Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Spektrum-analizátor
 
Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 26, 2005
Lapozás: OK   18 / 21
(#) pisti89 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Speckó cél IC-re gondoltam...
De ha van mikrokontrolleres megoldás az se gáz.
Addig jó míg vannak elvárások, igenyek...
(#) elektroncso hozzászólása Jan 16, 2017 /
 
Sziasztok.
Egy kis segítségre volna szükségem. Osztálytársam a suliban nekiállt ennek az audió spektrum analizátor megépítésének. Összeszerelte, de sajnos nem működik. Az érdekelne, hogy az LM3916 melletti 1/2 LM358 mi célt szolgál? Zavar, hogy előttem ez az elektronika, és nem értem teljesen a működési elvét.
Maga a hibajelenség az, hogy a szumma oszlopban az összes LED világít, a többi oszlop pedig egyáltalán nem reagál semmire. Felettébb megkönnyítené a dolgom, ha tudnám hogy az a műveleti erősítő mire szolgál, ilyen bekötésben még nem láttam műveleti erősítőt, hogy az invertáló bemenet és a kimenet össze van kötve.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2017
(#) Ivan93 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
Szia. Ez egy feszültségkövető kapcsolás, a kimeneti feszültség megegyezik a neminvertáló bemenetre kötött feszültséggel. Tehermentesítésre használják például ellenállásosztó vagy passzív szűrő után.
(#) elektroncso válasza Ivan93 hozzászólására (») Jan 16, 2017 /
 
Köszönöm. Múltkor olvastam az Analaóg áramkörök és rendszerek című könyvet, sok okosság van benne a műveleti erősítőkről, de erre a kapcsolás technikára nem emlékszem. Ebből már ki tudok indulni.
(#) STamás hozzászólása Jan 27, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Elkészítettem Attila86 Spektrum Analizátor II. kapcsolását, nagyon szépen feladat volt és nagyszerűen állítható a sávszűrője, nagyon élveztem.

-Azonban az első sor led-et (a legfelső sorra gondolok, kapcsolás szerint a 10) nem bírom működésre bírni. A bemenő jelszintet növeltem már, de az sem segített.
Egy módon sikerül, de csak a 30 Hz-es oszlop tetején levő ledet villogtatni: 10 Hz-en de csak 0.02-0.04mA mutat a műszerem. A többi sávban semmi és persze ekkor a 30Hz-es sáv is el van tekerve.
Hogyan tudok több "Ampert" varázsolni a felső sorra?

video

-A másik kérdésem, hogy miért "szellemképeznek" a ledek? pld az 5-ös oszlopban világító 4 led, éppen csak nagyon halványan de ugyan úgy világít a 10 oszlopban. és ez több oszlopban is így van.

Remélem nem kérdeztem nagy hülyeségeket, ha valamilyen paraméter hiányzik a kérdésekből szóljatok!

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) Bakman válasza STamás hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Ugyan más témában, de "szellemképet" okozott a le nem mosott folyasztószer.
(#) STamás válasza Bakman hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Köszönöm a válaszod!

Valami hasonlóra gyanakszom én főleg azért, mert a vezérlőpanelon először próbáltam dolgozni az TN ónozóval. Nem vagyok vele elégedett, biztos nem jól csináltam valamit de ezt már jó párszor átellenőriztem és próbáltam kiszűrni az ebből adódó esetleges hibákat. Azt leszámítva hogy ocsmányra sikerült, jó. Mindenképpen ezt a panelt újra el fogom készíteni de ahogy eddig ónozás nélkül. Ezért ez most a kisebb gond.

A fő gondom az a fránya felső sor, ahol teljesen elakadtam. Alkatrészek rendben vannak, ellenőrizve. Forrasztások kontaktusok szintén. Oszcilloszkóppal kimérve is csak az LM3915-ös 10-es lábánál mérek szinte semmit. A többi rendben.
Megvan a léptetés, látom szépen az impulzusokat is a 4017 felől is.
A jelszintet már növeltem erősítőre téve - a line helyett - de ez is felesleges volt.
Talán az LM3915-ösnél lévő feszültségosztóval (R13-R14) kellene játszanom...?
Az LM adatlapját is néztem és a lépcsőket is értem a kimeneteken de minden a megadott alkatrészekkel készült ezért gyanakszom valami egyedi problémára.

Bővebben: Link
(#) proli007 válasza STamás hozzászólására (») Jan 28, 2017 / 1
 
Hello! Szerintem jó felé kalandozol. Mivel a TL074-eknek a tápja +-5V, a kimenete nemigen megy feljebb 4V-nál. Ebből a dióda még elvesz vagy 500mV feszültséget, így 3,5V lesz az eredmény. Az LM referenciája meg ezekkel az elemekkel, kb. 4V-on van. Az R14-et csökkentsd le pld. 5kohm-ra és akkor kb. 3V lesz a referencia. És akkor elérheti a bementi feszültsége ezt az értéket.
(#) STamás válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Nagyon köszönöm!!!

Adatok (R14):
8-as láb: 8,2K-2,43V; 5K-1,52V
6(7) láb 8,2K-3,67V; 5K-2,74V
Számomra külön fejtörést okozott hogy ha minél több ledet gyújt ki egy sor, annál jobban közelít a kimeneti lábakon a feszültség a 0-hoz... Aztán átgondolva arra megértettem hogy a tranzisztor kapcsolása befolyásolja ezt. Az LM-et csak hagyományos kapcsolásában használtam eddig, nem ilyen multipexben.

A következő kérdésem az lenne, hogyan lehetne a torzítását csökkenteni a bemeneten.
A poti középállásától feljebb az R41 kimenetén a következő torz szinusz jelenik meg:
torz-1

valamint ugyan ez a jel a TL074 8-as lábán (innen indul a sávszűrőre a jelszint) már a következőket hozza az alsó részen.
torz-2

Gondolom ez a kijelzett értékekben is megjelenik, én úgy látom mintha "kivastagodnának" a sávok.

Ezen lehet finomítani valamit?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2017
(#) proli007 válasza STamás hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 1
 
- Nem írtad, hogy a referencia csökkentése hozott-e eredményt a 10-es sorban. A méréseid a számításaimmal egybe esnek.
- Az "R41 kimenetén" kijelentés nem igazán érthető. Az, az IC3b erősítését álltja be, ahol az Au=P1/R41. Tehát nullára tekerve a potit az erősítés is nulla. 1Mohm véghelyzetben pedig 45-szörös. Ha az R41 job felén mértél, (IC3 6-os láb), az virtuális földpont. Tehát ott nem szabadna feszültségnek lenni. Mind addig, míg az erősítő negatív visszacsatolása él. Vagy is míg nincs az túlvezérelve. Ha túlvezérlés van és a kiment "beleütközik a tápba", akkor a visszacsatolás nem tudja már a feladatát ellátni, hiszen a vezérlés nő, a visszacsatoló jel meg nem képes már növekedni. Ekkor a visszacsatolási hurok felborul, és kezdődik a túlvezérlés és gerjedés. Mint a mellékelt ábrán is látható.
- De ha egy szkóp jelet felteszel, akkor mindig a X eltérítés ms/div értékét és az Y eltérítés V/div értékét meg kell adni. nélküle egy ábra nem értelmezhető, frekvencia nem számolható.
- Egy műveleti erősítő kimenti jele nem éri el a tápfeszültségeket. (Ez alól kivétel a Rail-to-Rail erősítők.) Tehát a kimeneti feszültség sem a plusz tápot, sem a mínusz tápot nem képes megközelíteni. Optimális esetben a két érték legalább azonos nagyságú, így a jel szimmetrikus lesz és a vágás is azonos mértékű túlvezérlés esetén. Nálad nagyon úgy néz ki, hogy a negatív táp nem elegendő nagyságú, mert a negatív oldalon hamarabb limitált a jel. Feltéve ha a szkóp 2V/div állásban volt.
De egy műveleti erősítő terhelhetősége sem biztos hogy azonos plusz és mínusz irányban. Ha pld túl van terhelve, akkor lehet egyik oldalon hamarabb limitál és felszakad a hurok.
- Minden estre ez az egyszerű műveleti erősítő, nem igazán +-5V tápra van készítve. Hiszen a kimenete maximum 1..1,5V-ra tudja megközelíteni a tápot. Így a szinusz két periódusának nem igazán lehet nagyobb a csúcsa, mint 3V. A passzív egyenirányító szilícium dióda ebből még lecsíp kb. 600mV-ot.
- Hogy "kivastagodni" látod a spektrumot, az annak is tudható, hogy egy szűrőnek van sávszélessége. De az a -3dB-es ponton van megadva. Az egy harang alakú görbe. Lentebb nézve szélesedik a harang alja. Tehát ha nagyobb a jelszint, más az oldalsó frekvenciákat is "látja". Vagy ha egy freki van, akkor a mellette lévő sávszűrőben is megjelenik a jel.
- Attól hogy ennek a beceneve "Spektrum analizátor", attól ez még nem az, kizárólag egy látványelem. Egy tényleges analizátor FFT-t számol de az ára is hét számjegyű.

De én csak próbálom számodra értelmezhetővé tenni amit látsz, vagy mérsz..
(#) STamás válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Köszönöm a kimerítő leírásod, át fogom tanulmányozni este alaposan!
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Sziasztok.
Újra ezzel a rajzzal kapcsolatban volna kérdésem. Most már vannak életjelen, apróbb problémáktól eltekintve már működik.
Szeretném megkérdezni, hogy a tápegységben lévő R25-el lejelölt 33Ω-os ellenállás mi célt szolgál? Nem értem mire jó, hogy az LM3916 és a bemeneti áramkörben lévő összes műveleti erősítől (2xLM324) ezen keresztül kap tápot. Valakinek van ötlete?
Előre is köszönöm.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Ez szerintem egy sima RC szures, (R25, C25), ahogy az a csöves aramkorokben mar megszokkott.
(#) killbill válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Azert kell ez a szures az analog resz tapjara, mert a multiplexelt LED meghajtas "rangatja" a tapot, amitol az zajos lesz. Az viszont nem jo az analog resznek.
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Érthető. Köszönöm.
(#) elektroncso válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Köszönöm a leírásodat, bár nem nekem címezted, nagyon hasznos volt!
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Legyen úgy! Váljék egészségedre..
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Végül is sikerült elindítani (még múlt hét pénteken csak elfelejtettem írni). Hihetetlenül buta hiba volt. Hiányzott egy 3mm hosszú vezetősáv. Vasalással készült a panel, ott meg nem ragadt meg a tinta, olyan pontosan esett le, hogy nem tűnt fel a hiánya egyikünknek sem. Két forrpontot kötött össze és forrpontból sem hiányzott egy darabka sem. Pótolva a vezetősávot már működik. Sajnos előjött egy másik hiba amit Attila86 szépen leírt az Ő cikkében, mégpedig a műveleti erősítők frekvenciafüggő erősítése miatt nem ugyan olyan magasak az oszlopok azonos jelszintnél. Be fog kelleni építeni ebbe is a trimereket. De ezt majd már az osztálytársam.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Nagyon látványos, megtetszett nekem is, de én az Attila86 féle rajzot fogom megépíteni.
(#) szili83 hozzászólása Ápr 11, 2017 /
 
Erről a spektrum analizátorról mi a vélemény?
Csatoltam a doksikat is hozzá.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Máj 24, 2017 /
 
Sziasztok! Én is megépítettem az Attila féle kapcsolást, de már elakadtam a vezérlő panelnél. Ha ráadom a betápot a nyitott ledekkel villózik egy két oszlop. A leírás szerint így kell működnie. Ha összezárom a bemeneteket, és egy kis rádióról jelet adok rá akkor három oszlop működik mint egy kivezérlés mérő. A többi nem csinál semmit. Milyen feszt adjak rá,a bemenetre hogy tudjam próbálni. LM 3916 és egy gyanús cd 40174be ic műkődik benne. A PC bét többször is átnéztem nem találok semmi hibát. A táp feszek az IC ken megvannak. Kérnék valami tanácsot, hogy hol keressem a hibát. elektrik
(#) proli007 válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Hello! Az összezárt bementek és a GND közé adjál 0..+4V egyen feszültséget. (Egy potival is megteheted.) Erre világítani fog szépen sorban az összes Led. Az ütemadóban a C2 kondi határozza meg a léptetés sebességét. Ha azt drasztikusan megnöveled, látni fogod hogy lépteti sorba a multiplexer a Led-sorokat.
De ha a C2-őt rövidre zárod, akár meg is állíthatod a léptetést és egy műszerrel ellenőrizheted a működést. Úgy ellenőrizheted a 4017 kimenetén, de az oszlopvezérlőt is, mint ahogy az analóg kapcsolókat is, hogy a vezérlő DC jel el jut-e az LM3916 5-ös lábára vagy sem..
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2017
(#) elektrikszerviz válasza proli007 hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Köszönöm a segítségedet és a tanácsodat. Ennél nagyobb a baj! Utána néztem ennek a CD 40174be IC nek. Ez nem az ami nekem kell. Ez valami kikapcsol bekapcsol IC. Nem ezt rendeltem csak nem figyeltem a 4 es számra. Most rendeltem CD 4017BE ez vezérli a ledeket az 555 szerint ha jól gondolom. Próbáltam én is a 4,5 voltal de semmit nem csinált. Ez akkor lett felettébb gyanús, hogy ebből kettő panelt építettem és a másik is ugyan így reagált. Ugyan úgy nem ronthatom el a kettőt? Ha megjönnek a jó IC-ék remélem szebb lesz a történet. Ja és még az lenne a kérdésem, hogy ha egy dobozba építem egy végfokkal nem zavarja -e a végfokot, és mekkora vezérlő jel kel neki? Elég - e a bemeneti jelszint. Vagy a végfok kimenetről kell hajtani. Ezekben a kapcsolós kapcsolásokban kicsit kuka vagyok. Bocs, hogy ennyit kérdezek. elektrik
(#) proli007 válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Ha megnézed a szórő fokozatot van benne erősítő és beállító szerve is. A bementi osztóval együtt az erősítés kb. 20-szoros. Mivel az LM referenciája valahol 4V környékén van, a minimális bemenőszint csúcsa kb. 200mV..
De én nem építek ilyesmit, és hogy ki kit zavar, az más dolgok összetevője is lehet. Egy végfokot azért nem szokott zavarni egy akármi, kivét ha közös tápon vannak. Akkor van esélye vagy földhurkos a szerelés. De erről mindről olvashatsz az erősítős topikokban. Amit írok, azt csak Attila kapcsolási rajzának értelmezése alapján írom. Neked viszont olvasgatni kell, ha többet szeretnél tudni..
(#) elektrikszerviz válasza proli007 hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
Megjöttek a bele való IC-k,és pöcc-röf indult is mind a kettő. De három voltos bemenő szintre kapcsolva kb a led sor 75% a világít. Rákapcsoltam egy zsebrádió hangszóró kimetére, működik szépen de ugyan úgy 75% a kivezérlési szint! Mekkora bemenő jellel tudom kivezérelni, az oszlopot teljes szintig. Az 500k potit az IC-nél ha kicserélem 1 M ohmosra, nem lesz nagyobb az erősítési szintje? Segítséget és tanácsot előre is köszönöm! elektrik
(#) proli007 válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Írtam, hogy 4V-ra fog minden Led világítani. De nem írtad, hogy ez a bemenetre értendő, vagy a multiplexer panel egyenáramú bemenetére.
Az eredeti áramkörben is 1Mohm van a szintszabályzóban. Mivel az erősítésnek valahol 20- körül kellene lenni, 200mV bementi jel-nek már jónak kel lenni. De hogy mit ad le a kisrádió hangszórója, az kétes. Valami vonalszintű kimenetre kellene kötni, vagy megállapítani a tényleges érzékenysége. (Pld. egy 6V-so kis trafó és egy poti segítségével adható be 50Hz-es bementi jel, ami mérhető.)
(#) elektrikszerviz válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Az egyik sávszűrőnél volt egy kontakt hiba, Az első IC nem kapta meg a teljes táp feszt és négy V fesze volt. Gondolom mivel elbillent a táp kiadta a 4 voltot és cuccra világított mindenki. Ha lesz egy kis idő akkor hétvégén szórakozom egy kicsit vele. De egyébként elsőre reagál mindenki. Ja! és az Mp-3 al be szeretném szabályozni. Működik ez csak ki kell tanulni. Egyébként egy HT-30 as végfok elé szeretném applikálni. Köszönöm az eddigi segítségeteket ! elektrik
(#) elektroncso hozzászólása Aug 27, 2017 /
 
Sziasztok.
Osztálytársam nekiállt megépíteni Attila86 spektrum analizátorát, de sajnos nem működött, pedig azért állt neki, mert a BSS-es rajzzal sok volt a szívás, ez meg egy többszörösen kipróbált rajz.. A suli alatt nem sikerült működésre bírni, ezért elhoztam haza a szünetre, hogy megjavítsam. Lassan vége a szünetnek és még csak hozzá sem nyúltam. Mivel az ígéreteimet be szokom tartani ezért most elővettem és nekiálltam. Már végigmértem mindent, külön külön az egyes fokozatok működnek, de együtt nem. Ezt úgy értem, hogy a 555+4017 szépen lépteti a LED oszlopokat, ha a lm3916-ot áthidalom. Ha valamelyik oszlopot fixre kötöm (555+4017 kivesz, áthidal), akkor a lm3916 szépen vezérli a sorokat. De együtt nem hajlandóak működni, csak az egyik oszlop világít folyamatosan. Az 555 jár, órajel van. Annó nem volt 4066, ezért 4016-ot építettünk be. Okozhat ez gondot? Elvileg mind a kettő analóg kapcsoló és a lábkiosztásuk is megegyezik. Viszont a 4016 csatorna ellenállása (on-state resistance) kétszer nagyobb (4016-280R, 4066-125R). Illetve a BC337-esek bétája 160 körül van, míg a BC327-eseké 500 körül. Nem tudom ez okozhat gondot itt?
Előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
Hello! Hogy 4016 van benne, az nem baj. Kicsi ellentmondás van abban amit írsz. Meg kell vizsgálni, hogy a 4017 valóban lépeget-e. Ha a C2-vel párhuzamosan teszel egy 22µF-os kondit, akkor kb. másodperc közeli ütemben fog lépegetni a 4017 és így vizsgálható. De ha egy kiment aktív, akkor a kondi rövidre zárásával a léptetés meg is állítható, így méregethető minden kapcsoló megfelelő működése.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2017
(#) elektroncso válasza proli007 hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
Köszönöm! Akkor én nem követtem el hibát, hogy ezt tanácsoltam neki.
Közben megtaláltam az igazi hibát. Már megint nagyon buta volt, de őszintén megvallva gondoltam, hogy valami hülye hiba lesz. Egy helyen nem maródott le a réz a NYÁK-ról, ami átvezetést okozott a 4017 egyik kimeneti lába és a LM3916 bemenet között. Így gyakorlatilag a leosztott órajelet egy az egyben megkapta a LM3916, nem csoda, hogy nem tudott vele mit kezdeni. Olyan szépen maradt meg a réz, mintha egy vezetősáv volna két forrpont között, egyikünknek sem tűnt fel, csak ahogy szkóppal méregetek lettem figyelmes arra, hogy a IC2 4016 1-es lábán (ami a kapcsoló kimenete) ott van a 4017 által leosztott órajel (de a 4016-osok közül egy sincs a panelben, ki voltak véve). Nagy nehezen megtaláltam a zárlatot, most már úgy tűnik, hogy jó. Sajnos figyelmetlenségből 33nF-os kondik helyett 33pF-os került a sávszűrőbe így a szűrő nem működik jól (ami a frekvenciamenetet illeti) én pedig nem találtam itthon ilyen értékű kondit eleget, így a végleges teszt szeptemberre marad, mivel csak a suliban van.
Köszönöm még egyszer a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2017
(#) szili83 hozzászólása Szept 23, 2017 / 1
 
Következő: »»   18 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem