Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   45 / 55
(#) konyak6 hozzászólása Aug 14, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy Marshall 5210. A probléma az hogy állandóan szól benne a Kossuth. Gitárral, gitár nélkül, 0 gain, max gain, 0 master, max master. A hiba nem a gitárral, és nem a kábellel van. Ha a reverb tankot hehúzom, megszűnik. Gondolom a kábelével van a gond. Pedig gyári. Lehet vele valamit csinálni?
Mellékelem a rajzát.

5210-iss3.gif
    
(#) Massawa válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 14, 2016 /
 
Az IC3 5. lábára meg a földre forrassz egy kisebb kondit. Néhány 10 pF-dal kezdj és növeld amig meg nem szünik a jelenség. ( nézz körül ott a földek körül, lehet, hogy valami valahol leszakadt.)
(#) Eet Fuk hozzászólása Aug 14, 2016 /
 
Sziasztok!

Van nekem itthon egy egész jó kis csöves gitárerősítőm, egyedi darab, PTP szerkezetű. Szépen szól, de azért negyed hangerőtől felfelé már szépen sistereg - pláne crunch csatornán. Arra gondoltam, kicserélem benne a vezetékeket nagyon kis ellenállású, tömör huzalokra, csökkentendő az alapjazát. Ki milyet ajánl? Mire kell figyelni? Laikus vagyok, de forrasztani azért tudok. Ha kell lövök róla képeket.

A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2016
(#) Longa György válasza Eet Fuk hozzászólására (») Aug 14, 2016 /
 
Szia!Talán ne a vezetékkel kezd a cserét.Kondenzátor kiszáradástól, cső elhasználódástól szokott sisteregni.
(#) Eet Fuk válasza Longa György hozzászólására (») Aug 14, 2016 /
 
Szia!

Minden friss, minden új benne. Minőségi cuccokból készült: Orange Drop, Silver Mica, ERO kondik, orosz katonai 6N2P és JJ KT88 csövek. Kerámia csőfoglalatok, Alpha potik, Neutrik aljzatok.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2016
(#) Longa György válasza Eet Fuk hozzászólására (») Aug 14, 2016 /
 
Ha új akkor a vezetékek is újak!Magas frekvenciás gerjedés lehet.A gain poti szélső lábait áthidalnám 220 pikofarados kondenzátorral.6n2p csövekkel is dolgozom, nagyon kell válogatni mert fülre mást és mást produkálnak.
(#) Cavalier válasza Eet Fuk hozzászólására (») Aug 14, 2016 /
 
6N2P-kben előfordulnak zajos darabok... Első fokozatban főleg anódban metalfilm ellenállást használnék, nem tudom mi van benne. Meg rácslevezetőnek is.
A kapcsolás milyen? Pár alkatrész áthelyezése is segíthet, sőt, az se mindegy, hogy a kettőstrióda melyik triódája hol van használva.
(#) Eet Fuk hozzászólása Aug 15, 2016 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek!

Cavalier: Az erősítő egy JCM 800 utánérzés, mellékelem a kapcs. rajzot, ami alapján készült. Hogy ehhez mérten a készítő, aki egyébiránt már nagyon nehezen elérhető (félreértés ne essék, nem rosszra célzok személyét illetően), mennyire és miben tért el, nem tudom megmondani. Egy biztos: trióda-pentóda kapcsoló került bele.

Az elmondottak alapján tán nem lenne érdemtelen megpróbálkozni előfokcső-cserével sem. Ha jól tudom, a 6N2P bekötése más, mint a sima 12AX7 csöveké, de attól gondolom még relatíve egyszerűen kivitelezhető.... ?

Ami az anód- és rácsellenállásokat illeti, meg lehetne éllapítani valamiből, milyen típus került bele?
(#) Cavalier válasza Eet Fuk hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
A 6n2p fűtése a 4-5 láb 6,3V 9-es láb árnyékolóvalami, az ecc83/12ax7 meg 4-5 12,6V 9-es fűtésközép, ergo 4-5-öt összekötve, és a 9-re kapja a 6,3-at.

Az 1-2-3 és 6-7-8 lábak a két trióda, volt már, hogy segített, hogy ezt a kettőt felcseréltem.

A fémréteg ellenállások általában kék testűek, a szénrétegek barnásak, rózsaszínesek.

Amúgy fokozatról-fokozatra érdemes menni, honnan indul a zaj. Az első rácsot letestelni, feltekerni a hangerőket, ha nincs zaj, akkor vissza, és a második rácsot, stb. Egy ilyen erősítő nem atomfizika, egy multiméterrel meg ésszel javítható szinte minden baja.
(#) Eet Fuk válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Koszonom. Nos, mivel laikus vagyok, lenne meg jopar kerdesem,.de nem merem vele teleszemetelni a forumot. Mondanam, hogy irnek PM-ben, de az adatlapodon olvashato kommunike elrettent tole...
(#) mohinger válasza Eet Fuk hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Pont az a lényege ezeknek a fórumoknak, hogy bátran leírod a kérdésedet és a válaszból nem csak te, hanem a többi hasonló cipőben járó olvasók is tanulnak. Aki meg butaságnak veszi a kérdésed, gondoljon arra, hogy ő sem született úgy, hogy mindent tudjon....
Gerjedésre én azt javasolnám, hogy próbáld meg a 6N2P bemenő rácsát egy 33-68pF kondival söntölni.
(#) Cavalier válasza Eet Fuk hozzászólására (») Aug 16, 2016 / 1
 
Hehe, igen, az köszönhető minimum 10 kedves kérdezőnek, aki megtalált magánban, írtam neki választ, és egy köszönömöt se böffentett vissza.

De itt a fórumon nyugodtan kitárgyalhatjuk a dolgot.
Sistergő zaj alapból olyan helyeken keletkezik, ahol elektronok ugrálnak meg ütköznek. Az ellenállás tipikusan ilyen, illetve a félvezetők, és a csövek is. Ez elkerülhetetlen, de csökkenteni lehet, illetve zajzárat alkalmazni. (szivárgó kondi is okozhat ilyet, de az hiba kategória)
A JCM800, bár nem hi-gain, elég nagy erősítéssel rendelkezik, okosan megépítve azért megcsinálható minimális zajúra. Az első fokozatra kell nagyon figyelni, mert ami ott bejön minimális zaj, a végére kb. 80akárhány dB erősítésen esik át. Ezért szoktam a rácslevezetőre, meg az első andódra, katódra 2W-os fémréteg elllenállást rakni. Azért 2W-ost, mert az ellenállás méretével is csökken a zaja.

Meg kéne próbálni földelni a bemenetet, úgy mennyi zaja van? Az a zaj, amit az erősítő produkál. Rádugott gitárral, feltekert hangerővel ez nőni fog.
A földelésre is figyelni kell, bár annak a hiánya inkább brummot hoz be. Laikusként macerás a dolog, ha nem tudod, hova kéne nyúlni. (illetve könnyen agyonüttetheted magad az 500V anódfesszel...)
(#) Eet Fuk hozzászólása Aug 16, 2016 /
 
Mohinger: köszi, teljesen jogos, amit írsz.

Cavalier: el tudnád magyarázni pontosan, hogy is végezzem a rácsok letesteléses vizsgálatát? Vagy valaki más. Lépésről-lépésre, ha nem nagy kérés. Köszönöm előre is.
(#) flajosf válasza Eet Fuk hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Oszcilloszkópod van? Jó lenne tudni, miféle zaj ez egyáltalán és hogy melyik fokozatnál jelenik meg. Ha reagál a gain potira a zajszint, akkor valószínűleg előtte lesz a bibi. Elég sok oka lehet, kezdve a rosszul megválasztott anódellenállásoktól a mágneses interferenciákon keresztül kontakthibáig. Esetleg belinkelhetnél egy hangfelvételt, amin tekered felfelé a gaint leföldelt bemenet mellett (ha kapcsolós az input jack akkor ok, ha nem, akkor a jack két forrfülét kösd össze - ne köss rá hangszert).
(#) konyak6 hozzászólása Aug 27, 2016 /
 
Sziasztok!
Ma átépítettem a kis gitár kombóm. Soldano hotrod az eleje, a vége ECL86. A rugós zengetőt szeretném még belerakni, de nem tudom hogy hogyan. Ha csövet használnék kellene trafó. Ezért ezt mellőzném. Nem tudtok valami egyszerű kapcsolást?
(#) Eet Fuk válasza flajosf hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Szia!

Köszönöm! Sajnos nincs, de már találtam magamnak szakit, akivel átnézhetjük.

Kellemes vasárnapot!
(#) steelbird válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Hello.
Attól függ a kapcsolás, hogy a zengető tekercse hány Ohm -os. A csövesbe való nagyobb impedanciájú, annak meghajtásához elég lehet egy műveleti erősítő is, a félvezetős cuccba valóhoz meg egy kisebb teljesítmény-fokozat kell.
(#) konyak6 válasza steelbird hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Ha visszarajzolom az eredetit, az jó lehet? Bár lehet hogy nem kéne egy fullcső erősítőbe JRC4558.
Egy kép a végeredményről.
Egyébként egész jó a hangja 412-es ládán. Teljes hangerőn is csendben van. Csak a szomszédok miatt nem mertem megpengetni a gitárt
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
(#) Cavalier válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Vagy plusz egy cső+trafó kell a meghajtáshoz, vagy félvezető. Ez nem valami minőségi zengető, úgyhogy simán jó lesz félvezetővel, ha kiiktatható a jelútból, akkor senkit se fog zavarni.
A zengetőről lejövő jelet meg egy sima ECC egy triódájával erősítheted.
(#) konyak6 hozzászólása Szept 3, 2016 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy Peaey Windsor fej. Jelenleg 2 db KT77 van benne. A kapcsolási rajzon EL34 és 6L6GC van. Szeretnék bele 4 új csövet. Az a kérdés hogy melyiket?
(#) jani1987 hozzászólása Szept 6, 2016 /
 
Próbálkozott valaki az ic-s erősítők direkt torzításával? Magyarán a gitár nem egy pedálon megy át, hanem egyenesen az erősítőre amit előzőleg szabályozhatóvá teszünk és így kapjuk a torz jelet. Az a helyzet, hogy több száz kilométerre vagyok a cuccaimtól így marad az elmélet.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 6, 2016 /
 
Idézet:
„Az a helyzet, hogy több száz kilométerre vagyok a cuccaimtól így marad az elmélet.”

Most hol tolod?
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 6, 2016 /
 
Veszprém C betűs cég. Szenzorokat csinálunk autókba.
(#) Eet Fuk hozzászólása Szept 7, 2016 /
 
Uraim!

A legutóbbi éjjelre véletlenül végig bekapcsolva hagytam a csöves gitárerősítőm, teljesen élesített állapotban, még standbyra sem raktam. Elkezdhetek aggódni?
(#) granpa válasza Eet Fuk hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Gondolom azóta túl vagy rajta. Mi az eredmény?
(#) Eet Fuk válasza granpa hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Működik. Bekapcsoláskor, melegítés után a standbyt lekapcsolva olyan hangot hallat, amit eddig nem. Olyan.. "szörcsögő" hangot pár másodpercig. Plusz tiszta csatornán mintha kicsit torzítana.
(#) konyak6 hozzászólása Okt 12, 2016 /
 
Bővebben: Link
Sziasztok. A videón egy Peawey és egy Marshall fejet hasonlìtanak össze. A Peawey fej elég zajos. Mi okozza ezt a zajt? Lehet rajta segìteni? Az enyém is ilyen.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
(#) steelbird válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Szia!
Cseréld le Marshallra...
Amúgy mondja a videóban, hogy a Peavey -nek nagyobb az erősítése. A nagyobb zaj jó része amiatt van. A másik pedig a kapcsolástechnika...
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
(#) tothbela válasza konyak6 hozzászólására (») Okt 13, 2016 /
 
Az erősítő átvitele különböző. A sok magasat tartalmazó jel torzítása zizis. A Mesa Boogie szívbaj nélkül levágja a jel 1kHz feletti részét, mielőtt ráengedi a torzító fokozatra. Ettől a szép kövér hang. Hi-gain distortionnál már csak egy szűk sáv (300-1000 Hz) kerül rá a határolóra. Ha nem így lenne, akkor tele lenne brummal, meg "hiss"-el.
(#) konyak6 hozzászólása Dec 18, 2016 / 1
 
Sziasztok.
Nemrég készült el egy újabb csöves kombóm. Marshall valvestate 15 volt az alap. Most JMP plexi van benne aminek EL 84 a vège. Videoton Szimfónia de lux a hálózati trafó. A kimenő pacsirtáé. Negatìv visszacsatolás nélkül egèsz hangos. A zengetőt is bekötöttem, de a meghajtásáról egy TL074 gondoskodik. Kicsit tájidegen a csöves környezetben.
Következő: »»   45 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem