Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Az Elektorban láttam anno én is néhány éve. Emlékeim szerint 2 db. diódával tették érzékenyebbé (BPW ?? talán)
Az Elektoros kapcsolások működni szoktak. Kérdés,- amit nem tudok-, Sanyesz5 milyen célra akarja használni ?
Tudnátok valami háztartásban fellelhető sugárforrást? Jelenleg cső nélkül süket, csővel nagyon ritkán halk pannatások, véletlenszerűen, gyanúm szerint valahol az alsó feszültségnél lehetek.
RÉGI világító számlapos óra (lehetőleg orosz), vagy szintén régi füstdetektor, amiben nem optikai szenzor van.
Sajnos egyik sincs itthon, a méreg megesz...
Uránt tartalmazó kerámia szerintem.
Nem tudom, hogy meddig haladtál vele, de ha még nem ástad nagyon bele magad, ajánlok egy másik kapcsolást:
Bővebben: Link Ha innen végignézed Shance és az én posztjaimat, azokban egy könnyen megépíthető, sokkal sokoldalúbb detektort építhetsz. Ha ismered a cső paramétereit, bármilyen csőhöz könnyen illeszthető (nem tudom ebben az ATynis kapcsolásban hogyan tudod a kapcsolásban szereplőtől eltérő érzékenységű csövet használni?). Mutatja a CPM és pl. uSv/h értékeket, vizuálisan (bargraf) jelzi a sugárzást, beállítható figyelmeztetések vannak. Én a méltán népszerű SBM-20 csővel építettem meg (Csernobil után számtalan doziméterben ez volt), de az eBay-en találsz SI22G, STS-6 csöveket is elfogadható áron, amik pl. sokkal érzékenyebbek, mint a SBM-20, ami viszont ár-érték arányban amatőr használatra a legjobb. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2016
Szia, mindene kész van már, vettem kettő csövet is.... Meglátom hogy sikerül, már ad életjelet
Szia!
Ha már van benne mikrokontroller és van szabad lába, akkor miért kell a másik 2 ic? Simán tudná azokat a funkciókat is. Sokkal egyszerűbb lenne..
Szia!
Valóban el tudná látni... Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a folyamatos interrupt kérés jelentősen lassítja a számlálást és minél nagyobb a sugárzás, annál jelentősebb eltérés mutatkozik a tényleges és a mutatott érték között (hiszen amíg a mikrokontroller a feszültséget méri és állítja, addig nem számolja a bejövő impulzusokat. Legalábbis Arduino és társainak csak egy "agya" van). Ráadásul a 2db 7555 közül az egyik az jelkondícionáló, tehát a kontroller számára feldolgozhatóvá alakítja az impulzusokat. Egyébként meg a CMOS 555 ára 100,- Ft körüli és a kis fogyasztás miatt lett az választva. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2016
Lenne az urakhoz ismét egy amatőr kérdésem, jelenleg 4db zéner van a kapcsolásban 4x120volt, így tudtam csak előállítani a 480voltot amit az eredeti csőhöz írtak. Jelenleg 465 voltot mérek, lehetséges hogy ekkora szórásuk lenne? Illetve a nagyobbra cserélésükkel elvileg növelhetem a feszültséget?
Nem mindegy, mekkor a rajtuk átfolyó áram... a puffer fesztől és az előtéttől is függ.
Mérd meg darabonként, megvan-e a 120 volt vagy sem. Kis szórás lehet persze.
A multiméter söntölő hatását is figyelembe vetted?
Bővebben: Link
Jelenleg itt járok, sajnos a telefonom kissé homályosan kameráz már. A poharak nélkül a kattogás jóval ritkább.
Egy újabb kérdés, a számláló véletlenszerű kattogást ad magában, ritkán. Gondoltam kap egy elemet és körbe hordozom a házon, be dugtam minden sarokba, a ház összes pontjába, de sehol sem lett még csak kicsit sem sűrűbb a kattogás. Mivel teljesen kezdő vagyok a témában, nem tudom ez normális? Panellakás, vasbeton
Teljesen normális, amit hallasz az a háttérsugárzás okozta kisülés. Digitális mérő 2 kattogásként számol 1 mikroS mennyiséget, 40 másodperc alatt 12-14-ig számol.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2016
Köszönöm, kell már valami referencia amit tudok mérni, mert addig nem tudom jó e a kapcsolás
Szívesen. Digitális vagy analóg műszer kijelzésű az épített készüléked ?
Szóval digitális, mikrokontrolleres. A videón nem számol és nem kattog ha jól láttam. Nekem van egy orosz digitális és egy lengyel analóg, ha priviben elküldöd a e-mail címedet szívesen küldök egy-egy rövid videót mit mutatnak normál háttérsugárzás( kozmikus sugárzás) mérésekor.
Mint lelkes bal@asz amatőr, most vettem észre hogy rossz kijelzőt raktam bele, forditva voltak a számok, az anódokat megfordítva rendbe jött
Elnézést a videó minőségéért: Bővebben: Link
Végre élesebb kép:
Bővebben: Link Ezek a ritka pattogások elvileg a háttérsugárzás miatt vannak? Kicsit tyúkbeles, de addig nem akarok dobozolni amig nem tudom rendesen működik e.
Háttérsugárzás, de a GM csőnek is van "zaja", néha egy-egy kósza elektron megindul.
Szia!
Valószínű ezt a kapcsolást is meg fogom építeni, érdekel ebből melyik a végleges verzió? Mert amit linkeltél, épp utána van táp csere. és nagy diskurálás. Illetve sbm-20 milyen áron megy kb?
Sziasztok!
Végre egy értékelhető videó, szereztem awi elektródát, azt látni a videón: Bővebben: Link Már csak a kalibrálást, na meg a megértését kell megoldanom, angolul van minden leírás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |