Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   75 / 109
(#) nagym6 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
50Hz-nél 20ms egy periódus, nézd meg, melyik beállításoknál és potiállásnál van kb. 20ms egy teljes periódus, ebből kiderül a beállítás. Másik jobb oldali poti valósziműleg trigger, ha az, akkor ezzel kell beállítani, hogy a jelalak álljon a képen, és még a felső gombsor utolsó gombjaival, de oroszul nem tudok melyik mi. Ebben hátha valaki más segít.
(#) szapcsika válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Én továbbra is azt javaslom, hogy olvass el valami leírást vagy könyvet az oszcilloszkópokról. Az látszik, hogy nem értesz hozzá, ami nem baj, mert nyilván meg szeretnéd tanulni. Viszont a szkóp az nem egy multiméter, hogy bedugom és mutatja a valamit, hanem tudni kell kezelni. Gyakorlatilag minden szkóp egyforma a kezelésést illetően, ha egyet ismersz, mindet fogod tudni kezelni. HA érted, hogy mire szolgál, és hogyan működik.
Gyakorlatilag van egy függőleges osztó, amivel a bemenő jel amplitúdóját tudod befolyásolni (Y tengely), Ez nálad az alsó nyomógomb sor. Volt/osztásban van kalibrálva, így olvashatsz le a képernyőről feszültség értékeket. Ide tartozik az AC/DC csatolás, nálad szélső gomb.
Azután van az időalap, ami a z X tengelyen az írás sebességét adja, sec/osztásban van kalibrálva. Nálad bal felső két nyomógomb + a 1x-10x potméter.
Harmadik jelentős kezelőszerv csoport a trigger, amivel a jelhesz szinkronizálhatod a rajzolást, hogy álló képet kapjál. Itt sokféle megoldás van, a te szkópod szerintem csak sima szinkronizált és nem indított eltérítésű, úgyhogy sok állítási lehetőség nincs.
(#) Iszkakof István válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Kezdjük a legelején. A kijelző kockás. Mi a neve egy kockának? A kocka oldala négy egyenlő részre van osztva. Egy olyan pici beosztásnak mi a neve? 5 milliszekundum egy kocka oldala, vagy két pici beosztás közötti távolság? Ha mérni akarok először kalibráljam az 50 Hz-es hálózattal?
Mi annak idején úgy tanultuk, 220 volt, 50 Hz. Úgy hallottam, hogy most a hálózat 230 volt és 52 Hz. Mi az igaz?
(#) szapcsika válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 21, 2017 / 1
 
A kockának osztás (div) a neve. Általában 10x8 osztás van a legtöbb valamirevaló hagyományos szkópon.
A további osztás azért van, hogy pontosabban olvashass le róla.
Az osztásonkénti 'távolság' az X tengelyen időt, az Y-on feszültséget jelent és hogy éppen mennyi, az az időalap és a bemeneti osztó állásától függ. Ha a szkóp jó, akkor ezt nem kell mérés előtt kalibrálni, mert annyi. De időnként nem árt ellenőrizni.
A hálózati feszültség névlegesen 230V (effektív) és 50Hz. Az 50 Hz manapság meglehetősen pontos, bőven tized Hz-en belül szokott lenni.. A valós feszültség érték sokmindentől függ, de valahol a 230 körül mozog. A jelalak akármi is lehet, rengeteg zavaró jel van a hálózaton, a szép színusztól kezdve a behorpadt trapézig mindent lehet látni.
De a szkóppal való ismerkedéshez én erősen nem ajánlom a 230 bevezetését, ezt már itt megtárgyaltuk.
Töltsél le egy függvénygenerátor programot a telefonodra, vagy számítógépre és játszál azzal, sokkal szebb jelalakod lesz és nem teszed ki magadat életveszélynek.
(#) kadarist válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Nem kockás, hanem négyzetrácsos.
(#) fecameca válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Idézet:
„A jelalak akármi is lehet, rengeteg zavaró jel van a hálózaton, a szép színusztól kezdve a behorpadt trapézig mindent lehet látni.”
Figyelemmel kísértem eddig is, csak láttam hogy szépen oktatgatnak, ezért nem akartam feleslegesen okoskodni. Viszont én is megnéztem az enyémmel az 50 Hz-et, ahány trafó, annyiféle jelalak, csak éppen szép színuszt nem tudsz így látni, bár kipróbálni, hogy működik? Arra épp elég. Hogyha szép jelalakokat akarsz látni, akkor generátort kell hozzá használj. Én először audio erősítők javításához használtam, ott hasznos, mert a torzítás fajtája, ha látod is sokat segít a hiba megtalálásánál. (Pl.: keresztezési torzítás, vagy a jel teteje van vágva, stb.) Televízióknál elsősorban eltérítési problémák vizsgálata esetén hasznos egy szkóp, digitális, kódoló-dekódoló áramkörökhöz használnak kétsugarasat, volt kollégám, aki még az egyenfeszültséget is azzal mérte, én inkább csak akkor veszem elő, ha nagyon szükség van rá. Vobbulátorral összekötve frekvanciaátviteli jelleggörbéket is lehetne vele nézni, de arról még csak álmodom, hogy egyszer építek magamnak egy vobblert. Ha próbálgatod, tekergeted, átkapcsolgatod, előbb-utóbb majd rájössz, mi mit csinál, egy ilyen alap készüléken még nincsen annyira nagyon sok kezelőszerv.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2017
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Inverterek vizsgálatához szeretné használni. (majd, ha már tudja kezelni)
(#) szapcsika válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Alapvetően minden műszert arra kell használni, amire való, de tény. hogy talán a villamosmérnöki eszközök közül az oszcilloszkóp messze a legsokoldalúbb eszköz. Ha tudjuk, hogy az adott készülék mire való és milyen határok között használható, akkor bátran használjuk. De ha egy műszerem lehetne csak, akkor biztosan az oszcilloszkópot választanám. Kellő ügyességgel szinte minden megmérhető vele. Főleg, ha jól megtanuljuk használni.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Az ö szkopján a DIV orosz betükkel DEL-nek van irva. Ott van a felsö nyomogombok alatt.
(#) Iszkakof István válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Lehet, hogy hülyeség, amit kérdezek, de alapállapotban a teljes 50 Hz-es szinuszgörbének, egy teljes periódusnak 20 négyzetrács hossz kellene?
(#) nagym6 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Amit a felső nyomógombokkal és a potival beállítasz időt, az egy négyzetrácsra eső idő, vízszintesen. Ha egy négyzetrácsra 10ms időt állítasz be, akkor 2 négyzetrács lesz 20 ms, azaz egy periódus. Ha egy négyzetrácsra 1ms időt állítasz, akkor lesz 20 négyzetrács 20ms, azaz egy periódus.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2017
(#) Massawa válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Ha jol számolom vizszintesen 10 osztásod van. Ha mind a 2 gombot benyomod akkor 1uS ( mikrosekundum) = 1 osztással azaz az egész képcsö 10 uS lesz. (Legalábbis ez van rá irva, de lehet hogy van még más kapcsoľo ami megtizszerezi az X tengelyt.) Ha a x100 - t nyomod be akkor 1000 uS=1 mS az egész szélesség. Ha az alatta levö gombot a 10-s felé (jobbra) tekered akkor az egész szélesség 10 mS lesz.
Azaz még van valahol valamilyen kapcsolo ami még 10x széthuzza, mert az 50 Hz szinuszt 3,2 osztásra huzza, azaz az 20ms ebböl az egész szelesség kb 60 ms.
Ugy fényképezd le a szkopot egy jo állo képpel, hogy lássuk mi mindent nyomtál meg.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2017
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Ha megvan a teljes gépkönyvet keresd ki az X tengely leirását. Valoszinü a 7.4 fejezet elött van. Olyan mint a 7.5 fejezetben a feszültségek
(#) Iszkakof István válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Megvan a gépkönyv, de oroszul. Ha románul, vagy magyarul lenne, nem lenne gond. A - ПЛАВНО -gomb, aminek a helyzetével, még mindig nem vagyok tisztában. Úgy érzem, mintha valaki azt mondaná, mérj le 10 métert. Jó, de mettől? Hol a kezdőpont?
Vegyünk egy konkrét esetet.
Megépítem a szélgenerátorom, ami váltó áramot ad le. Fúj a szél, szépen termel a generátor. Egy fordulat 6 Hz. Leveszem a polcról az oszcilloszkópot és megmérném a frekvenciát és megnézném a jelalakot. A ПЛАВНО (jelentése szó szerint - simán - ) gomb állását nem tudom. 1-10 között bármilyen értéke lehet, hogyan tudom mégis megmérni?
(#) szapcsika válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 22, 2017 / 1
 
Nem így kell vele mérni. Szkóppal időt és feszültséget a kezelőszervek "kalibrált" állásában lehet mérni. Ez rendszerint az ilyen folyamatos állító tekerentyűk valamelyik végállása, ezt szokták is jelezni. Hogy ezen melyik végállás az, nem tudom, de akár az is elképzelhető, hogy mindkettő, bár ez szokatlan lenne. Talán valaki mélyebben ismeri ezt a gépet, az megmondja.
No, a lényeg az, hogy felejtsed el a tekerőt, az legyen kalibrált állásban.
Tegyük fel, hogy 1ms/dev az időalap. Ekkor az X tengelyen 1ms telik el mi alatt felrajzolja az 1 osztásnyi jelet. Tegyük fel, hogy beküldesz egy jelet, aminél egy peridus 2,5 osztás lesz. Ekkor tudod, hogy a jel periódusa 2,5ms és ebből kiszámolod, hogy 400Hz a freki. A folyamatos állításhoz ilyenkor nem szabad nyúlni, mert nem fogod tudni, hogy egy osztás mennyi lesz.
(#) Massawa válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
A PLAVNO gomb megnyujtja az X tengelyt, azaz ha az 1-s állásban van akkor nem nyujt, ha a 10-sben akkor 10x annyi mint fent a kapcsolok mutatnak.
6 Hz-t egy szkoppal nehéz mérni (tul lassu). Egy stopper meg egy LED dioda sokkal egyszerübb. Megmérsz mondjuk 60 villanást és meglátod hány másodperc alatt került erre sor.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
(#) gkari válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
A "plavno" szó itt jelenthet "finom" beállítási lehetőséget is.
(#) Massawa válasza gkari hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Egy szkopon nincs mit finoman állitani. A PLAvNO ugyanazt jelneti mint minden más szkopon. hogy széthuzza az x tengelyt a TEK-en VAR az X kapcsolo közepén.
Ezt szkopot biztos valami nagy orsoz hazafi tervezte, mert volt idö amikor az orosz szkopokon angol feliratok voltak ciril betükkel ( akkor VAR-t irtak volna erre a gombra)
(#) Iszkakof István válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Éreztem, hogy valamelyik végállása lehet a potinak a kalibrált állapot. Köszönöm a megerősítést. Az 1-es végállásban az 50Hz-es szinusz görbe egy periódusának csak fele fér be. Ha a másik végállásba tekerem, akkor a görbe egy egész periódusa úgy másfél divíziónyi. Most már az a kérdés, melyiket vegyem alapul. Mellékelek két képet, az egyiken a finom beállítás poti az 1-en és a másikon a 10-en van.
(#) Massawa válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Igy nehezen fogsz zöldágra vergödni, mert ki tudja mit jelentenek pontosan a gombok.
Alul ahogy már tegnap irtam 1uS/div áll. Ez azt jelenti általában hogy egy osztás 1 uS, tiz ( egész képernyö) meg akkor 10 uS ( ezek szerint ez akkor van ha egy gomb sincs benyomva). Most felül benyomtad az x100, meg az x10. Ez jelenthet 1000-szeres értéket (ezért lenne jo a könyv idevágo oldala, vagy spekuláld ki magad). Akkor az egész képernyö 10000 uS=10 mS, ami az 50Hz-s szinusz fele.
Ha most eltekered a Plavno gombot a 10-re akkor a szinuszbol kb . 5 egész periodust kell kapnod (azaz jo az amit látsz). Most már csak meg kell értened.
De ezt már innen nem fogjuk tudni a fejedbe önteni, eddig is elég nagy szenvedés volt, mire ide jutottál.
Szép estét.
(#) frissadam hozzászólása Jún 13, 2017 /
 
Sziasztok!

Szeretnék Szkópot vásárolni. Ehhez kérném a segítségeteket. Sajnos sok tapasztalatom nincs a témában. Hobbicélra egyszerű mérésekre használnám első körben, erősítők teljesítménymérésére, frekvencia menetek mérésére stb... Jelenleg egy Phillips Gm 5656-ossal szemezek. Az a problémám, hogy nem tudom, hogy a képernyőről miként tudnám a mért jel feszültségét leolvasni. Tud ilyet ez a szkóp?Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) Massawa válasza frissadam hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Sehogyan. Ez egy nem kalibrálhato készülék, csakis a jelalak vizsgálatára jo.

Bármilyen olcso digitális szkop tudja mindazt amit akarsz, de ezek az öreg gépek ilyesmit nem tudnak ( csak a felsöbb kategoriaś keszülékek képernyöjén van hálo és kalibrált állása a kezelögomboknak.
(#) frissadam válasza Massawa hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Ezeknél a készülékeknél az amplitudó potméternél 1-10 osztás nem azt jelenti hogy képernyő osztás voltonként? Ami 2 osztás esetén 5 amplitudó állásban 10v-ot jelentene?
(#) Massawa válasza frissadam hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Van azon a képernyön rács? Én nem látom.
Van kalibrált állása a potinak?
Ha nincs egyik sem, akkor mit akarsz leolvasni?

Amugy meg ott a jelgenerátor miért nem azzal méred be, hogy mikor mit mutat????
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2017
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Az 1-10 a poti állásának értéke, amihez legjobb esetben is csak sacc/kb arányban tudod hozzárendelni a feszültséget. Ennek a szkópnak egy múzeumban vagy gyűjtőnél van a helye, nem a hobbista asztalán. Egy szinuszjel (pl. erősítő kimenete) amplitúdójának értékét egyébként sem tudod pontosan leolvasni egy analóg szkóp ernyőjéről, még egy ennél sokkal korszerűbbéről sem, ahhoz vagy digitális szkóp kell, vagy egy kalibrált csúcsérték mérő, vagy olyan műszer ami az adott frekvencián pontosan mér effektív értéket. A szkóp meg jó lehet a jelalak vizsgálatára, mikor kezd vágni, gerjed-e stb.
(#) zotya1983 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Én pl erősítők kimenő jelalak vizsgálatára ezt használom egész jó egy 1:1 1:10 arányú osztófejjel plusz ebayes plexivel cca 15 ezer ft ból kihozható.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Na azért ez így ebben a formában nem igaz. Egy rendes és rendben lévő analóg szkópról igenis le lehet olvasni a feszültségértékeket. Természetesen tudatában kell lenni az elérhető pontosságnak, ami szkópok esetében nem nagy, összehasonlítva mondjuk egy multiméterrel.
Az igaz, hogy az itt taglalt szkóp valóban inkább csak jelalak vizsgálatra jó, bár ismert értékű jelekkel összehasonlítva ezzel is lehet viszonylag elfogadható mérést csinálni.
(#) Massawa válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Nem biztos, hogy jo cimre irtad. Nekem is van ilyen szkopom, söt akkura megy igy bárhol használhatom. Ilyen munkákra több mint jo.
A mühelyben egy régi, de nagyon TEK 464-s van. Igaz, hogy még soha nem jutott eszembe vele feszültséget mérni, csak arra szoktam használni, hogy tudjam kb hol a jelszint ( kalibrálni is lehet, de minek). A DSO138-s meg amugy is leirja mit mér.
(#) frissadam válasza szapcsika hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Ehhez a szkóphoz lehet csatlakoztatni a "klasszikus" mérőkábelt? Amin van 1/10 osztó és BNC csatlakozós? Ha igen hogyan? Már mint a múzeális Philipshez.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2017
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Jún 13, 2017 / 1
 
Ezt írtam:
Idézet:
„Egy szinuszjel (pl. erősítő kimenete) amplitúdójának értékét egyébként sem tudod pontosan leolvasni egy analóg szkóp ernyőjéről,”
, amire ez:
Idézet:
„Na azért ez így ebben a formában nem igaz. Egy rendes és rendben lévő analóg szkópról igenis le lehet olvasni a feszültségértékeket.”
szerinted milyen válasz?
Mondom máshogy. Olvass le nekem az analóg szkópodról egy 46,27V peak csúcsértékű szinuszt, kíváncsi vagyok hogy fog menni.
Következő: »»   75 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem