Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   677 / 778
(#) Ge Lee válasza Lali24 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
ESR mérő nélkül nem állunk neki kapcsitápot javítani, ha nincs, egy nagyon egyszerű és olcsó analóg rajzot találsz a topikjában amit én tettem fel régebben. A rossz kondikat cserélni kell (ez szemre ugye nem vagy csak ritkán látszik), illetve a kisjelű diódák szoktak még visszáramosak lenni, más nem nagyon okoz egyéb hibát.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Esetleg ezért érdemes bolti gyűrűvasmaggal építeni az önrezgőt, mert akkor reprodukálható a táp később is. Pl. ezzel: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Így van. Amit linkeltél az szerintem nagy is meg drága is, 10mm-es szürke M2TNB-set vettem egy fél zacskóval annak idején a Taliéktól, az 58Ft volt bruttóban. Ha jól emlékszem 75kHz körül megy vele.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Valóban, 3mm-el nagyobb az átmérője, de 25db-tól már olcsóbb, 100db-tól meg sokkal olcsóbb. A másik, ami inkább nehézség, hogy Taliékkal köztudottan nehéz kommunikálni, és még nehezebb rendelni. Legalábbis régebben többen panaszkodtak, hogy pl. e-mailre nem válaszolnak, csak személyesen működik a dolog. Változott ez valamit pozitív irányba az utóbbi időben? A TME-nél évek óta van, és évek múlva is lesz ugyanez a vasmag, + van adatlapja, ismertek a paraméterei.
(#) norbi0325 válasza Pafi hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
ok, akkor írom mit vettel le abból amit írtál válaszként !
Idézet:
„Ha nem kerül sokba, sosem árt a nagy kondi. Akár szuperkapacitásban is érdemes gondolkodni, azzal pár mp-es dinamika csúcs is áthidalható, nem csak tized másodperc.”

Ok ezzel tisztába vagyok ,hogy a beütéseket áthidalja .
Idézet:
„De könnyen lehet növelni egy picit a feszt schottky diódák használatával sima diódák helyett.”

Ez nem játszik hisz ezért szeretnék vmi elektronikát a trafó után ,hogy stabil maradjon a fesz .
Idézet:
„De ha tényleg stabil fesz kell (mondjuk szerintem nem), akkor vegyél kapcsoló üzemű tápot! Meanwell...”

Ez magánvélemény ,én meg nem tudom ,hogy egy ilyen táp megfelelő lenne-e erre a célra ,nem szórnék ki több tízezret,ha nem muszáj !
Idézet:
„Szubra egy 2*100 W-os ClassD végfok modul 32 V-os táppal, kettős tekercsű hangszóróval kicsi, olcsó, és tökéletes megoldás.”

Mivel megvan az erősítő ,amivel hajtani szeretnék ez a válasz nem segít !
Köszönöm az időtök!
Próbálkozok más topikban !
(#) Gafly hozzászólása Feb 12, 2017 /
 
Ahogy nézem, lassan kezdődik a cicaharc
(#) GPeti1977 válasza norbi0325 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Mehetsz akárhová, a lényeg hogy egy autós erősitőnek jó egy trafó graetz meg annyiszor 1000µF kondi amennyi áramot felvesz, ugyanis az autós erősitőnek 10V 16V közott kell müködnie, mert az autóban annyi van, a legtöbb erősítőnek meg van feszültségstabilizátora az invertere kimenetét stabilizálja pwm szabályozással, több F kondi nem kell csak akkuhoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) mark.budai válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Most rendeltem belőle 50db-ot.
Igaza van Ge Lee-nek, ki fogom számolni. Mekkora gerjesztéssel számolhatok? Leginkább ez foglalkoztat.
(#) Ge Lee válasza norbi0325 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Ezzel a megoldással sosem lesz stabil a feszültséged, ahhoz kapcsolóüzemű tápot kellene építeni, mert az analóg szabályozáshoz vagy egy step down-hoz magasabb trafófesz kellene, meg az analógon azt a 40-50A áramot kellene átereszteni.
A dinamikacsúcsokat kell megfogni, arra elvben elég lenne a sok kondi, de nagyon sok kellene... Ha ilyenkor beeseget a tápfesz, azt rendesen meg lehet hallani a végfok hangjában, ettől eltekintve meg teljesen mindegy lenne hogy az az 500W az éppen nem 500 hanem csak 430, mert nem fogod meghallani.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Javítottam már életem során néhány ilyen végfokot, de egyikben sem volt pwm táp. Sok értelme nem is lenne, mert drágítaná, zajt vinne be, meg amit teljesítményben nyernének vele az nem sok lenne.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Összesen háromszor rendeltem tőlük, de velem készségesek voltak. Az tény hogy csak a telefonos vagy személyes megrendelésre reagálnak, és nem nagyon szeretnek kis tételekkel bajlódni.
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
A vacakabb magok is tudnak általában 340mT-t, de ahhoz már rendes melegedés is társul. Ez meg egy egész jó anyag. Tekerd meg a próbatrafót egy vékony szálból mondjuk 20 menetes primerrel, aztán fél óra üzem után ha nem melegszik a mag akkor tekerj le belőle 2 menetet, és így tovább. Macerás, de az a tuti infó.
(#) Pafi válasza norbi0325 hozzászólására (») Feb 12, 2017 / 1
 
Idézet:
„Ok ezzel tisztába vagyok ,hogy a beütéseket áthidalja .”


Eljutottál odáig, hogy szuperkapacitás és másodpercek tizedmásodperc helyett?

Idézet:
„Ez nem játszik hisz ezért szeretnék vmi elektronikát a trafó után ,hogy stabil maradjon a fesz .”


Azt írtad, hogy terhelve 13,3V. A stabilizátorok többsége csak csökkenteni tudja a feszt, tehát 13,3 V-ból esélytelen 14 V-ot csinálni. Ezért javasoltam a schottkyt, nem poénból. Vannak "boost" (fesznövelő) konverterek, de az meg csökkenteni nem tud, üresben bukta. Egyedül a buck-boost konverter tudna 13-16 V-ból 14-et csinálni, de azok kétszer akkorák, dupla veszteséggel és dupla áron. Mellesleg ezek is kapcsoló üzemű tápok. Ha te sima áteresztő stabilizátort akarsz használni, akkor először növelni kell a feszt.

Idézet:
„Ez magánvélemény ,én meg nem tudom ,hogy egy ilyen táp megfelelő lenne-e erre a célra ,nem szórnék ki több tízezret,ha nem muszáj !”


Miért, te hivatalos kormányállásfoglalást vársz?

Igen, ez magánvélemény, egy tápegység-specialistaként dolgozó villamosmérnök magánvéleménye.

De eleve érthetetlen, hogy miért sértődsz meg ha a
"Kapcsolóüzemű táp 230V-ról" című topicban azt javasolják, hogy használj kapcsoló üzemű tápot.

Persze igazad van, fölösleges pénzkidobás - az egész project úgy ahogy van. Negyedéből kijönne értelmesen csinálva.

Idézet:
„Mivel megvan az erősítő ,amivel hajtani szeretnék ez a válasz nem segít !”


Egy erősítőt el is lehet adni, olyannak, aki arra használja amire való, a pénz feléből vehetsz ide való erősítőt és tápot, a negyedéből aluláteresztőt, a maradékból pedig illemtan és kommunikáció órákat. És megmarad a jelek szerint nem megfelelő terhelhetőségű trafód más célokra.
(#) mark.budai válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Köszi, ezt fogom tenni!
Még egy kérdésem lenne. Ez a tápegység Attila86 SMPS2 labortápját fogja táplálni. Azon ugye ott van az egyenirányítás (MBR20100 és 10100 diódákkal), illetve a 10000uF, alacsony ESR értékű kondenzátor. A tápegység nyákjára terveznem kell egyenirányítást, vagy a trafó szekunder oldalát egyszerűen ráköthetem az SMPS tápegység váltófesz bemenetére? Ha az utóbbi megoldást választom, mennyire kell figyelnem a vezeték hosszára?
(#) Pafi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
1A*7ms=7mC, ez 1000 µF-os kondin 7 V feszültségesés. Finoman szólva nem stabil fesz.

Nem bonyolultak az elektrotechnika alapvető törvényei, érdemes őket használni 50 éves, ki-tudja-mire-kitalált ökölszabályok helyett.

C=I*delta_t*delta_U
(#) mark.budai hozzászólása Feb 12, 2017 /
 
Közben nézelődtem egy kicsit a neten, és találtam egy PDF-et N87 anyagokról. A táblázat szerint 340mT-val elég lazán tartom a mag képességeit. Ezután Skori oldalán számolva jó kevés menetszám jön ki. Én nézek be valamit, vagy ez tényleg ennyi lenne? 60kHz-re is csak 15 menet jön, de annyira nem szeretnék lemenni a frekivel, akkor a gyűrűvasra tekerek még egy tekercset, és a főtrafóról kap egy visszacsatolást, ezt egyszer csináltam, akkor 66-ról 85-90kHz környékére emelkedett a frekvencia.
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Annak az elején a 10000u az 50Hz szinusz miatt van, mivel egy nagyfrekis tápról fogod használni közel sem kell annyi, illetve nem emlékszem hogy a Skori rezótápjában van-e áramkorlát, mert a bekapcsoláskor a tízezer mikróba elég rendesen elkezd majd folyni az áram, áramkorlát hiányában nem biztos hogy örülni fognak neki a fetek.
(#) GPeti1977 válasza Pafi hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Fuss neki mégegyszer.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) mark.budai válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Lenne értelme esetleg valami NTK-s lágyindításnak a szekunder oldalon is, és azt egy relével rövidre zárni? Mennyire örülne neki az SMPS labortáp, ha nem egyszerre kapja meg a teljes tápfeszültséget?
Benn akarom hagyni a nagy puffert, mert a primer oldalra nem szeretnék többezer µF-ot tenni (470u-t terveztem), a forrasztóállomásom tápjának kimenetén is maradt egy kis 100Hz-es brumm, ott 47µF van a primer oldalon 50W-ra.
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Akár megcsinálhatod úgy is. Olyan helyekre 2µF/W körül kell tenni ahol számít a puffer feszesése, tegyél be 100-150µF-ot a pákának.
(#) Pafi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Tessék:
C=I*delta_t/delta_U
(#) Skori válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Akárhogy nézem a berakott táblázatodat nem látok benne 340mT-t sehol. Azt látom, hogy négyféle frekvencián és 200,100,50mT mellett adják meg a vasveszteséget 100°C-on. Speciel én nem szeretem nagyon forróra méretezni a trafót, meg zavar is ha meg akar égetni amikor megnézem mennyire meleg, így aztán inkább 200mT alattira szoktam méretezni.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Szeritem ebben a formában (ha ∆U van kifejezve belőle) jobban lejön :
∆U = I * ∆t / C
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Ha a rezonáns kondik át vannak hidalva diódával, akkor van áramkorlát is, de utána kell számolni, hogy ez kisebb-e mint a FET-ek áramterhelhetősége. Ill. van fent tirisztorral kiegészített verzió is, ami egy bizonyos idejű túláram felett le is kapcsol, hogy ne tudjanak leolvadni a fetek. Persze mindezt jól kell méretezni.
(#) GPeti1977 válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Ügyes, és közben a kondenzátort nem tölt semmi, valaki rakjon már ide egy szimulátoros képet, szinusz jelről legyen táplálva az egyenirányító.
(#) Pafi válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Szia Skori!

A tied az analízishez, enyém a méretezéshez lett rendezve, de általános iskolai ismeretekkel is egyik a másikba átalakítható, szóval szerintem egyik sem jobb a másiknál. De mivel a ∆U-t épp az első sorban számoltam ki, gondoltam ne ismételjem magam. Amúgy is egy elvi hibás méretezés kijavítása volt a célom.

Persze szebb ∆ szimbólumokkal, és elírnom sem kellett volna a / jelet, de épp leszálláshoz készültem vonatról.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) Skori válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Miért nem rakod be Te a szimulátorba? Nem olyan nagy ügy, és ennyi még az ingyenes verziókkal is teljesen jól működik!

Image2.png
    
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Ok, nem jött át az irónia. Az enyém a fórumhoz lett rendezve
(#) GPeti1977 válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Köszi, még nem használtam szimulátort de itt az ideje hogy megtanuljak egyet, néha jól jönne.
(#) djloui válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Idézet:
„Ha megszeretnéd ezt jobbra csinálni mint ahogy én annak idején csináltam, akkor az egész vezérlést tedd rá egy öcsipanelra, amit aztán egy tüskesorral oda tudsz tenni a fetek elé. És annak ellenére hogy így is működik, nem ártana a fetek kikapcsolását meggyorsítani egy-egy PNP tranyó - 4148 párossal. Aztán ha már öcsipanel akkor azon lesz még hely, ahova tennék még egy 555-ös áramkört amiről régen beszéltünk. Ha azok rezonáns kondik a trafóval sorban, akkor rezonáns módban az az optós-söntös megoldás ami az enyémben van nem fogja megvédeni a feteket zárlatban, csak akkor ha lesz idejük pihenni. Tehát zárlatban kapcsol az optó, ami billenti az 555-ös monostabilt, az meg tiltogatja a tápot úgy legalább 100-200ms időre, ahogy a pwm végfokomban is van.”



Akkor módosítok rajta végül is így még könnyű és ha javítok vele a stabilitáson működésen csak jobb lesz. Azért tettem be rezonáns kondikat mert azt írtad az nem termel annyi zavart és én végfokokhoz szeretném használni. Az optos védelmet ami a kimenetet figyeli a kondi nélküli verzióban egy végfok rövidzár esetén nem engedi elindulni a tápot? Nekem az bőven megfelel. A "fetek kikapcsolására szolgáló PNP tranyó és dióda hol helyezkedik el? Esetleg bele tudnád rajzolni hogy könnyebben megértsem?
Következő: »»   677 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem