Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   516 / 960
(#) pont válasza jdani hozzászólására (») Ápr 10, 2017 / 1
 
Viszont amennyiben nincs mód négy szál befűzésére, minden keresztkapcsolóhoz, megoldás még az impulzusrelé, és akkor nyomógombokból lehet bármennyi.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2017
(#) KTobi válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Ami keresztváltó kapcsolót én ismerek ott ki van vezetve mind a 6 pont, és kívülről van áthidaló betéve. (Azóta lehet spórolósabbak, ezek már 20 évesek) Annak idején ez volt a legolcsóbb kapcsoló a boltban, az egész házban mindenhova keresztváltó kapcsoló lett rakva, egyetlen helyen kell tényleg keresztváltó kapcsoló, az összes többi lebutítva üzemel.
(#) IOsys hozzászólása Ápr 11, 2017 /
 
Sziasztok!
Bojler tápellátását szeretném vezérelni adott időintervallumon belül, hogy ha 18-22 óra közt nincs éjszakai áram, átváltson normál áramra, egyébként pedig használja az éjszakait. Valószínűleg a PLC itt ágyúval verébre eset, de aki PLC-zik, tud tanácsot adni, hogy hogy a legjobb ezt megoldani. Az se baj, ha olcsó. Programozni tudok, hiszterézist stb ismerem. Köszönöm előre is!
(#) Barni87 válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Szia! Igen, ez elég ágyú/veréb szagú. 1db kalapsines időkapcsoló és 1db mágneskapcsoló megfelelő terhelhetőségű NO NC kontaktusával megoldható a feladat. Bar azt nem nagyon értem, hogy miért csak ebben az idő intervallumban használnád ki az "olcsó" áramot...
(#) dB_Thunder válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Belső óra kell, nem minden jószágba van.
Omronnál a =DT utasítást ajánlanám megnézni, persze ezt az utasítást nem támogatja minden proc..
(#) Mate78 válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Ha mindenáron programozható eszköz kell, de ne legyen drága, használj programozható relét.Pl.Siemens Logo.Abban van kapcsolóóra funkció eleve, egy digit bemeneten meg lekérdezed, van-e éjszakai áram, és kész.
(#) IOsys válasza Barni87 hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Szia! Köszönöm!
Azért csak ebben az időintervallumban használnám ezt a megoldást, hogy nehogy a nappali időszakban is a normál konnektorról menjen a bojler, mert nem kell olyankor a fizetős konnektor, viszont este fontos a melegvíz.

Mate78:
A Siemens Logo ide nekem már drága, meg tudnám oldani Arduinoval is, csak gondoltam kell lennie valami egyszerű, általam nem ismert megoldásnak. Köszi.
(#) Mate78 válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Nekem (de ahogy elnézem másoknak is) az jött le a hozzászólásodból, hogy PLC-vel akarod megoldani.Fogalmazhatnál érthetőbben is.
Idézet:
„kell lennie valami egyszerű, általam nem ismert megoldásnak. Köszi.”

Igen.Programozható kapcsolóóra.
(#) pont válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Barni87 megírta, mivel lehet megoldani. A mágneskapcsolót nem nagyon tudod megspórolni, mert sem az időkapcsoló, sem plc, sem az arduino nem tud ekkora áramot kapcsolni, esetleg SSR. Bővebben: Link És azt azért vedd figyelembe, hogy a fűtőbetét teljesítménytől függően akár 4-5 óra is lehet a felfűtési idő. Tudomásom szerint a vezérelt áramról a fogyasztókat csak közvetlenül lehet bekötni, nem tudom egy ilyen megoldás mennyire fér ebbe bele, de itt gyakorlatilag még többet szeretnél fizetni ez már csak nem baj...
(#) naptukor válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 14, 2017 / 1
 
Idézet:
„Nem akarok semmit kispórolni, ami kell hozzá.”


Szerintem Arduino meg PLC pont nem kell hozzá.
Egy egyszerű kapcsoló óra épp megfelel, ahogy azt már javasolták az előttem szólók.
(#) dB_Thunder válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Tudomásom szerint az Arduinoban nincs óra, alapból...
PLC-nek is csak akkor van értelme ha programozást szeretnél gyakorolni.
(#) Mate78 válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Áruld már el légy szíves pontosan, mi az a cél,mert mi arra adtunk megoldási javaslatot, amit először felvetettél.(18-22 óra között átkapcsolni).Nem vagyunk gondolatolvasók.
Szempont volt, hogy egyszerű legyen.Kapcsolóóra egyszerű.
Olcsó legyen.Kapcsolóóra relatíve olcsó.
(#) _BiG_ válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Neked tulajdonképpen egy időmérő áramkör kell, meg egy feszültségfigyelés és egy ÉS logika. Meg persze egy morze-relé (illetve így viselkedő mágneskapcsolós rendszer). Ha az időmérő 18 és 22 óra között áll ÉS van éjszakai áram (ezt könnyű figyelni), akkor az áramkör bontsa azt a mágneskapcsolót, ami a normál áramkörre kapcsolja a bojlert és húzzon meg a másik, ami meg az éjszakaira köti. Amint az ÉS feltétel nem teljesül, mert vagy nincs éjszakai delej, vagy ha van is, de az idő nem esik 18 és 22 óra közé, akkor nem történik változás.
Ezt kell megvalósítani. Ide PLC, Raspberry fölösleges. Egy kapcsolóóra megteszi (az éjszaki delej meglétét egy kondenzátoros osztó-egyenirányító-feszültségstabilizátor figyelheti, ami logikai 1-et ad, ha van áram) meg egy logikai ÉS kapu meg persze a teljesítményelektronika, ami a kapu kimeneti jelét felerősíti, hogy a mágneskapcsolók működjenek.
Ez elektronikai feladat, nem programozói, jó tanulás lesz, csak a hálózattal vigyázz, nem jó vele kezet fogni
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2017
(#) dB_Thunder válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Idézet:
„Ez elektronikai feladat...”

Ez marhára nem elektronikai feladat! Az összes elektronika egy kapcsoló óra!
A többi vezeték, meg mágneskapcsoló...

Kár tovább lovagolunk a semmin!
Át lehetne költözni ezzel a problémával a Villanyszerelés topicba!!
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2017
(#) IOsys válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Szerintem meg ízlések és pofonok. Kösz a segítséget _BIG_.
(#) _BiG_ válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Szívesen
(#) Kovidivi válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Miért nem aszerintem váltasz, hogy van-e éjszakai áram? Ha van, menjen róla a bojler. Ha nincs, menjen nappaliról. Mi ez az időhöz kötés? Szerintem felesleges. Vannak erre automatikus átkapcsolók is.
(#) Mate78 válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Idézet:
„az éjszaki delej meglétét egy kondenzátoros osztó-egyenirányító-feszültségstabilizátor figyelheti, ami logikai 1-et ad, ha van áram”


Minek bonyolítani?Egy 230V AC-s kisrelé megteszi.
(#) adapter válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Nekem is meg kellett csinálnom, nagymamáméknál ott pl. csak 10A a kismegszakító, de ősöregek a vezetékek is ráadásul az egész ház egy kör, ott is ha ment a bojler (1200W) semmi nem működött (porszívó, mikro, kávéfőző, vasaló) rögtön verte az óránál...
Így éjjel kapcsol csak be, úgy állítottam be, hogy 22.00-től mehet 04.00-ig...
(#) granpa válasza adapter hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Minekutána nem éjszakai már az "éjszakai", hanem csúcskizárásos; tehát bármikor mehet (fűthet) nappal is, érdemesebb váltórelét alkalmazni, mert nem biztos, hogy éjjel megy annyit, hogy felfűtsön eléggé.
(#) adapter válasza granpa hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Nem-nem, nem az éjszakai miatt kellett, (a villanyóra dobozhoz be sincs húzva náluk, csak egy fázis bejön és kampó), hanem a teljesítmény korlátozása miatt. Ha ment a porszívó (1600w) és bekapcsolt a bojler már verte is kismegszakítót... (Éjszaka felfűt, este 6-7 között még fürdeni is elég..)
(#) Dafni hozzászólása Ápr 16, 2017 /
 
Szia menj be az eleműhöz kérj bővítést 1 x 32 A ingyenes
(#) gyuszo válasza Dafni hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Az sajnos nem ingyenes ( 6500 Ft , szolgáltatónak fizetni ). A bővítés 32 A-ig hálózatfejlesztési hozzájárulás fizetése nélkül, alanyi jogon jár, de a meglévőt a jelenlegi érvényes szabályoknak megfelelően szabványosítani kell, aminek anyag és munkadíja sok 10 eFt-ba ( regisztrált villanyszerelő munkadíja ) kerülhet.
E mellé érdemes csúcskizárásos mérőt is betenni ( 16 A ), amiről mehet a bojler.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) slinky hozzászólása Ápr 16, 2017 /
 
Lejelented hibára, villanyos kijön, kicseréli 25A-re (mert ahhoz meg nem kell villanyszereloi nyilatkozat h elbirja a betap, 32A-hoz mar igen) az embernek meg adsz 1 rekesz sört(.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) Bakman válasza slinky hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Nem fogja megcsinálni, az ő plombája lenne rajta.
(#) granpa válasza adapter hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Egy kicsit számolgatsz, és máris megvan, hogy olcsóbb kifizetni a kismegszakítót (ez a 6500 Ft), mint évekig fűteni a drágább árammal. Ha hibára jelented, akkor is az ELMŰ (engedélyes villanyász) jön ki, mert övék a méretlen oldal! Annak nem kell fizetni, mert az a szolgáltató sara.
(#) slinky hozzászólása Ápr 16, 2017 /
 
megcsinalja... eloregedett kismegszakito a meretlenen, barmi.... nekem anno azt mondta mikor kihivtam hibara, hogy 25A-ra azonnal tudja cserelni (16A -rol), 32-re kell a regisztralt elmustol a papir, hogy elbirja a bejovo + kerveny,
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) gyuszo válasza slinky hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Igen, az a bűvös 25 A-es nyilatkozati és a 40 A-es tervezési határ.
De ha ki is van fizetve a bővítés és a munkadíj, ha a bojler is fogyaszt, 1 év alatt már megtérül a különbözet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) slinky válasza granpa hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
es ha jofej ember megy ki, akkor olyankor se, ha nem a szolgaltato sara....
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2017
(#) zolica99999 hozzászólása Ápr 16, 2017 /
 
Olyan problémám van, hogy van a lakásomba 3db mennyezeti csillár is, és mindegyikbe 4,5W-os G9-es led izzó van, és mikor lekapcsolom akkor halványan világítanak tovább. Most minden csillárba hagytam 1-1 sima halogént, így nem világítanak halványan sem. Valahol olvastam hogy ellenállást kellene bekötni valahova, és az megoldaná a halvány világítást. Milyet és hova kellene bekötnöm, hogy jó legyen?

( kapcsolót cserélni, és át vezetékelni nem szeretnék!!! )
Következő: »»   516 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem