Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Páramentesítő készülék házilag
Lapozás: OK   7 / 11
(#) Kurcy hozzászólása Aug 12, 2016 /
 
Nekem a cél az, hogy a párát kiszedjem de mellette a hőmérsékletet megőrizzem a helyiségemben.

Erre mondták az okosok rekuperátor ami levezeti a kondenz vizet és a meleg száraz levegő vissza megy ...

Nahh akkor most hogyan tovább ?
(#) kadarist válasza Kurcy hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Az előbb mutattak pár típust, válassz egyet.
(#) quite válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2016 /
 
"A rekupeátor szellőztetést biztosít úgy, hogy a hőmérséklet alig változik. A páramentesítő csak kiszedi a párát a helység levegőjéből."

És a páramentesítőnél sem változik a helyiség hőmérséklete.

Ez eddig is világos volt, de erről írtam is. A szellőzésről meg annyit, hogy az ablakot, ajtót ki lehet nyitni is ám.
Ha meg egyik sincs, akkor meg oda, abba a helyiségbe bemenni sem lehet, úgyhogy friss levegő sem kell oda.
(#) Inhouse válasza quite hozzászólására (») Aug 13, 2016 /
 
A páramentesítők valamicskét emelik a helység hőmérsékletét, hiszen többet fűtenek mint hűtenek, valamint a rekupeátor sem tudja 100%-osan kicserélni a kimenő és a bejövő levegő hőmérsékletét.
Az ajtó/ablak kinyitás esetén kimegy a meleg, bejön a hideg (télen persze), a rekupeátor ezt hivatott minimálisra csökkenteni (friss levegő biztosítása közben) és automatizálni, meg szinten tartja a páratartalmat is. Tehát még egyszer, a rekupeátor nem egyenértékű a páramentesítővel. Valamint az ára is sokszorosa annak, hiszen a tudása is több. Én sem engedhetek meg magamnak csak páramentesítőt, úgyhogy mi is nyitogatjuk a nyílászárókat a szellőztetéshez, ez van.
(#) Sikesdi hozzászólása Nov 13, 2016 /
 
Sziasztok!

Támadt egy olyan ötletem, hogy mi lenne ha egy radiátorral passzív módon történne a páramentesítés.
Idén költöztünk és a fűtésszezon beindulásával az északi szobák, illetve az ott található fürdőszobában küzdünk a párával (már penésszel is). A tablettás és különböző sókristályos párátlanítók nem nagyon váltak be. Elektromosban nem gondolkodtam, mivel nem csak fürdésnél párásodik a fürdő és nonsztop 24 órára meg nem akarok 3-400 w energiát elhasználni. Sajnos idén nem lesz alkalmam tesztelni az ötletem, mivel a melléképületsor (műhely) jelenleg a föld színével egyenlő. Nyár előtt nem is nagyon fog elkészülni az épület. Hátha gondolt rajtam kívül más is ilyesmire, vagy esetleg egy lelkes kísérletező kipróbálhatná.
Az ötletem a következő:
A vízhálózat hideg-vizes kiállásain a legkisebb hídegvízfogyásnál is már páracseppek képződnek. Mi lenne ha egy radiátort szerelnék a fő hideg-víz hálózatba. A radiátort a fürdőben helyezném el. A házban bárhol használt hidegvíz már működésbe hozná. A radiátoron megjelenő kondenzviz vagy a csatornába vagy egy gyűjtőtartályba folyna. Igen tudom ezáltal hűtené a helységet is viszont mivel ez a rendszer passzív, és a kondenzációhoz nem használ energiát, a fűtési költség nőne de szerintem lényegesen kevesebb energia kell az üzemeltetéséhez mint egy elektromos berendezéshez.
Várom a véleményeket...
(#) Bakman válasza Sikesdi hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
1: Fürdőbe páraelszívó ventilátor. 110 mm-es cső a szabadba vagy a padlástérbe.
2: Az elekromos páramentestőnek (kompresszoros) nem kell non-stop működnie ahhoz, hogy megfelelő szinten tartsa a páratartalmat.
3: Akkor is kicsapódik a pára, ha nincs fűtve rendesen a lakás/ház (hőszigetelés sok gondot megold).
4: A radiátoros megoldás csak akkor működne, ha nem csak egy kézmosáshoz engedsz ki vizet, hanem többet. Ami pára nem csöpög le, idővel újra elpárolog mivel szép lassan felmelegszik a benne lévő víz is. Feleslegesen hűti a lakást.

Nekem ezek jutottak eszembe.
(#) Pacso hozzászólása Nov 16, 2016 /
 
Sziasztok! Segítséget kérnék, van egy Hauser DH-300 páramentesítőm ami már több éves és most meghanyatlott ,tápegységben egy elkó kondi meghalt amit kicseréltem, de nem teszi a dolgát! Venti megy, a hűtőbordák közzé tett fűtőelem melegszik, de nem gyűjti a párát!Lenne valakinek valami ötlete hogy hogyan tudnám használhatóvá tenni ??Előre is köszönöm !!
(#) Robin2 válasza Pacso hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Ha jól sejtem ez egy Peltier elemes készülék. Ellenőrizni kellene a hideg oldalát is, az, hogy a meleg oldala melegszik, nem jelent semmit.
(#) Pacso válasza Robin2 hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Üdv! Nos cseréltem benne peltiert, de sajnos nem teszi a dolgát! Nem gyűjti a párát! Lenne valami ötlet hogy mit csináljak vele??
(#) Robin2 válasza Pacso hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
A hideg oldal elég hideg? Eléri a harmatpontot? Teljesen száraz? A hideg oldalra fújja a levegőt? Van elég pára, amit gyüjtenie kell?
(#) Tiano válasza Sikesdi hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Szia!

Létezik ilyen passzív páramentesítési mód. Egy nagyobb fém tábla a helyiség közepén, alján összefolyókkal, amik elvezetik a vizet. Hűteni kell, vagy az alját jó mélyen betonba önteni. Gyakorlatilag a rosszul szigetelő ablakok is ezt teszik.
A pára megszüntetésére a szellőztetés jó megoldás. A hideg levegő beérkezés után felmelegszik, kitágul és szárazabb lesz.
Hőszigeteléssel a lecsapódás szűnik meg, a páratartalom marad.
Szerintem egyszerűbb jól befűteni északi oldalon, mint ilyesmit alkalmazni és kiszellőztetni párszor.
(#) Pacso válasza Robin2 hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Köszönöm a tanácsokat!! Közben átpasztáztam (számítógépnél használt) És most már teszi a dolgát!
Még egyszer köszönet! További szép napot kívánok !
(#) ha6qt hozzászólása Dec 17, 2016 /
 
Sziasztok,

Ugyan nem házilagos páramentesítő kérdésem volna, de talán még is érdekes lehet.

Szeretnék egy készüléket, de szeretném megismerni a működési elvét. Milyen módon működnek, mekkora az áramfelvétele a gyári készülékeknek? A 30.000 Forintos árkategóriás elektromos, tehát nem tablettás, gyűjtőbogyós, stb. készülékek elve érdekel természetesen

Gyakorlatilag ezek mini-klímák?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2016
(#) Robin2 válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Szia, az olcsóbb fajták Peltier modullal működnek. Ventillátor fújja a szoba levegőjét a hideg oldalra, ott lecsapódik a pára. Teljesítménye pár száz watt, a hatékonysága is ennek megfelelő. De a konkrét terméken ezeket az értékeket feltűntetik. Klimának a szónak abban az értelmében nem mondanám, a két hőtechnikai oldal egy légtérben van.
(#) ha6qt válasza Robin2 hozzászólására (») Dec 18, 2016 / 1
 
Köszönöm
(#) baloghvl hozzászólása Márc 5, 2018 /
 
Sziasztok,
szert tettem egy kompresszoros rendszerű páramentesítőre. Sajna a vezérlőpanelja teljesen tönkrement, így lett csinálva hozzá egy másik. A kérdésem az lenne hogy a lefagyás érzékelőt hány fokra kellene beállítani? A lefagyott állapothoz bekerült egy időzítő is, ez jelenleg 5 perc. Én kicsit sokallom, de az sem jó ha sokat kapcsolgatja a kompresszort. Mennyi lenne az ideális? Állítgatás közben azt vettem még észre hogy a kompresszor nem szereti ha gyakran van kapcsolgatva, gondolom ha még nyomás alatt van benne a gáz akkor a terhelés miatt nem tud elindulni és csak búg. Meg le is égne hamar. Erre is kellene valami védelem a programba?

Köszönöm a válaszokat!
(#) mrbini válasza baloghvl hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Szia! Nekem duruzsol egy gyári itthon. Ha közvetlen az elpárologtatóra teszed az érzékelőt akkor 0 fok alá nem mennyen, de ha rendes ventilátor van rajta nem is fog.
Ki és bekapcsolás között kell neki 5 perc, hogy a nyomások kiegyenlítődjenek.
Igen kell rá védelem. Elég egy bekapcsolási késleltetés.
(#) baloghvl válasza mrbini hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Az érzékelő közvetlen a radiátoron van klipszes felfogatással alulról a második kanyaron. Száraz indulásnál ki szokott deresedni 3-4 kanyar -ig is. Mókuskerekes venti van benne, van légszállítása rendesen. Ennek ellenére többször fagyott már le amíg még csak direktben ment vezérlés nélkül. Olyan helyen van használva ahol akár 12 fokig is lemegy a hőmérséklet.

Akkor egy védelmet még intézek bele.
(#) mrbini válasza baloghvl hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Akkor azért deresedhet, mert alacsony a hőmérséklet. A gyáriban ez úgy van megoldva, hogy átszívja a kondenzátoron a levegőt ami felmelegíti és azt fújja az elpárologtatóra. Így talán működne hidegebb helységben is, de ezt még soha nem próbáltam.
A védelmet én úgy tenném bele, hogy csak a kompresszort kapcsolja le. A ventilátort nem. Így gyorsabban felmelegszik és leszárítja az elpárt is.
(#) baloghvl válasza mrbini hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
A ventilátor bekapcsolva marad, és villog az olvasztás led -je. 5 percig olvaszt aztán ha jó a hőmérséklet akkor visszakapcsolja a kompresszort.
A levegő először a hideg oldallal találkozik, ezzel nem tudok mit csinálni. Mivel most pincében van, könnyen lefagy. Kipróbálni viszont ez a jó.
(#) mrbini válasza baloghvl hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Akkor valószínű ezért fagy.
(#) baloghvl válasza baloghvl hozzászólására (») Márc 7, 2018 /
 
Továbbra sem jó, nem lehet beállítani. Másképpen viselkedik ha a párologtató vizes és ha száraz. Szárazon indulva jóval hidegebb egy ideig. Ezért most bekerült egy 10 perces időzítés a programba. Csak akkor állítja le a kompresszort ha végig fenn áll a fagyási hőmérséklet. A leolvasztási időzítés 3 percre vissza lett véve és bekerült egy indítási késleltetés, pillanatnyi áramkimaradás esetére. Most jön megint a próbálgatás.

Továbbra is érdekelne hogyan van az ilyen készülékek programja megszerkesztve.
(#) Busz hozzászólása Nov 8, 2019 /
 
Jól gondolom hogy egy 40 literes Lehel fagyasztóból lehetne készíteni házilagos páramentesítőt is?

Csepptálca beépítés meg egy venti hogy ne fagyjon le...?
(#) Gafly válasza Busz hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Szerintem akár "hűt/fűt" klímát is.
Vág az ember a külső falon egy "passzentos" lyukat és az ajtót leszereli.
Félévente forgatni kell, nyáron a "fekete rácsos" fele legyen kívül, télen meg belül...
(#) szsrobert válasza Gafly hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Kell venti kivul belul novelni a hoatadast.
(#) kaqkk válasza Busz hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Csinálhatsz vele bármit , le fog fagyni . Legfeljebb úgy tudnám elképzelni hogy raknál bele egy időkapcsolót ami mondjuk 15 percenként leállítaná a kompresszort és 10 perc olvadás után újra indítaná . A páramentesítők mind + os üzemben működnek (klímatartomány) így nem fagy le az elpárologtató hanem folyamatosan "gyöngyözik" Nameg a kondenzátoron keresztül szívja be a levegőt ,fölmelegíti és úgy fújja át a nagy felületű elpárologtatón (a fagyasztód picike felületű elpárologtatója nagyon kevés párát fog lecsapatni )
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2019
(#) balint730 hozzászólása Dec 28, 2019 /
 
Sziasztok. Van egy Einhell kompresszoros páramentesítőm kb 400W. A gond vele, hogy a pára amit kivesz a levegőből ráfagy az elpárologtató részére hiába tiszta. Sajnos az elparologtató alja lefagy a felső része pedig nem is hűl le szinte semennyire. A szobába a hőmérséklet is 20fok körül mozog. A levegő szabadon átjár a páramentesítőn.
Ilyenkor mit lehetne vele csinálni? Szeretném elkerülni a szerelőt.
(#) Bakman válasza balint730 hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
A miénk akkor csinálta ezt, amikor túl hideg helyen (15 °C) akartuk üzemeltetni. Ez csak 200 W-os. Ha melegebb helyen van, akkor is jegesedik?
(#) balint730 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Sajnos igen. Az alján az elpárologtato túl hideg a tetején meg nem is hűt szinte.
(#) kaqkk válasza balint730 hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Akkor sajnos nem tudod elkerülni a szerelőt ,ez tipikus gázhiány tünet ...
Következő: »»   7 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem