Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramütés és annak hatásai, elsősegély
Lapozás: OK   2 / 6
(#) Ronin válasza forsat hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Nem hiszem hogy aggódnod kellene. Pillanatokra engem is rázott már meg a 230, meg egyszer úgy is, hogy aznap már nem volt kedvem (erőm) csinálni semmit sem. Azóta is boldogtalan vagyok. (bár ez nem annak köszönthető )
(#) Babó22 hozzászólása Márc 25, 2008 /
 
Engem párszor megrázott az áram. Na, nem konnektorba dugdostam a kezem meg stb., hanem egyszer egy utángyártott dremelt kihúztam a konnektorból. Már kint vol a kennoktorból, tekerném össze a zsinórját, és az egyik ilyen rúdját megérintettem, erre megrázott egy pillanatra. Én meg azonnal elránottam magamat. Nem volt semmi bajom, de most már nem nyúlok hozzá ahhoz a rúdjához.
A másik eset, hogy karácsony van, az égősorokat kapcsolgatom be, ha az egyik nem jó, megjavítom. Az egyik nem akart villogni, megnyomtam egy gombot, és erre meg szikrázik, engem meg megráz az áram. Na de azt már éreztem. Aznap éjszaka egy percet sem aludtam.
Ezek voltak a nagyobbak. A kissebbek pl., hogy a szomszéd kölyök megkínált volna egy rágóval, csak hogy ez egy trükk. Megfogtam, erre meg megint az a görcsös fájdalom.
(#) forsat válasza Ronin hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
értelek, de biztos ami biztos!

Ez, hogy nem volt erőd ez akkor gondolom azután jött miután megrázott!
Mert én is így írzék most!

Várom még az okosabbak válaszát!
(#) Dudus válasza forsat hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
HA éreztél áramütést ajánlatos orvoshoz fordulni, mert a hatása később is jelentkezhet. Ha ehhez nincs kedved, akkor a következő 1-2 napban ne legyél egyedül, mindíg társaságban legyél ha szükség lenne rá....

Általában nincs következménye de az ördög nem alszik.
(#) forsat válasza Babó22 hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Ez a nem alvás, nem mertél vagy nem bírtál aludni?

Kicsit félek életembe nem rázott meg 80V(+-40) egyen áramon kívül semmi, akkor még nem volt semmi!

De most ez a váltó áram 230V egy kicsit húzósabb!

Orvoshoz mindenféleképpen elmegyek, holnap!

De akkor még várok egykét storit hogy smint!
(#) szilva válasza forsat hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Szerencsére én is csak hallomásból ismerem ezt, de hallottam arról, hogy az áramütésnek utólag lehet következménye.

Úgy tudom, a vérben okozhat olyan elektrokémiai folyamatot, aminek következtében buborék keletkezhet, ami embóliát okozhat. A következő pár órát mindenképpen társasgában töltsd, ha valami szokatlant tapasztalsz, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz!

Lehet, hogy a doki meglátogatása akkor is jó ötlet, ha nem érzel semmit! Esetleg az orvosi ügyeletet vagy akár a mentőket is fel lehet hívni, hogy mi ilyenkor a teendő.
(#) Babó22 válasza forsat hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Mindkettő. A karácsonyfaégős helyzetnél voltam orvosnál, kivizsgált, nekem azt mondta, ha rosszul vagyok menjek be ügyeletre. Ezért sem aludtam. Ennek a feszültségét sajna nem tudom. Kábl 220 V. Egyébként előfordulhat az eset után 5 órával szívritmus zavar .
(#) forsat válasza Babó22 hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Hát nem érzek semmi furcsaságot!
Holnap megyek akkor háziorvoshoz aztán lehet be a városba az SZTK-ba!

Szívritmushoz, nem tudom de teszteltem működik e normálisan a szivem

Emelgettem a kézisúlyzóimat(12 kiló)
És erre rendesen reagált erősebb lett a dobogása a szívemnek meg kissé gyorsabb, bár nem emelgettem most olyan rengeteget csak teszteltem.

Vagyis hirtelen talán nincs zavar a szívembe!

A társaság meglesz.
(#) spkkill hozzászólása Márc 25, 2008 / 1
 
Én mikor kapcsolót szerelek fesz alatt akkor általában hozzáérek a vezetékekhez és ha ráz is akkor az fázis. Persze senki se próbálja ki otthon!!!Életveszélyes!!!
(#) googa hozzászólása Márc 25, 2008 /
 
Sziasztok!

Nekem is volt egy rossz élményem. Olyan konyhai szekrénykém van, ami egyben mosogató, villanyrezsó, meg a hűtő is benne van. Már a kezdetektől fogva nem világított a működésjelző lámpája a rezsónak, de normálisan fűtött, úgyhogy nem törődtem vele.
Aztán néha úgy éreztem mosogatás közben csípi a kis sebeket a kezemen a víz. Később rájöttem, hogy ezt áram okozza. Újraföldeltem a konektort (az egész házat) és megnyugtattam magam, elvileg minden rendben volt.
Aztán egyszer megnyitottam a vizet két kézzel betettem alá a fazekat, hogy engedek bele vizet és akkor el kezdett rázni, de nagyon dúrván. A fogaim összeszorultak, egész felsőtestem remegett és féltem, mint állat. Aztán szerencsére kicsúszott a kezemből a fazék és abbamaradt, megúsztam.
A visszajlező lámpa volt a hibás, el volt törve a burkolata és a 230-at szépen továbbadta a környezetében lévő fémeknek, így a mosogató lemez felületének is. Így szívtam meg, de élek. Nagyon rossz érzés volt és talán volt 20mp-is amíg rázva voltam... Okuljatok!
(#) Petroimro válasza forsat hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Én úgytudom, hogy áramütés után pár napig nem szabad fizikai munkát végezni. Az illetőnek feltétlenül abba kell hagynia a munkát. És inni se szabad(nem tudom meddig).
Légyszíves javítsatok ki, ha tévedek.
(#) szamóca hozzászólása Márc 25, 2008 /
 
Szia!
Nem hiszem hogy nagyobb bajod esett az ijedségen kívűl.
Engem töbször is rázott már meg az áram, ezért sajna tapasztalatból beszélek.
A váltóáramtól veszélyesebb az egyenáram. Ugy tudom bontja a vért amitől boborék keletkezhet a vérben, és ez érelzáródást okozhat aminek akár halálos következménye is lehet, ha olyan helyen történik az érhálózatban.
És alattomosan akár több napig is keringhet a boborék az áramütés után. Ezért egyenáramú áramütésnél nagyon javasolt orvoshoz fordulni!
Ráadásul fájdalmasabb érzés is mint a váltóáram.
Engem egyszer rázott meg 100VDC, 3 órán át fájt a karom utánna.
(#) forsat hozzászólása Márc 25, 2008 /
 
Értelek titeket!

De azért elmegyek orvosshoz!
Hát engem régen egy 4 hónapja megrázott +-40V egyen áram azthiszem az 80V és igaz fájdalmasabb volt, mert a karom nekem is zsibbadt volt pár óráig, de nem mentem orvoshoz, mmert akkor úgy tudtam, hogy veszélyesebb a 220V-nál.

Nah akkor nagyon szépen köszönöm a sok választ kicsit megkönnyebbültem így
(#) bbb válasza szamóca hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
az a nagyon nem mindegy, hogy mekkora feszültségen hány amper megy át rajtad. hogy melyik veszélyesebb, arról felesleges vitatkozni, mindkettő igen komoly bajok forrása lehet.
a váltónál az okozza a problémát, hogy izomösszehúzódást/elernyedést idéz elő olyan frekvenciával, amilyennel az áram iránya váltakozik. ezt az izmok nem tolerálják, a szív például sokkot kaphat, és elkezd rezegni (fibrilál vagy hogy is írják ). ezt úgyebár úgy billentik helyre, hogy áramütést alkalmaznak (kutyát szőrivel), ettől kimozdul a sokkból, és ismét a megszokott ütemben kezd el verni (jó esetben). ha a rekeszizommal történik ez, akkor az görcsbe rándul, és nem kapsz levegőt... (a szív azért rezegni kezd, mert van benne egy góc, ami vezérli a ritmusát, és ez kap agylövést)
egyenáram esetében valóban elkezdheti bontani a vért, és a légbuborék képes elzárni az ereket (hülye dolog a levegőtől megfulladni, de ez történik ilyenkor, kb. úgy mintha levegőt fecskendeznél a tüdődbe, akkor is megfulladsz, ezért szokták légmellnél kiszívni a levegőt a tüdőből)
a konkrét határértékek orvosi könyvekben le vannak írva, de azért szerintem mindenki tudja, hogy hiába nyalogat 9V-os elemet, abba nem fog belehalni (csak kicsit bizserget )

ui.: nem orvos vagyok, hanem informatikus, a szavaim ennek megfelelő súllyal érvényesek ebben a témában
(#) Petroimro válasza bbb hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
"...a szív azért rezegni kezd, mert van benne egy góc, ami vezérli a ritmusát, és ez kap agylövést..."
Szinuszcsomónak hívják.(Ha jól emlékszem)
(#) bbb válasza Petroimro hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
pontosan, színuszcsomó... egy ideggóc, vagy idegcsomó
(#) KTobi hozzászólása Márc 25, 2008 /
 
Nem kell félni nagyon az áramtól csak tiszteletben kell tartani.

Az iskolában, miután avval kezdtük az elsőt, hogy tessék gyerekek, a könyv végén van 20 oldal az áram hatásairól az emberi testre, az áramütés mértéke, stb. azt bemagolni, és lerövidíteni. A tanár rázatott minket, egyesével mindenkit. Az osztályban lévő egyetlen lányt kivéve. Régi tipusú csengővel (két darabban van a vasmagja), ha jól értettem a tekercseket csapolta meg, hogy miután megszakad az áram felhasználta az önindukciót. A szerkezet nem volt különösebben veszélyes, csak 100Vkörüli váltóáramot adott le (a tanár meg sem érezte, ennyit tesz a hozzászokás, de az áram nem játék :felkialtas: ). Jó fél percig fogata a két kezünkben, zsibbasztott, de piszokul, halálos nem lehetett, sőt veszélyes sem szerintem, így utólag. 3 darab góliát akuról ment. Mivel saját magát szaggatta magasabb frekvencián, és mindig csak a mágneses erőteret kapcsolta ránk, semmit sem direktbe.

A testen elég ha átfolyik 25uA áram, és meghalsz. Ha jó időben jó helyen (szinuszcsomóban).

Üdv. Tóbi
(#) Babó22 hozzászólása Márc 26, 2008 /
 
Majd utánanézek az elsősegélyjegyzeteim közt. Valamikor elsősegély versenyen voltam. A legjobb az volt, amikor a mentőállomáson voltunk.
(#) dynax5 hozzászólása Márc 26, 2008 /
 
Üdv!

Pár éve mértem 32"-os TV paneleket/elektronikákat jó kis 28-32 kV-os anódfesszel. Anódfesz., katódáramok mérése stb, stb... Egyik alkalommal - nyáron - egy jó kis zápor csapott le a gyár környékére párássá, nedvessé téve az addig száraz levegőt. Az ampermérő bekötve a anódvezetékbe, onnan pedig a toldott kábel a képcsőbe az anódgombra, a kábelt pedig szig.szalaggal emeltem fel, mintegy lógatva a levegőben a kóboráramok ellen.
-Egyszer közelebb mentem az ampermérőhöz mint kéne és - a megnövekedett páratartalom miatt - egy hatalmas csattanással egy legalább 2-3 cm-es, lilás ív húzott át a kezemre. Helyi zsibbadás, hideg-meleg futkosás mindenemen de semmi bajom nem lett a hirtelen ijedtségen kívül...

-Gyújtószikrát a motoron nem is említem annyiszor előfordult...

(#) bbb válasza dynax5 hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
engem a xenonizzó invertere csapott meg, meg persze pctáp, mikor lecsúszott a bekapcsgombról az érintkező (at táp, kiszedve a házból), meg ... ja és persze a suliban minden egyes nyomorult alumínium kilincs megráz!!! érintésvédelmi szempontból nulla az intézmény...
(#) ötfelezős hozzászólása Márc 26, 2008 /
 
A 65 V és 42 V értékek 22 éve nem igazak.
Az 1986-os érintésvédelmi szabvány óta a törpefeszültség határa 50 V váltónál. Egyennél 120 V. Az érintésvédelmi 42 és 65 V értékekből is 1986-ban lett 50 V. Váltónál (ipari frekvenciáknál, hogy pongyola legyek). Ahol se lapos egyen, se szabályos váltó, ott ágazati előírások, vagy más.
(#) szamóca válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Szia!
Csak érdeklődnék. Biztos hogy 120VDC törpefeszültség? Szerintem ez igen csak érdekes, mert ilyen fesz. már simán letaglózna, megfelelő helyzetben, és áram mellet.
(#) ötfelezős hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Jól mondod. Ez egy általánosság, amiből ki lehet indulni. Mint ahogy az 50 V váltónál is mindjárt megjegyződik, hogy gyermekjátékoknál és kozmetikai, stb készülékeknél 25V. Ha beeldöfnek valakibe valamit, vagy sós vízben áztatják, nyilván más előírások jönnek.
Miként a példámból is látszik, az egyenfeszültség eléggé kiesik a látókörömből. De a váltónál az 50 V az nem, és bízom abban, aki az 50 váltót és 120 egyent egy kalap alá vette, nem tévedett. Már persze aki alatt egy fejlett civilizáció szakembereit értjük.
(#) oldman válasza szamóca hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Egy kis irodalom a mellékletben

Villamos.pdf
    
(#) szamóca válasza oldman hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Köszönöm! Így már érthető, részletesen ki van tárgyalva a táma benne.
(#) forsat hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Hát ez a PDF fájl igen hasznos majd végig olvasom, köszönöm!

Amúgy voltam a klinikán tegnap este és ma jöttem haza. Élek még!
Volt ECHO és EKG és mindegyik normális volt, nem okozott semmit az áram bár sajnos más szívrendelenességre fény derült(nem áram okozta)

(Csinik a nővérkék )
(#) László zs válasza oldman hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
A doksiban foglaltakat célszerű óvatosan kezelni pl.: MSZ172 több része helyett már az MSZ 2364 van érvényben!!
(#) oldman válasza László zs hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Igazad van!
Természetesen a szabványoknak mindíg utána kell nézni hogy éppen mi az aktuális, ha valami terméket készít vagy szolgáltatást végez az ember. Az árban ez is benne kell legyen! Ingyen sajnos nem adják!
Aránylag jól összefoglalja a dolgokat (mit - miért - hogyan) kezdőknek is, ezért tettem fel.
(#) bladika hozzászólása Márc 27, 2008 /
 
Haverom 1szer amikor TV-t szerelt, miközben csinálta mindig kihúzta, bedugta, kihúzta, bedugta és nem tom miért de 1ik alkalommal bedugva maradt (figyelmetlenség!?) belenyúlt és durr! A hülye szerncsétlen rövidgatyában ült egy olyan széken amire talán ti is emlékeztek a suliból, aminek az ülőlapja két oldalán végig fut 1-1 vas cső ami valójában a lába! A hülyének fél seggére oda égett egy jó csík ahol hozzá ért! Persze örültünk,hogy semmi baja sem lett, de persze utólag vicces volt!
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem