Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   477 / 562
(#) boap válasza KissAttila hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Szia Attila !

Láttam , hogy smd-ben csináltad meg a vezérlést.
A BD139/140 helyett milyen smd tranyókat használtál ?
(#) Ge Lee válasza boap hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
A nagyobb áramú és teljesítményű példányok között érdemes nézelődni. Az MMBT-nek van combosabb változata, az FZT-PZT. A PZT2222 pl. tud 600mA-t és több mint 1W disszipációt. De ott van az MPSA42-92-nek is a hasonló változata, PZTA42A-92A, hasonló kvalitásokkal. Lomexben kaphatók.
(#) zolee1209 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
FET- tel nem próbálkoztál esetleg? Nekem volt egy kósza próbálkozásom, N-P FET-tel, az valamiért nem működött, trafó nélkül is melegedtek a FET-ek, de nem foglalkoztam vele tovább. Viszont van egy nagyobb teljesítményű tápegységem, amiben a főkör teljes hidas meghajtású, gate- trafóval. Annak a meghajtását négy darab IRFD120 végzi.
(#) Ge Lee válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Nem próbálkoztam semmivel, mert nem szeretem a bonyolult dolgokat. Ha próbálkoznék akkor azt csinálnám hogy csak a bekapcsolást intézné a trafó, a kikapcsolást meg - úgy ahogy a kéttranyósokban is van -, meggyorsítanám egy pnp tranyóval, hogy legyen 2-3A-es kisütő árama a gate-nek. Csak ez minimum 2-3 alkatrész pluszban minden gate elé.
Egyébként ha nem túl nagy a gate trafó mágnesezési induktivitása akkor nem kell elé semmi, az UCC direktben is meghajtja, mert bufferelt kimenetei vannak amik tudnak csúcsban 0,5A-t.
Hogy az a 4db akármi FET vagy tranyó az igazából teljesen mindegy.
(#) frob válasza boap hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) boap válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Találtam egy smd párt: bcp53/bcp56
Ez jó lesz-e a BD139/140 helyett a gate trafó meghajtására ?
(#) Ge Lee válasza boap hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Igen. A nyákját úgy érdemes megcsinálni hogy a kollektorral összekötött hűtőfület is le kell forrasztani egy nagyobb felületű pad-ra, hogy azon el tudja vezetni magából a hőt.
(#) KissAttila válasza boap hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Sziasztok,
Bocsánat, meghibásodott az internetem, nem volt kapcsolatom egyáltalán.
Jól "tippeltél" BCP52-BCP56-t használtam, hűtőfelület nélkül(hűtés nélkül).
(#) boap válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Köszönöm a választ, és ezt valahogy sejtettem, hogy így kell.
(#) boap hozzászólása Okt 19, 2016 /
 
Gate trafónak van néhány vasam, de nem tudom melyik lesz jó:
1. toroid fekete 40/25x15 Al=1900 (ez egy kimeneti fojtó volt egy kicsi inverteres hegesztőben)
2. toroid zöld 25/15x10 Al=4000 (ez ugyanott bemeneti fojtó volt)
3. EE55x20 Al=8000

Szerintetek melyikkel érdemes megpróbálni ?
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2016
(#) Temela hozzászólása Okt 20, 2016 /
 
Üdv!

Érdeklődnék, hogy van-e valakinek esetleg USR welding MIG 158P-hez kapcsolási rajza. A google-n nem találtam. Szert tettem egy ilyen gépre. Ki lett próbálva, produkál is varratot, de fröcsögve egy kicsit. A belseje kísértetiesen hasonlít a fórumon megjelent TIG 180-hoz (végfok), a vezérlője sg3525-t tartalmaz, nincs processzor. A vezérlő panelon hiányzik egy trimmer (sacc. a fesz. állítóhoz való) és egy ellenállás.
Ezek pótlásához kellene a rajz, valamint van még nem használt csatlakozó, amit jó lenne tudni mire való.

Köszönöm a segítséget.
(#) granpa válasza boap hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Az 1. -2. jó lehet, inkább a kisebbet (méretűt) próbálnám ki (a nagyobb méretű már durung/amúgy megfelelne). Az EE55×20 (Al 8000) főtrafónak való.
(#) xxxjjjkkk hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Sziasztok, tudom, hogy ez nem a milyen hegesztőt vegyek topic.
Nem mondom, hogy elolvastam, mind a 478 oldalt, de használtam a keresőt, index forumot is olvasgattam ez ügyben, de mégis itt tenném fel a kérdést, mivel ez jóval szakmaibb.
Ha az árat nem nézzük:
Rilon arc160
BLM-1600DTM Bővebben: Link (esetlen a BLM-1600TM, de ahogy látom a méret rovására megy a bekapcs idő, ennyi a különbség)
JASIC ARC-160 (Z211) Bővebben: Link
néztem még a parweldet igazság szerint az első szerintem drága ár/érték arányt nézve, az iweldbe nem találtam olyan kiemelkedőt

Igazság szerint nincs szükségem az awira, de kipróbálnám, a BLM hez van koffer is, ami jó, de nyilván ezek nem a fő szempontok. Alapvetően, ugyan itthoni használatra lenne, de nem kizárt, hogy el kéne vinni maszekba is, meg amúgy is jobban szeretem a tartós dolgokat.
Sajnos annyira nem ismerem én ezeket, addig ok, hogy IGBT-t tesznek már,jobb helyeken a fenntiek közül mindbe.
Az lenne a kérdésem, hogy minőség szempontjából, a rilon már bizonyított szerintem, több ismerősömnek is van, az utóbbi kettő is tudja produkálni ezt? vagy az awi hiánya ellenére, jobban járok a rilonnal?
(#) GPeti1977 hozzászólása Okt 24, 2016 /
 
Mint emlékeztek építettem egy teljes hidas CO2 inverteres hegesztőt, eddig porbeles huzallal használtam nagyon szépen hegesztett, teljesen beolvadt az anyag, most feltöltöttem a CO2 palackot vettem 0,8mm-es huzalt, a polaritás megfordítottam hogy a szálon legyen a + de nem hegeszt szépen, valahogy nem bír annyi energiát felvenni a hálózatból, mert a huzal nem olvad bele a vasba, még nincsenek mérési eredményeim a rendes huzalnál, a porbelesnél van saccolt mérési eredményeim: az áram 120A, a zárlati áram 200A, a hálótatból 12A körül vett fel. Talán ha 0,6mm-es huzalt kellett volna vennem, nem tudom mi hogy lehetne megcsinálni, tervbe van véve egy PFC amely az egyenirányított hálózati feszültséget felemelné 320V-ról 360V-ra így a kimeneti feszültség is emelkedne ezáltal több áramot tudna felvenni, de nem véletlen nem nagyon van az inverteres hegesztőkbe aktív PFC mert a kaotikus áramfelvételt nem tudom hogyan tudna kiszabályozni.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Nem véletlenül szívnak a Co-val sokan, függetlenül attól hogy inverter vagy hagyományos trafó az áramforrás. Nekem olyanok mondták akiknek már bőven van tapasztalatuk a témában, hogy a Co palackot ne is vegyem meg, egyből kevert gázzal kezdjem. Elmondásuk szerint a Co gáz olyan brutálisan hűti menet közben a varratot (ívet), hogy az egyébként elégséges áram sem elég, az van amit írsz, hogy nincs rendes beolvadás.
Ha belegondolsz egy 2,5-es pálcát 65A-rel már szépen le lehet olvasztani, itt meg nem elég a 0,8-as huzalhoz a 120A? Nem ismerem a rajzodat hogy konkrétan hogyan oldottad meg, - fesszabályozással vagy nélküle, mekkora az áttétel stb., - de ha elég nagy az áttétel akkor 240A-t is ki tudsz belőle venni mindenféle hókuszpókusz nélkül.
Ja és ha elolvasod az infót amit régebben csatoltam abban le van írva hogy pont fordítva kell, a negatív legyen az elektródán, akkor fog 70%-30% arányban megoszlani a hő a huzal és a munkadarab között, utóbbi javára. Ha a pozitív van rajta, akkor az ívhőnek csak a 30%-a fogja melegíteni az anyagot.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Nem, a porbelesre kell a negatív, a rendes huzalnál kell a pozitívot kapcsolni a huzalra a szakirodalom szerin, de majd kipróbálom így is mert úgy csináltam meg hogy tudjak polaritást váltani, a rajz itt van fent a fórumon a hozzászólásaimban, az áttétel 1:10.
Meg a pozitív a melegebb aminek most olvastam utána.
(#) Hetope válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Szerintem nem a CO okozza mert 89 óta azt használok 0,8 huzallal és ha sok gázt engedek akkor hamarabb deresedik a leszabályzó mint hogy a túl hűtés fellépjen. Huszon pár voltot ha tud stabilan tartani a gép akkor a 120 A elég kell hogy legyen 2 mm-es vas hoz.
(#) ati790731 válasza Hetope hozzászólására (») Okt 25, 2016 /
 
Csatlakoznék Hetope-hoz!
A kilencvenes évek óta hegesztek co-val, ha több a gáz szebb a varrat, persze nem a végtelenségig! A polaritás fontos, az okozhat ilyen problémát, plusz tegyél új áramátadót a pisztoly végébe.
Amikor hegesztettél fröcskölt nagyon?
Nekem a negatív van a pisztolyon ha jól emlékszem, mert fordítva hasonlóan működött mint neked.
(nem mindegy merre mennek az elektronok)
(#) p_kowa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Érdekes, nekem a jó múltkorában egy trafós co csinált hasonlót, és ott mint kiderült, az előző gazda porbelessel használta, az aktuális pedig 0,8as huzallal szerette volna, de csak taknyolt. Belenéztem és a negatív volt a pisztolyra kötve, megfordítva a huzallal már szépen varrt, varr azóta is. Kíváncsi lennék az invertereseddel mi lesz a megoldás.
(#) GPeti1977 válasza p_kowa hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Felveszem a zárlati áramot, még bírnia kell, kicsit fröcsköl lehet hogy kell bele egy vasmagos fojtó, mert eddig csak a kifordított U57 magos ferrit van benne, ami jó a nagyfrekvenciára de az ív dinamikájához már kevés, sőt tehetek a két fojtó közé kondenzátorokat is.
(#) waldi75 hozzászólása Okt 26, 2016 /
 
Sziasztok.
Adott egy ESAB arc 180 inverter.Az eredeti hiba a segédtáp időszakos leállása volt.Ha ment akkor is magas volt a táp.A 24v helyett 27,5v. IC csere stb után a probléma megszűnt.2db pálca elhegesztése után nem fog ívet.Inverter megállt.A tápok jók mindenhol.Melegedés nem volt.Arra gondoltam talán az előző tápmegfutás miatt adta meg magát a vezérlés. A tc4420-ak után nem tudok már mérni semmilyen pwm jelet.Skóp hiányában csak true rms műszerrel vizsgáltam.Valahol olvastam ,hogy ez a gép alapból ad ki kb. 14v-ot és ív fogáskor ezt "rövidre zárva indul az inverter"A tc4420 cserére gondoltam.
Valakinek volt hasonló problémája vagy tapasztalata?(vagy egy rajz)
Előre is kösz!
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Szerintem a feszed is kicsi. Ha 10-es az áttételed akkor teljes kitöltésen is csak max. 27V-od van, mert annyit esik a primer puffer. Viszont a teljes kitöltésnek még a közelében sem megy az inverter, ez tuti, nézd meg munka közben a szekunder jelalakot. Tehát jó ha ennek a fele van, az meg kevés.
(#) p_kowa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Mit értesz azalatt, hogy vasmagos fojtó? Lemezelt vasmagosat akarsz belerakni? Az U57es fojtód maradt az eredeti helyén, ami a porbeles huzalnál volt?
(#) GPeti1977 válasza p_kowa hozzászólására (») Okt 27, 2016 /
 
Maradt ugyanúgy.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 27, 2016 /
 
Tudom hogy kicsi a feszültség de a porbelesre valahogy pont jó volt.
(#) bistvan196700 hozzászólása Okt 27, 2016 /
 
Sziasztok! Lehet, hogy nem itt kellene feltennem a kérdést, de érdemes lenne egy vízplazmás készüléket építeni. Esetleg aki jobban ért hozzá az elmagyarázhatná a működését. https://www.youtube.com/watch?v=oWzZFz3iStA Természetesen ez is egy magyar feltaláló nevéhez fűződik, akit ebben az országban teljesen ellehetetlenítettek. Senki nem támogatja pedig pl: a vízautó kifejlesztésében világhatalom lehetnénk. https://www.youtube.com/watch?v=F3W05FrICTQ
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2016
(#) cimopata válasza bistvan196700 hozzászólására (») Okt 27, 2016 /
 
Ne dőlj már be minden sz a r n a k könyörgöm
(#) csavarkulcs válasza cimopata hozzászólására (») Okt 27, 2016 /
 
Részemről mideggy hogy milyen elven működik, csak azt mond el ha nem hho-val, akkor mivel csinálnak olyan szúrólángot?
vagy ilyet!
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2016
(#) cimopata válasza csavarkulcs hozzászólására (») Okt 27, 2016 /
 
Nyilván hidrogén gáz amit elektrolízissel lehet előállítani többek között. De ezen semmit nem kell feltalálni sufnituning megoldás az egész. Ezért nem hívnék senkit feltalálónak.
(#) bistvan196700 válasza cimopata hozzászólására (») Okt 27, 2016 /
 
Az a véleményem, ha annak idején a szenes lobbi lett volna erősebb, akkor ma gőzgéppel hajtott autókkal közlekednénk, ezt tökéletesítgettük volna. Mivel a robbanómotor lett a nyerő így ezt használjuk. Szerintem 50-60 év múlva egy rossz emlék lesz az egész, amin már régen túl kellett volna, hogy haladjon a kor. Akkor elkerülhettük volna a rendkívül nagy környezetszennyezést, ami ezzel a rendkívül hatékonytalan erőforrással együtt jár. Szerintem eljött az idő, (ha már nem késő), hogy változtassunk az energia politikánkon. Ehhez józan gondolkodású feltalálókra van szükség, akik előbbre viszik a világot. Sajnos manapság az ilyen embereket eltapossák. A szennycsatornákból áradó semmit érő embereket figyeli majdnem mindenki. Az ilyen embereknek eszébe sem jut, hogy mi lesz a föld bolygóval ha már ő nem lesz.
Következő: »»   477 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem