.  
  22. Invalid library found in C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\enc: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\enc
  23. Invalid library found in C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\enc: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\enc
  24. Invalid library found in C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\enc: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\enc

Ez az oldal alapján szeretnék "midizhető "Rotary encodert készíteni Arduino Uno lapka segítségével.
Ha valaki tudna segíteni vagy itt vagy akár priváltban, emailben(bakonyip95@gmail.com) azt nagyon megköszönném!
(#) world-s válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Köszi szépen.
Volt éjszaka 4-5 órám valamit összedobni alvás helyett.
Ezért belemélyedni sem tudtam.
Az adafruit és az u8g2 libet próbáltam (u8ge page buffer az ami végül lett).

Nagyon érdekelne amit írtál, mert pont ilyesmi az ami érdekelne, hogy hogy lehet azt megoldani, hogy tényleg csak ott írjam felül ahol szükséges és minél kevesebb memóriával.
(A kész lib-eknél nem annyira nagy a rálátásom mit csinál)

Nem célom a csilli-villi betűtípus nálam se. Csak annyi a szerepe, hogy lássam bent mit állítok, illetve ha kell némi infót le tudjak kérdezni (idő, hőfok, valami gesztus beindult amit nem lehet hallani, csak kivül látni, esetleg riasztás, stb.)
Tehát nem is akarom, hogy folyamosan menjen a kijelző, mert nekem kifelé kell néznem majd.

Van valami anyagod ezen kezeléshez?
Köszi hogy írtál.
(#) icserny válasza kapu48 hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Idézet:
„Szerintem ahhoz is kel valami eszköz.”
Gyárilag soros porti bootloader van benne. Eszköz csak ahhoz kell, hogy az UART kapcsolatot TTL szinten biztosítsd hozzá.
(#) Kovidivi válasza world-s hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

https://www.google.at/search?q=utft+lib+st7735+attiny85&sa=X&am...ih=567 Az a baj az Arduinoval. hogy túl sok lehetőséget ad, de nem tudja mindet lekezelni. Le kellene korlátozni, hogy egyszerre csak 2 szenzor mehet, és arra megírni az Arduino keretrendszert. Olyan ez mint a lego, csak éppen az egyik legora a másikat nem lehet rárakni. Meg az ilyen kérdések, hogy Arduino és Teensy helyettesítés... Szóba sem jöhet. A két LED villogtatásáig rendben van, de ha már rotary encoder kezelés közbejön, kiakad a gépezet. Sokkal egyszerűbb és célravezetőbb apró lépésenként haladni. Először LED villogtatás, utána pwm-mel fényerőszabályzás ( Arduino nélkül, timereket beállítva), majd jöhet egy kis I2C vagy one wire protokol, esetleg LCD kezelés. Nem kell az embernek mindent magától megírnia, de legalább annyi kell, hogy ránéz egy lib-re, és tudja, hogy a write függvény mit is csinál, és tudja módosítani ott, ahol kell. Így legózgatni Arduinoval nagyon nehéz. Inkább lehetetlen.
(#) vizor válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Ez egy ilyen library. Van egy buffer tömb, abba rajzolja a pixeleket. Amikor az összes rajzolással végeztél akkor egy külön paranccsal elküldi az egész tömböt SPI-n keresztül. Az összes rajzolási funkció ezt a drawpixel eljárást használja. A karakterkészlet szintén 5x7-es alapkészlet, ezt is drawpixellel rajzolja a tömbbe. A nagy méretű karakterek ugyanez a készlet felnagyítva, csak ott már fillrectangle-t használ a karakter minden pontjára ami szintén a drawpixel-el rajzol a tömbbe. Tehát hiába törlöd le csak azt ami változik, akkor is a teljes tömböt fogja kiküldeni a display() utasítással.

Amit optimalizálni lehetne az a /8-as osztások >>4-re cserélése de ez nem tudom mennyire gyorsítana. Az SPI byte-onként küldi az adatot ami 8 pixel, talán ezt is lehetne gyorsítani. Viszont ez nem oldja meg a kevés memóriát, maximum a karakterkészletet lehetne csökkenteni a nem használt karakterekkel, ha valaki átírja.
(#) world-s válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Köszi.
Van jó pár év a kezembe, csak nem ilyen kis rendszerekkel kellett dolgoznom.
[off](nálam optimalizálás után jön a toljunk be még 5 szervert)
[/off]
Arduino is szeptemberben indult nálam, amikor is utolsó pillantóban döntöttem, hogy nem akarom sima elektronikával megoldani a dolgot ha programozhatok is. Az kicsit kézhez állóbb nálam.
De tényleg így le van húzva mézes madzag, és kiderül, hogy rengetek a buktató.
Az én estemben az a baj hogy úgymond egy olyan dobozom van, amit le kell zárni, és az lesz benne, az a HW amit addig beletettem.
Ezért van sajnos nálam, hogy legalább azt lássam, hogy az adott HW alapján lesz esély megoldani a dolgot, mert annak nincs, hogy ha már most tudom hogy nem megoldható.
(#) Kovidivi válasza vizor hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Nem lehet az oled kijelzőt úgy használni, mint egy TFT-t? Csak az egész kijelzőt lehet frissíteni, egy tartományt nem? Nem ismerem a működését, de elég furcsa számomra. Ha a display() fv. frissíti a kijelzőt, akkor nem kellene ez a buffer sem, mert lehetne real-time módban is írni rá. Ha a kijelző tud várni kicsit, amíg az SPI dolgozik, akkor fog tudni sokat is várni, mondjuk 300mS-ot. Ha pedig nem kell 1mS-ként frissíteni a kijelzőt, akkor van belső memóriája, amiben tárolja a megjelenítendő képet. Akkor minek hozzá még egy buffer?
(#) world-s válasza vizor hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Annyi hozzá fiúk, hogy a kijelzőm ráadásul I2C-n kommunikál és nem SPI-s.
A /8-sa osztás az mi?
(#) vizor válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Hát kérdezd meg az Adafruit íróit. Így oldották meg. A display() függvényben van a buffer byte-onkénti SPI-re írása. A vezérlő SSD1306-os, át kéne nézni az adatlapját, hogy tud-e tartományértékeket fogadni, de nem tudom hajlandó lesz-e valaki erre.
(#) vizor válasza world-s hozzászólására (») Okt 10, 2016 /

Mind a két módszer ugyanazt a buffert küldi a kijelzőre.

8-al osztás, pl. width/8. Ennél sokkal gyorsabb ha 4-el jobbra shiftelünk, úgyis int eredményre van szükség.
Következő: »»   275 / 864
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem