Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   493 / 562
(#) belfregor válasza szabados hozzászólására (») Márc 20, 2017 1 /
 
Itt erre nem kapsz választ, mert én sem tudtam kinyomozni a "szerzőtől" sem, hogy akkor milyen karakterisztika vagy milyen drautból, vagy kinek milyét csinálta....
(#) kadarist hozzászólása Márc 20, 2017 /
 
Küldje már el valaki ezt a pokoli démont.
(#) Ge Lee válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Akkor ő nick-je meg a d-box-é ugyanahhoz a személyhez tartozik?
(#) Ge Lee válasza belfregor hozzászólására (») Márc 20, 2017 / 1
 
Duplán is kaptál rá választ, amit ha nem értettél meg akkor azért csak magadat okolhatod. Amit utólag már bánok is, inkább azt kellett volna írnom nemes egyszerűséggel, hogy ha nem tudod hogy hogyan kell kiszámolni akkor olvasd el, és ha még akkor sem érted, akkor ne is állj neki...
Mellesleg már magukat a kérdéseket sem értem, hiszen ezt "már régen kitalálták", tehát már a működését is régen megértetted, és régen meg is építetted és használod.
(#) GPeti1977 válasza szabados hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Vagy az áram váltó vagy inkább a főtafó primer szekunder iránya fordítva lett bekötve.
(#) p_kowa válasza belfregor hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Szerintem a gondod ott kezdődik, hogy a behatolási mélység mint kifejezés itt használt formájával nem igazán vagy tisztában, ebből adódóan a skin hatáséval sem. Ezeknek a fogalmaknak nézz utána, és szerintem mindjárt választ kapsz, nem kell nyaggatnod senkit sem. Csak a jó szándék és tisztánlátás végett írtam, ha ismered a fent említett fogalmakat, akkor elnézésed kérem.
(#) jucsaba válasza p_kowa hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
És lehet azt is közölni kellene, hogy ne az adult oldalakon nézzen utána...
(#) p_kowa válasza jucsaba hozzászólására (») Márc 20, 2017 / 1
 
Bízzunk benne hogy nem ott fogja
(#) Tartarus_ válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Köszönöm!
Összeraktam és úgy néz ki működik a dolog
Először kihagytam az 1k2 ellenállást úgy teljesen letiltotta a működést, berakva már úgy néz ki jó, Zárlatnál először 8V körüli a kimenő fesz amit néhány másodperc után 3V körülire korlátoz, megszűnte után azonnal visszakapcsol. Áramot sajnos nem tudok mérni se ekkora söntöm nincs, se lakatfogóm..

Csatoltam az enyhén módosított kapcsolást, ha másnak is szüksége lenne rá.
(#) benzinkutas hozzászólása Márc 29, 2017 /
 
Üdvözlök minden fórumozót!

Néhány kérdésem lenne a bocs gép megépítéséhez.

Megfelelő-e ez a ferrit mag:https://www.ret.hu/shop/product/epcos-siemens/etd59-ferritmag-n87_39-01-20

A 0.3 mm lakk huzal amivel tekerve van a ferrit az lakkal együtt ennyi vagy nélküle?

Kell-e csévetestet használni?( Ha elhagynánk helyet spórolnánk.)

Mivel kell be bandázsolni a többszörös lakkhuzalt?

Ha lakkhuzalt használunk miért kell bandázs?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) p_kowa válasza benzinkutas hozzászólására (») Márc 30, 2017 /
 
Szia!

A mag jó lesz a feladatra. Tekercselőhuzaloknál általában úgy adják meg az átmérőt, hogy abban a szigetelés is benne van. Hogy akarod ezt a fajta magot cséve nélkül megtekerni? Miután összefogatod a magot, belefűzögeted a huzalt? Elvileg lehetséges, miután elszigeteled a magot kaptonnal és utána tekered rá a huzalt (toroidnál így szoktuk) de gyakorlatilag nem tudod ezt így kivitelezni etd maggal. Bandázsolni nem kell a "házi" litzét, esetleg lakkozhatod tekerés után, azzal talán többet érsz. A lényeg, hogy a primert jól szigeteld el a szekundertől. A téma képei közt tudsz keresni, rengeteg hasznos infót találsz a képeken/leírásokban, hidd el, érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat. Még egy jó tanács: ha nem sodrod keményre a huzalköteget, hanem csak annyira, hogy el tudjon lapulni valamennyire a csévén, könnyebb lesz tekerni és helytakarékos is, de ez is le van írva.
(#) benzinkutas válasza p_kowa hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Igen, nemrég kaptam meg a magot és valóban összerakva nehéz lenne megtekerni.
Még annyit szeretnék kérdezni hogy az ETD magra hány méter vagy hány deka 0.3-as zománc huzal kell?
(#) granpa válasza benzinkutas hozzászólására (») Ápr 1, 2017 / 1
 
A menetszám kiszámolása többször szerepel a témában, innen már csak kis matek, és hossz, súly kb. meg is van. Pontosan nem lehet kiszámolni, de a közelítés (kis ráhagyással; ~10%) elég szokott lenni.
(#) Hetope hozzászólása Ápr 1, 2017 /
 
Azoktól kérnék segítséget akik már élesztettek UCC3808-al teljes hidas kapcsolást. Az a helyzet hogy megterveztem a hegesztőt egy lapra de mielőtt elkészítettem volna a panelt gondoltam egyet és ki ollóztam magát a vezérlést a segéd áramköreivel együtt. Na most ott tartok hogy a kiegészítő áramkörök működnek úgy ahogy kell de az UCC az viszont nem. Az oszcillátora működik de több semmi.Azt szeretném kérdezni hogy az első három lábon mekkora feszültséget kell beállítani ?
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Az 1-est hagyd üresen, a 2-es és 3-as lábakat kösd le a földre, ekkor ott kell lenni a kimeneteken a jelnek. És ha labortápról indítod ügyelj arra, hogy a tápfesz 12,5V és 14V között legyen. Ha kevesebb nem indul el, ha több és nincs korlátozva a tokban lévő 14V-os zéner árama akkor átmegy zárlatba, és dobhatod az IC-t a kukába.
(#) Hetope válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Köszi, kipróbálom amit írtál habár most sincs rajtuk feszültség . A 2. láb a rajz szerint már eleve a mínuszon van az 1. láb pedig lóg a levegőben mert az optók nem aktívak a 3. lábon most 0,09 voltot mérek de majd azt is lekötöm a mínuszra.
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Megvolt az örömöm mert így elindult az UCC. A jelek olyanok mint amilyenek le lettek közölve de csak az UCC-én mert a BD-ék ből kialakított hídra kötött meghajtó trafón lévő jelek tetején és az alján is van egy kis lépcső lehet hogy ez normális ?
(#) papplaszlone hozzászólása Ápr 8, 2017 /
 
Korábban már feletettem a fórumra egy Weco 140 discovery típusú hegesztő rajzát /52. oldal/ ,már addig eljutottam,hogy kicseréltem az IGB-ket nem melegedik semmi a vezérlő jeleket néztem minden jónak tűnik . Az IGB.-k langyosodnak egy kicsit hűtőborda nélkül! Egy 100w-os ízzó sorba van még kötve. Az a kérdésem hozzátok hogy ,bekapcsolás után a tápfesz led és a hőfok led világít, majd a relé meghuzása után a hőfok led kialszik.Eddig rendbe is van ,de az ízzó bekapcsolás pillanatában felvillan /feltöltődnek a kondik/ ez is jó ,de a relé meghúzása után olyan fél fénnyel világit!!!! Mekkora az alap áram felvétele ennek a masinának rá köthetem direktbe a 220-at vagy van még valami gond vele ? Az IGB.-k folyamatosan kapnak vezérlést?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) p_kowa válasza papplaszlone hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
Ha van gyújtófesz, akkor kapnak mindig vezérlést az igbt-k. Ha kapnak akkor nyitnak is (valamilyen szinten?) és üresjáratban a trafó mágnesezőárama át kell folyjon rajtuk. Ezt ki lehet számolni, ha a primert (kikötött állaptban és nem rövidrezárt szekunderrel) megméred egy induktivitásmérővel. Ha van mágnesezőáram, akkor az átfolyik az izzódon is, ezért lehet az, hogy világít halványan.
A 100W os izzó esetében is kiszámolható a rajta átfolyó áram, mikor párhuzamosan van kötve a hálózattal, és teljes fényében ragyog. Ez pontosan 100/230 A lesz. Ha az izzó fénye a hegesztőddel sorba kötve gyenge, akkor belátható, hogy ennél kevesebb áram folyik rajta. Nagy valószínűséggel nem lesz baja a gépnek direktbe kötve a hálózatra, de hogy terhelésre mit fog produkálni, azt ezzel az izzós teszttel nem tudod kideríteni, sajna még úgy is tönkremehet sok esetben, ha üresjáratben semmi probléma vele.
(#) papplaszlone válasza p_kowa hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Köszönöm szépen a hozzászólásodat.
Papp László
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Ma áttekertem a transzformátort, a 30 / 3 menet, 28 / 4 lett, így az üresjárati feszültség 48V lett, 0,8mm es huzallal próbáltam ki, a hálózatból 12A t vett fel, nagyon erős lett, csak az a gond hogy Szóróíves cseppátmenet módban hegeszt csak, ha leveszem a feszültséget akkor nem is a feszültséget szabályzom hanem az áramot, nem nagyon tudom a Rövidzáras cseppátmenet beállítani. Lenne erre két megoldásom, egy komparátor + RC taggal egészíteném ki az UCC3808 IC-t így ezzel a pwm kitöltést maximalizálnám, nem szabályozva csak vezérelve, a másik megoldás hogy az árammérő sönt ellenállást egy FET tel kapcsolgatok -persze meglesz egy alap áram hogy az ív ne aludjon ki- amit egy változtatható kitőltésű és frekvenciájú négyszögjel hajt meg, ez lenne a legkorszerűbb megoldás, Impulzushegesztés nek hívják aminek ilyen előnyei lennének:
jól definiált cseppképződés: impulzusonként egy cseppleválás;
két cseppképződés között nincs "kéretlen" cseppleválás;
alacsony hőbevitel, kis vetemedés;
keskeny hőhatásövezet;
az ív kezelhetősége jó;
kiváló varratkülalak;
fröcskölésmentes varratkörnyezet;
vékony és vastag anyagok esetében egyaránt alkalmazható.
Emlékeztetőül a kapcsolás:
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Az előbb hegesztettem vele 2,5mm es pálcával 13A t vett fel ami olyan 120A hegesztőáram lehet, tökéletesen jó meg itt látszik hogy a poti az áramot szabályozza bár ez nem tiszta mert az alapjel a trafóról levett egy menetes tekercs feszültsége, most rendeltem az ebayrő 2 darab 0,33µF kondenzátort és kiegészítem a feszültség kétszerezővel hogy nagyobb legyen az üresjárati feszültség ebben a módban, pár kiegészítés meg kísérletezés és lesz egy kombinált gépem.
a tiszta áramszabályozás a söntellenállással sorbakötött potival viszont megoldható.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2017
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
A Co inverter nálam lekerült a porondról mert elég mostoha körülmények között lenne tárolva és használva, nem vagyok benne biztos hogy sokáig üzemképes maradna, a magas páratartalom a legfőbb gond.
Összeraktam egy olyan 50Hz-es trafóval ami eredetileg nem erre készült, meg nem is a 230V-os hálózati feszültségre. Kellett utána egy jó nagy fojtó, most már lehet vele varratot csinálni de nem az igazi, nekem nagyon nem tetszik, egyszerűen nem tudom úgy beállítani hogy normális varratot csináljon. Az áram vagy kevés, vagy már akkora hogy leveri az automatát, de a digit lakatfogóval nem tudom megmérni mert összevissza ugrál. Az ívfesz az kerek 20V. Olyan darabosan dolgozik, mintha hol menne az előtolás hol nem, pedig folyamatosan, akadás nélkül tolja a huzalt. Vagy csak itt ott lesz kisebb pötty a munkadarabon, vagy hatalmas gombócokat rak, és ezt váltogatja.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Nem egyszerű az biztos, most átkötöttem a potit fix feszültségre ami a trafóról jött le így most van egy tiszta áramszabályzásom mint az UC3845 alapú hegesztőknél, pálcával már tudok hegeszteni, de feszültségszabályozás azt nem tudom hogyan, van még hely a trafón tudom a primert tovább tekerni és arra leágazásokat tenni, fokozatkapcsolóval mint a normál trafónál de hát az hogy néz ki de biztosan működne.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Azért nem egyszerű mert ahogy megy a huzal, szakaszos rövidzárra kell dolgozni az inverternek. És ugye mivel az pwm, mást nem tud csinálni mint a kitöltést változtatni, amit az áramszabályozás csökkent, a fesszabályozás meg növel.
Van az oroszoknak egy kombó rajzuk a kéttranyósból, abban ha jól emlékszem rá van ültetve a fesszabályozás az áramszabályozásra, nem is bonyolult az egész, nézd meg.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Már néztem kirajzoltam a feszültségszabályozás áramkörét és meg is értettem hogyan működik, csak ezt kellene átalakitani a hidas elrendezéshez.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
A két IC (UC-UCC) egy két apróságot leszámítva tök ugyanaz, csak mivel utóbbinál a másik kimenet elvesz 1 lábat, így nincs a referencia kivezetve. Ha az a kapcsolás működik rendesen, akkor lehet hogy érdemesebb azt megcsinálni, vagy annak a mintájára ugyanúgy a hidat.
(#) Chipmunk1960 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Szia, Az amper/előtolás nem megfelelő arányú, akkor csinál ilyet.
(#) Ge Lee válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Az addig rendben is van, csak itt már végig lett pásztázva a létező összes trafóleágazás mellett a teljes előtolás (min és max között). Pontos áramot nem tudok mérni mert nem találom a söntömet, a digit lakatfogó meg összevissza ugrál, mert nem konstans az áram. De a legerősebb fokozatom olyan, hogy átégeti a 2-es lemezt. Ha ennél is erősebbre veszem akkor már az automatát is lecsapkodja néha.
(#) Chipmunk1960 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Co gázzal használod, vagy "gasless flux cored wire" -al? Talán ez segít a feszültség, előtolás beállításában.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
Következő: »»   493 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem